Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pidempi tarina

Paavo Lukander osallistui lukion yrittäjäteemapäivään mielenkiintoisella kertomuksella yrittäjyydestä. Hän oli 17-vuotias, kun isä kyllästyi Tehdaspuun aluepäällikön pestiin. Isä kysyi Paavoa mukaan sahaamaan.

– Täyttä työtä ja kovaa yrittämistä se oli, Paavo kertoo. Ensimmäiset viisi vuotta piti oikeasti katsoa, mitä ruokaa voidaan ostaa. Opiskelun ja yrittäjyyden lisäksi aikaa vei lentopallo.

VS-Rakentajan Halli ja Valkealan Saha laajenivat pikku hiljaa. Paavo kertoo halunneensa ensisijaisesti myydä. Se tarkoitti palvelua. Eräänäkin juhannusaattona hän lähti aamukuudelta antamaan sementtiä, jotta asiakas sai juhannukseksi lipputangon pystyyn.

Kun Toni Gardemeister kysyi, Paavo lähti tämän kartturiksi. Yrittäjyys jatkui samalla, vaikka päiviä poissa kotoa kertyi yli 200 vuodessa.

Kun Paavo väsyi yrittämiseen, hän piti välillä eläkevuosia. Nuorille hän totesi, että on hyvä olla eläkkeellä niin, että tietää, milloin eläke päättyy.

Kymmenen vuotta Paavo toimi kartturina. Sinä aikana VS-Rakentajan Halli vuokrasi tiloja ensin Puukeskukselle ja sitten Starkille. Tämän vuoden keväällä vuokrasopimuksen päätyttyä Paavo Lukander otti takaisin haltuunsa niin tilat kuin tutun nimen Valkealan Saha.

Viimeiset neljä vuotta Toni ajoi Skodan tehdastallissa, jossa Paavon nykyinen vaimo toimi mediapäällikkönä.

Liekö Paavo tartuttanut vaimoon yrittäjyyttä, sillä tällä hetkellä hän vetää kahta Pentikin liikettä. Perhe asuu yhä Prahassa, vaikka Paavo palasi yrittämään myös Valkealaan. Prahassa hänellä on tuonti- ja vientiliike.

Kun Paavo viettää aikaa perheen luona, Saha pyörii hyvän myyntijohtajan ja muiden työntekijöiden voimin. He osaavat alan jopa yrittäjää paremmin.

– Kun ihmiset ovat sitoutuneet ja heistä pitää huolta, motivaatio säilyy, Paavo opastaa.

Paavo Lukander toteaa, että yrittäjällä ei voi mennä herne heti nenään. Uskonto ei voi olla 10 ja matematiikka 4. Itse pitää tehdä, eikä odottaa lahjaksi.

– Vähemmilläkin ongelmilla olisi elämästä selvinnyt, hän naurahtaa, mutta ilmaisee myös sen, että hän ei voisi kuvitella, ettei olisi yrittäjä.

– Kun löytää, mitä haluaa tehdä, kannattaa käydä tekemään. Itseluottamus kasvaa tehdessä. Riskejä pitää uskaltaa ottaa, hän kannustaa.

• A&SK

Paavo Lukander yrittää kahdessa maassa ja ainakin kolmessa yrityksessä. Yhdessä päärooli on puolisolla.

Jaa artikkeli: