Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pohdintaa: Tahtotila

Millainen haluaisit maailman olevan? Tai lopetetaan jossittelu. Millainen haluat maailman olevan? Tai millainen et halua sen olevan? Tahdotko demokratiaa? Kaiken järjen mukaan sen pitäisi olla kansanvaltaa. Eikö kansanvalta toimi sitten sitä paremmin, mitä viisaampi kansa on? Minulle demokratia tarkoittaa sitä, että kaikki näkökulmat tulevat kuulluiksi. Valinnan puolestaan tulisi kohdistua viisaimpaan ja kestävimpään vaihtoehtoon. Ja kun yli viiden miljoonan ihmisen eduskuntasali on kallis rakentaa, täytyy yli puoluerajojen nähdä, mikä oikeasti on viisasta. On syytä miettiä, ketä on hyvä äänestää ja mitkä ovat hyvät perusteet äänestää.

Ymmärrän kyllä jos vaaleissa kuin vaaleissa äänestämättä jättäminen houkuttaa. Mutta, jolleivät kaikki jätä äänestämättä, tulee päätös eteen vain toisille. Ja kannattaa äänestää ehdokasta, joka tiedon ja tunteen yhteissummana vaikuttaa parhaimmalta mahdolliselta. Jos ehdokas ei sitten pääsekään, onpahan hän saanut ainakin jonkinlaisen mahdollisuuden astua vallan areenalle.

Kansanvallan toteutumisessa on rehellisyys valttia. Jos ehdokas kääntää kelkkansa, on hän päässyt väärin perustein valtaan. Vähintään tämä uusi suunta pitäisi pystyä perustelemaan paremmaksi ja viisaammaksi kuin aiempi.

Vitsien varjolla on helppo iskeä pöytään asenteita, jotka heikentävät ryhmien välisiä suhteita. Älykäs blondi ja nopeaälyinen hämäläinen ovat todellisempia kuin vaikkapa hammaskeiju. Mutta jos joku uskoo näiden edeltävien olevan vain satua, se antaa tekosyyn väheksymiseen toista tai itseä kohtaan.

Mutta kansan yhtenäisyyttä rikkovat paljon isommatkin asiat. Martin Luther King Jr. unelmoi, että hänen neljä pientä lastaan elävät eräänä päivänä maassa, jossa heitä ei arvostella ihonvärinsä takia. Sen sijaan arviointi liittyisi luonteeseen tai persoonaan. Tarkkaa määrittelyä ei ilmeisesti ole siitä, mitä suurille väkijoukoille puhunut Martin Luther King Jr. tarkoitti. Tästä vetäisin maailmanlaajuisen päätelmän, että eri väestöryhmien yhteentoimivuus täytyy tulla siitä, että luonteet osuvat yhteen, erilaisten muiden asioiden ollessa erilaisia. Näin esimerkiksi halu olla rehellinen, ahkera, ystävällinen voivat yhdistää eri kansojen edustajia, vaikka heillä olisi hyvinkin erilaiset lähtökohdat. Mutta yhteentoimivuus ei tule tosiasioiden hylkäämisestä. Jos joku tai jotkut herättävät epäluuloa, sitä ei hälvennetä ongelmien lakaisulla maton alle. Eikä syyllisyyden siirtämisellä sellaisille, jotka eivät ole asiaan vaikuttaneet.

Viisas kansa ruokkii itseään älyllisesti. Se ei koostu pullasorsista, jotka ovat valmiina, kun joku antaa vähän energiaa. Ja nimenomaan vähän. Vai mahtaako joku kerätä pullasorsille ruokavarastoa? Kyllä pitää olla sorsien rautaisia haasteet vastaanottavia. Vaikeudet on kohdattava rohkeasti. Sitä varten on tärkeää luopua pelosta. Rautainen sorsa ei kuvittele uhkia vain mielikuvituksen tuotteiksi. Sorsa tajuaa, että uhkia kohtaavan on oltava kestävämpi selviytyäkseen.

Uskoi sitten sielun olemassaoloon tai ei, harva pitänee viisautta kuvitteellisena ilmiönä. Mutta se on työn takana. Mikä sinusta on viisautta? Haluaisitko että se toimitetaan ovesi eteen kuin maitopullo? Vai haluatko vaihtaa ajatuksia niin, että haastat itsesi ja toiset? Viisaaseen maailmaan kuuluu sananvapaus. Mutta ei viisauteen kuulu sanoa mitä tahansa. Kuten siihen ei kuulu mikä tahansa tekokaan. Viisas rakastaa totuutta, koska sen kohtaaminen on ainoa lähtökohta asioiden parantamiseen. Muutos, joka tehdään ymmärtämättämyydessä, vääryydessä, valheessa tai muuten kielteisesti vaikuttavien asioiden hallitessa mieltä, tuskin johtaa hyvään. Tuhansia vuosia on totuutta ollut esillä, kun sen on antanut päästä mieleensä valheen sijaan.

Viisas ei katso, että kissa on vaaraksi kaikille tuhannesta hiirestä. Mutta hiirien on ymmärrettävä, että ne ovat yhdessä kissaa mahtavampia, tai ne hajaantuvat. Osa hiiristä joutuu vaaraan, mutta jos ne häätävät kissan lopullisesti, ne jäävät turvaan. Jos ne jatkavat hajaantumista, kissa väijyy niistä ajan myötä jokaista. Viisas ymmärtää siis, että yhteisen hyvän eteen on jaettava viisautta, silloinkin kun kokee olevansa kuin yksi hiiristä kissan edessä.

Siitä on jo pitkä aika kun hyvää paikkaa luvattiin lasten kaltaisille. Lapsen kaltaisuuteen lasken asioista kysymisen ja kummastelun, ihmettelyn. Josko kukaan lapsi ei ole täysin viaton, niin ainakaan yksikään vauva ei tietääkseni ole aloittanut sotaa. Nöyryys ja herkkyys ainakin ovat lapsen kaltaisuutta. Jos jokin tuntuu väärältä, sen pitäisi ihmiseen vaikuttaa. Jollei tiedä kaikkea, on syytä nöyrästi myöntää, että tarvitsee viisastua lisää.

Janne Kousa

Jaa artikkeli: