Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 12.10.-19.10.

Turussa kateissa ollut 16-vuotias tyttö löytyi.

19.10.2020 klo 23.13 Lounais-Suomi

Tyttö löytyi hyvässä kunnossa Turun keskustan tuntumasta.

Poliisi kiittää saamistaan havainnoista.

Kotkan poliisiaseman tiedote 16.10.-18.10.2020

19.10.2020 klo 10.35 Kaakkois-Suomi

Rauhallinen viikonloppu Etelä-Kymenlaaksossa

Poliisi pysäytti Suulisniemessä perjantaina henkilöautonkuljettajan, jonka epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen ja huumausaineen käyttörikokseen.

Poliisi tavoitti Eskolassa perjantaina kuljettajan, jonka epäillään ajaneen päihtyneenä. Kuljettajan epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen, huumausaineen käyttörikokseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Poliisi pysäytti Haminassa lauantaina kuljettajan, jonka epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen ja huumausaineen käyttörikokseen.

Sunnuntaina Haminassa kahden auton kylkikolarissa risteysalueella vahingoittuivat ajoneuvot niin, että ne hinattiin tapahtumapaikalta. Toisen auton kuljettaja kuljetettiin sairaalaan tarkastettavaksi.

Haminassa oli myös auto ajautunut tieltä ja törmännyt valaisintolppaan. Kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Mopovarkaus ja vahingonteko

Perjantaina varastettiin Aprilia mopo Hyväntuulen pysäköintialueelta.

Lauantaina Mussalon K-Marketin pihassa oli henkilöauton sivupeili rikottu.

Kemissä koiranpentujen huijarimyyjä

17.10.2020 klo 09.39 Lappi

Kemi 1.9-10.10.2020 lieviä petoksia

23-vuotiaan kemiläisen naisen epäillään huijaavan ihmisiltä 150 euron varausmaksuja labratorinnoutajan pennuista internetissä olevan apula lemmikkipalsta myyntipaikan kautta. Koiranpennun varausmaksuista on tullut poliisille 10 kpl rikosilmoituksia ja hänen myyntiartikkeleina on koiranpentujen lisäksi tori.fi-sivustolla Iphone 11 puhelimia ja Playstation 4-pelikonsoleita. Tekijäksi epäillyn henkilöllisyys on poliisin tiedossa ja poliisi jatkaa asiassa tutkimuksia.

Kemi 16.10.2020 kello 21.00 pahoinpitely

Koivuharjunkadulla sijaitsevan asunnon pihalla mies pahoinpiteli naista ja toista miestä. Paikalle mennyt poliisipartio otti tekijäksi epäillyn kemiläisen 43-vuotiaan miehen kiinni ja toimitti hänet Kemin poliisivankilaan. Tapahtumassa ei tullut vakavia vammoja.

Tornio 16.10.2020 kello 12.15 törkeä varkaus

Juhannuskatu 5:ssä sijaitsevan kerrostalon yhteen asuntoon murtauduttiin parvekkeen kautta. Epäiltyinä havaintojen mukaan kaksi miestä.

Suden karkotusmääräys Pieksämäelle

16.10.2020 klo 16.06 Itä-Suomi

Poliisi on määrännyt karkotettavaksi Pieksämäellä Mataramäen alueella asuttujen rakennusten pihoilla liikkuneet sudet. Karkotuksen suorittaa riistanhoitoyhdistyksen suurriistan virka-apuhenkilöstö.

Susista on useita näkö- ja jälkihavaintoja sekä ilmoituksia poliisille. Sudet ovat tappaneet 15.9.2020 alueella metsästyskoiran ja 15.10. useita kanoja. Jälkimmäisessä tapauksessa kanojen omistaja on oman ilmoituksensa mukaan karkottanut susia ampumalla ilmaan, mutta sudet ovat jääneet asutuksen lähelle.

Susien käyttäytymisen ja vahinkojen perusteella kyse on Suomen susikannan hoitosuunnitelman mukaisesti mahdollista vaaraa aiheuttavista eläimistä. Ihmisarkuutensa menettänyt susi voi aiheuttaa uhkaa tai vaaraa ihmisten turvallisuudelle. Alueella on runsaasti vakinaista asutusta ja liikennettä ja poliisilaitos katsoo, että susien jatkuva liikkuminen alueella aiheuttaa vaaraa koti- ja tuotantoeläimille sekä heikentää alueella asuvien ja oleskelevien ihmisten turvallisuutta. Karkottamisella saadaan myös lisätietoa susien käyttäytymisestä ja perusteita viranomaisten jatkotoimenpiteille.

Katosiko passisi? Ilmoita siitä väärinkäytösten estämiseksi

15.10.2020 klo 10.09 Sisä-Suomi

Onko passisi tai henkilökorttisi kadonnut tai anastettu? Asiasta ilmoittaminen on erittäin tärkeää väärinkäytösten estämiseksi.

Helpoiten poliisille voi ilmoittaa kadonneesta tai anastetusta asiakirjasta poliisin sähköisen asiointipalvelun kautta osoitteessa: https://asiointi.poliisi.fi/yksityis tai asioimalla henkilökohtaisesti poliisin toimipisteessä. Ulkomailla ilmoituksen voi tehdä myös Suomen edustustolle.

Ennen kuin tilaat uuden asiakirjan, kannattaa huolella tarkistaa kaikki mahdolliset säilytyspaikat, koska kadonneeksi tai anastetuksi ilmoitettu asiakirja peruutetaan, eikä sitä enää saada uudelleen voimaan, vaikka se myöhemmin löytyisikin.

Oletko ostamassa käytettyä maatalouslaitetta?

14.10.2020 klo 09.49 Sisä-Suomi

Jos sellainen on tarjolla huomattavan edullisesti tai myyjällä on kiire laitteen myymisessä, hälytyskellojen tulisi soida.

Sisä-Suomen poliisilla on ollut viimeisen vuoden aikana tutkinnassa tapauksia, joissa on myyty varastettuja traktoreita, klapikoneita, perävaunuja ja muita työkoneita. Laitteet on myyty edelleen huomattavan edulliseen hintaan. Jutun selvitessä laite palautuu oikealle omistajalleen ja ostaja menettää tuotteen lisäksi usein rahansa. Tämän lisäksi ostaja voi syyllistyä myös kätkemisrikokseen.

Ostoaikeissa olevan kannattaa siis tarkistaa, että laitetta myy sen oikea omistaja. Pyydä laitteesta lisätietoja, teknisiä tarkennuksia ja kuvia tietystä yksityiskohdasta. Tarjoudu vähintään katsomaan laitetta paikan päälle, äläkä missään tapauksessa maksa tuntemattomalle kauppasummaa näkemättä ensin kaupan kohdetta. Ei edes käsirahaa. Yritä myös selvittää myyjän tietoja nimen ja puhelinnumeron kautta, ja jos laitteessa on rekisteri-, sarja- tai runkonumero, selvitä laitteen omistajuus rekisteritietojen kautta.

24.9.2020 löytyi erään yrityksen pihalta klapikone, joka on traktoriin kiinnitettävä. Laite on mitä ilmeisimmin anastettu ja varastoitu kyseiseen paikkaan, jotta se voitaisiin sieltä myydä ostajalle. Tälle laitteelle ei ole vielä löytynyt alkuperäistä omistajaa, joka varmaankaan ei ole havainnut laitteen katoamista.

Poliisihallitus on julkaisut tietopyynnön poliisin erityisvaatteista

13.10.2020 klo 15.03 Poliisihallitus

Tietopyyntö koskee moottoripyörä-, moottorikelkka-, maastoajoneuvo- ja vesistötoiminnassa työskentelevän henkilöstön vaatetusta, varusteita ja muita oheistuotteita.

Tietopyynnön tarkoitus on ennen varsinaista kilpailutusta kartoittaa millaisia valmiita tuotteita ja kokonaisuuksia markkinoilla on saatavilla.

Pystypainia näpistelijän ja vartijoiden välillä

13.10.2020 klo 09.51 Häme

Hämeen poliisilla oli tehtävämäärällisesti rauhallinen vuorokausi. Tehtäviä oli 157, joista yövuoron aikaan osui 62 tehtävää. Kymmenkunta päihtynyttä toimitettiin putkaan selviämään.

LAHTI. 44-vuotias mies matkusti taksilla sunnuntaina hieman ennen puolta yötä taksilla Helsingistä Lahden Mukkulaan. Kun päätepysäkillä oli maksun aika, ei miehellä ollut rahaa maksaa 150 euron kyytiä. Hän oli ilmoittanut maksavansa myöhemmin ja meni asuntoon sisälle. Kuljettaja osoitti partiolle asunnon, josta se kävi hakemassa miehen valtion maksamaan kyytiin. Partiolle selvisi, että samainen mies oli sunnuntaina ottanut luvatta käyttöönsä henkilöauton.

Hänet otettiin kiinni moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen, taksilla rahatta ajelun osalta miestä epäillään lievästä petoksesta.

LAHTI. Hätäkeskus antoi maanantaina iltapäivällä partiolle tehtävän huoltoasemalle Karistoon. Ilmoituksen mukaan näpistelijä oli pistänyt painiksi vartijoiden kanssa. Paikalle menneelle poliisipartiolle selvisi, että 21-vuotias mies laittanut huoltoaseman marketissa vaatteidensa alle tuotteita. Vartijat olivat pyytäneen miestä selvittämään asiaa, mutta siihen hän ei suostunut vaan yritti poistua paikalta. Lopulta neuvottelu eteni pystypainiksi tuulikaapissa vartijoiden yrittäessä estää miehen poistumisen. Tapahtumapaikalle tullut kolmas vartija sai tilanteen haltuun puhejudolla.

Miehen vaatteiden alta löytyi noin 12 euron arvosta marketista anastettuja suklaita ja monitoimiöljypurkki. Lisäksi hänen hallusta löytyi turvallisuustarkastuksen yhteydessä kaksi teräasetta. Miehellä on useita omaisuusrikoksia vuoden sisällä ja hänellä oli voimassa olevia etsintäkuulutuksia perässä. Kariston tapahtumaa tutkitaan näpistyksenä ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapitona. Mies otettiin kiinni ja tuotiin poliisilaitokselle odottamaan kuulusteluja.

LAHTI. Naiskaksikko anasti tuotteita noin 430 euron arvosta sunnuntai-iltana automarketissa Ajokadulla. Naiset olivat ottaneet vaatteita ja pukeneet niitä päällensä sovituskopissa. Lisäksi he olivat laittaneet tuotteita kasseihinsa. Kaksikko oli maksanut osan ostoksistaan. Vartijat ottivat naiset kiinni kassalinjojen jälkeen. 35-vuotiaan hallusta löytyi myymälästä anastettu takki, rintaliivit ja alushousut. 23-vuotiaan naisen hallusta löytyi puolestaan takin alle piilotettuna alusvaatteita.

Vanhemmalla naisella on kymmenen aiempaa anastusrikosta ja nuoremmalla kolme vuoden sisällä. Molempia epäillään näpistyksestä.

HEINOLA. Hätäkeskus ilmoitti maanantaina puolenpäivän aikoihin tappelusta Heinolan torilla. Paikalla partiolle selvisi, että 24-vuotias mies oli ottanut taksista kolikkorengin kuljettajan ollessa avustamassa asiakasta kyytiin. Taksinkuljettaja sai otettua anastajan kiinni lyhyen pakomatkan jälkeen.

Anastajaa epäillään näpistyksestä ja hänet kuljetettiin putkaan.

HÄMEENLINNA. Kuusikymppinen mies kuljetti henkilöautoa tukevassa humalassa maanantaina iltapäivällä Aulangontiellä. Hän puhalsi tarkkuusalkometriin 0.89 mg/l tuloksen. Kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen ja hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Poliisin polkupyöräilijoiden tehovalvonnan tulos: 2 333 huomautusta ja 133 liikennevirhemaksua

12.10.2020 klo 12.34 Poliisihallitus

Poliisin tehostetussa polkupyöräilijöiden tehovalvonnassa viime viikolla annettiin 2 333 huomautusta ja 133 liikennevirhemaksua puuttuvista varusteista ja muista rikkomuksista.

– Poliisi antoi huomautuksia ja 40 euron liikennevirhemaksuja muun muassa valojen puuttumisesta kokonaan tai osittain, jalkakäytävällä ajamisesta ja punaisen liikennevalon noudattamatta jättämisestä. Osassa poliisilaitoksia annettiin valopuutteisille pyöräilijöille myös pyörään valot, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kertoo.

Kallion mukaan viime viikon valvonta toteutettiin uuden tieliikennelain hengessä.

– Valvonnan tavoitteena oli muistuttaa tiellä liikkujia pimeässä näkymisen tärkeydestä. Uusi asia aikaisempaan lainsäädäntöön on siis se, että pyöräilijän on käytettävä myös takana punaista valoa näyttävää valaisinta ajaessaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut.

Kallio muistuttaa pyöräilykypärän hyödyllisyydestä mahdollisissa törmäyksissä ja kaatumisissa.

– Uuden tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä suojakypärää. Positiivinen huomio valvonnassa olikin, että monilla kypärä oli käytössä.

Poliisi kehottaa myös käyttämään heijastimia myös taajamissa.

Kallion mukaan tehovalvonta sai paljon kiitosta kansalaisilta sosiaalisessa mediassa ja valvontaa tullaan jatkamaan muun poliisityön ohessa.

Kesämökit talviteloille

12.10.2020 klo 11.04 Sisä-Suomi

Lauantaina 10.10.2020 on Harmoisten alueella erään kesäasunnon pihalta löydetty toiselta paikkakunnalta anastettu kevytmoottoripyörä. Myöhemmin samana päivänä löytyi lähettyviltä tavaroita puun alle piilotettuna. Poliisilla ei ole tässä vaiheessa tiedossa, mistä nämä olisivat peräisin, mutta epäilee, että kyseessä on anastusrikos, joka kohdistunut lähialueen kesäasuntoon. Tavaroita voi tarkemmin tiedustella Jämsän poliisiasemalla.

Omaisuusrikoksia voidaan ennalta estää melko yksinkertaisin keinoin ja vähin kustannuksin tekemällä asuntoihin, kesämökkeihin, ajoneuvoihin ja veneisiin murtautuminen mahdollisimman hankalaksi, ääntä aiheuttavaksi ja aikaa vieväksi.

Kunnollinen lukitus ja valaistus, omaisuuden merkitseminen sekä erilaisten hälytyslaitteiden käyttö ovat hyviä keinoja varkauksien ennalta ehkäisyyn. Tästä esimerkkinä Jämsän poliisi on juuri aloittanut vuonna 2015 anastetun perämoottorin palautusmenteelyn Virosta.

Olisiko nyt syyslomalla sopiva aika käydä katsomassa kesäasunnon kunto ja laittaessa talviteloille tuoda sieltä pois arvokkaampi omaisuus?

Jaa artikkeli: