Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Piirroksesta eläväksi

NuPan eli NuortenPaikan sisäpihalla esitettiin 30. elokuuta ilmaiseksi ulkoilmaelokuva. Aladdinin esityksessä oli väkeä kymmenittäin. Välillä joku ajoi lähistöltä, mutta yleisesti ottaen häiriötekijöitä oli vähän, vaikka keskustassa oltiinkin.
Illan pimetessä oli syytä pukeutua lämpimästi ja ottaa vilttiä mukaan. Sateelta vältyttiin, mutta ilma oli kuitenkin kolea. Myöhäinen ajankohta, yhdeksästä noin yhteentoista saattoi osaltaan vaikuttaa siihen, että alakoulun ensimmäisillä luokilla olevia oli melko vähän. Ikäraja on kuitenkin seitsemän.
Nuoriso-ohjaaja Virpi Nokkala kertoi Nuorisopalvelujen järjestäneen viime kevään ja kesän aikana neljä Yökinoa NuPan Vintillä. Kolmena ensimmäisenä kertana katseltiin Harry Potter -elokuvat, joista kolme ensimmäisellä sekä toisella kerralla. Kolmannella kerralla katsottiin kaksi elokuvaa.
Juhannuksen alla Yökinossa katsottiin neljä Nälkäpeli–elokuvaa. Yökinoon on osallistunut parikymmentä nuorta. Seuraava Yökino järjestetään syyslomaviikolla.

Animaation pohjalta

Animaatioklassikko Aladdin on yksi Disneyn suosituimpia. Etenkin lampun henki on jäänyt katsojien mieleen. Disney-yhtiö valitsi suomenkielisen jälkiäänityksen maailman parhaimmaksi Aladdin-dubbaukseksi 1990-luvulla. Vesa-Matti Loiri sai erityismaininnan ”ainutlaatuisen omaperäisestä” roolisuorituksestaan Henkenä. Oscar- ja Golden Globe -palkitun animaation tekeminen maksoi 28 miljoonaa dollaria. Tuotto oli yli 504 miljoonaa.
Animaatio antoi näytelmäelokuvalle kovan haasteen päästä eri tavoilla tasoihin, saati ylittää, vaikka se on ajan saatossa kritiikkiäkin saanut. Selkeä ylitys tehtiin maailmanlaajuisissa lippukassatuloissa. Uusi Aladdin ylitti miljardin dollarin rajapyykin.
Näytelmäelokuva on huomattavasti animaatiota uskottavampi. Esimerkiksi palatsissa on huomattavasti enemmän väkeä. Toisaalta animaatio oli selvästi salaperäisempi kuin uusi versio. Animaatiossa ajan hiekat näyttivät Jafarille, kuka on hiomaton timantti. Toisin on tässä versiossa.

Animaatioelokuvan aavikolta alkujuonto on siirtynyt näytelmäelokuvassa merelle. 

Se on kuin yö

Näytelmäelokuvan esiintyjillä on hyvin monissa eri maissa sukujuuria. Guy Ritchien ohjaaman Aladdinin nimiroolissa näyttelee Egyptissä, Kairossa syntynyt ja lapsena Kanadaan muuttanut Mena Massoud. Jasmine on Lontoossa syntynyt Naomi Scott. Naomin äiti on Ugandasta ja isä Britanniasta. Lampun hengen roolisuorituksesta vastaa Will Smith.
Trailerit eivät aivan antaneet todenmukaista kuvaa varsinkaan Jasminen, Jafarin ja Hengen esittäjien roolisuorituksista. Naomi Scott esittää voimaa uhkuvan kappaleen Speechless. Trailerin perusteella Jafar vaikutti lähinnä komistukselta, mutta elokuvassa hahmosta paljastuu kuitenkin julmuutta. Will Smith ei ole Robin Williams, mutta tekee Hengestä omanlaisensa hahmon. Selkeää kehitystä entiseen on tapahtunut esimerkiksi sulttaanin hahmossa, joka on älykkäämpi kuin animaatiossa. Jago sen sijaan on vain varjo entisestä siivekkäästä.
JK

Naomi Scott tekee elokuvan vahvimpiin kuuluvan roolisuorituksen Prinsessa Jasminena.

Artikkelikuva: Prinssi Alin saapuminen on loistokasta seurattavaa.

Jaa artikkeli: