Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisin tiedotteita koronahuijareista

Ensimmäinen koronahuijaus tiedossa – Poliisi kannustaa valppauteen ja terveeseen epäluuloon

15.03.2020 klo 14.23 Poliisihallitus

Koronaepidemian aiheuttama epävarmuus ja poikkeuksellinen tilanne on rikollisille otollinen hetki hyödyntää ihmisten hätää ja kehittää uskottavalta vaikuttavia petosrikoksia. Poliisin tietoon on tullut ensimmäinen huijaus, joka on tehty koronanviruksen varjolla.

Poliisin tietoon tullessa tapauksessa suomea puhuneet epäillyt koputtivat asunnon ikkunaan ja ilmoittivat suorittavansa koronatarkastusta. Yksi koronavirustutkijaksi esittäytyneistä miehistä harhautti asukasta samalla, kun kaksi muuta epäiltyä kiersivät asunnossa.

Väitetyn tarkastuksen päätteeksi asukasta pyydettiin maksamaan 10 euron tarkastusmaksu maksupäätteen tapaisella laitteella. Miesten poistuttua asukas huomasi, että häneltä oli viety mm. 2 000 euroa käteistä ja lukuisia arvoesineitä. Tapausta tutkitaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella varkautena.

Kyseessä on yksittäinen tapaus. Poliisin arvion mukaan koronaan liittyviä huijaustapauksia voi ilmetä eri muodoissa. Siksi kannattaa suhtautua terveellä epäluulolla, mikäli tuntemattomat ihmiset esiintyvät vaikkapa korona-asiantuntijoina ja tarjoavat apuaan. Viranomaiset eivät myöskään tarjoa palveluita, joissa asuntoa voitaisiin tarkastaa tai suojata koronan varalta.

”Tämä tapaus osoittaa, että on olemassa tahoja, jotka ovat valmiita käyttämään tilannetta hyväkseen. Kehotamme kansalaisia valppauteen”, sanoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta.

Tyypillisesti petosrikosten kohteina ovat yksin asuvat ikäihmiset. Läheisiä kannustetaan muistuttamaan ikääntyneitä sukulaisiaan siitä, että rikolliset hyödyntävät mielellään poikkeuksellista tilannetta.

Muistilista koronahuijauksien varalle

  • Viranomaiset eivät suorita koronaan liittyviä tarkastuksia kotioloissa tai yritysten tiloissa.
  • Älä päästä tuntemattomia ihmisiä asuntoosi. Suhtaudu kriittisesti myös netin välityksellä esitettyihin tarjouksiin.
  • Pyydä viranomaiseksi esittäytyvää henkilöä näyttämään virkamerkki.
  • Jos epäilet tulleesi huijatuksi, soita välittömästi 112.

Koronahuijarit mukana myös laittomissa rahankeräyksissä – ole tarkkana, kun lahjoitat!

09.04.2020 klo 10.00 Poliisihallitus

Isot katastrofit maailmalla ja meillä herättävät ihmisten auttamishalun, mikä on hieno asia. Koronaviruksen aiheuttama pandemia on tässä suhteessa samanlainen, ja meistä moni onkin aktiivisesti pohtinut, miten pandemian uhreja tai sen parissa äärirajoilla työskentelevää terveydenhuoltoa ja sen henkilöstöä voisi auttaa.

Valitettavasti on niitäkin, jotka pyrkivät hankkimaan ihmisten hädällä ja auttamishalulla itselleen oikeudetonta hyötyä.

– Suurten luonnonkatastrofien ja inhimillisten tragedioiden yhteydessä esiintyy aina rahankeräyshuijauksia, joissa huijarit yrittävät saada ihmisiä lahjoittamaan rahaa uhrien auttamiseen, katastrofin jälkeiseen jälleenrakentamiseen tai muuhun vastaavaan, kertoo Poliisihallituksen Rahankeräys- ja arpajaistoiminnan valvonnan ryhmäpäällikkö Henna Salmi. Huijauksia tehdään, koska rahaa on helppo saada ihmisten pelkoa ja auttamishalua hyödyntämällä ja hyväksikäyttämällä.

Älä anna rahojasi huijarille!

– Huijarille annettua rahaa ei käytetä auttamiseen, vaan se menee todennäköisimmin huijarin omaan taskuun tai muuhun rikolliseen toimintaan, Salmi jatkaa.

Varmistu rahankeräyksen järjestäjän olevan oikeasti hyvällä asialla:

  • kysy kerääjältä, onko toimintaan rahankeräyslupa
  • vaihtoehtoisesti kerääjällä tulee olla pienkeräysilmoitus tehtynä ja hyväksyttynä
  • pyydä lupa nähtäväksi tai vähintään kysy lupanumero ja keräystä järjestävän järjestön tiedot tai pienkeräysnumero
  • älä anna rahaa, jos lupaa ei ole tai pienkeräysilmoitusta ei ole tehty
  • älä anna rahaa, jos keräyksen asianmukaisuudesta herää pienikin epäilys

– Rehellinen rahankeräystoimija pystyy joka kerta vaivatta vastaamaan yllä oleviin kysymyksiin ja kertomaan muutenkin keräystoiminnasta ja varojen tulevasta käytöstä. Rahankeräysluvan tai hyväksytyn pienkeräysilmoituksen nojalla kerättävän rahan käyttöä valvotaan. Valvonnalla varmistetaan rahan menevän oikeasti sinulle luvattuun tarkoitukseen ja väärinkäytöksiin puututaan, toteaa Salmi.

Jaa artikkeli: