Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 20.10.-27.10.

Havaintopyyntö työmaamurrosta Kouvolassa sekä liikennerikoksia

26.10.2020 klo 15.45 Kaakkois-Suomi

Työmaalle murtauduttiin Käpylässä

Kouvolan Käpylässä Vipusentiellä sijaitsevalle paritalotyömaalle murtauduttiin 24. – 25.10.2020. Työmaalta anastettiin mm. yli 1000 euron arvoinen Vallox-ilmanvaihtokone, joka painaa noin 50 kg.

Poliisi pyytää havaintoja työmaan läheisyydessä la 24.10. klo 16 ja su 25.10. klo 9 välisenä aikana liikkuneista henkilöistä ja ajoneuvoista: [email protected] tai p. 0504479574.

Viikonlopun liikennerikoksia Pohjois-Kymenlaaksossa

Perjantain ja lauantain välisenä yönä henkilöauto törmäsi kaiteeseen ja valopylvääseen Kouvolassa, Kymenlaaksontien ja Taitajantien risteyksessä. Poliisipartio oli mitannut hetkeä aiemmin ajoneuvolle nopeudeksi 66 km/h alueella, jossa nopeusrajoitus on 40 km/h. Henkilöauton kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta. Onnettomuudessa ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Lauantai-iltana Kuusaantiellä tavattua henkilöauton kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ajamalla 107 km/h nopeudella alueella, jossa nopeusrajoitus on 50 km/h.

Sunnuntaina poliisi tapasi Iitissä henkilöauton kuljettajan, jota epäillään kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Kyseisellä kuljettajalla 11 aiempaa kulkuneuvon kuljettamista oikeudetta vuoden sisällä.

Lisäksi poliisi tapasi viikonlopun aikana Kouvolassa kolme henkilöauton kuljettajaa, joita epäillään rattijuopumuksesta huumaavien aineiden alaisena sekä Korialla yhden kuljettajan, jota epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Yhdellä edellä mainituista kuljettajista ei ollut voimassa olevaa-ajo-oikeutta.

Mikkelin poliisi tutkii törkeää huumausainerikosta palvelutalossa

27.10.2020 klo 07.00 Itä-Suomi

Mikkelissä toimivan hoitokodin työntekijää epäillään törkeästä huumausainerikoksesta ja lukuisista varkauksista. Poliisi epäilee, että hoitokodin työntekijä on työaikanaan anastanut huomattavan suuren määrän erityisen vaarallista huumausaineeksi luokiteltua kipulääkettä.

Poliisi epäilee, että ainakin osittain työntekijä on vienyt mukanaan tai käyttänyt anastamansa huumaavat lääkkeet työajallaan ja korvannut anastamansa lääkkeen keittosuolaliuoksella. Poliisin käsityksen mukaan laimennettua lääkettä on annettu ainakin yhdelle potilaalle palvelutalossa.


Etelä-Savon käräjäoikeus on asian tutkintaan liittyen vanginnut yhden henkilön, joka on vangitsemisensa aikana edes auttanut asian selvittämistä siinä määrin, että hänen vangitsemiselleen ei enää ole tarvetta.


Esitutkinta jatkuu lukuisten asianomistajien kuulemisella.

Orimattilan taajamaan karannut lehmä lopetettiin tänään puolenpäivän jälkeen poliisin päätöksellä.

26.10.2020 klo 13.00 Häme

Kyyttöä oltiin tiistaina 13.10.2020 aamupäivällä viemässä teuraaksi omistajansa toimesta. Kuljetuksen purkuvaiheessa se kuitenkin karkasi Orimattilan taajamaan. Eläin oli tarkoitus teurastaa, koska sen pito tilalla oli käynyt mahdottomaksi sen luonteen vuoksi, mikä ilmeni arkuutena, aggressiivisena käyttäytymisenä ja muiden tuotantoeläinten villitsemisenä.

Eläimen kiinniottoon elävänä, ja sen vapaana oloon, sisältyi niin paljon vaaroja ihmisten hengelle ja terveydelle, että sen lopettaminen oli ainoa turvallinen vaihtoehto.

Eläin lopetettiin Porvoonjoen länsipuolella Orimattilan keskustasta luoteeseen taajaman ulkopuolella.

Älä koske tai edes siirrä räjähteitä vaan ilmoita niistä poliisille

26.10.2020 klo 11.54 Sisä-Suomi

Jyväskylän poliisipäivystyksen infoon tuotiin keskiviikkona 21.10. vanhoja patruunoita hävitettäväksi. Hiukan myöhemmin, kun patruunat oli siirretty toiseen tilaan, selvisi, että patruunoiden seassa oli myös sodanaikainen käsikranaatti ja siihen kuuluva sytytin. Sytytin ei ollut kiinnitettynä käsikranaattiin. Poliisin räjähdeaineasiantuntija tunnisti käsikranaatin ja siirsi sen turvalliseen paikkaan odottamaan, että puolustusvoimien raivaaja noutaa käsikranaatin. Tilanteesta ei aiheutunut välitöntä varaa.

Toimi näin, jos löydät vanhoja räjähteitä

Vanhoja räjähteitä ei saa siirtää eikä kerätä, niihin ei kannata edes koskea. Älä koskaan palauta räjähteitä omatoimisesti poliisille! Jos löydät räjähteen, tai esineen, jota epäilet räjähteeksi, esimerkiksi perikunnan tiloista, älä koske siihen ja varmista, ettei kukaan muukaan koske. Ilmoita löydöstä hätänumeroon 112.

Lain mukaan sotilasräjähteet kuuluvat puolustusvoimien hoidettaviksi ja siviiliräjähteet kuuluvat poliisille. Kuitenkin, oli kyseessä sotilasräjähde tai siviiliräjähde, ilmoitus asiasta pitää tehdä poliisille. Poliisi tunnistaa räjähteen ja jos se kuuluu puolustusvoimien tehtäväkenttään, poliisi ilmoittaa siitä puolustusvoimille.

Jos räjähdettä on säilytetty esimerkiksi varastossa vuosia, sitä ei saa siltikään siirtää omatoimisesti vaan asiasta on soitettava hätänumeroon. Jos löydät räjähteen maastosta, ilmoita siitä hätänumeroon 112. Jos mahdollista, ilmoita soittamalla 112-sovelluksella, niin hätäkeskus saa suoraan sen tarkan sijainnin.

Armovuosilaki mahdollistaa luovuttamisen ilman rangaistusta

Vuonna 2004 tuli voimaan armovuosilaki, missä mm. ampuma-aselakiin tuli muutoksia. Tämä lainmuutos mahdollisti luvattomien ampuma-aseiden, patruunoiden, erityisen vaarallisten ammusten sekä räjähteiden luovuttamisen poliisille ilman pelkoa rangaistuksesta. Käytännössä em. esineiden tai aineiden haltijan pitää omatoimisesti ilmoittaa poliisille, että hän haluaa luovuttaa esim. luvattoman ampuma-aseen tai räjähdysaineen poliisille.

Tämän jälkeen poliisi pääsääntöisesti noutaa luovutettavat esineet ja aineet ilmoittajan kanssa sovitusta paikasta. Ampuma-aseen osalta luovuttaja voi hakea aseeseen itse hallussapitolupaa, luovuttaa korvauksetta valtiolle tai luovuttaa aseen huutokaupattavaksi, jolloin huutokaupasta tulleet mahdolliset rahat tilitetään aseen luovuttajalle. Jos aseelle ei ole rekisterissä omistajaa, omistajana pidetään lain mukaan henkilöä, jonka hallussa ase on.

Haavoittunut villisika Kokkolan Keskinjärven läheisyydessä

26.10.2020 klo 10.38 Pohjanmaa

Eilen 26.10. klo 11-aikaan on viilisika haavoittunut metsästyksen yhteydessä Kokkolan Keiskinjärven läheisyydessä. Metsästäjien etsinnöistä huolimatta villisika ei löytynyt. Asiasta ilmoitettiin poliisille ja polisi etsii/jäljestää SRVA toimijoiden avustuksella tällä hetkellä villisian.

Poliisi ei pysty sanomaan miten vakavasti eläin on loukkaantunut. Haavoittunut villisika vetäytyy yleensä suojaan jonnekin, jossa se saa olla rauhassa, mutta on haavoittuneena yleensä aggressiivinen ja voi hyökätä ihmisiä kohti, jos sitä häiritään.

Yksityishenkilöille on lähetetty kiristyssähköposteja – älä suostu vaatimuksiin, tee sähköinen rikosilmoitus, älä soita hätäkeskukseen

24.10.2020 klo 20.44 Keskusrikospoliisi

Poliisi on tietoinen yksityishenkilöille suoraan lähetetyistä kiristyssähköposteista, joissa lähettäjä uhkaa paljastaa yksityishenkilöiden tietoja. Sähköpostit liittyvät törkeään tietomurtoepäiltyyn ja törkeään yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen, joka on Keskusrikospoliisilla tutkinnassa.

”Kiristysviestin vaatimuksiin ei tule suostua”, neuvoo rikoskokonaisuuden tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Jos olet vastaanottanut terapiapalveluja tarjoavan yrityksen tietomurtoon liittyvän kiristysviestin, toimi näin:

  • Tee sähköinen rikosilmoitus asuinpaikkakunnan poliisille. Kirjaa rikosilmoitukseen tarkasti kaikki tiedot lähettäjästä viestin vastaanottamisen ajankohtaan.
  • Tallenna ja säilytä saamasi sähköpostit, viestit ja muut mahdolliset todisteet.

Tapaus on vakava ja herättää huolta etenkin asianomaisissa, mutta kiristyssähköposteihin liittyen ei tule ottaa yhteyttä hätäkeskukseen. Hätäkeskus ei voi auttaa tässä asiassa, ja asiaan liittyvät soitot kuormittavat hätäkeskusta.

Pimeys! Koulu! Lapset! Vaara!

23.10.2020 klo 09.46 Sisä-Suomi

Syksy on tällä hetkellä varsin synkkää poliisilaitosalueellamme. Koululaiset menevät säännöllisesti kouluihinsa ja aamut ovat todella pimeitä varsinkin, jos sataa vielä vettä. Autojen valot eivät näytä pitkälle ja jalankulkijoiden on ensiarvoisen tärkeää tehdä itsensä näkyväksi esimerkiksi heijastimilla.

Autoilija – muista tilannenopeus, aja riittävän hitaasti erityisesti koulujen läheisyydessä, jotta havaitset lapset ja koululaiset.

Koululaiset – pienemmät ja isommat – käytä heijastimia, käytä suojateitä ja varmista, että autoilija on havainnut sinut. Älä syöksy tielle.

Toisten huomioonotto, näkyminen ja varovaisuus koskee kaikkia tielläliikkujia, myös pyöräilijöitä. Päälleajo-oikeutta ei ole missään olosuhteessa. Jokaisella on velvollisuus omalla toiminnallaan pyrkiä estämään mahdollinen onnettomuus.

-Jos vaaratilanne tai onnettomuus sattuu kaikesta huolimatta, ilmoita siitä poliisille soittamalla hätänumeroon 112. Jos esimerkiksi autoilija on ajanut liikennesäännöistä piittaamatta ja on meinannut ajaa jonkun päälle, laita auton rekisterinumero muistiin ja ilmoita se samalla. Vaarallisista tilanteista kuuluu ilmoittaa heti hätänumeroon, ei ilmoittaa jälkikäteen esimerkiksi palautepostilla, muistuttaa komisario Jari Lindholm.

Jokainen tielläliikkuja vaikuttaa siihen, onko liikenteessä turvallista. Hoida oma osuutesi ja kanna vastuusi.

Poliisi tutkii: Rakennusmiehinä esiintyneet huijarit anastivat vanhusten asunnosta omaisuutta Oulunkylässä Helsingissä

20.10.2020 klo 14.27 Helsinki

Poliisi epäilee, että 1930-luvulla syntyneiden miehen ja naisen asuntoon tunkeuduttiin tekeytymällä rakennusmiehiksi, ja asunnosta anastettiin koruja ja lompakko. Epäilty törkeä varkaus tapahtui maanantaina 19.10.2020 kello 15.30 aikaan.

Asianomistajien mukaan miehiä oli kaksi, ja he kertoivat uskottavalta vaikuttaneen tarinan siitä, miksi heidän piti päästä asuntoon. Asunnossa he kuitenkin alkoivat penkoa paikkoja ja veivät mukanaan omaisuutta.

Toinen asianomistajista toimi esimerkillisesti ja soitti pankkiin ja sulki lompakossa olleet pankkikortit.

Vastaavia tapauksia on tullut syksyn aikana toistuvasti ilmi Helsingissä ja myös muiden poliisilaitosten alueella

Kuivalla kelillä viuhuneet tuulilasinpyyhkijät, väärään suuntaan ajava kuljettaja − Ikääntyneet kuskit huolestuttavat poliisia

20.10.2020 klo 09.43 Länsi-Uusimaa

Auton ratissa viihdytään yhä pidempään, ja teillä tavataan jopa yli 90-vuotiaita kuljettajia. Monet varttuneimmista kuljettajista ovat edelleen skarppeja, mutta ikääntyminen tuo väistämättä mukanaan vaikutuksia ajamiseen. Ajokortista luopuminen ei kuitenkaan ole monelle läpihuutojuttu.

Poliisi valvoo liikenteessä myös ajoterveyttä

Ikääntymisen myötä reaktiokyky hidastuu ja näkökyky ja -kenttä sekä kuulo voivat heikentyä. Pääkään ei käänny enää entiseen malliin havaintojen tekemiseksi. Yhdessä nämä ja muut ikääntymisen merkit aiheuttavat riskin autolla liikkeellä olevalle vanhukselle ja kanssakulkijoille.

Poliisi valvoo liikenteessä myös ajoterveyttä. Komisario Ilkka Kantola on huolestunut vanhuksista, jotka heikentyneestä ajokyvystä huolimatta jatkavat auton ratissa hyvinkin pitkään.

− On ymmärrettävää, että ajokortista luopuminen on kova paikka, sillä autoilu mahdollistaa itsenäisen liikkumisen ja asioiden hoitamisen. Liikenneturvallisuuden näkökulmasta on kuitenkin vaarallista, jos reaktiot ovat hitaat, eikä ympäristön tarkkailu enää onnistu.

Kantolan kokemuksen mukaan osa miehistä kokee, että ajokortti on miehen mitta. Naisten kohdalla ajamisesta luopuminen tapahtuu useimmiten omasta tahdosta.

Tarinoita on moneksi, mutta onnellinen loppu ei ole takuuvarma

Poliisi on tavannut vanhuksia, joiden ajokyky on heikentynyt selvästi, eikä muisti toimi aiempaan malliin.

− Kerran partiomme pysäytti epäilyttävällä tavalla liikkuneen auton, jossa tuulilasin pyyhkijät olivat päällä kuivasta säästä huolimatta. Pitivät vielä melko narskuvaa ääntä. Kuljettaja oli vanhempi herra, joka kertoi olevansa matkalla Helsingistä Kotkaan. Pysäytys kuitenkin tapahtui Kirkkonummella keula länteen päin eli silmin nähden heikentyneen ajokyvyn lisäksi myös suunta oli aivan hukassa, Kantola muistelee.

Siinä, missä osalle ajokortista luopuminen on kova paikka, voi kortin ripustaminen naulaan olla myös helpotus.

− Yhdelle ”papalle” oli helpotus, kun poliisi pysäytti hänet liikenteessä ja otti kortin pois. Pappa kertoi puolisonsa vaatineen häntä edelleen ajamaan, vaikka omasta mielestään hän ei enää kokenut pystyvänsä ajamaan turvallisesti, Kantola kertoo.

Omaisten tulee seurata läheisen ajokuntoa ja puuttua tilanteeseen tarvittaessa

Oli ratin takana omasta tahdosta tai pakotettuna, moni vanhus ei ymmärrä, että heikentynyt ajokyky voi johtaa onnettomuuteen toisten autoilijoiden kanssa tai jopa yliajoon kevyen liikenteen väylällä. Oman ajokyvyn heikkenemistä ei ole yhtä helppo huomata kuin vieressä istuvan.

− Kannustan omaisia seuraamaan ikääntyvien läheistensä ajokuntoa ja puuttumaan tilanteeseen. On kamala paikka, jos läheiselle sattuu jotakin liikenteessä, ja ikävintä on, jos joku loukkaantuu tai jopa menehtyy, Kantola toteaa.

Selkeissä tapauksissa poliisi määrää kuljettajan tien päällä ajokieltoon ja toimittamaan esimerkiksi geriatrin todistuksen ja/tai todistuksen suoritetusta kuljettajantutkinnosta ennen ajokortin palauttamista. Vähemmän selkeissä tapauksissa voidaan velvoittaa määräajassa toimittamaan lääkärintodistus.

Jaa artikkeli: