Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisi lopetti Levillä 12.4.2019 tapahtuneen tulipalon tutkinnan

21.04.2020 klo 14.46 Lappi

Kittilässä Levillä tapahtui 12.4.2019 kolmen lapsen kuolemaan johtanut mökkipalo. Poliisi tutki tapahtunutta aluksi nimikkeillä esitutkintalain 3:3.2 tarkoittama selvitys, palonsyyn tutkinta ja kuolemansyyn tutkinta. Palonsyyn tutkintaa suoritettiin yhteistyössä Lapin poliisilaitoksen teknisen rikostutkimuskeskuksen, SSEP Finland Oy:n sähköpalotutkijan sekä Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) kanssa. Tutkinnassa selvisi, että tulipalo aiheutui lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä, jonka lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä.

Palonsyyn tutkinnan lisäksi selvitettiin, oliko asiassa syytä epäillä rikosta. Vapaa-ajan käyttöä varten rakennettu mökki valmistui vuonna 2005, jolloin lattialämmitys oli asennettu ja otettu käyttöön. Mökki siirtyi nykyisille omistajalle vuonna 2012. Tutkinta suunnattiin erityisesti lattialämmityksen asennuksessa tapahtuneisiin virheisiin ja asennuspuutteisiin sekä rakennusaikaisista sähkötöistä laadittuihin asiakirjoihin. Lisäksi tutkinnassa selvitettiin, oliko mökin nykyinen omistaja syyllistynyt laiminlyönteihin jättämällä omistajuutensa aikana tekemättä sähkötöihin liittyviä korjauksia, mikä olisi voinut vaikuttaa tulipalon syttymiseen. Tutkinnassa myös selvitettiin, oliko mökin omistaja huolehtinut siitä, että huoneistossa oli riittävä määrä palovaroittimia huoneiston kokoon nähden.

Tutkinnanjohtaja Kirsi Huhtamäen mukaan poliisin saaman kirjallisten ja suullisten selvitysten perusteella mökin nykyinen omistaja oli huolehtinut velvoitteistaan sähkölaitteiston huollon ja kunnossapidon osalta. Tutkinnassa selvitettiin palovaroittimien määrää, ja saatujen selvitysten perustella mökissä oli ollut toimivia palovaroittimia. Siten mökin nykyistä omistajaa ei ollut syytä epäillä pelastusrikkomuksesta eikä sähköturvallisuuslain säännösten rikkomisesta.

Lattialämmityksen asennuksessa tehtyjen virheiden osalta poliisi kirjasi rikosilmoituksen nimikkeillä sähköturvallisuutta koskevien säännösten rikkominen ja petos. Huhtamäki kertoo poliisin epäilleen asiassa petosta, sillä Kittilän kunnan rakennusvalvonnalle oli esitetty asiakirja, jonka mukaan mökkiin olisi tehty sähköturvallisuuslain velvoittama etukäteinen sähkölaitteiston käyttöönottotarkastus, vaikka sellaista ei todellisuudessa ollut suoritettu. Poliisi epäili teoista rakennuttajan edustajaa sekä mökissä sähkötöitä tehnyttä sähköasentajaa.

Tutkinnanjohtaja Huhtamäki ilmoittaa, että poliisi on kuitenkin päättänyt kyseisten rikosasioiden tutkinnan, koska rikosten syyteoikeus on vanhentunut. Sähköturvallisuutta koskevien säännösten rikkominen vanhentuu kahdessa vuodessa ja petos viidessä vuodessa.

Poliisi on tehnyt aktiivisesti syyttäjäyhteistyötä Syyttäjälaitoksen Pohjois-Suomen syyttäjäalueen aluesyyttäjän kanssa, toteaa Huhtamäki. Syyttäjäyhteistyössä on arvioitu, ettei asiassa ole syytä epäillä muun rikoksen tapahtuneen, eikä kyse ole myöskään seurausrikoksista, jolloin tekijän syyllisyys ulottuisi seuraukseen saakka. Vaikka tapahtuman tutkinta on poliisissa päätetty, päätös ei kuitenkaan vapauta mahdollisesta vahingonkorvausvelvollisuudesta.

Jaa artikkeli: