Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Piskuinen kylä elää

Nuolniemen kylällä asuu vakituisesti kaksitoista ihmistä. Kaksi heistä on työikäisiä. Kesäisin kylä toimii aktiivisemmin kuin moni paljon suurempi kylä. Kylällä on jopa oma supermarket. Superia siitä ei tee koko vaan toiminta-ajatus.

Kun ajaa Valkealan lähes niin pohjoiseen kuin pääsee ja kääntyy siitä kaakkoon, pääsee Nuolniemen mutkittelevalle kylätielle. Tien varrelle suunnitellaan kulttuuripaviljonkia. Kooksi on määritelty likimain sama kuin supermarketilla eli noin kaksi neliötä, ehkä jopa neljä.
– Nuolniemen kylä on väestörakenteeseensa, infrastruktuuriinsa ja kokoonsa nähden aika edistyksellinen paikka. Sinne palvelut on saatu ninjattua markkinaehtoisesti innovoiden, ja lisää hyvinvointia lisääviä omituisuuksia on tulossa, kylän puuhanainen Jaana Utti muotoilee.
Hän lisää, että vakituisten asukkaiden lisäksi kylältä ammentaa hyvinvointia runsas joukko eri ikäistä kesäväkeä. Itse hän asuu kylän osassa, joka on kaikkein vapainta puhelinverkosta.

Kun luottamus on vahvaa, voi kauppa olla aina auki.

Kaupan toimintaperiaate

Valtakunnallisiinkin uutisiin asti päätynyt Kauppakeskus #Nuolniemi on kylätoiminnan ydin. Tom Himanen tarjosi kaupan käyttöön hakkuutilansa varaston. Kauppa toimii ilman myyjää. Kuka tahansa saa ottaa mitä tahansa valitsemaansa hintaan. Kuka tahansa voi myös käydä kertyneillä varoilla täydentämässä kaupan varastoja.
Hankkijat ovat todella käyttäneet mielikuvitustaan ja erilaisia hankintakanavia. Poika ihmetteli, mistä minun laukkuuni olivat jäätelöauton valikoiman suojakääreet ja teesiiviläpallo ilmestyneet.
Kuvasta voi lukea lisää valikoiman monipuolisuudesta.

Kyläkaupan käyttäjät päättävät itse suoraan kaupan valikoiman. Ahkerin hankkija päättää eniten.

Permakulttuuria

– Meillä on myös permakulttuuri-puutarha. Kurpitsat, pavut ja maissi parantavat maata ja tuottavat jo satoa, Jaana kertoo. Perma lyhentyy sanasta permanent eli pysyvä. Nykyisin sanayhdistelmä tarkoittaa ympäristön rakentamista luontoa kunnioittaen.
Periaatteeseen sopivat hyvin lampaat, joiden määintää on useina vuosina Nuolniemellä kuultu. Siihen kuuluvat vanhat omenapuut ja kaupan älykäs logistiikka.
– Tähän mennessä on selvinnyt, että ihmiset tarvitsevat puutarhanhoitoa, luontoelämyksiä, järvikalaa, golf-auton, iPadin ja jäätelöä eläkseen hyvää elämää, Jaana täydentää.
Hän vihjaa, että kylän ratkaisut sopisivat muihinkin asutuskeskuksiin. Talkoohenkeä ja innovatiivisuutta niihin tarvitaan.

Nuolniemen kyläkauppa on nähtävyys, johon kannattaa käydä tutustumassa, kunhan kunnioittaa kaupan avointa toimintatapaa.
Kyläkaupan yhteydessä toimii tilava terassi. Tuoleja on kahdelle. Muut mahtuvat terassin reunoille heinää haistelemaan.

• A&SK

Artikkelikuva: Kyläkaupan tunnelmaa on nykyaikaisella myytävällä mahdoton saada tätä aidommaksi.

Jaa artikkeli: