Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pidä huolta itsestäsi

Saimme neuvoja ammattilaisilta ihon- ja hiusten hoitoon.

Kenellekään ei ole yllä­tys, että syksyn tullen ilmat viilenevät. Iho kuivuu enemmän kylmällä il­malla ja hiukset takkuuntuvat pipon nuhjatessa takaraivolla.

Laitoimme ammattilaiset asi­alle ja saimme vinkkejä syksyä varten ihon- ja hiustenhoitoon.

Muista kosteuttaa hiuksia ja hiuspohjaa

Kun ilman kylmenevät kan­nattaa alkaa keskittymään enemmän hiuspohjan hoitami­seen. Kesällä aurinko on kuivat­tanut ja vaalentanut hiuksia ja silloin tulee keskityttyä enem­män hiusten hoitoon. Nyt on aika hoitaa myös hiuspohjaa.

Valkealassa Hiushuone Vio­letissa vuokratuolilla työs­kentelevä Muusa suosittelee hiuspohjaan tarkoitettua hoito­maskia, joka viilentää ja kos­teuttaa.

– Maski hierotaan hiuspoh­jaan ja annetaan vaikuttaa en­nen huuhtelua. Tämä auttaa myös hiusten takkuuntumiseen. Sen annetaan vaikuttaa noin 20 minuuttia. Jos sinulla on sauna päällä, niin voit mennä huoletta pyyhe hiusten ympärillä maski päässä saunaan ja antaa aineen vaikuttaa vaikka. 30 minuuttia.

Muusan asiakkaan tyyli vaihtui kertaheitolla.

Hyvä hoitoaine sulkee hiuk­sen pintaa. Mitä enemmän hius­ta on käsitelty, sitä enemmän se tarvitsee myös hoitoa.

– Nyt kun alkaa pipokausi, tu­lee monille sähköiset hiukset. Sähköisyys tarkoittaa, että hiuk­sessa ei ole kosteutta. On myös olemassa hiuksiin jätettäviä hoitoaineita. Eli kannattaa ky­syä omalta kampaajalta sopivia tuotteita, Muusa neuvoo.

Hiusten pesua suositellaan tehtäväksi kahden tai kolmen päivän välein. Jos käyttää pal­jon muotoilutuotteita, on pesu tietysti tarpeen useamminkin. Kuivashampoilla voi pidentää vesipesujen väliä.

Muusa tekee kampaajan töitä pääosin sunnuntaisin. Hän te­kee myös keikkatöitä asumisyk­siköihin, jos asiakkaalla ei ole mahdollisuutta tulla Valkealan liikkeelle. Päivisin hän on töissä kaupan alalla.

– On kiva olla esimiehenä vaateliikkeessä, mutta on mu­kavaa keskittyä yhteen asiak­kaaseen kerrallaan kampaajan töissä.

Etätöiden jälkeen toimistoille palatessa, on moni lähtenyt vir­kistämään ulkomuotoaan kam­paajalle.

– On siinä oma fiilis mennä kampaajalle, vaikka tyyliä ei juurikaan muutettaisi. Minulla teemana on Sun sunnuntai. Mo­nille se on vapaapäivä, ja silloin saa hemmotella itseään. Teen myös intialaista päähierontaa. Päänsäryt voivat johtua siitä, että on pään iho liian kireällä, Muusa kertoo.

Löydä sopivat tuotteet

Valkealan Kirkonkylällä Parturi-Kampaamo Hius­keen Margetta ja Kirsi kehot­tavat etsimään kokeilemalla it­selleen sopivat tuotteet.

– Monta kertaa asiakas luu­lee, että hän tarvitsee hil­seshampoota, vaikka hänellä todellisuudessa on vain kuiva hiuspohja, Kirsi sanoo.

Jos tuntuu, että hilse vain li­sääntyy hilseshampoolla pesun jälkeen, on aika siirtyä kosteut­taviin tuotteisiin. Se on varma merkki kuivuudesta. Jos on oi­kein kuiva päänahka, on hoito­aine hyvä laittaa saunaan men­nessä ja kietaista pyyhe hiusten ympärille ja antaa vaikuttaa löylyssä.

Tänä päivänä on ihmisille tullut yhä enemmän tuoksu­herkkyyttä.

– Meillä on käytäntö, että jos ostaa jonkun tuotteen, ja huo­maa parin käyttökerran jäl­keen, ettei tuote sovi itselle, sen voi palauttaa liikkeeseen, Margetta kertoo.

– Tehohoitoja voi tehdä ko­tonakin, kerran kuussa, tai use­ammin jos on oikein kuiva. Ei ole yhtään huono juttu kuuman kesän jälkeen antaa vähän te­hohoitoa hiuksille. Voit tehdä haudehoidon ja laittaa teho­tippoja, jotka säästävät väriä. Luonnonkiharaan voi laittaa tippoja, jotka silottavat hiuk­sen pintaa, Margetta ja Kirsi neuvovat.

 Parta siistiksi

Valkealalainen Bel Viso tar­joaa parturi-kampaamo, sekä kosmetologipalveluita. Parturi-kampaaja Dianan tuoliin tulee yhä enemmän miehiä siistimään myös partaa.

Jani Vierulan partaa siistittiin hiustenleikkuun yhteydessä.

Partaa pitää pestä siinä missä hiuksiakin, sekä ihoa sen parran alla. Tuotevalikoimista löytyy erilaisia partaöljyjä ja parran­pesuaineita. Parran pesuun voi käyttää myös tavallista hiusten pesuun tarkoitettua shampoota.

Miehet ovat alkaneet yhä enemmän kiinnittää huomiota parran hoitamiseen.

– Suurin osa on vähän vie­lä hukassa asian kanssa, mut­ta miehet ottavat kyllä neuvoja vastaan. Hyväkuntoinen ja siis­ti parta on kaikilla tavoitteena. Tämän hetken muodikas parta on luonnollisen, mutta siistin näköinen. Ei tehdä tiukkoja ra­jauksia, tai ohuita pulisonkeja, Diana kertoo.

– Partoja on yhtä paljon erilai­sia, kuin on hiuslaatujakin. Jos parta oikein rehottaa, voi siihen vahaakin laittaa, mutta aika pit­källe öljy jo pitää partaa kasas­sa, Diana jatkaa.

Ihana iho

Bel Vison kosmetologi Mia vaihtoi neljä vuotta sitten ra­vintola-alalta kosmetologiksi. Hän teki aiemmin ravintolatyön ohella ripsiä ja kynsiä, kunnes innostui vaihtamaan kokonaan alaa. Silloin sattumalta alkoi Kouvolassa kosmetologikou­lutus ja Mia pääsi haastattelun kautta opiskelemaan.

Monilla on varmasti kesän aikana jäänyt ihon hoitaminen vähemmälle huomiolle. Kesä tuntuu olevan kiireistä aikaa. Syksyllä se näkyy ihon sameu­tena ja tukkoisuutena.

– Kyllä sellainen perusteelli­nen puhdistus on tässä vaihees­sa hyvä tehdä. Kotikonstein ei enää lähde kaikki kertynyt epä­puhtaus ihosta.

Vaihtoehtoja on monia. Kas­vojen iholle voidaan tehdä hap­pohoitoja ja kuorintoja, mitä ei kesällä ole voitu tehdä. Ja tuot­teet on hyvä päivittää talvea varten. Iho kaipaa eri asioita tal­vella, kuin kesällä, Mia neuvoo.

Happohoitoja on erilaisia eri ihotyypeille On ihoa vahvistavia herkälle ihotyypille tarkoitettuja happohoitoja, ja rankempia, jot­ka tehokkaammin kuorivat ja puhdistavat epäpuhdasta ihoa.

Niitä voi ottaa sarjahoitona, tai yksittäisinä kertoina. Usein syksyllä otetaan sarjahoitoja, mutta yksikin kerta kirkastaa ja puhdistaa ihoa.

Bel Visossa kaikki kasvohoi­dot käydään asiakkaiden kans­sa läpi. Mietitään mitä iho kai­paa, mitä asiakas hakee hoidolta ja mistä itse pitää. Jos on cou­perosa-iho, on rankat kuorinnat pois laskuista. Couperosa-iholle voi tehdä kevyen happohoidon.

Kasvojen hieronnan avulla aineet imeytyvät paremmin. Se on hyvä muistaa illalla kotona­kin, kun laittaa seerumin tai yö­voiteen. Sormilla kevyesti pyö­ritellen aine imeytyy paremmin, ja samalla poistuu päivän kireys kasvoilta.

Mia on huomannut, että mas­kien käytön myötä on asiakkail­le ilmaantunut uusia iho-ongel­mia. Hän suositteleekin, että jokaisella olisi kotona hyvä kas­vovesi, jolla voi pyyhkiä kas­voja vaikka päivälläkin maskin vaihtamisen yhteydessä.

Kosteutus meinaa myös unoh­tua monelta.

– Olen itsekin joskus sortu­nut ajattelemaan, että minulla on niin rasvainen iho, etten voi käyttää esimerkiksi öljyjä. Kun aloin niitä käyttämään, alkoikin iho voida paljon paremmin. Iho­ni ei enää rasvoittunutkaan niin paljon, Mia kertoo.

Ihonhoito kuuluu kaikille

Ihan yhtä tärkeää on sekä naisten, että miesten muistaa ihonhoito. Mialla ei ole aikuisia miehiä käynyt kertaakaan kas­vohoidossa, mutta nuoria mie­hiä kylläkin.

Ihan samalla tavalla nuorien poikien, kuten tyttöjenkin iho kaipaa hoitoa. Silloin on hyvä hetki kertoa nuorille, miten ihoa voi hoitaa kotona ja neuvoa hä­nelle sopivat tuotteet.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: