Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 22.8.-28.8.

Hämeen poliisi muistuttaa: kostoa ei kannata käyttää ratkaisukeinona

28.08.2020 klo 14.55 Häme

Tiistaina 18.8.2020 illalla Lahden torilla tapahtuneen alaikäiseen kohdistuneen rikoksen tutkinta on edennyt ja tapahtumat ovat pääpiirteittäin selvitetty. Tapahtumaa on tutkittu nimikkeillä pakottaminen, laiton uhkaus ja pahoinpitely.

Uhri oli 14-vuotias poika ja varsinainen aktiivinen toimija 18-vuotias.

Tämän tapahtuman seurauksena kaksi nuorta miestä päättivät lähteä kostoretkelle. Seuraavana päivänä lahtelainen 17-vuotias ja orimattilalainen 18-vuotias onnistuivat löytämään 14-vuotiaaseen kohdistuneiden rikosten epäillyn 18-vuotiaan ja kohdistivat häneen väkivaltaa ja anastivat häneltä omaisuutta. Tätä tapahtumaa on tutkittu törkeänä pahoinpitelynä ja ryöstönä.

Näiden molempien rikoskokonaisuuksien tutkinta on edennyt ripeästi ja muutamien lisäkuulustelujen jälkeen esitutkintapöytäkirjojen uskotaan valmistuvan ja siirtyvän syyteharkintaan.

Hämeen poliisilaitos muistuttaa tämän tapauksen johdosta siitä, että vaikka onkin tapahtunut omasta mielestä epäoikeudenmukaista kohtelua tai jopa pahoinpitelyä tai kiusaamista, ei kosto ja oman käden oikeus ole näissä tilanteissa oikea tapa toimia. Vaan aina tulee ottaa yhteys poliisiin. Samoin tapahtumista kuvattujen videoiden levittäminen sosiaalisessa mediassa voi videolla nähdyistä henkilöistä olla hyvinkin traumatisoivaa ja tekee kiusaamistilanteen vielä pahemmaksi.

Periaate kaikkien kuvien ja videoiden jakamisessa sosiaalisessa mediassa on se, että voi miettiä haluaisitko, että sinusta itsestäsi jaettaisiin vastaavanlaista materiaalia. Jos näet tai saat epäilyttävän videon itsellesi, älä jaa sitä eteenpäin vaan sen voi lähettää poliisille katsottavaksi esimerkiksi sähköpostilla tai jos asiassa on rikokseen viittaavaa materiaalia voi myös tehdä rikosilmoituksen.

Ulkomaista riistalihaa myyty kotimaisena

27.08.2020 klo 10.56 Pohjanmaa

Ulkomaista riistalihaa myyty kotimaisena

Kunnallisen elintarvikevalvontaviranomaisen kautta tuli vuoden 2020 alussa poliisille tutkintapyyntö, jossa eteläpohjaisen pienyrityksen epäiltiin ostavan, myyvän ja säilyttävän riistalihatuotteita, joiden alkuperässä ja pakkausmerkinnöissä on huomattavia epäselvyyksiä.

Seinäjoen talousrikosyksikkö on saanut esitutkinnan valmiiksi ja esitutkintapöytäkirja on lähetetty syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjälaitokselle. Esitutkinnassa rikosnimikkeinä ovat olleet törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Rikoksien pääepäilty on esitutkinnan perusteella yrityksen vastuuhenkilö, joka on tutkinnan alkuvaiheessa ollut vangittuna. Myös yrityksen työntekijää on kuultu epäiltynä.

Elintarvikevalvontaviranomaisilta saatujen tietojen perusteella yrityksen tiloissa on ollut lupa varastoida ainoastaan pakastettua lihaa. Yrityksen vuokratiloissa on ilman elintarvikeviranomaisten lupaa myös käsitelty ja pakattu riistalihaa. Lihapakkauksiin epäillään laitetun merkintöjä, jotka eivät vastaa todellisuutta riistalajin tai kotimaisuuden osalta.

Yritys on kirjanpidon perusteella ostanut tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa (mm. saksanhirveä) ja myynyt sen kotimaisena riistatuotteena (hirvenä, porona tai peurana). Yrityksen epäillään lisäksi myyneen ulkomaalaista lampaanlihaa kotimaisena. Riistalihat on pääosin myyty isoille kauppaliikkeille ja ravintoloille ympäri Suomea. Jäljelle jääneet lihaerät on hävitetty Ruokaviraston päätöksellä.

Yrityksen omistajan epäillään saaneen vajaan kolmen vuoden aikana rikoshyötynä lähes 70.000 euroa. Käräjäoikeus on määrännyt epäillyn omaisuutta vakuustakavarikkoon.

Poliisi pyytää edelleen vihjeitä meluestelasien rikkomisesta

26.08.2020 klo 13.31 Oulu

Oulussa rikottiin 18 meluestelasia Pohjantien varrelta viikonloppuna 15. – 16.8.2020. Ratkaisevaa havaintoa tai vihjettä ei ole vielä saatu, joten Oulun poliisi pyytää edelleen ilmoittamaan havainnoista tekijän selvittämiseksi. Ratkaisevasta vihjeestä on asianomistaja luvannut maksaa palkkion.

Rikottuja laseja on Oulussa moottoritien varrella Intiön, Laanilan ja Kaukovainion kohdalla. Meluestelasit sijaitsevat näkyvällä, vilkkaasti liikennöidyllä paikalla, joten on hyvin mahdollista, että joku olisi havainnut lasien rikkomisen.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä vahingontekona. Omaisuusvahingot ovat mittavat.

Henkilöauton ja hirvien kolari Kontiolahdella

26.08.2020 klo 08.36 Itä-Suomi

Henkilöauto ja kaksi hirveä olivat kolaroineet Kajaanintiellä, Kontiolahden Varparannan kohdalla, tiistaina kello 21. Joensuulainen nainen oli ajanut henkilöautolla Juuan suunnasta Joensuun suuntaan, kun tien vasemmalta puolen oli tullut tielle hirvi ja hirvenvasa. Kuljettaja oli ehtinyt aloittaa jarrutuksen ennen törmäystä hirvien kanssa. Aikuinen hirvi oli poistunut törmäyksen jälkeen oikealle metsään ja vasa vasemmalle puolen metsään. Suurriistavirka-apu oli hälytetty jäljestämään hirviä. Auton tuulilasi oli rikkoontunut, vasen sivupeili oli vääntynyt, vasemman etuoven ikkunalasi oli mennyt rikki ja vasempaan etuoveen oli tullut painuma ja oikeaan kylkeen oli tullut vaurioita. Autossa oli ollut kuljettajan lisäksi yksi matkustaja eikä kummallekaan heistä oli tullut henkilövahinkoja. Auton takatilassa kuljetushäkissä oli ollut kaksi koiraa eikä niillekään ollut tullut havaittavia vammoja. Auto oli vaurioitunut hinauskuntoon.

Henkilöauto oli törmännyt jalankulkijaan Joensuun Raatekankaan Raatekankaantiellä, keskiviikkona noin kello 4. Tapahtumasta oli ilmoitettu hätäkeskukseen. Jalankulkija oli viety ambulanssilla keskussairaalaan hoitoa saamaan. Tapahtuma-aikaan oli ollut pimeää ja satanut runsaasti vettä. Kyseinen tie on valaistu katuvaloin. Henkilöautosta oli rikkoontunut vasen sivupeili ja vasen ajovaloumpio.

Kadonnut nuori löytyi

25.08.2020 klo 09.53 Häme

Forssassa eilen kadonnut 15-vuotias kehitysvammainen poika on on löytynyt Saviniemestä. Poika löytyi poliisin toimesta. Kadonnut oli löydettäessä hyvissä voimissa.

Avauksia: True crime − rikoksesta viihteeksi

24.08.2020 klo 13.11 Poliisiammattikorkeakoulu

Samalla, kun tuore raportti kertoo huumekuolemien yleistyneen Suomessa pitkällä aikavälillä, televisiossa esitellään parhaillaan tuomioistuimessa käsiteltävää laajaa huumerikosvyyhtiä pääsyytettyjen näkökulmasta.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg pohtii Polamkin verkkosivujen Avauksia-palstalla, miksi pääepäillyistä oli tarpeen tehdä televisiosarja jo ennen tuomioistuimen ratkaisua ja miksi se tuntuu jopa glorifioivan huumerikollisia.

”Toistaiseksi en ole havainnut, että televisiosarjassa olisi hyödynnetty tämän kaikesta päätellen tehokkaasti toimineen – joskin laittoman – yritysryppään niitä asiakkaita, joiden olemus on vähemmän sliipattu eikä niitä, jotka ovat ehkä juuri tämän maahantuonnin vuoksi ajautuneet nopeasti addiktoivien päihteidensä koukkuun. Eipä liioin näytä hyödynnetyn vanhempia, jotka epätoivoisina etsivät tämän organisaation toiminnan tuloksena huumekämppiin kadonneita poikiaan ja tyttäriään tai jotka surevat yliannostukseen kuollutta lastaan”, kirjoittaa Himberg.

Avauksia – kirjoituksia turvallisuudesta ja johtamisesta -palstalla julkaistaan Polamkin omien osaajien ja ulkopuolisten vaikuttajien näkökulmia sisäisen turvallisuuden ajankohtaisiin asioihin ja johtajuuteen.

Poliisi suoritti yhteistyössä vesilinnustuksen valvontaa 20.8.2020 Satakunnassa

22.08.2020 klo 12.01 Lounais-Suomi

Lounais-Suomen poliisilaitos, Länsi-Suomen merivartiosto ja Porin riistanhoitoyhdistys suorittivat metsästyksen valvontaa Porin ja Eurajoen vesialueilla vesilinnun metsästyksen aloituspäivänä torstaina 20.8. Alueella tavattiin yhteensä 21 metsästäjää, jotka olivat aloittelemassa metsästyskautta. Tarkastuksissa kiinnitettiin huomiota aseen hallussapitoon sekä metsästykseen liittyviin velvoitteisiin.

Tarkastuksissa lähes kaikilla metsästäjillä aseenkantoluvat ja metsästyskortti olivat mukana metsästystilanteessa, mutta muutamilla luvat olivat unohtuneet kotiin. Viranomaiset muistuttavatkin, että metsästäjällä on metsästystilanteessa vaadittavien asiakirjojen mukana pito velvollisuus. Suurimmat puutteet valvonnassa liittyivät metsästysaseen säilyttämiseen metsästettäessä. Lain mukaan, metsästysaseen tulee olla metsästettäessä omistajan välittömän valvonnan alla. Asetta ei voi jättää paikkaan, jossa sen on mahdollista joutua sivullisen haltuun. Valvonnassa jouduttiin puuttumaan aseen säilyttämisen laiminlyöntiin muutamassa tarkastustilanteessa. Valvontapäivänä vallinnut erittäin aurinkoinen ja tuuleton sää verottivat metsästäjien saaliita, mutta kauniista kelistä huolimatta saaliiksi oli saatu muutamia yleisimpiä sorsalintuja.

Positiivisena havaintona valvonnassa todettiin kaikkien metsästäjien hyvä asenne tarkastustoimintaa kohtaan. Metsästyksenvalvonta vesialueilla koettiin hyväksi ja tarpeelliseksi. Viranomaiset muistuttavat, että alkoholi ei sovellu aseen kanssa toimimiseen. Tarvittaessa poliisi ottaa ampuma-aseet haltuun lupaharkintaa varten. Valvonnan yhteydessä alkoholinkäyttöä ei havaittu.

Metsästyksen valvontaa jatketaan Satakunnan alueella painopisteluonteisesti viranomaisten toimesta. Viranomaiset toivottavat metsästäjille, turvallista metsästyskautta ja huolellisuutta riistalaukauksien suorittamiseen.

Kuva: Poliisi

Sähköpotkulautaonnettomuuksia

22.08.2020 klo 10.25 Helsinki

Perjantaina 21.8. klo 18.36 Teerisuontietä ajanut henkilöauton kuljettaja tuli kärkikolmion (lisäkilpi: kaksisuuntainen pyörätie) takaa Malminkaaren risteykseen tarkoituksenaan kääntyä vasemmalle Malminkaarelle. Samanaikaisesti vasemmalta suojatien kohdalta Teerisuontietä ylitti sähköpotkulautailija, johon henkilöauto törmäsi.

Ambulanssi vei sähköpotkulautailija sairaalaan tarkastukseen vaikka ulkoisia vammoja ei havaittu. Henkilöauton kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Perjantaina 21.8. klo 22.35 Mannerheimintietä keskustan suuntaan ajanut henkilöauton kuljettaja kääntyi oikealle Aurorankadulle. Aurorankadun ylittävän suojatien kohdalla auton vasempaan takakulmaan törmäsi keskustan suunnasta jalkakäytävää pitkin ajanut sähköpotkulautailija.

Ambulanssi vei sähköpotkulautailijan sairaalaan tarkastukseen vaikka ulkoisia vammoja ei havaittu.

Sähköpotkulautailijan puhalluskokeen tulos oli 0,74 mg/l. Molempia osapuolia epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Jaa artikkeli: