Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisin tiedotteista 11.-15.8.

Poliisi varoittaa ulkomaalaisista koru- ja rahavarkaista

15.08.2020 klo 12.10 Itä-Suomi

Itä-Suomen poliisilaitokselle on tehty kolme erillistä rikosilmoitusta perjantailta 14.8.2020, joissa kahdessa eri tapauksessa ulkomaalainen nainen oli mennyt Mikkelissä kävellen olleen vanhemman naisen luokse kysymään ajo-ohjeita, jolloin naisten kaulaan oli laitettu rihkamakoru ja samalla oli anastettu kaulassa ollut aito kaulakoru. Yhdessä tapauksessa ulkomaalainen nainen oli mennyt Mikkelissä nuoremman naisen luokse ja pyytänyt rahaa varainkeruuseen, jolloin naisen lompakosta oli siepattu rahaa.

Epäilyttäviin lähestymisyrityksiin kannattaa suhtautua varauksella ja jos vahinko on syntynyt, niin kannattaa soittaa heti 112 numeroon ja laittaa mieleen henkilön sekä mahdollisen auton tuntomerkkejä.

Peuran väistäminen vei ojaan Hevoshaantiellä Säkylässä

15.08.2020 klo 15.00 Lounais-Suomi

Huittisten poliisipartio sai varhain lauantaiaamulla ilmoituksen ojaan ajaneesta henkilöautosta Hevoshaantiellä Säkylässä. Paikalla v. 2000 syntynyt nuori nainen oli kertomansa mukaan väistänyt peuraa ja ajautunut sen seurauksena kulkusuunnassaan oikealle ojaan. Neitokaisen kuljettama auto oli kulkenut ojassa vielä n. 30m matkan, minkä jälkeen matkanteko päättyi edessä olleeseen sähkötolppaan. Sähkötolppa lakosi maahan. Ei henkilövahinkoja.
Poliisipartio puhallutti aamutuimaan liikenteessä olleen kuljettajan ja alkometrin lukema pysähtyi 1.05 o/oo kohdalle. Neitokainen kuljetettiin verikokeille Huittisiin ja sen jälkeen Kokemäelle kuulusteltavaksi. Häntä epäillään rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon ja ajolisenssi jäi poliisin haltuun.

Karanneiden nuorten etsintää Mäntyharjulla

15.08.2020 klo 11.00 Itä-Suomi

Poliisi sai lauantaina klo 00.30 ilmoituksen Mäntyharjun Mouhulla sijaitsevasta nuorten päihdekuntoutusyksiköstä karanneista nuorista. Ilmoituksen mukaan 15-vuotiaat suonenjokelainen tyttö ja vihtiläinen poika olivat poistuneet sijoituspaikasta jalkaisin klo 21 aikaan. Koska ilmoitustietojen perusteella oli syytä olettaa, että nuorten henki ja terveys ovat vaarassa tai he saattavat syyllistyä karkumatkansa aikana rikoksiin, poliisi aloitti etsinnät useilla koirapartioilla ja pyysi virka-apua Rajavartiolaitokselta ilma-aluksen saamiseksi etsintään. Lisäksi varoitettiin junaliikennettä Mäntyharju-Kouvola välillä.

Poliisin koira- ja ajoneuvopartioilla sekä Rajavartiolaitoksen lentokoneella suoritetuista etsinnöistä huolimatta nuoria ei tavoitettu yön ja lauantaiaamun aikana. Heidät on etsintäkuulutettu ja he saattavat pyrkiä kohti Kouvolaa ja Etelä-Suomea. Poliisin arvion mukaan he eivät ole vaarallisia sivullisille, mutta löytyminen on tärkeää erityisesti nuorten terveydentilan varmistamiseksi.

Etsittävien tuntomerkit:

poika: 175cm, normaali vartalo, ruskeat ja kiharat hiukset, tatuointi kaulassa ja rystysissä tatuointeja. Vaatetus: tumma huppari ja reikäiset, tummat farkut, lippalakki.

tyttö: 165-170cm, hoikka, tummat pitkät hiukset ja tatuointi niskassa. Vaatetus: musta huppari jossa kuvioita ja tekstiä selässä ja hihoissa, musta-valkokuviolliset housut.

Havainnot nuorista pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen.

Pienet koululaiset eivät aina ymmärrä sosiaalisen median vaaranpaikkoja

14.08.2020 klo 08.20 Itä-Uusimaa

Kymmenet tuhannet pienet ekaluokkalaiset ovat aloittaneet koulun. Pienestä esikoululaisesta tuleekin yhtäkkiä pieni koululainen ja se on iso muutos koko perheelle. Lapsen kanssa on käyty turvallinen koulumatka läpi, järjestelty iltapäivätoimintaa ja hankittu lapselle uusi koulureppu ja ensimmäinen oma kännykkä. Poliisi muistuttaa, että yhtä tärkeää kuin liikennesääntöjen kertaaminen, on kerrata lapsen kanssa puhelimen ja erityisesti sosiaalisen median turvallinen käyttö.

– On hyvä tiedostaa jo kouluelämän alkuvaiheessa, että koulukiusaaminen on enenevässä määrin siirtynyt sosiaaliseen mediaan. Näistä asioista keskustellaan usein kouluissa luokanopettajan johdolla, mutta keskustelua on hyvä käydä myös kotona koulun alkaessa, toteaa rikosylikonstaapeli Varpu Saapunki Itä-Uudenmaan poliisin ennalta estävästä toiminnasta.

Pienet lapset eivät vielä ymmärrä tilanteita, jotka saattavat olla heille vahingollisia. Esimerkiksi joku tuntematon saattaa lähettää lapsen puhelimeen peppukuvan ja pyytää lasta lähettämään kuvan omasta pepustaan. Lapsen mielestä se on ainoastaan hassua eikä hän koe kuvan lähettämistä millään tavalla vaaralliseksi. Sosiaalinen media on kuitenkin käsittämättömän nopea tiedonvälityskanava ja siksi hyvin armoton. Viattomaksi vitsiksi ajatellun peppukuvan lähettäminen voi johtaa koulukiusaamiseen tai pahimmassa tapauksessa kuvan päätymiseen seksuaalirikollisen haltuun.

– Toinen aika tavallinen tapaus on sellainen, jossa lapsen ikätoveri yllyttää lasta ottamaan alastonkuvan ja jakavan sen hänelle. Yhtäkkiä kuva onkin koko koululuokan WhatsApp -ryhmässä ja sitä on jaettu jo lukuisiin muihinkin ryhmiin. Lapsi tuntee olonsa nolatuksi eikä uskalla enää mennä kouluun kiusaamisen ja ilkkumisen pelossa, Saapunki kertoo.

Lasta pitää muistuttaa siitä, että kaikki kuvat, joita hän jakaa kavereilleen missä tahansa pikaviestimessä tai somessa, ovat siellä pysyvästi.

– Pieni lapsi ymmärtää asian ehkä paremmin, jos pyytää häntä miettimään voisiko kuvan laittaa koulun seinälle siten, että se on siellä vielä viiden vuoden kuluttua nähtävillä, Saapunki neuvoo.

Huoltajien on hyvä huolehtia siitä, etteivät lapset luo someprofiileja palveluihin, joissa on selkeät ikärajat käytössä. Poliisi kehottaa huoltajia myös perehtymään sovelluksiin, joita lapsi haluaa puhelimeensa ladata. Joidenkin sovellusten myötä, kuka tahansa ympäri maailman voi ottaa lapseen yhteyttä. Samalla kannattaa harkita mahdollisia estoja netin käyttöön ja tarkkailla, mitä kaikkea lapsen puhelimeen ylipäätään asennetaan ja millaisia kuvia puhelimesta löytyy.

– Monissa perheissä otetaan lapselta puhelin pois illalla yön ajaksi, jotta kavereilta tulevat viestit eivät häiritsisi yöunta eikä lapsi vahingossa julkaise mitään harkitsematonta. Alaikäisen kuvaa ei saa kukaan muukaan julkaista missään ilman huoltajan lupaa, Saapunki muistuttaa lopuksi.

Hätärakettien ampumista harjoitellaan Näsijärvellä Pallosaaressa 15.8. kello 13-15

13.08.2020 klo 12.50 Sisä-Suomi

Tampereella Näsijärvellä Pallosaaressa on lauantaina 15.8. hätärakettien ja soihtujen käyttökoulutus. Kello 13-15 siellä ammutaan 6 hätärakettia ja 6 hätäsoihtua. Kansalaisten ei tarvitse eikä saa soittaa näistä yleiseen hätänumeroon.

Poliisi varoittaa halaavista koruvarkaista pääkaupunkiseudulla

13.08.2020 klo 08.41 Itä-Uusimaa

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on heinä-elokuun aikana tullut tietoon tapauksia, joissa tuntematon henkilö on lähestynyt viattomalta vaikuttavalla asialla, esimerkiksi kysymällä ajo-ohjeita. Keskustelun päätteeksi kysyjä on halannut häntä neuvonutta ja anastanut samalla kultaisia koruja suoraan kaulalta. On myös ollut tapauksia, joissa esimerkiksi kaupan pysäköintialueella on tultu juttelemaan ja esittelemään kultakorua. Keskustelun päätteeksi korujen esittelijä on halannut ja samalla vaihtanut halattavan kaulassa olevan aidon kultakorun rihkamakoruun.

‒ Toivomme ihmisiltä tarkkaavaisuutta näissä tilanteissa. Nykyisen koronatilanteenkin vuoksi kannattaa ehdottomasti kieltäytyä halauksesta ja säilyttää keskustelussa suositeltu turvaväli, noin kaksi metriä, muistuttaa rikoskomisario Marianne Mettovaara Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Itä-Uudenmaalla on halauksen päätteeksi myös viety rahaa lompakosta ja pankkikortti. Erästä henkilöä huijattiin siten, että hänen luokseen tultiin kaupassa pyytämään rahaa ja hän suostui pyyntöön nähtyään tekaistun rahankeräyspaperin. Tämän jälkeen häntä oli halattu ja samalla lompakosta oli kadonnut 240 euroa rahaa, jotka hän oli hetkeä aikaisemmin nostanut pankkiautomaatista. Toisessa tapauksessa taas henkilöä oli halattu huoltoaseman pihalla ilman syytä. Tässä yhteydessä henkilöltä oli anastettu pankkikortti ja pian tapahtuman jälkeen hänen tililtään oli hävinnyt 1200 euroa.

‒ Nämä näpistelijät ja varkaat ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan. Poliisi on huolestunut ilmiön yleistymisestä ja pyytääkin ihmisiä tekemään rikosilmoituksia tällaisista tilanteista mahdollisimman matalalla kynnyksellä, Mettovaara neuvoo.

Helsingin poliisi on ottanut epäiltyjä kiinni ja palauttanut koruja

Myös Helsingin poliisilla on tutkinnassa muutama samankaltainen tapaus. Niissä rikosten uhreja on lähestynyt yksi tai useampi henkilö, joka on puhunut paljon ja tarjonnut kaulalle korua. Korua kaulaan laittaessa uhrin kaulalta on lähtenyt hänen oma korunsa ja tilalle on ilmestynyt rihkamakoru.

– Asian johdosta on tehty kiinniottoja, kotietsintöjä ja paikanetsintöjä, joiden perusteella osa anastetuista kultaketjuista on saatu palautettua asianomistajille. Epäiltyjä on useita, sekä naisia että miehiä. Tapauksia on ollut koko Etelä-Suomen alueella, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä Helsingin poliisilaitokselta.

Holtittomasti ajanut pakettiauto törmäili muihin autoihin Kehä I:llä Helsingissä ‒ poliisi pyytää muiden autojen kuljettajia ottamaan yhteyttä

12.08.2020 klo 12.16 Helsinki

Noin 30-vuotiaan miehen epäillään ajaneen maanantaina 10.8.2020 ennen aamuseitsemää pakettiautolla huumausaineen vaikutuksen alaisena Kehä I:llä Helsingissä.

‒ Ajo oli täysin holtitonta. Pakettiauto törmäsi lukuisiin, jopa kymmeniin ajoneuvoihin. Muutama auto meni lunastuskuntoon. Osa muiden autojen kuljettajista on tavoitettu, mutta poliisi pyytää, että loputkin kuljettajat, joiden autoihin kyseinen pakettiauto törmäsi tai joilla on havaintoja tapahtuneesta, ottavat yhteyttä, sanoo rikoskomisario Jouni Jokinen Helsingin poliisilaitokselta.

Pakettiauto on merkiltään Volkswagen Caddy, väriltään tummansininen ja siinä on yrityksen teippaukset. Pakettiauto ajoi Kehä I:tä kohti itää. Poliisin tiedossa on tällä hetkellä ensimmäiset silminnäkijähavainnot pakettiautosta Tuusulanväylän kohdalta. Pakettiauto pysähtyi lopulta Itäkeskuksessa Meripellontiellä. Poliisi otti kuljettajan kiinni.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, törkeänä rattijuopumuksena ja huumausainerikoksena, koska epäillyn hallusta ja pakettiautosta löytyi huumausaineita.

Lykynlammen ulkoilureitillä vaarallisia esteitä

12.08.2020 klo 09.03 Itä-Suomi

Kontiolahden Lykynlammen ulkoilumaastoon ja Höytiäisen kanavan rantatien varteen on viritelty esteitä.
Ilkivaltaisesti yhä uudelleen tien yli viritetään vaijereita, piikkilankaa ja tielle asetetaan puupöllejä. Alueella liikkujia pyydetään olemaan varovaisia ja huomioimaan mahdollisesti huonosti havaittavat esteet vahingon välttämiseksi.
Poliisille asiasta ilmoittanut henkilö kertoi raivanneensa esteitä usein pois, mutta ne asetetaan aina uudestaan tielle.

Esitutkinta tietomurtojen tehtailusta valmistui – epäillyt nuoret miehet tekoaikaan alaikäisiä

11.08.2020 klo 09.00 Keskusrikospoliisi

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa selvitettiin nuorten miesten tehtailemia tietomurtoja lukuisten eri yritysten verkkokauppoihin ja -palveluihin. Viittä tekohetkellä alaikäistä poikaa epäillään muun muassa törkeistä tietomurroista ja petoksista.

Yksittäisiä tietomurtoja paljastui tutkinnassa useita miljoonia. Tietomurtojen kohteina oli kansainvälisten verkkopalvelujen lisäksi myös suomalaisia lippupalvelujen ja teleoperaattoreiden verkkokauppoja.

Pääepäilty oli tekohetkellä 17-vuotias, ja häntä epäillään törkeistä tietomurroista ja törkeistä petoksista. Muiden epäiltyjen kohdalla rikosnimikkeinä on muun muassa perusmuotoisia tietomurtoja ja petoksia.

Asia on siirtynyt syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Rikoshyödyt pienet, rikosnimikkeet vakavat

Epäillyt käyttivät verkkopalveluihin murtautumiseen työkalua, joka kokeilee verkkoon aiemmin vuodettujen käyttäjätunnusten ja salasanojen yhdistelmiä eri palveluiden kirjautumissivuille. Kun kirjautuminen onnistuu, palvelua käytetään tai verkkokaupassa tehdään ostoksia käyttäjän laskuun. Toimiviksi havaittuja tunnuksia voidaan myös myydä eteenpäin.

– Tässä tapauksessa rikosvahingot ja vahingonkorvausvaatimukset lasketaan korkeintaan kymmenissä tuhansissa euroissa, mutta ne olisivat voineet nousta todella suuriksi. Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille jo alkuvaiheessa, ja sitkeällä tutkinnalla toiminta saatiin katkaistua, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Ensimmäiset ilmoitukset tietomurroista saatiin vuonna 2017. Esitutkinta kesti lähes kolme vuotta.

– Tutkinnassa oli jopa 10 miljoonaa yksittäistä tekoa. Määrän ja suunnitelmallisuuden takia rikosnimikkeet ovat vakavia, vaikka vahingot jäivätkin pieniksi, Leponen sanoo.

Kauaskantoisia seurauksia nuoren tulevaisuudelle

Rangaistusasteikko törkeistä tietomurroista ja petoksista on kova, jopa kolme vuotta vankeutta. Alle 15-vuotiasta ei voida tuomita rikoksesta, mutta vahingonkorvausvastuu on olemassa. Rikollisesta teosta jää myös tieto poliisille.

– Yksittäisilläkin teoilla voi olla kauaskantoiset seuraukset esimerkiksi nuoren tulevalle työelämälle. Törkeät tietomurtorikokset eivät varmasti näytä hyvältä ansioluettelossa, Marko Leponen sanoo.

– Poliisissa on huomattu, että verkkorikoksiin syyllistyvissä on mukana yhä nuorempia henkilöitä. Poliisi pyrkii puuttumaan asiaan uudella, tänä vuonna aloittaneella hankkeella, jonka tavoitteena on ennalta estää ja torjua nuorten verkkorikollisuutta, Leponen jatkaa.

Hankkeessa luodaan toimintamalli sellaisten nuorten auttamiseen, joilla on riski ajautua tietoverkkorikosten kierteeseen.

Jaa artikkeli: