Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pikkukaupungin kulttuurietu

Kouvolassa taiteiden yö järjestettiin 21. elokuuta.
Taiteiden yön väkimäärä oli varsin kohtuullinen. Muistikuva kaduilla kulkevasta ihmisvirrasta ei saanut jatkumoa tänä vuonna. Kouvolatalon ulkonäyttämön katsomo oli välillä erittäin suosittu, joten kaupunkitunnelma oli sentään etäällä autiudesta.
Valkealan puolelta taiteiden yö jäi väliin tänä vuonna. Kouvolassa ja Kuusankoskella oli kulttuuritarjontaa niin perjantaina kuin lauantainakin.
Toista se oli Helsingissä, jossa varsinaisesti jätettiin taiteiden yö väliin. Järjestetty juhlaviikonloppu keskittyi vahvasti striimauksiin. Jos siis haluaa nauttia kotonaan esimerkiksi klassisesta tai jazzista niin juhlaviikonlopun konsertteja löytyy tuntikaupalla kuunneltavaksi Yle Areenasta.
Kouvolan taiteiden yössä tapahtumat keskittyivät Kouvola-talolle. Ohjelmaa oli myös ravintoloissa, teatterissa, kirkossa ja Kuusankosken puolella Taideruukissa. Pesäpalloakin osui samalle illalle. Sirkuskoulu Bravuurilta nähtiin ulkonäyttämöllä hulavanteilla ja hyppynaruilla taiturointia. Sisällä vauhtiin päästiin etenkin rullaluistimilla.
Valkealasta olevia ryhmiä olivat ainakin sota-ajan lauluja Heli Taipaluksen johdolla tulkinneet Veteraanien pojat sekä Aitomäen Nuorisoseura, joka esitti kansantansseja. Hiukan oli sovellettu. Maiju Laurila mainitsi, ettei kaikki ole tanssissa niin vakavaa, välillä voi irrotella. Yhteisöllisyys on tärkeää harrastamisessa.

Joissakin esityksissä täytyi viimeisimpien tulijoiden mennä taakse seisomaan, kun katsojia oli niin runsaasti.
Sirkuskoulu Bravuurin hyppynarutemput ovat lennokkaita.
Sota-ajan lauluja tulkitsivat Veteraanien pojat Heli Taipaluksen johdolla.
Keskuskirkossa vietettiin Uudistettujen urkujen juhlaa. Elina Hyvösen urkukonsertin ohella kuultiin nuorilta taitureilta, Viena Huhtalalta muusikkoystävineen, instrumentaalimusiikkia.
Puunalle ei ollut pudonnut puun alle. Jos se osaisi puhua, voisi nalle kertoa sivunappisilmällä nähneensä monet kulkijat.


Vuoden palkittuja

Tämän vuoden kulttuuripalkinnon sai Simelius-salissa esiintynyt ja esitelty Ahvion Soittokunta. Ahvion Soittokunta ry perustettu jo vuonna 1898, Ahviossa. Vuonna 1996 soittokunta rekisteröitiin. Sen myötä Ahvion torvisoittokunta muuntautui Ahvion Soittokunta ry:ksi.
Pitkän historian myötä Ahvion Soittokuntaa on voinut kuulla lukuisia kertoja, esimerkiksi näytelmissä ja hyväntekeväisyyskonserteissa. Viisi soittajaa on edelleen Ahviosta. Muut ovat toisaalta Kouvolasta sekä lähikunnista.
Yhdistys sai Kymen Läänin taidepalkinnon vuonna 1984. Ahvion Soittokuntaan ja Anjalaan ovat monet tutustuneet Soittokunnan järjestämien valtakunnallisten puhallinmusiikkileirien ansiosta. Neljästi on järjestetty ”Ankkapurhan töräys” -puhallinmusiikkileiri. Palkinnon antoi Kouvolan Liikunta- ja kulttuurilautakunta.
3 000 € arvoisen Kouvolan tietoteospalkinnon sai Runebergin päivänä 5.2.2020 Seppo Aalto teoksestaan Kapina tehtailla: Kuusankoski 1918. Kouvolassa oli sisällissodan keskeisiä tapahtumia. Aiheesta on ollut ammennettavissa huomattavasti uutta historiatietoa.
Kouvolan kuvataiteilijapalkinto on 4 000 € sekä näyttely taidemuseo Poikilossa. Se jaetaan kolmen vuoden välein. 2020-2022 saaja on kuvataiteilija Eeva-Liisa Puhakka. Eeva-Liisa Puhakka työskentelee Ruotilassa ja Berliinissä. Hän on kouluttautunut diplomi-insinööriksi ja taiteen maisteriksi. Eeva-Liisa luo kineettisiä veistoksia, installaatioita ja videoita. Eeva-Liisa Puhakka on Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry:n jäsen. Hän kuuluu myös Scent Club Berliini kollektiiviin. Se keskittyy tuoksun ja hajujen tieteeseen ja taiteeseen kokeilun ja ilmaisun avulla.
Janne Kousa

Moni vietti iltaa pesäpalloa seuraten.
Aitomäen Nuorisoseuran kansantansseja ja uudempaakin tyyliä saatiin seurata Simelius-salissa.
Syy siihen, miksi Sirkuskoulu Bravuurin esityksessä sammutettiin välillä valot, selvisi pian.


Jaa artikkeli: