Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ole tarkkana verkosta tehtyjen tilausten kanssa – poliisin tietoon tulleet tekstiviesti- ja sähköpostihuijaukset jyrkässä kasvussa

20.04.2020 klo 14.31 Keskusrikospoliisi

Poliisille ilmoitetut, verkosta tehtyjä tilauksia koskevat huijausviestit ja -sähköpostit ovat viime viikkojen aikana lisääntyneet. Esimerkiksi maaliskuun 2020 alusta Postin nimissä tehtyjä huijausviestejä on poliisille kirjattu noin 400 kappaletta.

– Määrä on huomattava, sillä vain pieni osa huijauksista tulee poliisin tietoon. Ilmiö sinänsä ei ole uusi, sillä tekstiviestihuijaukset ovat olleet kasvussa jo kuukausien ajan. Nyt koronaepidemian aikaan ihmiset kuitenkin suosivat verkkokauppoja yhä enemmän, joten mahdollisuus sortua huijaukseen on kasvanut. Tilaajan kannattaa olla erityisen tarkkana siitä, että toimituksia koskevat viestit ovat varmasti aitoja, muistuttaa rikostarkastaja Mikko Rauhamaa Keskusrikospoliisista.

Postin nimissä lähetetyt huijausviestit koskevat usein saapuneita lähetyksiä, jotka olisi pysäytetty esimerkiksi painorajan ylityksen takia. Väärennetty viesti sisältää yleensä linkin ja ohjeistuksen maksaa noin kahden euron suuruisen lisämaksun. Maksu tulisi viestin mukaan suorittaa usein luottokortilla. Tämän jälkeen rikoksen uhrin tilitietoihin alkaa ilmestyä kymmenien eurojen säännöllisiä veloituksia.

– Huijausviestit voivat olla varsin aidon näköisiä. Kalasteluyrityksen voi kuitenkin tunnistaa esimerkiksi siitä, että siinä pyydetään siirtämään rahaa yllättävän syyn johdosta, antamaan omat pankkitunnukset tai luottokorttitiedot tai klikkaamaan epäilyttävältä vaikuttavia linkkejä, Rauhamaa jatkaa.

Myös muissa huijaustyypeissä on kevään aikana näkynyt kasvua: lieviä petoksia on alkuvuodesta 2020 tilastoitu 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Poliisi muistuttaakin, että mitään pankki- tai muita henkilötietoja ei pidä ikinä luovuttaa, jos ei ole täysin varma viestin lähettäjästä. Poliisi tai mikään muu viranomainen ei myöskään koskaan kysy asiakkaan pankkitunnuksia tai tunnuslukuja.

Jos epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi, tulee lisävahinkojen estämiseksi olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiin. Sen jälkeen on syytä tehdä poliisille rikosilmoitus.

Jaa artikkeli: