Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 22.9.-26.9.

Kioskimurto ja liikennerikoksia Kouvolassa

25.09.2020 klo 10.51 Kaakkois-Suomi

Kioskimurto Lehtomäessä – poliisi pyytää havaintoja

Kouvolan Lehtomäessä sijaitsevaan kioskiin murtauduttiin perjantaina 25.9.2020 kello 03.45. Tiloihin oli pääsy sisään ikkuna rikkomalla. Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan kioskista ei anastettu omaisuutta.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja, tai muuten asiasta tietäviä ilmoittamaan havaintonsa: [email protected] tai p. 0504479574.

Viikon liikennerikoksia Kouvolassa

Kaakkois-Suomen poliisi on tavannut kuluneen viikon aikana Kouvolassa viisi ajoneuvon kuljettajaa, joita epäillään rattijuopumuksesta sekä yhden kuljettajan, jota epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Kuljettajista neljän epäillään ajaneen huumaavien aineiden alaisena ja kahden lisäksi ilman voimassa olevaa ajo-oikeutta.

Poliisin tietoon tuli lisäksi Kuusankosken Kiltatiellä sekä Valtatiellä 15 tapahtuneet liikenneonnettomuudet, joissa loukkaantui lievästi kolme henkilöä. Tapauksissa kahta henkilöauton kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kaksi karhunmetsästykseen liittyvää esitutkintaa lopetettu Pohjois-Karjalassa

26.09.2020 klo 13.32 Itä-Suomi

Poliisi sai 21.8.2020 selvitettäväkseen tapauksen, jossa Tuupovaarassa laillisen karhunmetsästyksen yhteydessä kaadettiin karhu, jonka elopaino oli 30,5 kiloa. Karhun koon vuoksi oli mahdollista, että kyseessä oli karhunpentu, joka on rauhoitettu. Karhu on tutkittu Luonnonvarakeskuksessa ja heidän lausuntonsa mukaan karhun kaikki hampaat olivat vaihtuneet pysyviksi hampaiksi. Näin ollen karhu on ollut yli yksivuotias eli niin sanottu erauskarhu.

Saimme 22.8.2020 tutkittavaksemme tapauksen, jossa Ilomantsissa kaadettiin laillisen karhunmetsästyksen yhteydessä naaraskarhu. Kaatopaikalla karhun nisästä puristettaessa nisästä tuli hieman maitoa. Oli siis mahdollista, että kaadettua karhua oli seurannut pentu. Poliisin esitutkinnassa ei ole kuitenkaan tullut ilmi mitään viitteitä siitä, että ammuttua naaraskarhua olisi seurannut pentu. Metsästäjät ovat kertoneet, että karhua on seurattu koirilla yhtäjaksoisesti useiden tuntien ajan ja koira on ollut karhun jäljillä karhun ampumiseen saakka. Metsästäjät olivat myös nähneet vain yksittäisen karhun. Poliisipartio on tarkastanut pitkän matkan maastojälkiä, jotka liittyvät kyseisen karhun kaatamiseen. Alueelta löytyi ainoastaan karhun jälkiä, mitkä kokonsa puolesta sopivat kaadettuun karhuun. Reitiltä löytyi myös koirien jälkiä, mutta ei yhtään pentukarhun jälkeä. Kaadetun karhun maitorauhaset olivat ohuet ja kuivat. Lisäksi nisien ympärillä ei ollut karvakulumaa, joka on tyypillistä imettävälle naaraalle. On mahdollista, että karhulla on ollut aiemmin pentu, mutta on todennäköistä, että pentu on syystä tai toisesta menehtynyt ennen nyt tutkinnassa ollutta metsästystilannetta.

Molempia tapauksia tutkittiin metsästysrikos-rikosnimikkeellä. Tapausten esitutkinnat on päätetty saattamatta niitä syyttäjän harkittavaksi, sillä on käynyt ilmi, ettei kummassakaan tapauksessa ole tapahtunut rikosta.

Yöllinen vierailu kioskissa Lahdessa päätyi poliisiasemalle

26.09.2020 klo 08.58 Häme

Hämeen poliisilaitoksen alueella on perjantain ja lauantain välinen yö ollut poliisille varsin työntäyteinen. Tehtäviä oli kaikkiaan 157 kappaletta koko laitoksen alueella. Päihtymyksen tai muun häiriökäyttäytymisen vuoksi poliisin suojiin tuotiin seitsemän henkilöä.

FORSSA

Perjantaina aamupäivällä kello 11.00 aikaan poliisipartio pysäytti Matkuntiellä vastaan tulleen henkilöauton tarkistaakseen kuljettajan ajokunnon. Autoa kuljettanut 1970 luvulla syntynyt mies puhalsi alkometriin nolla tuloksen, mutta huumausaineen pikatesti antoi positiivisen tuloksen. Kortittomaksikin osoittautunut mies käytettiin verikokeessa asian varmistamiseksi. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä lievästä ampuma-aserikoksesta, sillä miehen käyttämästä autosta löytyi luvaton kaasusumutin.

JANAKKALA

Perjantaina iltapäivällä kello 13.20 aikaan liikennevalvontaa vt3:lla suorittanut poliisipartio kiinnitti huomiota muuta liikennettä nopeampaan kulkeneeseen henkilöautoon. Poliisipartio pysäytti auton Viralantielle. Autolla liikkeellä ollut vuonna 1992 syntynyt mies osoittautui kortittomaksi ja huumausaineen pikatestikin antoi positiivisen tuloksen. Mies käytettiin verikokeessa asian varmistamiseksi. Mies on jäänyt kortitta ajosta kiinni 17 kertaa vuoden sisällä.

Kello 23.30 aikaan poliisipartio kiinnitti huomiota vt3:lla Tervakosken kohdalla henkilöautoon joka seilasi voimakkaasti kahden kaistan välillä. Auto pysäytettiin ja kuljettajalle suoritettiin puhalluskoe. Puhalluskokeen tulos ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan. Autoa kuljettanut vuonna 1967 syntynyt mies käytettiin verikokeessa ja hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon. Miestä epäillään lisäksi kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, sillä voimassa olevaa ajo-oikeutta ei miehellä ollut.

HEINOLA

Perjantai-ilta kello 18.00 aikaan liikennevalvontaa Heinolan Lusissa suorittanut poliisipartio mittasi tutkalla pohjoisen suuntaan menevälle henkilöautolle nopeudeksi 152km/h, rajoituksen ollessa 100km/h. Autoa kuljettanut vuonna 1982 syntynyt mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon. Miestä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Niin ikään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäillään, tuntia myöhemmin samassa paikassa henkilöautoa 154km/h nopeudella kuljettanutta vuonna 2000 syntynyttä miestä. Tältäkin mieheltä otettiin ajokortti poliisin haltuun ja hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

LAHTI

Lauantain puolella kello 02.36 aikaan poliisi sai hätäkeskukselta ilmoituksen henkilöstä joka oli murtautunut Vesijärvenkatu 12:ssa sijaitsevaan kioskiin. Poliisipartio tapasi paikalta 1990 luvun alkupuolella syntyneen miehen. Mies ei noudattanut poliisin käskystä, eikä suostunut tulemaan ulos kioskista. Mies vastusti kiinniottoa siinä määrin, että poliisi joutui käyttämään etälamautinta miehen saamiseksi hallintaan. Miehen hallusta löytyi kioskista vietyjä arpoja, tupakkatuotteita sekä alkoholijuomia. Miehen yöllinen vierailu päätyi poliisiasemalle ja häntä epäillään varkaudesta ja niskoittelusta poliisille.

Sodanaikaisia räjähteitä Utajärvellä

25.09.2020 klo 14.35 Oulu

Utajärven kotiseutumuseosta perjantaiaamuna löytynyt esine varmistui puolustusvoimien tekemässä tarkastukseesa sota-ajan lentopommiksi. Tutkinnan yhteydessä löytyi myös muuta puolustusvoimille kuuluvaa sodanaikaista materiaalia, joista osa edelleen räjäjädeainetäytteisiä. Puolustusvoimain Kainuun prikaatin raivausyksikkö otti materiaalin haltuunsa edelleen hävitettäväkseen.

Poliisi ei tiedota asiasta enempää.

”Suukkoja” syönyt törmäsi kääntyvään ajoneuvoon Hollolassa

25.09.2020 klo 10.17 Häme

Rauhallinen vuorokausi Hämeessä, poliisi hoiti noin 200 erilaista poliisitehtävää vuorokauden aikana. Mainitsemisen arvoinen seikka jälleen, että yhtään rattijuoppoa ei jäänyt vuorokauden aikana poliisin haaviin.

HOLLOLA:

Kahden henkilöauton välinen kolari Vesikansantien ja Tommolantien risteyksessä 24.9.2020 iltapäivällä. Edelle menävä auto oli ollut kääntymässä Vesikansantieltä Tommolantielle. Kuljettaja oli ryhmittäytynyt keskiviivan tuntumaan ja tiputtanut vauhdin nollaan ennen kääntymistä. Takana tullut auton kuljettaja ei ollut havainnut kääntyvää autoa riittävän ajoissa ja oli osunut kääntyvän auton vasempaan takakulmaan.

Takana ajanut kuljettaja oli kerennyt väistämään kääntyvää siinä määrin, että suurelta törmäykseltä vältyttiin, eikä vakavia vammoja autojen matkustajille tullut. Autot menivät kuitenkin lunastuskuntoon.

Poliisin kysyessä törmäyksen syytä epäillyltä reilu 30- vuotiaalta naiselta, nainen kertoi syyksi sen, että oli syönyt ”suukkoja” eikä ollut huomannut kääntyvää autoa riittävän ajoissa. Kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Estä mökkimurto – Suojaa, havainnoi, ilmoita poliisille

25.09.2020 klo 09.55 Poliisihallitus

Kesäsesongin loppuminen aloittaa murtosesongin vapaa-ajan asuntoihin. Tyhjilleen jäävät mökit ovat otollinen kohde murtovarkaille.

Tehokkain keino puuttua ja ennalta estää murtoja on varautuminen.

– Suojaa vapaa-ajan asuntoasi parantamalla lukitusta, lisäämällä valaistusta, hankkimalla valvonta- ja hälytyslaitteita, poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta sanoo.

Mökkimurtojen selvittämistä voidaan auttaa, jos poliisille ilmoitetaan havainnot epätavallisista ja oudoista liikkujista vapaa-ajan asuntojen liepeillä. Tässä ovat avainasemassa naapurit ja vakituisesti paikkakunnalla asuvat ihmiset.

– Kaikenlaiset havainnot oudoista liikkujista auttavat poliisia selvittämään näitä murtoja. Jos huomaat jotakin epätavallista liikettä tai liikkujia mökki- ja metsäteillä, ota rekisterinumerot talteen ja ilmoita niistä puhelimitse tai sähköpostilla poliisille. Poliisin verkkosivulta löytyvät yhteystiedot kohdasta Anna vihje poliisille, Pöyhönen sanoo.

Poikkeusolot lisänneet ja vähentäneet murtoja

Kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa poliisin tietoon tulleista rikoksista omaisuusrikokset lisääntyivät eniten. Omaisuusrikoksista lisääntyivät erityisesti vapaa-ajan asuntoihin kohdistuvat murrot.

Tuomas Pöyhösen mukaan mökkimurtojen määrä on tänä vuonna kasvanut edelliseen vuoteen nähden.

– Mökkimurtoja tehtiin kuluvanan vuonna heinäkuun alkuun mennessä jopa 46 prosenttia viime vuotta enemmän. Murroista vapaa-ajan asuntoihin poliisi kirjasi 716 ilmoitusta, kun viime vuonna niitä tehtiin 490.

Tuomas Pöyhösen mukaan on mahdollista, että alkuvuoden lisäys mökkimurroissa johtuu vuosittaisesta vaihtelusta. Koronan aiheuttamat poikkeusolotkin saattavat vaikuttaa tilanteeseen.

– Koronavirukseen liittyvien rajoitusten takia uusimaalaiset eivät päässeet mökeilleen maalis-huhtikuussa, joten mökit olivat oiva kohde murtajille. Toisaalta etätöiden takia monet viettivät aikaa mökeillään normaalia enemmän, joten heidän mökeilleen murtajilla ei ollut asiaa.

Mökkejä on myös saatettu varustaa normaalia paremmin, joten siellä saattaa varkaiden houkuttimena olla vaikkapa tietokoneita, televisioista ja elektroniikkaa. Anastettavaa ja rahaksi muutettavaa omaisuutta on siis ollut tarjolla.

Tekijöiden kirjo on Pöyhösen mukaan laaja ja se ulottuu paikkakunnan päihdeongelmaisesta kansainväliseen liikkuvaan rikollisuuteen saakka. Rajarajoituksen aikaan ulkomaalaisten epäiltyjen osuus laski, mutta rajojen avauduttua luvut lähtevät jälleen nousuun.

Vapaa-ajan asunton käsite monipuolistunut

Tuomas Pöyhönen myös muistuttaa, vapaa-ajan asuntojen käsite on monipuolistunut. Enää se ei välttämättä ole mökki järven rannalla, vaan se voi olla rivitalo taajamassa tai vaikkapa kerrostaloasunto vanhassa kotikaupungissa.

Oli vapaa-ajan asunto millainen ja missä tahansa, se kannattaa suojata kunnolla, koska se saattaa olla pitkäänkin tyhjillään ja joutua rikoksen kohteeksi.

– Arvokasta omaisuutta ei pidä jättää vapaa-ajan asunnolle, kun siellä itse ei ole paikalla. Erityisesti aseet ja ampumatarvikkeet on syytä viedä pois, parempaan talteen. Ja jos arvotavaraa on pakko jättää, merkitse tavarat, ota tunnisteet talteen ja valokuvaa esineet tunnisteen kera, Pöyhönen sanoo.

Keinoja estää mökkimurtoja: suojaa, havainnoi, ilmoita poliisille

  • Sopikaa, että alueen asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli havainnoivat epäilyttävien henkilöiden liikkeitä ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.
  • Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen pimeillä markkinoilla tai verkossa.
  • Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi. Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.
  • Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei vapaa-ajanasunnossa ole mitään anastettavaa.
  • Hanki valvonta- ja hälytysvälineistöä. Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.
  • Älä auraa talvella mökkiteitä turhaan, jos et ole siellä.
  • Poista postilaatikko kesän jäljiltä tienvarresta.

Kuparikaapelivarkaus Outokummussa

25.09.2020 klo 08.53 Itä-Suomi

24.09.-25.09.2020 välisenä yönä oli anastettu Outokummussa Riihilahdentiellä sähköverkon saneeraustyömaalta kuparikaapelia yhteensä noin 2500 metriä , joka oli sadassa nipussa, eli nipussa kaapelia oli 25metriä.

230 km/h moottoritiellä Hollolassa

24.09.2020 klo 08.51 Häme

HOLLOLA:

25-vuotiaan mieshenkilön epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta Hollolassa VT 4: llä Miekkiön kohdalla 23.9.2020 aamulla. Kuljettajan nopeudeksi mitattiin 230 km/h nopeusrajoituksen ollessa alueella 120 km/h. Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta. Kuluneen vuoden aikana tämä oli seitsemäs kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.

HARTOLA:

Mieshenkilön epäillään syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen Hartolassa VT 4:llä iltapäivällä. Liikenteessä ollut taksi, jossa oli kaksi matkustajaa, oli joutunut jarruttamaan edessä kääntyvän ajoneuvon takia voimakkaasti. Taksin takana tullut ajoneuvoyhdistelmä ( henkilöauto ja peräkärry ) ei kerinnyt jarruttamaan vaan osui taksin perään. Taksinkuljettaja ja yksi matkustaja loukkaantuivat. Ajoneuvot kärsivät vaurioita siinä määrin, että kumpikin hinattiin paikalta pois.

Luvatta käyttöön otettu henkilöauto päätyi ojaan Närpiössä

23.09.2020 klo 15.11 Pohjanmaa

Eilen illalla kello 23-aikaan oli hopeanharmaa Nissan Almera henkilöauto suistunut ojaan kasitiellä Bäcklidenin kohdalla Närpiössä. Kuljettaja oli poistunut paikalta ennen pelastuslaitoksen ja poliisien saapumista. Henkilöauton takaosassa oli lieviä vaurioita ojaanajon johdosta.

Henkilöauto oli illan aikana otettu luvatta käyttöön muutaman kilometrin päässä olevasta Westerbackin autoliikkeestä (osoite Terminalvägen 14)

Lasten ja nuorten keskuudessa leviää väkivaltaista videomateriaalia

23.09.2020 klo 14.49 Itä-Uusimaa

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on huolestuttu lasten ja nuorten keskuudessa leviävistä raakaa väkivaltaa sisältäviä videopätkistä. Videoissa on kuvattu tilanteita, joissa henkilöä pahoinpidellään tai käynnissä on tappelu. Videoita tulee Itä-Uudenmaan poliisin tietoon toistuvasti. Poliisi pyrkii selvittämään videolla esiintyvät henkilöt viipymättä ja aloittaa omat toimensa asiassa, esimerkiksi tarvittaessa kirjataan rikosilmoitus.

– Lähes kaikilla lapsilla ja nuorilla on nykyään kännykkäkamerat joka paikassa mukana, joten näitäkin tilanteita valitettavasti kuvataan ja jaetaan eteenpäin erilaisilla somealustoilla kuten Snapchatissa, TikTokissa taiWhat’sAppissa. Lapset harvoin tietävät, että väkivaltaa tai jotakin henkilöä muutoin loukkaavaa materiaalia ei saa levittää eteenpäin, koska silloin voi itse syyllistyä rikokseen, rikoskomisario Simo Kauppinen muistuttaa.

Aikuisilla on erityisen tärkeä rooli seurata lasten ja nuorten kokemuksia somesta.

– Huoltajien olisi hyvä olla tietoisia ja kiinnostuneita siitä, millaista sisältöä lapset netistä katsovat. Mikäli lapsi törmää sosiaalisen median kautta leviäviin väkivaltavideoihin, hänen pitäisi ilmoittaa asiasta aikuiselle ja yksinkertaisesti olla katsomatta videota ja varsinkaan jakamatta videoita eteenpäin, Kauppinen neuvoo.

Lasten keskuudessa leviävästä väkivaltavideosta on hyvä ilmoittaa poliisille ja mahdollisuuksien mukaan toimittaa poliisille video tai linkki, josta video löytyy. Koska videot voivat olla kooltaan melko suuria, kannattaa videon toimittamistavasta sopia tarkemmin esimerkiksi ennalta estävän poliisitoiminnan kanssa.

– Ja tietysti, jos näkee tai kuvaa tällaista tapahtumaa, niin saman tien soitto hätänumeroon 112, Kauppinen toteaa.

Somekanavien ylläpitoon kannattaa myös aina ilmoittaa sopimattomasta materiaalista, jotta se voidaan poistaa alustalta.

– Huoltajien olisi hyvä keskustella säännöllisesti lasten kanssa kännykän käytöstä, sopia pelisäännöistä ja tarvittaessa olla lasten tukena, jos lasten puhelimeen ilmaantuu häiritseviä videoita, Kauppinen summaa lopuksi.

Auto törmäsi suojatiellä pyöräilevään lapseen Tyrnävällä – poliisi pyytää vihjeitä

22.09.2020 klo 09.47Oulu

Poliisi pyytää vihjeitä 15.9.2020 n. klo 16 aikaan Tyrnävällä Villentien ja Tupostien risteyksessä tapahtuneeseen auton ja polkupyörän törmäykseen. Pyöräilijä loukkaantui törmäyksessä lievästi ja pyörä rikkoontui. Tapahtumapaikalle oli pysähtyneenä useita autoja ja ihmisiä. Pyöräilijään törmänneen auton kuljettajaa pyydetään ilmoittautumaan poliisille.

Korkein oikeus päätti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamisesta

22.09.2020 klo 09.14 Poliisihallitus

Korkein oikeus on hylännyt Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) tekemän valituksen Turun hovioikeuden päätöksestä hyväksyä Poliisihallituksen kanne Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston sekä siihen suoraan tai välillisesti kuuluvien alaosastojen sekä Pohjoinen perinne ry:n lakkauttamisesta.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osasto sekä siihen suoraan tai välillisesti kuuluvat alaosastot ja niiden toiminta on siis Korkeimman oikeuden päätöksellä lakkautettu.

Jo aiemmin Korkein oikeus oli määrännyt PVL:n väliaikaiseen toimintakieltoon ja sen toiminnan lopetettavaksi, kunnes Korkein oikeus on ratkaissut asian lopullisesti.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan mukaan Poliisihallitus tutustuu tarkoin päätöksen sisältöön. Tämän jälkeen arvioidaan sen vaikutuksia. Poliisihallitus on jo aiemmin ohjeistanut poliisilaitoksia puuttumaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaan, jos sellaista havaitaan.

– Kiellettyä on PVL:n kaikki yhdistystoiminta. Yhdistys ei saa myöskään järjestää mielenosoituksia eikä yhdistyksen tunnuksia tai lippua saa julkisesti käyttää. Tunnusten käyttö voidaan tulkita lakkautetun järjestön toiminnaksi.

– Tuomioistuimen linjaus on mielestämme selkeä viesti siitä, että väkivaltaisten ja rotusyrjintää tai muuta ihmisarvoa loukkaavaa puhetta käyttävien järjestöjen toiminnalle ei pidä antaa sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa, Lausmaa sanoo.

Poliisihallitus nosti kanteen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston sekä siihen kuuluvien alaosastojen sekä Pohjoinen perinne ry:n lakkauttamiseksi alkuvuodesta 2017. Kannetta perusteltiin sillä, että toiminnan katsottiin olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Yhdistys muun muassa levitti vihapuhetta maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä ja juutalaisista.

Jaa artikkeli: