Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 20-28.5.

Kouvolan alueella anastettu nestekaasupulloja

25.05.2020 klo 14.56 Kaakkois-Suomi

Kuusankoskella Tokmanni -myymälän kaasukaapista on anastettu 23.-24.5. välisenä yönä nestekaasupulloja.

Myös Elimäen Alppiruusulta anastettiin nestekaasupulloja 19.5.2020 aamuyöllä.

Mahdolliset havainnot näistä tapahtumista voi ilmoittaa poliisille sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse 0504479574.

Magic Rental Oy:n nimissä tehtyjen tilauspetosten esitutkinta valmis

27.05.2020 klo 15.06 Itä-Uusimaa

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi Magic Rental Oy:n nimissä tehtyjä tilauspetosrikoksia koskevan esitutkinnan. Tilauspetokset paljastuivat tutkittaessa kaivinkoneen anastukseen liittyvää rikosta.

Kotietsinnällä tarkkasilmäiset rikostutkijat kiinnittivät huomioita asunnosta löytyneeseen omaisuuteen, jonka epäiltiin olevan rikoksilla hankittu. Lisäksi epäiltyjen matkapuhelimista löytyi useita kymmeniä eri yrityksille lähetettyjä tilauslomakkeita ja yritysasiakkuussopimuksia.

Tutkinnassa selvisi, että Magic Rental Oy:n nimissä oli tehty useita kymmeniä tavaratilauksia eri yrityksiltä eri puolelta Suomea. Tavarat olivat menneet petosten taustalla oleville henkilöille, eikä niitä ole ollut missään vaiheessa tarkoitus maksaa. Nopean puuttumisen ansiosta rikollinen toiminta saatiin keskeytettyä.

Petokset on tehty pääasiassa vuoden 2018 elokuun lopun ja lokakuun alun välisenä aikana. Tutkinnan alkuvaiheessa yritykset eivät olleet vielä tietoisia joutuneensa rikoksen kohteeksi. Useat rikokset ilmoitettiin poliisille vasta sen jälkeen, kun tilauspetoksista julkaistiin varoitukseksi tiedote 5.10.2018.

Kokonaisuuteen liittyvien rikoksilla hankitun omaisuuden määrä on yhteensä noin 120.000 euroa. Esitutkintapöytäkirjassa oli kaiken kaikkiaan 1500 sivua.

Yhdellä rikoksesta epäillyllä henkilöllä on mittava rikoshistoria petosrikoksiin liittyen.

Tutkinnassa ihmetytti eniten kuinka helposti yritysasiakkuustili pystyttiin aukaisemaan puhelimessa ilman aukaisijan henkilöllisyyden tarkistamista. Tilin aukaiseminen onnistui useassa kymmenessä eri yrityksessä. Rikokset olisi pystytty estämään tarkistamalla puhelimessa olevan henkilön henkilöllisyys.

Artikkelikuva: Poliisi

Joutsenen pesimärauhan epäillään tulleen rikotuksi Pirkkalassa

22.05.2020 klo 15.14 Sisä-Suomi

Nokialla poliisin tietoon on tullut kaksi ilmoitusta epäillystä joutsenparin pesimärauhan rikkomisesta Pirkkalan Vähäjärvellä. Molemmat ilmoitukset koskevat 16.5. illan tapausta, jolloin kahden alaikäisen epäillään soudelleen kumiveneellä lähelle pesää ja pitäneen kovaa meteliä. Poliisin saamien ilmoitusten mukaan joutsenemo oli ”paennut pesästä”. Tapahtuneesta on laadittu rikosilmoitus epäillystä luonnonsuojelurikkomuksesta.

Linnuille pitää antaa pesimärauha. Poliisi pyytää alueen vanhempia keskustelemaan asiasta lastensa kanssa.

Huomio vanhemmat ainakin Tampereella – lasten puhelimissa kiertää karkaushaaste – katoamisella ei saa leikkiä

22.05.2020 klo 15.12 Sisä-Suomi

Poliisin tietoon on tullut, että ainakin Tampereella Kissanmaalla alakouluikäisten lasten puhelimissa Whatsapp-sovelluksessa kiertäisi karkaushaaste. Haasteessa lapsia kehotetaan menemään piiloon vanhemmiltaan ja jos vanhemmat soittaisivat katoamisesta hätänumeroon ja poliisi aloittaisi etsinnät, voisi saada kuvansa lehteen.

– Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä. Pyydämme vanhempia keskustelemaan asiasta vakavasti lasten kanssa. Pienten lasten etsintöihin suhtaudutaan aina vakavasti ja isoilla resursseilla. Jos poliisi etsii lasta turhaan haasteen takia, jonkun oikeasti hädässä olevan avunsaanti voi viivästyä. Katoamisella ei saa leikkiä, sanoo yleisjohtaja, komisario Pauli Hursti.

Meri-lapissa kulottajat vauhdissa

23.05.2020 klo 09.15 Lappi

Tornio 16.5.2020 kello 20.47 pelastusrikkomus

Jokivarrentiellä Kukkolan kohdilla oli kulotettu ja tuli oli päässyt leviämään rakennukseen. Meri-lapin alueella on ruohikkopalovaroitus voimassa.

Tervola 21.5.2020 kello 14.10 pelastusrikkomus

Koivuntiellä Tervolan kirkonkylällä oli myös kulotettu ja kulo oli levinnyt naapurin tontille. Maastoa paloi yhteensä noin 40 aaria.

Kemi 23.5.2020 kello 00.05 kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, rattijuopumus ja huumausaineen käyttörikos

Poliisipartio suoritti normaalia valvontaa Kemin keskustan alueella, jolloin he päättivät tarkistaa Pohjoisrantakadulla henkilöautoa kuljettavan miehen ajokunnon. Auton kuljettajana oli torniolainen 32-vuotias mies. Miehelle suoritettiin huumepikatesti, joka oli positiivinen amfetamiinille. Mies vietiin LPKS:ään verikokeeseen. Miehellä ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta. Miehellä on vuoden sisällä 11 kpl kulkuneuvon kuljettamista oikeudetta.

Simo 22.5.2020 varkaus

Simoniemen venesatamassa murtauduttiin veneeseen ja sisätiloista anastettiin työkaluja, kaasukeittimiä ja hätäraketteja.

Alle 15 -vuotias liikenteessä kevytmoottoripyörällä

21.05.2020 klo 15.38 Itä-Suomi

Juvalla keskiviikkoiltapäivällä poliisi tavoitti alle 15-vuotiaan paikkakuntalaisen pojan ajamasta kevytmoottoripyörällä haja-asutusalueelta Sulkavatieltä, kyseessä oli rekisteröimätön motocross -pyörä. Pojalla ei ollut ajo-oikeutta minkäänlaiseen moottoriajoneuvon kuljettamiseen tieliikenteessä. Kyseessä on nimikkeinä kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta sekä ajoneuvorikkomus. Poika ei kuitenkaan ole rikosoikeudellisessa vastuuiässä ja asiaa hoitamista jatketaan muilla tavoin. Asiasta on tiedotettu pojan huoltajille.

Kuolemaan johtanut traktorionnettomuus Juvalla

21.05.2020 klo 11.55 Itä-Suomi

Poliisille tuli 21.5.2020 klo 09.51 aikaan maastoliikenneonnettomuustehtävä. ilmoituksen mukaan ihminen on jäänyt traktorin alle Juvalla.

Paikalla selvisi seuraavaa: Keski-ikäinen mies oli ollut metsätöissä ja juuttunut traktorilla kiinni. Mies pyysi apuun samanikäisen vaimonsa. Vaimon käytössä ollut turvahytitön traktori kaatui toisen traktorin irrotusyrityksessä ja vaimo jäi traktorin alle puristuksiin.

Nainen oli saatu pois traktorin alta ennen viranomaisten paikalle tuloa, mutta hän oli menehtynyt vammoihinsa, eikä mitään ollut enää tehtävissä.

Poliisi selvittää tapahtumien kulkua ja onnettomuuteen johtaneita tekijöitä yhdessä liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan kanssa.

Onnettomuutta tutkitaan kuolemansyyn tutkintana. Poliisi tiedottaa asiasta lisää ainoastaan, mikäli tilanne muuttuu.

Turkistarha-alueelle tunkeuduttiin Kalajoella

20.05.2020 klo 17.03 Oulu

Kalajoella, Mehtäkyläntien varressa sijaitseville turkistarhoille tunkeuduttiin ti 19.5 – ke 20.5.2020 välisenä yönä Tunkeutujat olivat vapauttaneet kymmeniä pentuja saaneita ja kantavana olevia sinikettuja. Vapaaksi päästetyt emoketut on saatu kiinni.

Tarhaajille syntyi taloudellista vahinkoa useiden pentukuolemien johdosta.

Tässä vaiheessa ei voida ottaa kantaa siihen, kuinka organisoidusta / johdetusta toiminnasta oli kyse.

Poliisi tutkii asiaa julkisrauhan rikkomisena, eläinsuojelurikoksena ja vahingontekona.

Valtiovarainministeriön virkamiesten toimia koskeva esiselvitys valmistui: virkamiehiä ei epäillä rikoksista

20.05.2020 klo 14.35 Helsinki

Sivullinen henkilö teki huhtikuun lopussa sanomalehtiartikkelin tietojen pohjalta poliisille tutkintapyynnön valtiovarainministeriön virkamiesten toimista liittyen ministeriössä alkuvuodesta 2019 tehtyyn lainvalmisteluun. Poliisi aloitti tutkintapyynnön perusteella asiasta esitutkintalain mukaisen esiselvityksen.

‒ Esiselvitys on saatu päätökseen. Asiassa ei ole syytä epäillä virka- tai muutakaan rikosta valtiovarainministeriön virkamiesten osalta, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Jokinen Helsingin poliisilaitokselta.

‒ Pääasiaan liittyy myös valtioneuvoston jäsenen virkatoimien lainmukaisuuden arviointiin liittyvä ulottuvuus eli niin sanottu ministerivastuuasia, eikä poliisi voi ministerin osalta päättää esitutkinnan aloittamisesta eikä edes itsenäisesti arvioida asiaa, Jokinen jatkaa.

Poliisi hankki esiselvityksenä asiakirja-aineiston oikeuskanslerinvirastosta ja valtiovarainministeriöstä. Asiakirja-aineisto on kattava, ja siitä saa seikkaperäisen kuvan asiasta.

Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole edes alustavia syitä epäillä, että valtiovarainministeriön virkamiehet olisivat rikkoneet viranhoidossaan säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuutensa.

‒ Näin ollen tässä asiassa ei ole syytä epäillä valtiovarainministeriön virkamiehiä virkarikoksesta. Asiassa on kysymys parlamentaarisen kontrollin toteutumisesta suhteessa hallitusvaltaan ja tämän toiminnan asianmukaisuuden ja eduskunnan täysimääräisen tiedonsaantioikeuden toteutumisen arvioinnista. Tällaisen kysymyksen arviointi ei kuulu poliisin tehtäviin.

Punainen skootteri törmäsi pyörätuoliin Helsingin Herttoniemessä

20.05.2020 klo 14.25 Helsinki

Poliisille on tehty rikosilmoitus skootterin ja pyörätuolilla liikkuneen miehen törmäyksestä, joka tapahtui poliisille kerrotun mukaisesti sunnuntaina 10.5.2020 noin kello 18 Helsingin Herttoniemessä hiekkatiellä Tuorinniemen uimarannan läheisyydessä.

Skootterikuski ajoi ilmoituksen mukaan paikollaan olleen pyörätuolin jalkatelineeseen. Ilmoituksessa todetaan, että skootterikuski pysähtyi törmäyksen jälkeen tarkastamaan, ettei skootterin etupyörään tullut vaurioita ja poistui sitten paikalta. Pyörätuolissa istunut mies putosi ilmoituksen mukaan törmäyksen vuoksi pyörätuolista, mistä aiheutui hänelle hoitoa vaatineita vammoja.

Skootteri oli väriltään punainen ja sitä kuljettaneella henkilöllä oli musta kypärä, jossa oli sinisiä raitoja.

Tutkittavat nimikkeet ovat tutkinnan tässä vaiheessa liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja vammantuottamus. Ne voivat kuitenkin tarkentua tutkinnan edetessä.

‒ Pyydämme tietenkin myös kyseistä skootterikuskia itseään ottamaan yhteyttä poliisiin, sanoo tutkinnanjohtajaa, rikoskomisario Pekka Korhonen Helsingin poliisilaitokselta.

Törkeä metsästysrikos Leppävirralla

20.05.2020 klo 14.11 Itä-Suomi

Poliisi teki 2.4.2020 päätöksen Leppävirralla liikkuneen ja loukkaantuneen suden lopettamisesta. 3.4.2020 ampumalla lopetettu eläin lähetettiin Ouluun Ruokaviraston tutkittavaksi.

Ruokaviraston tutkimustietojen perusteella on syytä epäillä, että eläintä on ammuttu jo ennen varsinaista lopetustapahtumaa. Lopettamista edeltäneen karkotuksen yhteydessä saadut havainnot asutuksen lähellä liikkuneen eläimen poikkeuksellisesta käyttäytymisestä johtuivat todennäköisesti ampumisessa saaduista vammoista. Sudessa havaitut vammat eivät ole myöskään tulleet karkottamisen yhteydessä.

Poliisi on kirjannut asiassa rikosilmoituksen ja tutkii tapausta törkeänä metsästysrikoksena.

Jaa artikkeli: