Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poimintoja Poliisin tiedotteista

Ajankohtaisissa yhteystiedot on mainittu, muuten ei. Tiedotteita on lyhennelty.

Poliisi on tehnyt takavarikkoja ja pidätyksen Huoltovarmuuskeskuksen suojainkauppoihin liittyen
22.04.2020 klo 15.08 Keskusrikospoliisi
Poliisi on tänään 22. huhtikuuta takavarikoinut yhteensä noin 2,7 miljoonan euron arvosta varoja, jotka jäädytettiin Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojainkauppojen yhteydessä huhtikuun alkupuolella. Poliisi on myös tänään pidättänyt asiassa yhden rikoksesta epäillyn.
Jäädytettyjen varojen lisäksi poliisi on takavarikoinut rikoksesta epäillyltä kaksi arvoautoa.
– Rikosnimikkeinä esitutkinnassa ovat tällä hetkellä muun muassa törkeä petos ja törkeä rahanpesu. Tutkinta jatkuu seuraavaksi esimerkiksi kuulusteluilla ja muun todistelun keräämisellä, Taskila sanoo.

Kouvolan poliisi pyytää havaintoja koiran purematapaukseen.
22.04.2020 klo 14.08 Kaakkois-Suomi
Kouvolassa Tanttarintiellä 22.4.2020 kello 9-10 välisenä aikana, on irrallaan kulkenut isohko tumma koira purrut Tanttarintiellä kytkettynä kulkenutta koiraa sekä tätä taluttanutta iäkkäämpää naista. Irrallaan olleen koiran nuorehko vaalea naispuolinen omistaja, on saanut koiransa tilanteesta irti ja poistunut paikalta asiaa selvittämättä. Purruksi joutunut nainen sekä tämän koira on toimitettu lääkäriin saamaan hoitoa vammoihin.
Kouvolan poliisi pyytää kyseisen koiran omistajaa, mahdollisia silminnäkijöitä sekä asiasta tietäviä olemaan yhteydessä: sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse 0504479574.

Tirvalla murtoja
28.03.2020 klo 15.07 Kaakkois-Suomi
Kouvolan Tirvalla Suursaarentiellä on kuluneen viikon aikana murtauduttu useisiin vapaa-ajan asuntoihin. Murrot ovat tapahtuneet aikavälillä 21.3.-27.3.2020.


Eläinsuojelurikos Kajaanissa
26.03.2020 klo 15.47 Oulu
Kajaanin poliisi tutkii eläinsuojelurikosta, jossa kaksi miestä ampui muutaman lokin Kajaanin Oulunjärven Vuottolahdessa. Miesten tarkoituksena oli ilmeisemmin koiran koulutus. Poliisi ei tavoittanut mönkijällä liikkeellä olleita miehiä.

Nopeusvalvontakameraa vahingoitettiin räjäyttämällä Ulvilassa
26.03.2020 klo 15.27 Lounais-Suomi
Valtatie 2:lla Ulvilan Friitalassa sijaitsevaa automaattisen liikenteenvalvonnan kameratolppaa vahingoitettiin räjäyttämällä. Tämän hetkisen tiedon mukaan teosta ei aiheutunut konkreettista vaaraa. Lounais-Suomen poliisi tutkii tapausta törkeänä tuhotyönä ja räjähderikoksena. Tutkinnanjohtaja Erik Salonsaari

Traktori, tukkikärry ja klapikone anastettu
26.03.2020 klo 13.49 Itä-Uusimaa
Itä-Uudenmaan poliisissa tutkitaan tapausta, jossa varkaiden matkaan lähti viime viikonloppuna, 20.3.2020 – 23.3.2020, välisenä aikana Hyvinkään Nukarinojantieltä traktori, tukkikärry ja klapikone. Anastetun omaisuuden yhteisarvo on noin 30 000 euroa.
Traktori on punainen Volvo BM Valmet 605 – merkkinen, vuosimallia 1984 ja sen rekisteritunnus on 819-VBC. Tukkikärry on sininen ja merkiltään Vreten ja siinä keltaiset tukkeja paikallaan pitävät piikit Kärryssä oli lisäksi Kjällman -merkkinen nostolaite. Klapikone oli merkiltään Esme.
Tapahtumapaikalla jääneen jälkien perusteella traktorilla on lähdetty ajamaan Kytäjäntielle ja sieltä Hyvinkään suuntaan.

Kittilässä murtauduttiin omakotitaloon ja anastettiin arvotauluja
24.03.2020 klo 15.09 Lappi
Kittilässä Koulutiellä sijaitsevaan omakotitaloon murtauduttiin 8.-12.3.2020 välisenä aikana. Talosta anastettiin seuraavia tauluja:
Reidar Särestöniemen ruskamaisema v. 69, koko n. 100×80, liitumaalaus
Einari Junttilan akvarelli ”Parvaoja”, koko n. 60×80
Einari Junttilan öljyvärimaalaus, kevättalvinen tunturimaisena, koko n. 100×80
Einari Junttilan akvarelli autiotalon uunista, koko n. 60×45
Andreas Alarieston Lappi-aiheinen grafiikkavedos, koko n. 50×40

Poliisi tehostaa kevyen liikenteen valvontaa sähköavusteisilla polkupyörillä
20.03.2020 klo 12.20 Helsinki
Helsingin poliisilaitos perusti lokakuussa 2019 kevyen liikenteen valvontaryhmän, sillä kevyt liikenne on lisääntynyt ja sähköistynyt nopeasti Helsingissä. Valvontaryhmä sai eilen käyttöönsä sähköavusteiset polkupyörät. Kyseessä on Poliisihallituksen hyväksymä vuoden mittainen kokeilu, jossa selvitetään samalla sähköavusteisten polkupyörien soveltuvuus poliisin valvontavälineiksi.
– Parempi, että kuljettaja vie pyörää, kuin että pyörä vie kuljettajaa. Väärä tilannenopeus aiheuttaa helposti pahoja vaaratilanteita.

Poliisi tutkii Kärkölässä tapahtunutta törkeää ympäristön turmelemisrikosta
20.03.2020 klo 12.01 Häme
Kärkölän kunnan alueelle kahteen varastohalliin on varastoitu ilman ympäristöviranomaisen antamaa lupaa nestemäisiä jätteitä. Lisäksi nesteet on varastoitu tavalla, joka ei täytä varastoinnille asetettuja turvallisuusvaatimuksia eli asianmukaisia suojausrakenteita, kuten vuotoaltaita. Tällä hetkellä on syytä epäillä, että kyseessä on niin sanottu jätteen dumppaaminen eli jätehuollon laiminlyönti. Kyseinen jäte, jonka käsittely asianmukaisesti aiheuttaisi jätteen haltijalle huomattavia kustannuksia, on hylätty varastohalleihin Kärkölään.
Jätteiden on syytä epäillä olevan luokitukseltaan vaarallisia jätteitä. Esitutkinnassa tehtyjen selvitysten perusteella kyseisiä aineita on aikaisemmin käytetty tuotantolaitostoiminnassa, jonka toiminta on päättynyt konkurssiin. Jätteet eivät ole peräisin Päijät-Hämeen alueelta.
Jätteet ja kemikaalit on varastoitu varastohalleihin muovikonteissa, joiden tilavuus on 1 000 litraa. Kontteja on tämänhetkisen tiedon mukaan kaiken kaikkiaan noin 750 kappaletta.
Pelastuslaitos on suorittanut varastohalleihin tarkastuksen ja kohteessa ei ole akuuttia vaaraa.

Kouvolassa varastettiin maansiirtokone
18.03.2020 klo 12.22 Kaakkois-Suomi
Kouvolan Keltissä Pellontaustantieltä on anastettu Volvo 88 ECR -merkkinen maansiirtokone 13. – 17.3.2020 välisenä aikana. Kyseessä on midikaivukone, jonka paino 8000 kg. Väriltään kelta-musta ja kyljessä on keltamustalla teipillä logo: VM Rakennuskaivuu Oy.

Poliisin tehovalvonnan tulos: lähes 1 000 sakkoa turvavyörikkomuksista ja lähes 900 sakkoa kännykän käytöstä ajon aikana
17.03.2020 klo 14.00 Poliisihallitus
Poliisi tapasi viime viikolla tehdyssä valtakunnallisessa liikennevalvonnassa runsaasti matkustajia ilman turvavöitä etu- ja takapenkillä sekä ajon aikana matkapuhelinta käyttäneitä ajoneuvon kuljettajia ilman hands free -laitteita.
Suojatiesääntöjen laiminlyönneistä annettiin yhteensä 70 sakkoa ajoneuvojen kuljettajille.
Heistä 13 ohitti suojatien eteen pysähtyneen tai näkyvyyden suojatielle peittävän ajoneuvon pysähtymättä, 37 ei antanut esteetöntä kulkua suojatielle astumassa olevalle ja 20 ei antanut suojatiellä jo olleille esteetöntä kulkua.
Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta korostaa turvavöiden käytön tärkeyttä.
– Turvavyön käyttö pelastaa ihmishenkiä kolaritilanteessa, eikä kukaan meistä voi olla varma, ettei siihen tilanteeseen joutuisi joko omasta syystä tai toisten virhearvioinneista johtuen.
Hän myös muistuttaa, että matkapuhelimen käyttö liikenteessä aiheuttaa usein vaaraa ja haittaa muulle liikenteelle.
– Jos puhelinta käytetään, niin vain hands free -laitteilla se on laillista, Kallio sanoo.
Suojatieonnettomuudet vähentyneet, edelleen niitä on liikaa
Poliisin tekemä valvonta ja suojatieonnettomuuksien vähentyminen viime vuosina osoittavat, että suojatien arvostus on parantunut. Viimeisen kolmen vuoden aikana on loukkaantunut lähes 400 jalankulkijaa, joista yli puolet tapahtui suojatiellä.
Poliisi käytti viime viikon tehovalvontaan 3 151 työtuntia.
Ilman turvavyötä matkustaneita tavattiin etupenkillä 926 ja takapenkillä 40, turvalaiterikkeiden kokonaismäärästä lasten turvalaiterikkeiden määrä oli 39.
Matkapuhelinta ilman hands free -laitteita käyttäneitä kuljettajia valvonnassa oli 879.
Liikennevalvonnan ohella ulkomaalaisvalvontaa
Poliisi tarkasti valvontaviikon aikana 559 ulkomaalaiselta maassa oleskelun edellytykset. Ulkomaalaisvalvonta on poliisille ulkomaalaislaissa määrätty tehtävä. Poliisin valvontatoimet eivät saa koskaan perustua pelkästään todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään, vaan toimenpiteen taustalla tulee olla vihje- tai analyysitietoa laittomasta maassa oleskelusta.
Poliisi suorittaa ulkomaalaisvalvontaa myös osana muuta valvontatehtävää esim. liikenteenvalvonnan, ravintolavalvonnan ja työmaavalvonnan yhteydessä.


Kuparivarkaita Juvalla
17.03.2020 klo 13.29 Itä-Suomi
Juvalla osoitteessa Juvantie 20 sijaitsevalta koulun työmaalta on maanantain ja tiistain välisenä yönä 16.-17.3. anastettu merkittävä määrä kupariputkea. 

Väärennetyllä rahalla kultaa 180.000 eurolla
13.02.2020 klo 10.19 Itä-Uusimaa
Epäiltynä olevat ranskalaiset liikemiehet olivat sopineet tapaamisen kultaesineitä myyvän liikkeen edustajan kanssa Helsingissä sijaitsevaan Crowne Plaza hotelliin. Tapaamisen tarkoituksena oli tehdä kaupat 180.000 euron arvoisista kultaesineistä. Ostajat olivat luvanneet maksaa esineistä 200.000 euroa.
Myyjä ja ostajat tapasivat hotellissa lokakuun puolen välin tienoilla ja kaupantekotilaisuus tapahtui ”lähes” ennalta sovitun suunnitelman mukaisesti. Myyjä toteutti oman osuuden kauppaan liittyen ja luovutti kultaesineet sovitun mukaisesti. Ostajat eivät sen sijaan toimineet aivan yhtä rehellisesti, vaan maksoivat esineet väärennetyillä seteleillä. Myyjä oli havainnut maksuksi saatujen seteleiden olevan väärennettyjä vasta päästyään takaisin omaan liikkeeseensä.
Rikolliset toimivat kaupantekotilaisuudessa erittäin taitavasti. Asianomistajalle oli esitetty aluksi oikeaa rahaa, jotka oli laitettu läpi setelintunnistuskoneesta. Tämän jälkeen tapahtui jonkinlainen silmänkääntötemppu, jonka aikana oikeat setelit vaihtuivat väärennettyihin ja ne laitettiin asianomistajan salkkuun.
Saatuaan kultaesineet haltuunsa epäillyt suuntasivat Vantaalta vuokratulla autolla kohti Turkua, missä he poistuivat maasta Tukholmaan lähtevällä laivalla.
Yksi epäillyistä otettiin kiinni Tukholman satamassa hänen poistuessaan laivasta. Epäillyn ja hänen käytössä olleesta vuokra-autosta takavarikoitiin kultaesineitä noin 120.000 euron arvosta. Hän on ollut vangittuna tapauksen johdosta siitä lähtien.
Kaksi muuta epäiltyä pääsivät lyhyen kiinnioton jälkeen jatkamaan matkaansa Ruotsissa. Heidät on vangittu poissaolevana ja heistä on tehty Eurooppalainen pidätysmääräys.

Henkilöauto pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa – poliisi tutkii tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena
04.02.2020 klo 13.19 Helsinki
Poliisi epäilee 1950-luvulla syntyneen naisen ajaneen pankin ikkunasta sisään Helsingissä. Tapaus sattui Munkkivuoren ostoskeskuksen alueella 21.1.2020 kello 13.50. Poliisi tutkii tapahtunutta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.
Poliisipartion saavuttua paikalle ajoneuvon keula oli pankin sisällä. Paikalla olivat myös pelastuslaitoksen ja ensihoidon yksiköt, mutta kukaan ei ollut loukkaantunut tilanteessa.
– Nainen kertoi tapahtumapaikalla poliisille, että oli ajanut Raumantietä Munkkivuoren ostoskeskuksen parkkipaikkaa kohti, jolloin hänellä olisi autossa mahdollisesti hirttänyt kaasu kiinni. Epäilty kuvaili, että tilanne oli tapahtunut nopeasti, eikä hän ollut ehtinyt tehdä mitään. Hän oli ajanut mutkan suoraksi suoraan pankkia kohti. Esitutkinnassa nainen ei osannut enää sanoa, mitä poljinta oli tilanteessa painanut, ja miksi auto oli syöksynyt suoraan pankin ikkunaan. Naisen mukaan hänen tilannenopeutensa oli ennen auton hallinnan menetystä 20–30 km/h:ssa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sampo Suomala Helsingin poliisilaitokselta.
Esitutkinnan mukaan ajoneuvo oli törmäyksen jäljiltä käyttökelvottomassa kunnossa. Ajoneuvon etupuskuri oli täysin vaurioitunut ja molemmat turvatyynyt lauenneet, mutta ajoneuvon polkimet olivat täysin normaalit. Poliisi ei löytänyt paikalla polkimien edestä mitään, mikä olisi voinut jättää polkimet jumiin tai muutakaan teknistä vikaa autosta, joka olisi voinut olla syynä tapahtumaan.
Tapahtumahetkellä pankin vieressä olleen sivullisen mukaan ajoneuvo oli tullut Raumantietä ja juuri ennen parkkipaikalle kääntymistä, noin 10 metriä ennen seinää, auton nopeus ei ollutkaan hiljentynyt kääntymistä varten, vaan jatkunut suoraan kohti pankin ikkunaa ja mennyt siitä läpi.
– Tilanne on ollut vaarallinen, ja siinä olisi voinut käydä todella huonosti. Tapaus sattui keskellä päivää ja ihmisiä oli liikkeellä. Onneksi kukaan ei juuri tuolloin ollut pankin ikkunan edessä eikä pankin sisäpuolella törmäyskohdassa, Suomala sanoo.
Poliisi määräsi epäillyn ajokieltoon. Tapaus siirtyy lähiaikoina syyttäjälle.


Autetaan toisiamme: 112-päivä kannustaa muistamaan pienet teot
04.02.2020 klo 12.52 Länsi-Uusimaa
Hätänumeropäivää vietetään tiistaina 11.2.2020.
112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien.
Eräs yllättävä, kenties pieneltäkin tuntuva asia on osoitenumero ja sen näkyvyys.
– Hätätilanteessa jokainen minuutti merkitsee. Näkyvät ja selkeät osoitenumeroinnit ja opastaulut varmistavat avun perille löytämisen, korostaa turvallisuuskouluttaja Timo Levänen Länsi Uudenmaan pelastuslaitokselta.
Länsi-Uudenmaan turvallisuustoimijat kehottavatkin tarkistamaan ja varmistamaan, että osoitenumerointi näkyy tielle kaikkina vuoden- ja vuorokauden aikoina. Osoitenumeron ja erityisesti useamman talon yhteisen opastaulun tulee olla niin suuri, että keskeiset asiat nähdään nousematta autosta.
112 Suomi -sovellus auttaa avun perille
Jos epäilet, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon 112 kuin olla soittamatta.
Onnettomuuspaikan paikantaminen on entistä helpompaa 112 Suomi -sovelluksella. Kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta, pystytään soittaja paikantamaan automaattisesti. Näin avun saaminen helpottuu ja nopeutuu tilanteissa, joissa soittaja ei tiedä tarkkaa sijaintia.


Lähisuhdeväkivallan seuraukset ovat kauaskantoisia
04.02.2020 klo 08.49 Poliisihallitus
Lähisuhdeväkivalta voi olla luonteeltaan paitsi fyysistä, myös henkistä. Lapsiin tai vanhuksiin kohdistuessaan väkivalta voi ilmetä esimerkiksi laiminlyöntinä ja erilaisena kaltoinkohteluna. Usein väkivallan muodot yhdistyvät niin, että sama henkilö joutuu kohtaamaan erilaisia tekoja.
‒Lähisuhdeväkivallan torjumisessa on keskeistä, että rikoksen uhri ymmärtää tilanteensa ja hänet saadaan avun piiriin. Myös väkivallan tekijä on saatava ymmärtämään toimintansa vahingollisuus ja hänetkin avun piiriin. Väkivaltaiset ratkaisumallit periytyvät usein omasta lapsuudesta ja kierre on saatava poikki, sanoo poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta.
Lähisuhdeväkivalta on luonteeltaan piilorikollisuutta, joka yleensä tulee poliisin tietoon vasta kun sitä on jatkunut jo pidemmän aikaa. Viranomaisten tietoon tulleissa pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksissa oli 9 900 uhria vuonna 2018.
Heikkisen mukaan lähisuhdeväkivallalle on usein tyypillistä, että uhri ei asiaan liittyvän häpeän tai pelon vuoksi kerro kaikkea asiaan liittyvää, vähättelee vammojaan tai muuten pyrkii suojelemaan tekijää.
Jos olet lähisuhdeväkivallan uhri, ota yhteyttä hätätapauksessa 112 tai kiireettömässä tapauksessa paikkakuntasi poliisiin.
Järjestöjen apua väkivallan uhreille tarjoavat mm:
Rikosuhripäivystys

Ensi- ja turvakotien liitto

Nollalinja

Monika-naiset
Järjestöjen apua väkivallan tekijöille tarjoavat mm:
Lyömätön linja

Miehen linja

Jussi-työ

Rekka törmäsi maanantaina Iisalmessa taksin perään
04.02.2020 klo 07.54 Itä-Suomi
Yhdistelmäajoneuvo törmäsi maanantaiaamuna kello 8 aikaan taksin perään Iisalmessa Kuopiontiellä. Yhdistelmäajoneuvo oli menossa kohti Kuopiota, kun sen edessä ajanut taksi oli kääntymässä vasemmalle. Yhdistelmän kuljettaja ei ehtinyt pysäyttää yhdistelmää kokonaan, mutta oli ehtinyt jarruttaa sen verran, että törmäysnopeus oli kuljettajan oman arvion mukaan noin 35 km/h. Yhdistelmä osui taksin oikeaan takakulmaan. Kuljettaja ohjasi yhdistelmän kulkusuuntaan nähden oikealle puolelle ojaan välttääkseen isomman törmäyksen. Yhdistelmä kaatui ojaan kyljelleen. Taksissa oli kuljettajan lisäksi kolme matkustajaa. Ensihoitajat tarkistivat osalliset paikan päällä, eikä kenellekään tullut sairaalahoitoa vaativia vammoja.

Mies vietti iltaa teräsnyrkki taskussaan
01.02.2020 klo 10.36 Häme
LAHTI
Keskustassa olevasta ravintolasta ilmoitettiin lauantaina aamuyöllä, että järjestyksenvalvojat ovat ottaneet kiinni miehen. Syy kiinniottoon ja käsirautoihin laittamiseen oli se, että mies oli esitellyt hallussaan olevaa nyrkkirautaa ravintolan asiakkaille. Ilmoituksen mukaan mies oli yrittänyt sovittaa taskussa ollutta rautaa myös käteensä, mutta järjestyksenvalvoja oli ehtinyt tähän väliin ottaen miehen hallintaansa. Poliisipartio kuljetti miehen poliisilaitokselle kiinniotettuna, vaarallisen esineen hallussapitoon epäiltynä.

Kauneusalan lääkärin elinkeinoharjoittaminen johti törkeään veropetosepäilyyn – vältettyjä veroja yli 920 000 euroa
31.01.2020 klo 14.17 Itä-Uusimaa
Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkinnassa on tutkittu kauneusalan elinkeinoharjoittajan törkeää veropetosepäilyä.
– Verotarkastuksen ja esitutkinnan perusteella esiin nousi varteenotettava epäilys siitä, että epäilty oli jättänyt vuosien 2010–2015 aikana ilmoittamatta veron välttämistarkoituksessa Suomen Verohallinnolle merkittävän osan kauneuskirurgisista toimenpiteistä saatuja ansiotuloja muun muassa arvonlisäveroihin ja ennakkoperintään liittyen, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja talousrikosyksikön johtaja Mikko Kiiski.Esitutkinnan aikana selvisi myös syitä epäillä, että rikoksesta epäilty lääkäri oli järjestänyt elinkeinotoimintansa siten, että Suomessa myytyjen kauneuskirurgisten toimenpiteiden myyntipalvelu oli järjestetty tunnetun Suomessa ja Virossa toimivan plastiikkakirurgisen toimijan brändin kautta tai sitä hyväksikäyttäen.Korvauksena lääkäri maksoi toimijalle korvausta, jonka verovelvoitteet ovat esitutkinnan ja rikosepäilyn perusteella myös jääneet hoitamatta. Tästä syystä asiassa epäillään myös suomalaisnaista avunannosta törkeään veropetokseen.Asianomistajana rikosepäilyssä olevalla Verohallinnolla on asiassa rangaistusvaatimuksen lisäksi mittavat vahingonkorvausvaatimukset, sillä menettelyn ja epäillyn teon perusteella vältetyn veron määräksi on selvinnyt tutkinnassa yli 920 000 euroa.

Bemarivarkausaallossa kiinniotto
30.01.2020 klo 12.50 Länsi-Uusimaa
Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on tutkinut marraskuun 2019 alussa alkanutta Espoossa tapahtunutta ja pääasiassa BMW-autoihin kohdistunutta varkausaaltoa. Rikosten määrä on ollut mittava, yli 40 tapausta.
Epäilty, kiinniotettu mies, on noin 40-vuotias ja asuu Virossa. Mies on tällä hetkellä vangittuna useisiin syksyn 2019 ja tammikuun 2020 välisenä aikana tapahtuneisiin BMW-rikoksiin. Rikosvyyhtiin on saatu lisäselvyyttä Tallinnan satamassa 20.1. tehdyllä henkilötarkastuksella, jossa yli 50-vuotiaan miehen hallusta löytyi useita BMW-autoista anastettua omaisuutta, kuten muun muassa ratteja.


Auto törmäsi taloon Lappeenrannan Kangaskadulla
29.01.2020 klo 13.16 Kaakkois-Suomi
Lappeenrannassa Kangaskadulla sijaitsevaan omakotitaloon törmäsi auto perjantaina 24.1.2020 alkuillasta kuuden aikaan. Naapurit olivat kuulleet pamauksen ja nähneet tumman, lyhytperäisen henkilöauton poistuvan paikalta. Tapahtuma-aikaan talon asukkaat eivät olleet kotona. Talon nurkalle jäi takavalon kappaleita. Talosta rikkoutui törmäyksen johdosta ainakin nurkkalaudat. Poliisi tutkii asiaa liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Luvatonta moottorikelkkailua Käsivarressa
27.01.2020 klo 16.47 Lappi
Poliisi tutkii Enontekiöllä 24.1.2020 tapahtunutta epäiltyä maastoliikennerikkomusta, jossa moottorikelkkailijat olivat ajaneet Käsivarren erämaa-alueella ilman maastoliikennelupaa. Teosta on luvattomuuden lisäksi aiheutunut haittaa alueen poronhoidolle.
Poliisi muistuttaa, että valtion mailla moottorikäyttöisellä ajoneuvoilla liikkuvilta edellytetään kirjallista maastoliikennelupaa. Luvaton maastoliikenne toisen maalla on tekona maastoliikennerikkomus, josta rangaistus on päiväsakkoja. Jos luvattomalla maastoliikenteellä on aiheutettu vahinkoa, kuten katkottu puita tai aiheutettu vahinkoa poronhoidolle, tulevat nämä kulut maksettavaksi vahingonkorvaussäännösten mukaisesti.


Netissä sovitut kaupat kannattaa sopia vilkkaalle ja julkiselle paikalle
27.01.2020 klo 15.21 Itä-Uusimaa
Netissä sovitut kaupat ovat pääsääntöisesti turvallisia. Kaupoissa kannattaa kuitenkin aina noudattaa erityistä huolellisuutta ja tapaamista vaativat kaupat kannattaa sopia aina mahdollisimman vilkkaalle ja julkiselle paikalle ja mieluummin valoisaan aikaan, muistuttaa rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Kaksikko anasti matkapuhelimen Sastamalassa
24.01.2020 klo 07.26 Sisä-Suomi
Sastamala 23.01.2020 n. klo 15
Noin 20-25 vuotiaat mies ja nainen asioivat Sastamalassa Puistokadulla (Santalahdenkadun ja Onkiniemenkadun välissä) sijaitsevassa liikekiinteistössä. Pariskunta asioi englanniksi. Aikansa liikkeessä oleskeltuaan mies otti liikkeestä haltuunsa matkapuhelimen ja kaksikko poistui juosten ulos liikkeestä. Molemmilla oli yllään toppatakit ja nainen oli pienikokoinen. Miehellä oli päässään lippalakki.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta häirinnästä tai uhkailusta kannattaa tehdä rikosilmoitus – aina kyseessä ei kuitenkaan ole rikos
23.01.2020 klo 10.06 Poliisihallitus
Jos sinua häiritään sosiaalisessa mediassa:
• Tallenna heti viestit, kuvat ja muu materiaali, joissa sinua häiritään.
• Ota kuvakaappaukset häiritsijän profiilista. Ota talteen myös mahdollinen URL-osoite, joka johtaa häiritsijän profiiliin. Näin säilyy mahdollisuus jäljittää profiili, vaikka sen tekijä vaihtaisi tietojaan.
• Kirjoita ylös, missä ja milloin häirintä tai uhkailu on tapahtunut.
• Tallenna myös tuntemuksiasi liittyen häirintään, jos se on pitkäkestoista ja ahdistaa sinua.
• Ilmianna häiritsevä sisältö ja häiritsijän profiili sosiaalisen median alustan ylläpidolle.
• Kerro rikosilmoituksen tekemisen yhteydessä, että olet kerännyt tapahtumista todistusaineistoa.
• Ole tarvittaessa yhteydessä auttaviin tahoihin, kuten Rikosuhripäivystykseen tai Naisten linjaan.
Sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa häirintää tutkitaan useimmiten kunnianloukkauksena, laittomana uhkauksena tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä. Lisäksi mahdollisia rikosnimikkeitä ovat identiteettivarkaus ja viestintärauhan rikkominen. Pitkään jatkunut uhkailu ja häirintä voi olla myös vainoamista, jos toiminta aiheuttaa kohteessaan pelkoa tai ahdistusta. Tyypillisesti edellä mainituista rikoksista seuraa sakkorangaistus.
Kaikki edellä mainitut rikokset ovat asianomistajarikoksia vainoamista lukuun ottamatta. Pääsääntöisesti asianomistajarikoksen esitutkinta edellyttää asianomistajan rangaistusvaatimusta: jos asianomistaja ei vaadi rangaistusta, esitutkintaa ei saa toimittaa.
– Vainoaminen on yleisen syytteen alainen rikos, jonka tutkiminen ei edellytä rangaistusvaatimuksen esittämistä. Käytännössä vainoamisesta on kuitenkin vaikea saada tietoa ilman, että uhri kertoo asiasta poliisille, sanoo poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi.
– Joskus häirinnäksi koetussa käyttäytymisessä on kyse sananvapauteen kuuluvasta mielipiteen esittämisestä, vaikka kohdehenkilö pitäisi sanottua asiaa loukkaavana, sanoo rikoskomisario Markku Silen Helsingin poliisilaitokselta.
– Toisen henkilön menettelyyn, mielipiteisiin tai julkiseen toimintaan kohdistuva ankara tai halventava kritiikki ei sen sijaan välttämättä ole uhkailua tai somehäirintää, vaikka kohdehenkilö pitäisikin sanottua asiaa loukkaavana, jatkaa rikoskomisario Silen. Kunnianloukkauksen tunnusmerkistön tosiasiallista täyttymistä rajoitetaan sananvapauden suojelemiseksi. Halventava kritiikki voi tulla kunnianloukkauksena rangaistavaksi, jos se selkeästi ylittää sen, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. Kyse on viime kädessä tapauskohtaisesta ja kontekstisidonnaisesta arvioinnista.
Lisäksi häirintätapauksissa esitutkintakynnys ei välttämättä ylity, jos tapauksesta ei ole saatavilla tarpeeksi konkreettista tietoa. Esimerkiksi ilmoittajan oma kertomus ei välttämättä yksinään riitä todisteeksi kunnianloukkauksesta. Aikaa on voinut myös kulua liian kauan ja todisteet eivät ole enää saatavilla tai sosiaalisen median yritys ei anna poliisille tarvittavaa informaatiota.
– Tämän takia on erityisen tärkeää tallentaa itse todisteita häirinnästä ja uhkailusta, toteaa rikostarkastaja Ulkuniemi.

Teini-ikäiset nuoret esiintyivät poliiseina liikenteessä
22.01.2020 klo 16.38 Länsi-Uusimaa
Kirkkonummen Veikkolassa 21.1.2020 kolme teini-ikäistä poikaa sai mielestään hyvän idean. Yhden pojan isän autoon asennettiin siniset ja punaiset ”hälytysvilkut”, joita käyttämällä saatiin auto näyttämään siviilimalliselta poliisiautolta. Kyseisellä viritelmällä oli saatu erehdytettyä pysäyttämään sivullinen autoilija ajoneuvonsa n. 23.30 aikaan.
Pysäytetty autoilija oli kuitenkin tajunnut nähdessään pipopäisen teinin ja kaksi muuta virnuilevaa teiniä, ettei kysymyksessä ollutkaan poliisiauto. Hän oli myös seurannut kyseistä karkuun lähtenyttä autoa, muttei uskaltanut ajaa yhtä kovaa.
Paikalle hälytetty poliisipartio yhytti ko. ”valepoliisiauton” ja kääntyi sen perään, jolloin se kaasutti karkuun. Karkuun ajajat kuitenkin pysähtyivät, hylkäsivät auton ja juoksivat metsään. Hetken päästä kuljettajana toiminut teini tavoitettiin.
Seuraavaksi karkuteille jääneet kaverit soittivat hätäkeskukseen ja tekonsa peittääkseen ilmoittivat kyseisen auton anastetuksi Veikkolasta jonkin verran aiemmin.
Auton kuljettajana toimineella nuorella miehellä oli ainoastaan kevytmoottoripyörän kuljettamiseen oikeuttava ajokortti. Hän kertoi auton otetuksi ilman omistajan lupaa. Hän pääsi poliisin suojiin yöksi.
Tapausta tutkitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena, virkavallan anastuksena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta ja moottoriajoneuvon käyttövarkautena. Tapauksesta on tehty myös lastensuojeluilmoitus.


Romanssihuijauksia ilmi myös Lapissa
22.01.2020 klo 14.56 Lappi
Lapin poliisille on tullut lyhyessä ajassa useampia ilmoituksia romanssihuijauksista Lapissa. Huijaukset ovat lähteneet liikkeelle pääsääntöisesti Facebookin, Messengerin tai jonkin Internetin seuranhakupalvelun kautta.
Useassa tapauksessa ulkomaalainen sotilas on lähestynyt suomalaista naista romanttisessa mielessä. Yhteydenpidon edistyessä rakastunut mies on pyytänyt rahaa päästäkseen nettirakkaansa luo Suomeen. Rahaa saatuaan hänelle on tullut yllättäviä esteitä ja rahaa on tarvittu lisää.
Profiilit ovat tekaistuja ja poliisi epäilee niiden takana olevan tosiasiassa kansainvälisten ammattirikollisten. Tekijät ovat saaneet rikoshyötyä muutamasta tuhannesta eurosta lähes sataan tuhanteen euroon. Rahansiirtoja on tehty useiden ulkomaisten pankkien kautta, jolloin rikollisia on mahdotonta jäljittää ja saada vastuuseen.


Poliisi lopetti joutsenen Haukiputaalla
21.01.2020 klo 21.33 Oulu
Poliisi sai tiistaina illalla ilmoituksia loukkaantuneesta joutsenesta Haukiputaan keskustassa, joka räpiköi liikenteen seassa ja on mahdollisesti loukkaantunut. Poliisi havaitsi paikalle päästyään liikenteen seassa tiikkuvan lentokyvyttömän joutsenen, joka ei päässyt lentoon. Joutsen lopetettiin poliisin toimesta paikan päällä eläinsuojelullisista syistä.


Vaarallista kurvailua Hetassa
21.01.2020 klo 18.34 Lappi
Hetan koulukeskuksen pihamaa houkutteli kuluneen viikonlopun aikana kaahailijoita sudittelemaan ja pyörittelemään. Koulun pihamaan lisäksi koulun vieressä ollut jääkaukalo oli valikoitunut sudittelun kohteeksi. Toiminta on ollut omiaan aiheuttamaan konkreettista vaaraa sivullisille ja sen seurauksena urheilukentän hoidosta on aiheutunut ylläpitäjälle ylimääräisiä hoitokuluja. Poliisi tutkii asiaa liikenneturvallisuuden vaarantamisena.


Myrsky oli kuljettanut laituria Oulujoella
21.01.2020 klo 14.07 Oulu
Oulun poliisin partio sai tiistaipäivänä 21.1.2020 tehtävän Oulujoen rantaan. Ilmeisesti myrsky oli repinyt laiturin irti ja kuljettanut sitä jokea pitkin. Laituri oli päätynyt Oulujoen pohjoispuolen rantaan, Oulun Hiukkavaaran kohdalle.


Kouvolassa 19.1. rattijuopumus ja huumausaineen käyttörikos
20.01.2020 klo 14.01 Kaakkois-Suomi
Poliisipartio pysäytti henkilöauton tarkastusta varten sunnuntaina alkuyöstä Helsingintiellä Kouvolassa. Auton kuljettajalle suoritettiin huumausainepikatesti, joka osoitti positiivista kannabikselle. Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.


Vahingontekoja Kouvolassa
20.01.2020 klo 13.56 Kaakkois-Suomi

Kouvolassa 19.1. kello 4.40 Keskikatu 4:ssä rikottiin liikehuoneiston ikkuna.

Kouvolassa 19.1. kello 5:05 poliisi sai ilmoituksen, että Asemakatu 2 kohdalla on vahingoitettu kahta henkilöautoa rikkomalla niistä kuljettajan puoleiset peilit. Ilmoittajan mukaan autoja oli vahingoittanut nuorehko mieshenkilö.


Moottoripyörällä keuliminen Kirkkonummen Veikkolassa vaati kuolonuhrin
20.01.2020 klo 10.13 Länsi-Uusimaa
Kirkkonummella Koskentiellä 19.1.2020 klo 17.57 tapahtui moottoripyörän ja traktorimönkijän yhteentörmäys. Traktorimönkijän kuljettaja oli ajanut Koskentietä ja kääntymässä S-marketin pihaan, jolloin vastakkaisesta suunnasta Koskentietä tullut kevytmoottoripyörän kuljettaja oli silminnäkijöiden kertoman mukaan kiihdyttänyt voimakkaasti etupyörä ylös nostettuna. Kevytmoottoripyörän etupyörä oli laskeutunut alas juuri ennen törmäystä. Kevytmoottoripyörän teini-ikäinen kuljettaja menehtyi törmäyksessä. Molemmat osapuolet olivat paikkakuntalaisia.


Hirvikolari ja bensavarkaus Kouvolassa
19.01.2020 klo 07.43 Kaakkois-Suomi
Kouvola, Helsingintie 17.01.2020 klo 17.49
Helsingintiellä Korian Napan siunauskappelin risteyksestä noin 400 metriä Helsingin suuntaan henkilöauton eteen juoksi hirvi henkilöauton eteen. Törmäys oli väistämätön, jonka seurauksena hirvi oli kaatunut konepellille ja rikkonut auton tuulilasin. Hirvi oli poistunut metsään. Ei henkilövahinkoja.
Kuusankoski, Mäenpääntie 06.01. – 18.01.2020
Mäenpääntie 1:n parkkipaikalla anastettu henkilöautosta bensaa tammikuun aikana. Henkilöauton tankin suojakorkki oli väännetty väkisin auki.

Miehen epäillään tahallaan tönäisseen pyöräilijän kumoon Kuopiossa Puijonlaaksontiellä
18.01.2020 klo 07.52 Itä-Suomi
Kuopiolainen nainen oli perjantaiaamuna hieman ennen kello kahdeksaa ajamassa polkupyörällä Puijonlaaksontien vieressä kulkevaa kevyenliikenteenväylää kohti sairaalaa pesäpallostadionin suunnasta. Naisen mukaan Neste-huoltoaseman lähellä hänen eteen oli tullut mies ja hän oli hidastanut pyöränsä vauhtia. Mies oli tönäissyt häntä, jonka vuoksi hän oli kaatunut maahan ja loukkasi polveaan. Mies oli nauranut tapahtuneelle ja näyttänyt keskisormea poistuessaan paikalta. Mies oli ollut noin 20-vuotias, hoikka, yllään anorakki, harmaa lippis sekä violetti reppu. Paikalle tulleet sivulliset kertoivat, että sama mies on useana aamuna ollut pelottelemassa ja häiriköimässä ihmisiä. Asiasta on kirjattu rikosilmoitus lievästä pahoinpitelystä.


Moottorikelkkavalvontaa Kittilässä
17.01.2020 klo 20.05 Lappi
Lapin poliisilaitos suoritti yhdessä Lapin rajavartiolaitoksen kanssa moottorikelkkavalvontaa Kittilän Levillä 17.1.2020. Keli suosi kelkkailijoita ja väkeä tavattiinkin runsaasti liikenteessä.
Liikenteeseen liittyviä tarkastuksia suoritettiin päivän aikana yhteensä 61 kappaletta. Tarkastusten seurauksesta kirjattiin yksi rikesakko sekä yksi sakko ylinopeudesta.
Alkoholin vaikutuksen alaisena ei havaittu yhtään moottorikelkkailijaa.


Mopoauto törmäsi puuhun Porissa
17.01.2020 klo 08.21 Lounais-Suomi
Mopoauton kuljettaja, vuonna 2004 syntynyt naishenkilö, menetti mopoautonsa hallinnan tullessaan Pörkkinäistentietä keskustan suuntaan torstaina 16.1.2020 klo 21.02. Mopoauto ajautui Pietniementien risteyksen jälkeen pientareelle tien oikealle puolelle yli kevyenliikenteenväylän ja törmäsi lopulta puuhun. Mopoautossa oli yksi matkustaja. Molemmat mopoautossa olleet kuljetettiin Satasairaalaan tarkistuttamaan saamansa vammat. Alustavien tietojen mukaan kukaan ei loukkaantunut vakavasti.


Auton naarmuttaja Kouvolassa
16.01.2020 klo 14.53 Kaakkois-Suomi
Kouvolassa 14.1.2020 klo 12.00-14.40 välisenä aikana Mertakuja 1 parkkipaikalla naarmutettiin pysäköitynä ollutta henkilöautoa. Auton vasempaan kylkeen on vedetty koko kyljen pituinen naarmu.

Rattijuopumus ja ulosajo Kouvolan seudulla
13.01.2020 klo 16.17 Kaakkois-Suomi
Kouvolassa 12.1.2020 paikkakuntalainen 64-vuotias mies kuljetti pakettiautoa juopuneena Kuusaantiellä noin kello 15.00. Poliisipartio päätti pysäyttää pakettiauton ja tarkastaa kuljettajan ajokunnon. Pakettiauton kuljettaja puhalsi alkometriin 0.90mg/l ja hänen epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen. Hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon ja ajokortti jäi poliisin haltuun.
Iitissä VT12 13.1.2020 noin kello 01.00 40-vuotiaan miehen epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Poliisipartio päätti pysäyttää pakettiauton tarkastusta varten. Poliisipartion huomattuaan pakettiauton kuljettaja kiihdytti voimakkaasti ja pakeni partiota. Mies ajoi mm Kymiringin rampeilla ja ajon aikana törmäsi liikennemerkkiin kaataen sen, miehen epäillään käyttäneen huomattavaa ylinopeutta 100km/h alueella. Lyhyen takaa-ajon jälkeen mies jalkautui ja partio juoksi epäillyn kiinni maasto-olosuhteissa. Alkoholilla ei ollut osuutta asiaan. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Jaa artikkeli: