Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 13.-22.6.-20

Epäilty rakkauspetossarja, jossa yli 30 uhria

22.06.2020 klo 10.07 Pohjanmaa

Pohjanmaan poliisilaitoksen talousrikosyksiköllä on esitutkinnassa laaja petossarja, josta epäillään keski-pohjanmaalaista 1960- luvulla syntynyttä miestä. Hänen epäillään yli kymmenen vuoden ajan erehdyttämistarkoituksessa huijanneen eri puolilta Suomea kotoisin olevia naisia. Petollisen menettelyn kohteeksi joutuneet naiset ovat epäiltyä tekijää pääosin huomattavasti vanhempia, osa saman ikäisiä ja joukossa muutama nuorempikin. Asianomistajia on poliisin tiedossa 37 henkilöä, joista iäkkäin on syntynyt 1930- luvulla. Yksittäiset petollisella tavalla saadut oikeudettomat hyödyt ovat muutamasta tuhannesta eurosta satoihin tuhansiin euroihin. Yhteensä epäillyn saamat varat asianomistajilta on yli 1,3 miljoonaa euroa. Epäilty tekijä on kontaktoinut kohteensa mm. tanssipaikoilta, risteilyiltä ja muista paikoista joissa ihmisiä liikkuu ja kokoontuu.

Epäillyn tekotapa viittaa hyvin vahvasti ns. auervaarailuun. Epäilty on erilaisilla lupauksilla ja yhteisen elämän lupausten varjolla saanut luotua asianomistajiin luottamuksellisen suhteen. Tässä luottamuksellisessa suhteessa on alkanut rahojen pyytäminen erilaisiin syihin vedoten, joita asianomistajat ovat uskoneet. Epäillyllä on ollut yhtä aikaa useita kohteita, joita hän on huijannut. Asiassa epäillään, että epäillyllä ei ole ollut aikomusta, eikä edes mahdollisuutta maksaa saamiaan ja lainaamiaan rahoja takaisin lupauksista huolimatta. Epäilty on asianomistajilta saamansa varat kuluttanut eri tarkoituksiin.

Epäilty tekijä on ollut esitutkinnan aikana vangittuna. Epäiltyjä tekoja tutkitaan petoksina ja törkeinä petoksina. Esitutkinta valmistuu loppukesästä ja juttukokonaisuus siirtyy sen jälkeen syyteharkintaan.

Asiasta tiedottamalla poliisi haluaa varoittaa ihmisiä antamasta tai lainaamasta rahaa ensituttavuuden tai pitemmänkään luottamuksellisen suhteen jälkeen. Jos jo ensitreffeiltä lähtien ryhdytään pyytämään rahaa ja luvataan sen takaisinmaksua erilaisin selityksin, niin jotakin hämärää yleensä on asiassa. Ja kun lainanmaksun aika koittaa, aina tulee uudet selitykset miksi lainattua rahaa ei voikaan maksaa takaisin. Ns. rakkauspetoksissa on tyypillistä luottamuksellisen suhteen luominen, jonka jälkeen rahan nyhtäminen alkaa. Luottamuksellinen suhde voi syntyä hyvin nopeastikin, koska petollisella tavalla toimivat henkilöt ovat hyviä puhumaan ja saamaan aikaan itseensä ikään kuin henkisen riippuvuuden.

Poliisin neuvo on varsinkin näin kesäaikaan, kun ihmiset liikkuvat enemmän ja uusia suhteita syntyy henkilökohtaisissa tapaamisissa ja myös netissä, että kannattaa olla rakkaudenhuumasta huolimatta terveellä tavalla epäilevä. On ainakin parempi pidättäytyä antamasta rahaa kenellekään, jos ei tiedä ja tunne henkilön taustoja. Voisi ajatella, että tosirakkaus pysyy kaikesta huolimatta, vaikka jättää rahan tai lainan antamatta.

Merimiina löytynyt Sipoon merialueelta – vältä liikkumista lähistöllä

21.06.2020 klo 14.30 Itä-Uusimaa

Itä-Uudenmaan poliisilaitos johtaa Sipoon merialueella tehtävää liittyen merimiinaan, jonka veneilijät ovat havainneet.

Merimiinaksi epäilty kelluva esine on löytynyt merestä Sipoon Norrkullalandetin eteläpuolelta. Paikalla on Rajavartiolaitoksen aluksia eristämässä aluetta. Puolustusvoimat tulee raivaamaan räjähteen pois tämän päivän aikana.

Pyydämme veneilijöitä välttämään liikkumista alueella ja käyttämään vaihtoehtoisia reittejä.

Päivitämme tehtävän etenemisestä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Twitter-tilille @IUPoliisi ja kerromme siellä, kun alueella on jälleen turvallista liikkua. Twitter-tiliä on mahdollista lukea ilman kirjautumista osoitteessa twitter.com/IUPoliisi.

Lisätietoa Hietaniemen rannan tapahtumista

20.06.2020 klo 10.08 Helsinki

Tiedotimme aamulla tapahtumasta, jossa poliisia kivitettiin juhannusyönä Hietaniemen rannalla tehtävän yhteydessä. Poliisin tiedot tapahtumista ovat tarkentuneet.

Helsingin poliisi oli juhannusaattoiltana valvomassa yleistä järjestystä ja turvallisuutta Hietaniemen rannalla, jossa oli paljon nuoria.

Hieman ennen aamukahta Hietaniemen rannan koripallokentällä oli kahden nuorisojoukon välinen tappelu, jota partio meni rauhoittelemaan. Yksi henkilö otettiin poliisin haltuun tilanteen selvittämiseksi. Kun henkilöä kuljetettiin poliisiautolle, alkoi muu nuorisojoukko lähestyä poliisia uhkaavasti.

”Ennen tilanteen alkua poliisi oli puuttumassa tilanteeseen, johon poliisin kuuluukin puuttua, eli tappeluun. Kun tappeluun osallistunutta kuljetettiin autolle, alkoi muu nuorisojoukko ympäröidä poliisia ja käyttäytyä epäasiallisesti heittelemällä pulloilla ja kivillä”, kertoo päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth.

Joukosta ammuttiin poliisia ja poliisiautoja kohti myös ilotulitusraketteja. Paikalle hälytettiin lisää partioita. Poliisi käski väkijoukkoa hajaantumaan ja varoitti etukäteen, että joutuu turvautumaan oc-sumutteeseen, jos käskyjä ei noudateta.

”Kun tilanne jatkui uhkaavana eikä poliisin käskyjä noudatettu, poliisi joutui käyttämään kaasusumutetta. Arvioimme parinkymmenen henkilön altistuneen kaasulle. Lopulta tilannetta oli selvittämässä noin 30 poliisipartiota.”

Poliisi on ottanut paikan päältä kiinni viisi henkilöä, joista yksi on toimitettu kotiin ja neljä on edelleen kiinniotettuina. Kaikki ovat miehiä ja alle 18-vuotiaita. Tässä vaiheessa tutkintaa rikosnimikkeinä ovat virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja vahingonteko.

”Tapahtuman aikana vaurioitui ainakin kuusi poliisiautoa ja kolme sivullisten autoa. Autoista on rikkoutunut ikkunoita ja niissä on lommoja. Lisäksi muutama poliisi on saanut jonkinasteisia vammoja ilotulitusraketeista.”

Tapahtuma-aikaan rannalla oli sekalainen joukko nuoria juhannusta viettämässä. Tässä vaiheessa ei ole tiedossa, miksi tilanne nuorten joukossa eskaloitui. Poliisi pyrkii olemaan yhteydessä paikalla olleisiin nuoriin ja heidän vanhempiinsa. Tavoitteena on selvittää, mistä joukkotappelu ja uhkaava käytös poliisia kohtaan johtuivat sekä rauhoittaa tilannetta.

Poliiseja kivitettiin juhannusyönä Hietaniemen rannassa

20.06.2020 klo 06.56 Helsinki

Nuorisojoukko käyttäytyi aggressiivisesti poliisia kohtaan juhannusyönä Hietaniemen uimarannalla Helsingissä. Välikohtausta ennen poliisi oli joutunut puuttumaan useita kertoja häiriökäyttäytymiseen rannalla.

Tilanne alkoi aamuyöllä 20.6. hieman ennen kahta, kun poliisi meni Hietaniemen rannan koripallokentälle keskeyttämään joukkotappelua. Tuolloin osa nuorista alkoi piirittää poliisipartioita, heittää kiviä ja ampua ilotulitusraketteja kohti poliiseja ja poliisiautoja.

Poliisin arvion mukaan Hietaniemen uimarannalla oli useita satoja nuoria, joista osa osallistui aggressiiviseen käyttäytymiseen. Paikalle oli lopulta noin 30 poliisipartiota rauhoittamassa tilannetta. Poliisi joutui käyttämään tilanteessa kaasusumutinta (OC) varoitettuaan joukkoa useita kertoja sen käytöstä.

Tilanne rauhoittui noin klo 3 aamuyöllä. Kukaan välikohtaukseen osallistuneista nuorista ei poliisin tiedon mukaan loukkaantunut tilanteessa. Muutama poliisi loukkaantui lievästi ja useita partioautoja vaurioitui pääasiassa niitä kohti heitetyistä kivistä. Lisäksi paikalle pysäköityjä yksityishenkilöiden autoja vaurioitui tilanteessa.

Poliisi on ottanut haltuun useita nuoria henkilöitä, joista kaksi on otettu kiinni rikoksesta epäiltynä.

Henkilöauton kuljettaja ajoi päin Auroran sairaalan vartijakopin seinää ‒ poliisi epäilee törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista

17.06.2020 klo 10.19 Helsinki

Henkilöauton kuljettaja ajoi päin Auroran sairaalan vartijakopin seinää Helsingissä tiistaina 16.6.2020 noin kello 15.40. Kuljettajalle tai muille henkilöille ei aiheutunut tapahtuneen johdosta fyysisiä vammoja.

Poliisi tavoitti auton kuljettajan tapahtumapaikalta. Tapausta tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Rikosnimike voi tarkentua tutkinnan edetessä. Alkoholilla tai muilla päihteillä ei epäillä olevan osuutta asiaan.

Poliisi selvittää tapahtumienkulkua. Poliisi ei kommentoi rikoksesta epäillyn terveydentilaan liittyviä asioita, koska terveystiedot ovat salassapidettäviä.

Ravintolamurto Kotkassa

17.06.2020 klo 08.23 Kaakkois-Suomi

Tiistain 16.6.20 ja keskiviikon 17.6.20 välisenä yönä murtauduttiin Kotkan Hovinsaarella Corner Pubiin.

Partion saapuessa murtokohteeseen rikoksesta epäilty mies yritti paeta. Mies otettiin kiinni tapahtumapaikalta.

Juhannuksen viettoon ”lainakalusteissa”

17.06.2020 klo 09.58 Lounais-Suomi

Harjavallassa Kalevan alueella oli maanantain ja tiistain välisenä yönä liikkeellä pitkäkyntinen juhannukseen viettoon valmistautuja. Rivitalojen takapihoilta lähti voron matkaan mm. hiiligrilli, pöytä, korkeasselkäinen puinen tuoli, n. 30-40 korkuinen koirapatsas sekä pari isoa kukka-amppelia. Rahallisesti ei ole kyse isoista summista, mutta teko on aiheuttanut mielipahaa vahinkoa kärsineille.

Poliisi aloittaa valtakunnansyyttäjän määräyksen mukaisesti esitutkinnan kansanedustajan twiitistä

15.06.2020 klo 11.54 Helsinki

Helsingin poliisi tiedotti viime viikolla, ettei se aloita esitutkintaa kansanedustajan 3.6.2020 tekemästä Twitter-julkaisusta, koska asiassa ei poliisin arvion mukaan ollut syytä epäillä rikosta. Valtakunnansyyttäjä on arvioinut asiaa toisin kuin poliisi ja toimittanut Helsingin poliisilaitokselle määräyksen aloittaa esitutkinta. Poliisi aloittaa asiassa esitutkinnan määräyksen mukaisesti.

Rahajäljitelmiä käytetty maksuvälineenä

15.06.2020 klo 10.12 Itä-Suomi

Itä-Suomen poliisi on saanut erityisesti kuluneen viikon ja viikonlopun aikana useita väärän rahan käyttöön liittyviä ilmoituksia. Poliisin käsityksen mukaan COVID 19 -pandemiaan liittyvien rajoitusten lieventymisten vaikutuksesta ihmisten lisääntynyt liikkuminen vaikuttaa lisänneen myös käteisen rahan käyttöä maksuvälineenä.

Itä-Suomen poliisin tietoon tulleissa tapauksissa rahajäljitelmiä on käytetty erityisesti pienissä ostoksissa kahviloissa, kioski -tyyppisissä palvelupisteissä tai matkalippujen lunastamisen tai matkustuspalvelujen käytön yhteydessä.

Maksuvälineenä käytetyt rahajäljitelmät ovat olleet kymmenen, kahdenkymmenen ja jopa viidenkymmenen euron setelien jäljitelmiä.

Itä-Suomen poliisilaitos pyytää toiminnanharjoittajilta ja heidän henkilökunnaltaan tarkkaavaisuutta heidän ottaessaan maksuvälineenä vastaan käteistä rahaa. Myös käteistä vaihtorahaa palveluntarjoajalta vastaanottavien asiakkaiden on syytä tarkastaa vastaanottamiensa setelien aitous.

Rahajäljennöksestä puuttuvat kaikki aidoissa seteleissä olevat turvatekijät. Rahajäljennös on kuitenkin käytännössä helpointa tunnistaa rahajäljennös -tulosteessa olevasta tekstistä ”copy”, ”Prop copy” tai muusta vastaavasta merkinnästä.

Itä-Suomen poliisilaitos pyytää tekemään ilmoituksen hätäkeskuksen numeroon 112 mahdollisimman nopeasti tilanteista, joissa asiakas tarjoaa rahajäljennöstä maksuvälineenä, jotta rahajäljennöksen käyttäjien henkilöllisyys voitaisiin selvittää.

Itä-Suomen poliisilaitos muistuttaa siitä, että väärän rahan käytöstä on säädetty rangaistus rikoslain 37 luvun 5 §:ssä. Väärän tai väärennetyn rahan käyttäminen käypänä, luovuttaminen toiselle saattaakseen sen uudelleen sellaisena liikkeeseen, vaikka tietää rahan vääräksi tai väärennetyksi on tuomittava väärän rahan käytöstä sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

12-vuotiaan tytön katoaminen Tampereen Hervannassa.

13.06.2020 klo 15.25 Sisä-Suomi

Tyttö löytynyt 13.6.2020. Ilmoittautui itse puhelimitse poliisille. Poliisi on juuri tavoittanut tytön. Poliisi kiittää yleisöä lukemattomista ja tarkoista vihjeistä, jotka ovat auttaneet henkilön tavoittamisessa.

************

Sisä-Suomen poliisi tutkii 12- vuotiaan tytön katoamista Tampereen Hervannassa perjantaina 12.6, aamulla. Tyttö hoikka, 150-160 cm pitkä, jalassa mustat Niken lenkkarit, muusta vaatetuksesta ei ole tietoa. Tyttö liikkunut mahdollisesti ainakin Tampereen ja Nokian alueella.

Jaa artikkeli: