Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pieni merenneito Korialla

Tämä on Disneyn Pienen merenneidon juhlavuosi. Yhdysvalloissa se nähtiin elokuvateattereissa ensi kertaa vuoden 1989 marraskuussa. Suomessa klassikkoa saatiin odottaa vielä noin vuodella eteenpäin.
Korialla Silta -yhdistyksen tiloissa Kyminasemantiellä Pieni merenneito aloitti kolmen maanantaisen elokuvan sarjan 15. heinäkuuta. Seuraavaksi ilmaiselokuvien sarjassa olivat luvassa alakoulun loppupuolella oleville ja sitä vanhemmille tarkoitettu iltanäytös Narnian tarinat sekä Arielin tarinan lailla iltapäivällä nähty hevosanimaatio Spirit – Villi ja vapaa.
Tapahtumat olivat osa Näkyvä Koria -projektia, joka kuuluu Kymenlaakson Kylät ry:n Näkyvät Kylät -hankkeeseen. Elokuvien näyttämiseen saatiin siis rahoitusta, joten luvat olivat kunnossa.

Vaikka olisi vain sattunut paikalle, olisi nopeasti tiennyt, mikä elokuva esitetään.

Kolmikymmenvuotinen satuversio

Pieni merenneito heijastettiin seinälle. Tottumista oli ääniin, kun mieluummin kuuntelee aiempaa jälkiäänitystä. Sitä vain on löydettävissä lähinnä vanhoissa cd-levyissä. Alkuperäisääniäkin suosittelen kuuntelemaan.
Pienen merenneidon myrsky on dramaattisesti animoitu ja äänitetty. Tuulen ujellus, tulimeri ja salamointi auttavat unohtamaan, että aluksi oli vain tyhjää paperia ja työvälineitä. Muutenkin värien vaihtelulla saatiin aikaan dramaattisuutta.
Arielilla on aikataulujen kanssa tarkkailtavaa, mutta hänessä on paljon hyvää. Joku syyttää häntä tavaroiden ylenpalttisesta keräilystä. Minä kehun meren pitämisestä siistinä ja tavaroiden laittamisesta siististi hyllyille.
Ariel osoittaa päättäväisyyttä pelastaessaan Erikin myrskyssä. Hän ei tarvitse siihen supervoimia. Jos jonkun niin Erikin pitäisi ryhdistäytyä. Eikö mieleen tule jo hyvin pian, että kyseessä voi olla kulta, joka on saattanut menettää äänensä? Kannattaisiko kirjoittaa santaan kysymyksiä ja selvittää, millainen rannalta löytynyt punatukkainen kaunotar on?
Elokuvassa on selvästi eurooppalaisia vaikutteita esimerkiksi ritarihaarniskojen, nimien ja ranskalaisen kokin myötä. Vaatisi runsaasti Tanskan tuntemusta, jotta osaisi sanoa, miten paljon Hans Christian Andersenin kotimaa on elokuvaan vaikuttanut. Tietynlaista viittausta voi nähdä Krakeniin, joka esiintyi norjalaisissa kertomuksissa jo satoja vuosia ennen H. C. Andersenin syntymää. Se osaltaan sitoo versiota Pohjois-Eurooppaan. Jonkinlaista kunnianosoitusta Lumikin ja Tuhkimon perinteelle näen Arielin eläinystävissä.

Arielin seikkailuja nähdään meressä…

Valkokankaille uiden

Ron Clementsin ja John Muskerin ohjaama ja käsikirjoittamassa Pienessä merenneidossa kuullaan Alan Menkenin sävelmiä. Walt Disney Picturesin elokuvan budjetti oli 40 miljoonaa dollaria. Se tuotti yli 211 miljoonaa dollaria. Teatterikierroksellaan elokuva sai Suomessa 181 718 katsojaa.
Disneyn 28. piirrosklassikko sai Oscar-gaalassa 1990 parhaan alkuperäismusiikin Oscarin ja elokuvan kappale ”Under the Sea” eli Aalloissa siis palkittiin parhaana lauluna. 1990-luvulla nähtiin elokuvan pohjalta tehty animaatiosarja. Tämän vuosituhannen puolella näki päivänvalon kaksi jatko-osaa eli Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus ja Pieni merenneito 3: Arielin tarina.
Vuoden 1990 jälkiäänityksen ohjasi Matti Ranin. Vuonna 1997 tehtiin uudelleenäänitys, Ulla Tapanista, Esa Saariota ja Matti Raninia lukuun ottamatta. Uuden version ohjasi Jarkko Tamminen.
Arielin alkuperäisääni on Jodi Benson, aiempi suomenkielinen Johanna Nurmimaa ja uudempi Nina Tapio. Muita aiemman jälkiäänityksen ääniä ovat esimerkiksi Mikko Kivinen, Aarre Karén, Eila Pehkonen ja Pekka Autiovuori.
JK

… ja maalla Erikin kanssa.
Jaa artikkeli: