Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pohdintaa: Tilaa tunteille

Vai tunteita tilalle? Järki ja tunteet on Jane Austenin klassikko, mutta toki jo nimi on laajalti sovellettavissa. Ihminen tuntee syystä. Ei mitään tunnetta itsessään pitäisi tarvita hävetä tai alati peittää. Mutta järkeä kannattaa käyttää. Ei milloin tahansa ole aika itkeä, ei nauraa, ei suuttua, ei pelätä ja niin edelleen.


Tyhmänrohkea ei kannata olla. Toisaalta järkevänrohkea ei ole sanana yleisessä käytössä. Miksiköhän? Luulisi olevan järkevänrohkeaa tarttua haasteisiin, jotka vievät elämässä kohti hyvää. Jos suomalainen pikajuoksija häviää sekunnilla toisen maan kiiturille, ei kannata vaihtaa väriään suuttumalla. Jos haluaa pysyä puolueettomana, voi tulla vääriä mielleyhtymiä, jos muuttuu vihreäksi kateudesta. Kenties voi tutkia välillä, mitä maailmalla tapahtuu, jos muuttuu sinivalkoveriseksi.

Juttujen teko on välillä hyvinkin tunteellista. Alitajunta ei muutu siivekkääksi olkapäälle ja komenna: -Hei. Mies ei itke. Ryhdistäydy.


Mutta ei itkulla pitäisi olla ylivaltaa muihin tunteisiin. Tärkeäähän se on, että silmät välillä puhdistuvat. Sanoo vain:
-En minä itke, jäi sipulinkuorimisreaktio ihan itse päätäni vaivaamaan.

Tasapainoon ei kuulu miesten kohdalla vain se, onko meillä lupa itkeä. Kyllä siihen kuuluu yhtä lailla se, onko meillä lupa olla rohkeita, pelätä, innostua, lannistua, nauraa, iloita, suuttua, leppyä… Järki on siinä, että hallitsee tunteitaan, eivätkä tunteet itseä. Kyky erilaisiin tunteisiin on merkityksellinen lahja. Yllätys ei ole läheskään niin kutkuttava, jos ne tulevat hyökyaaltoina ja hurrikaani-lisänimen omaksuu yksi sun toinenkin.


Suuttuminen on puolustusreaktio vaaran uhatessa. Silloin se voi myös koitua henkilön näkökannan uskottavuudelle haitalliseksi. Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, ei näkökannan tulisi muuttua. Siis mikäli se on rakkaudellisessa totuudessa. Tulkoon sitten vaikka mitä ihohuokosia puhdistavaa mutavyöryä niskaan, jos näkökanta
perustuu tunteisiin vailla järkeä. Ei esimerkiksi kuolemaa kannata pelätä vaan rakastaa elämää. Siitä voi itseä ja toisia muistuttaa vaikka kappaleella Rakastan sinua elämä.

  • Janne Kousa
Jaa artikkeli: