Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 16.9.-21.9.

Postin nimissä lähetettyjä huijausviestejä liikkeellä myös Pohjois-Kymenlaaksossa

17.09.2020 klo 09.24 Kaakkois-Suomi

Posti ja Helsingin poliisilaitos varoittavat kansalaisia Postin nimissä lähetetyistä kalasteluviesteistä. Myös Kouvolassa ja Iitissä on tehty ilmoituksia vastaavista viesteistä.

Kalastelutekstiviesti tarkoittaa yritystä saada pankkitietoja tai henkilökohtaisia tietoja tekstiviestillä. Yleensä viestissä pyydetään avaamaan linkki tai soittamaan tiettyyn puhelinnumeroon. Linkki kuitenkin johtaa huijaussivustolle. Postin nimissä lähettyjen kalasteluviestien sisällöt vaihtelevat. Niissä saatetaan kertoa esimerkiksi saapuneesta lähetyksestä, voitetusta palkinnosta tai maksamattomasta kuljetusmaksusta.

Neuvot huijausviestien varalle:

 • Älä avaa linkkejä, liitetiedostoa ja tai kuvia joita saat pyytämättä tekstiviestitse.
 • Älä hätiköi. Tarkista lähettäjän aitous kaikessa rauhassa ennen kuin harkitset vastaamista tai sisällön avaamista.
 • Älä koskaan vastaa sellaiseen viestiin, joka pyytää PIN-koodiasi, salasanaasi tai muita yksityisiä tietoja.
 • Jos epäilet antaneesi huijarille pankkitietojasi, ota välittömästi yhteys pankkiisi.
 • Jos epäilet joutuneesi huijauksen tai huijausyrityksen kohteeksi, tee ilmoitus poliisille.

Poliisin haaviin jäi valvonnassa harmillisen monta ilman turvavyötä ajanutta kuljettajaa

21.09.2020 klo 13.04 Länsi-Uusimaa

Länsi-Uudenmaan poliisi osallistui viime viikolla kolmena päivänä valtakunnalliseen ulkomaalais-, turvalaite-, suojatie- ja tarkkaamattomuusvalvontaan. Valvontaa suoritettiin koko poliisilaitoksen alueella. Liikenneturvallisuuden näkökulmasta harmillisen monet kuljettajat ajoivat ilman turvavyötä.

Valvonnan kohteena oli erityisesti se, miten kuljettajat huomioivat suojatielle astumassa olevan tai suojatiellä jo kulkevan jalankulkijan. Lisäksi huomiota kiinnitettiin turvavyön käyttämiseen sekä etu- että takapenkillä ja viestintävälineen käyttämiseen pitämällä sitä kädessä. Myös tehtävällä tavattujen ulkomaalaisten maassaolon edellytykset tarkastettiin.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen valvonnassa

 • turvavyöttömiä henkilöitä etupenkillä tavattiin 54
 • turvavyöttömiä takapenkillä tavattiin kaksi
 • kuljettaja ei antanut esteetöntä kulkua suojatiellä olevalle tai sille astumassa olevalle jalankulkijalle neljässä tapauksessa
 • suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon ohitti pysähtymättä yksi auto
 • epäkuntoisia ajoneuvoja havaittiin viisi
 • ulkomaalaisen henkilön maassaoloedellytykset tarkastettiin 17 henkilöltä

Ylikomisario Aapo Isoahon mukaan turvavyön käyttämättömyyteen liittyvien rikkeiden määrä oli korkeahko, ja tämä oli nähtävissä myös valtakunnallisissa tuloksissa.

− Pidän huolestuttavana, että yksinkertaisesta ja helppokäyttöisen turvalaitteen käytöstä edelleen poiketaan. Turvavyön kiinnittäminen tulisi olla automaatiotoiminto heti ajoneuvoon istuttaessa ennen liikkeellelähtöä. Tutkimustietojen perusteella turvavyön käyttö kolaritilanteessa ehkäisee loukkaantumisriskiä jo pienissä nopeuksissa puhumattakaan vakavan loukkaantumisen tai kuolemanriskistä suuremmissa nopeuksissa.

Komisario Ilkka Kantolan mukaan turvavyö jätetään usein auki samalla kaavalla.

− Turvavyön käyttämättä jättäminen on huolestuttavan yleistä varsinkin tutuilla paikoilla. Kuitenkin pienissäkin nopeuksissa tapahtuvissa kolareissa ilman turvavyötä matkustaville kohdistuu usein vammoja kasvoihin, Kantola muistuttaa.

Muistomerkki Torniossa

19.09.2020 klo 14.52 Lappi

Hetkeä aikaisemmin ilmoitettiin Torniossa anastetusta muistomerkistä. Asiassa ei ole tapahtunut rikosta, vaan muistomerkki on viety huoltoon ensivuoden 400 -vuotisjuhlaa varten.

Poliisi kiittää kansalaisia nopeasta reagoinnista uutisointiin. Näin ne asiat selviää.

Astemittauksen muistomerkki varastettiin Torniossa

19.09.2020 klo 13.36 Lappi

Torniossa Seminaarinkadulla sijaitsevasta Maupertuis -puistosta tuhottiin ja anastettiin Astemittauksen muistomerkki perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Patsas on pystytetty ranskalaisen akateemikko Maupertuis’n retkikunnan (1736-1737) muistoksi, jolloin Tornio ja Tornionlaakso saivat olla todistajina osana kansainvälistä tapahtumaa. Maupertuis’n retkikunta selvitti Tornion kirkon tornista Pellon Kittisvaaraan asti ulottuneella mittauksella maapallon muotoa koskevan riidan. Muistomerkki on Ranskalaisten lahjoittama ja sen on suunnitellut Olof Ericson. Muistomerkki paljastettiin 19.6.1971. Kohde on Struven ketjun ja astemittauksen muistomerkki, Struven ketju on Unescon maailmanperintökohde.

Patsasta oli moukaroitu voimakkaasti marmoriosilta ja kuparinen veistos oli rälläköity irti alustaltaan. Veistos on noin kaksi metriä korkea ja noin 1,5 metriä leveä.

Kahden raskaan ajoneuvon kolari Tohmajärvellä

19.09.2020 klo 09.18 Itä-Suomi

Kuorma-auto ja kuorma-auton ja perävaunun yhdistelmä kolaroivat Tohmajärvellä, Kannaksentiellä perjantaina kello 14.40. Ajoneuvot olivat ajaneet vastakkaisista suunnista ja kohdatessaan kapeahkolla soratiellä mutkassa, molemmat kuljettajat olivat väistäneet kulkusuunnissaan tien vasemmalle puolelle siten, että ajoneuvojen oikeat etukulmat olivat osuneet toisiinsa. Ajoneuvojen kuljettajat eivät olleet loukkaantuneet. Ajoneuvot sen sijaan vaurioituivat onnettomuudessa pahoin hinauskuntoon. Ajoneuvoista oli valunut tielle polttoainetta ja öljyä.

Kontiolahtelaisen naisen epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen henkilöautolla, Kontiolahden keskustassa, perjantaina kello 16 jälkeen.Tarkkuusalkometri oli antanut naiselle tuloksen 0,36 mg/l. Poliisipartio oli pysäyttänyt auton normaalissa liikennevalvontatarkastuksessa.

Henkilöauto ja hirvi olivat kolaroineet Joensuun Tuupovaarassa, perjantaina kello 19.40. Joensuulainen mies oli ajanut Öllöläntietä Tuupovaarasta Öllölän suuntaan, kun noin Tuupovaaran ja Öllölän puolivälissä, oli tien vasemmalta puolen juossut hirvi tielle. Hirven takajalka oli osunut auton oikeaan etukulmaan. Törmäyksen jälkeen hirvi oli jatkanut matkaansa tien oikealle puolella olevan hakkuuaukean reunaan pitkin metsään. Suurriistavirka-apu oli lähtenyt jäljittämään hirveä. Autossa yksin olleelle kuljettajalle ei ollut tullut henkilövahinkoja. Auton oli vaurioitunut oikeasta etukulmasta, säilyen ajokuntoisena.

Ulkomaalaisen miehen epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen Nurmeksessa, valtatie kuudella, perjantaina hieman ennen kello 20. Hätäkeskukseen oli ilmoitettu tien oheen suistuneesta henkilöautosta. Auto oli suistunut tieltä ja auto oli jäänyt kiinni renkaiden jauhettua montut. Miehelle tehty puhalluskoe oli antanut tuloksen 1,85 promillea. Paikalle tullut sivullinen oli havainnut autossa yksin olleen kuljettajan olevan päihtyneen oloinen, sammuttanut moottorin ja ottanut avaimet itselleen. Tieltä suistumisen yhteydessä ei ollut tullut henkilövahinkoja eikä autoon vaurioita. Myöhemmin oli ilmennyt, että miehen kuljettama auto oli kolhaissut risteyksessä kääntymistilanteessa toista autoa muutaman kilometrin päässä Valtimon keskustassa. Miehen kuljettama auto oli törmännyt oikealla kyljellä toisen henkilöauton vasempaan kylkeen. Törmätyssä autossa yksin olleen kuljettajalle ei ollut tullut henkilövahinkoja.

Joensuulaisen miehen epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen henkilöautolla Kontiolahden Lieksantiellä, Jakokosken kohdalla, lauantaina hieman puolen yön jälkeen. Poliisipartio oli pysäyttänyt miehen kuljettaman auton normaalissa liikennevalvontatarkastuksessa. Tarkkuusalkometrin oli antanut tuloksen 0,47 ml/l.

Siilinjärveltä anastettu traktori löytynyt

18.09.2020 klo 14.53 Itä-Suomi

17.09.2020 poliisin päivittäistiedotteessa Siilinjärven Toivalasta anastetuksi ilmoitettu Valmet -merkkinen traktori rek. 658-KAH on löytynyt yleisöhavainnon perusteella Siilinjärveltä. Poliisi kiittää havainnoista ja jatkaa asian tutkintaa moottorikulkunevon käyttövarkaus ja vahingonteko -rikosnimikkeillä.

Tapahtumapaikalta on taltioitunut valvontakameraan kaksi nuorta henkilöä torstaina 17.09 kello 01.20 – 01.40 välisenä aikana. Toisella henkilöllä on ollut päällään lippalakki sekä Adidas -huppari ja toisella pitkätukkaisella henkilöllä on ollut päällään tummat vaatteet ja vaaleapohjaiset kengät. Poliisi pyytää havaintoja tekijöiden liikkeistä tai tekijöitä itseään ilmoittautumaan poliisille.

Kuorma-auton kontti putosi tielle VT 9:llä Kuopiossa

17.09.2020 klo 15.17 Itä-Suomi

Tänään 17.9.2020 klo 13.39 aikaan VT 9:llä, Jännevirran sillalla Kuopiossa rekka-auto lähti heittelehtimään ja rekan perävaunun kyydissä ollut tyhjä kontti irtosi lavasta ja kaatui sillan rakenteita vasten. Kontti tukkii sillalla toisen ajokaistan.

Poliisi on paikalla ohjaamassa liikennettä ja selvittämässä tapahtumaan johtaneita syitä.

Silta on varsin korkea ja avoimella paikalla, joten puuskissa tuuli voi olla korkeille ajoneuvoille vaarallinen.

Kontin siirron aikana molemmat ajokaistat on jouduttu tukkimaan. Häiriön kesto on arviolta vajaa tunti. Tapahtumapaikan ohi ei ole nopeaa kiertotietä, joten poliisi peräänkuuluttaa tienkäyttäjiltä malttia.

Alustavissa tutkimuksissa on selvinnyt, että kontin kiinnitysmekanismissa ei ole murtumia, joten on syytä epäillä, että kontti on ollut puutteellisesti kiinnitettynä.

Traktori anastettu Siilinjärvellä

17.09.2020 klo 14.57 Itä-Suomi

Siilinjärven Toivalassa sijaitsevan huoltoliikkeen pihasta anastettiin keskiviikon 16.09 ja torstain 17.09 välisenä yönä Valmet 505 -merkkinen traktori. Traktori ajettiin pois liikkeen alueelta suljettujen porttien läpi. Traktorin rekisteritunnus on 658-KAH ja se on vuosimallia 1988. Poliisi pyytää havaintoja traktorin liikkeistä sekä sen mahdollisesta olinpaikasta. 

Poliisi epäilee rikollisjärjestön järjestäneen vartijan pahoinpitelyn Riihimäen vankilassa toukokuussa 2020

16.09.2020 klo 12.34 Häme

Poliisi epäilee vuonna 1999 syntyneen miesvangin pahoinpidelleen vartijaa toukokuussa 2020 Riihimäen vankilassa. Aamupalan jaon yhteydessä miesvanki löi yllättäen vanginvartijaa pään alueelle. Vartija sai pahoinpitelystä vähäistä vakavampina vammoja.

Esitutkinnassa ilmi tulleiden seikkojen perusteella näyttää siltä, että pahoinpitely on ollut United Brotherhood-järjestön järjestämä ja toteuttama teko. Poliisi epäilee vuonna 1999 syntynyttä miesvankia pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä toista vuonna 1979 syntynyttä miesvankia yllytyksestä edellä mainittuihin tekoihin. Molempia miehiä epäillään myös laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta.

Esitutkinnassa ilmi tulleiden seikkojen perusteella poliisi katsoo osoitetuksi, että molemmat miehet ovat läheisessä yhteydessä United Brotherhood-järjestöön. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on 24.1.2020 antamallaan päätöksellä määrännyt United Brotherhood-järjestön väliaikaiseen toimintakieltoon. Poliisi epäilee molempien miesten jatkaneen laittomasti yhdistystoimintaa edustamalla United Brotherhoodia tai toimimalla sen puolesta.

Asia on siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Jaa artikkeli: