Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 16.8.-21.8.

Veneonnettomuus Iitissä, rahaväärennöksiä Kouvolassa ym.

21.08.2020 klo 14.15 Kaakkois-Suomi

Veneonnettomuus Iitissä 20.8.2020 kello 18.22

Kimolan kanavan sulutuksen yläpuolella kaatui kuusimetrinen avovene eilen torstaina 20.8.2020 klo 18.22 aikoihin. Veneessä kyydissä olleet kaksi henkilöä joutuivat veden varaan. Sivullisten nopea toiminta esti vakavammat seuraukset, mutta toinen onnettomuuden osallisista kuljetettiin sairaalaan tarkempiin tutkimuksiin.

Alustavien tietojen mukaan vene oli kiinnittyneenä väärässä paikassa opastaulujen vastaisesti. Mahdollisesti kaatumiseen vaikuttivat sulutuksen vedenottoaukkojen aiheuttama virtaus ja veneen kuormaus. Poliisi selvittää tapahtunutta yhdessä Kymenlaakson pelastuslaitoksen, Kouvolan kaupungin ja Väyläviraston kanssa.

Kouvolassa liikkeellä väärennetyksi epäiltyjä seteleitä

Kaakkois-Suomen poliisilaitokselle on elokuun aikana tullut tutkintaan kuusi Kouvolan alueella tapahtunutta rahanväärennösten käyttöön liittyvää rikosta. Tietoon tulleet epäillyt rahaväärennökset on huomattu käteisen rahan kuljettamiseen tai sen käsittelyyn liittyneissä tilanteissa, kuten pankkien ja kauppojen rahanlaskennan yhteydessä. Ilmi tulleissa tapauksissa epäillyksi väärennettyjä seteleitä on jo käytetty maksuvälineinä, eikä niitä ole huomattu väärennetyiksi maksutilanteessa. Setelit ovat olleet arvoltaan 10 – 500 euron väliltä.

Tämän vuoden aikana on Pohjois-Kymenlaaksossa kirjattu rahanväärennöksiin liittyvistä rikoksista jo 27 ilmoitusta, joista 24:ssä tapahtumapaikkana on Kouvola ja kolmessa Iitti. Viime vuoden aika vastaavia ilmoituksia kirjattiin koko alueelta yhteensä 17.

Poliisi varoittaa erityisesti käteistä rahaa maksuvälineenä käyttäviä kauppoja ja liikeyrityksiä väärennetyistä seteleistä ja kehottaa hankkimaan setelin aitouden tunnistamiseen tarkoitettuja laitteita. Jos tällainen laite on jo hankittu, sitä kannattaa käyttää matalalla kynnyksellä. Liikkeellä on erittäin hyviä väärennöksiä, jotka ovat jääneet monissa tapauksissa huomaamatta ammatikseenkin rahoja käsitteleviltä henkilöiltä.

Viikon liikennerikoksia Kouvolassa

Tiistaina 18.8.2020 aamupäivällä Kouvolassa, Tornionmäen kaupunginosassa, henkilöauton kuljettaja lähti poliisin antaman pysähtymismerkin jälkeen pakenemaan poliisipartiota. Kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, rattijuopumukseen huumaavien aineiden alaisena sekä kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Poliisi tavoitettua pakenijan hänen autostaan löytyi anastetuksi epäiltyä omaisuutta. Samoihin aikoihin toinen poliisipartio pysäytti Valtatiellä 15 henkilöauton, jonka kuljettajan epäillään ajaneen ilman vaadittavaa ajo-oikeutta.

Tiistai-iltana poliisi tapasi Utissa henkilöauton kuljettajan, jonka epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajokunnon ollessa tuntuvasti huonontunut. Yöllä Myllykoskella partiota vastaan ajaneen henkilöauton kuljettajaa epäillään mm. liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta huumaavien aineiden alaisena ilman vaadittavaa ajo-oikeutta.

Keskiviikkona Valtatiellä 15 pysäytetyn henkilöauton sekä torstaina Kuusankoskella pysäytetyn kuorma-auton kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta huumaavien aineiden alaisena. Kuorma-auton kuljettajalla ei ollut myöskään voimassa olevaa ajo-oikeutta.

Muistomerkki turmeltiin Hietaniemen hautausmaalla ‒ asiaan liittyvät havainnot voi ilmoittaa poliisille

21.08.2020 klo 14.54 Helsinki

Helsingin poliisille on tehty rikosilmoitus Hietaniemen hautausmaalla sijaitsevan muistomerkin turmelemisesta. Epäilty rikos on tapahtunut 12.‒13.8.2020.

Muistomerkin kunnostamisen arvioidaan maksavan tuhansia euroja.

Toistaiseksi ei ole tietoa, ketä tai keitä rikoksesta olisi syytä epäillä. Poliisi tutkii asiaa hautarauhan rikkomisena.

Artikkelikuva Poliisi

Poliisi valvoo nasujaisia ja puuttuu alaikäisten päihteiden käyttöön

20.08.2020 klo 14.33 Helsinki

Poliisi valvoo lukiolaisten aloitusjuhlia eli nasujaisia. Poliisi tulee puuttumaan aktiivisesti alaikäisten päihteidenkäyttöön, vaikka se on ollut viime vuosina maltillisempaa kuin esimerkiksi koulujen päätösviikonloppuna. Tästä huolimatta poliisi joutui viime vuonna toimittamaan muutamia päihtyneitä nuoria kotiin.

– Poliisin aktiivisen valvonnan tavoitteena on, ettei kukaan nuorista joudu omaisuus- tai väkivaltarikosten uhriksi. Poliisi ei voi seurata sivusta ”nasujen simputusta” silloin, kun leikistä tulee pahoinpitelyn tai lievän pahoinpitelyn tunnusmerkit täyttävää toimintaa, perustelee komisario Katja Nissinen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi puuttuu häiriöihin ja tarvittaessa poistaa yksittäisiä henkilöitä tai suurempia joukkoja. Yhden henkilön toimenpiteistä voi kärsiä koko porukka. Poliisi muistuttaa myös roskien siivoamisesta roskakoreihin jo juhlinnan aikana.

Taas uusi ”Microsoft-huijaus”: Helsinkiläismieheltä vietiin 100 000 euroa

20.08.2020 klo 09.00 Helsinki

Helsinkiläisen miehen pankkitililtä vietiin satatuhatta euroa niin sanotun Microsoftin tekninen tuki -huijauksen avulla. Miehelle oli soitettu ja väitetty, että soittaja oli Microsoftilta ja että miehen tietokone olisi joutunut hakkeroinnin kohteeksi. Miestä pyydettiin asentamaan etäyhteyden mahdollistava ohjelma TeamViewer, antamaan nettipankkitunnukset sekä näyttämään ajokorttinsa. Mies antoi tiedot ja jonkin ajan kuluttua hänen pankkitililtään oli tehty kaksi 50 000 euron tilisiirtoa bitcoineja välittäville ulkomaisille yhtiöille. Miehen ajokorttikuvia hyväksi käyttämällä oli puheluiden aikana avattu tilit näihin yhtiöihin.

Epäilty rikos tapahtui maanantaina 17.8.2020. Rikosnimikkeet ovat törkeä petos ja identiteettivarkaus.

Poliisi varoittaa jälleen huijareista ja muistuttaa, ettei nettipankkitunnuksia tule antaa ikinä kenellekään. Viranomaiset tai yritykset eivät koskaan pyydä nettipankkitunnuksia puhelimitse tai sähköpostitse.

Huijarit saattavat pyytää myös luottokortin tietoja tai kuvia ajokortista. Kun etäyhteyden mahdollistava ohjelma on asennettu, huijarit pystyvät itse ottamaan kuvan ajokortista mikäli ajokorttia näytetään tietokoneen kameralle.

Teknisenä tukena esiintyvät huijarit ovat neuvoneet asentamaan tietokoneelle etäyhteysohjelman (esim. TeamViewer), jonka kautta heillä on mahdollisuus nähdä kaikki tiedot, jotka tietokoneen haltija syöttää koneelle ja käyttää tietokonetta kuin omaansa. He pystyvät esimerkiksi pimentämään tietokoneen näytön silloin, kun he tekevät siirtoja pankkitililtä.

‒ Jos saat soiton ”teknisestä tuesta”, lopeta puhelu, älä asenna tai anna asentaa tietokoneeseesi tai matkapuhelimeesi mitään etäyhteyden mahdollistavia ohjelmia tai muitakaan ohjelmia. Älä myöskään anna huijareille mitään henkilökohtaisia tietoja, ohjeistaa tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta.

Pelkästään Helsingin poliisin tietoon tulee onnistuneita Microsoft tekninen tuki -huijauksia lähes päivittäin. Viime aikoina huijarit ovat olleet yhteydessä etenkin vanhempiin henkilöihin. Tätä varoitusta ja näitä ohjeita kannattaa jakaa myös läheisille ja esimerkiksi työkavereille.

Jatkotiedote: Mäntyharjulta karanneet nuoret tavoitettu

16.08.2020 klo 09.17 Itä-Suomi

Mäntyharjulta nuorten päihdekuntoutusyksiköstä karanneet 15-vuotiaat nuoret on tavoitettu. Polisi löysi heidät toisen poliistehtävän yhteydessä Mikkelistä varhain sunnuntaiaamuna.

Nuoret on toimitettu terveydenhuollon tarkastettaviksi, jonka jälkeen jatketaan karkumatkan aikaisten edesottamusten selvittelyä poliisin kanssa. Poliisiosuuden jälkeen nuoret palautetaan sijoituspaikkaan tai muuhun sosiaalitoimen osoittamaan paikkaan.

Jaa artikkeli: