Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 29.8.-4.9.

Viikon liikennerikoksia Pohjois-Kymenlaaksossa

04.09.2020 klo 10.32 Kaakkois-Suomi

Alkuviikon aikana Pohjois-Kymenlaakson alueella sattui useita pieniä liikenneonnettomuuksia. Maanantaiaamuna 31.8. hirvi juoksi henkilöauton kylkeen Lahdentiellä Kouvolassa ja iltapäivällä Iitissä henkilöauton kuljettaja menetti ohituksen jälkeen autonsa hallinnan ajautuen ulos tieltä. Tiistaina 1.9. Kouvolan Korjalassa tapahtui kahden henkilöauton peräänajo ja keskiviikkoaamuna 2.9. yhdistelmäajoneuvo ajautui päin liikenteenjakajaa kuutostiellä Utissa. Keskiviikkona päivällä Kuusankoskella tapahtui onnettomuus, jossa henkilöauto törmäsi liikenneympyrästä poistuessaan suojatietä sähköpotkulaudalla ylittävään henkilöön. Onnettomuuksissa osallisena olleiden ajoneuvojen kuljettajista neljää epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja yhtä kuljettajaa törkeästä rattijuopumuksesta.

Keskiviikkoiltana mopon kuljettaja pakeni poliisipartiota Kuusankosken keskustassa ja sen ympäristössä. Tapahtuma-aikaan alueella oli paljon liikennettä ja ihmisiä. Partion tavoittamaa kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja hänet määrättiin ajokieltoon.

Lisäksi poliisi tapasi viikon aikana Keltakankaalla, Valkealassa, Kouvolan Lehtomäessä ja Helsingintiellä Kuusankoskella neljä kuljettajaa, joista yhtä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja kolmea rattijuopumuksesta huumaavien aineiden alaisena. Kahdella kuljettajista ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta.

Poliisi varoittaa hirvistä Kouvolan Keltin sillan ympäristössä

01.09.2020 klo 13.23 Kaakkois-Suomi

Elokuun lopussa Kouvolassa tapahtui Lahdentiellä, Keltin sillan ympäristössä, kolme onnettomuutta, joissa henkilöauto törmäsi hirveen. Kaksi onnettomuuksista tapahtui Keltin sillan ja Kauppakeskus Veturin välisellä osuudella, kolmas Napan alueella Keltin sillasta Lahden suuntaan. Onnettomuudet ajoittuvat vain noin viikon sisään toisistaan. Onnettomuuksissa vältyttiin henkilövahingoilta.

Poliisi kehottaa autoilijoita varovaisuuteen Keltin sillan ympäristössä ja muistuttaa, että hirvet liikkuvat syksyn tullen vilkkaammin. Törmäyksiä sattuu eniten aamu- ja iltahämärässä. Hirvet käyttävät tyypillisesti samoja reittejä vuodesta toiseen. Siksi hirvivaroitusmerkin nähdessään kannattaa hiljentää vauhtia ja tarkkailla tienvarsia.

Poliisi muistuttaa autoilijoita ajovalojen käytöstä iltojen pimentyessä

04.09.2020 klo 10.36 Itä-Suomi

Poliisi haluaa muistuttaa autoilijoita näin syksyn alla ajovalojen käytöstä. Ajovalojen oikea ja turvallinen käyttö vaikuttaa niin autoilijoiden kuin muidenkin tielläliikkujien turvallisuuteen.

Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa tulee käyttää ajovaloja tai huomiovaloja ajon aikana. Uusissa ajoneuvoissa on pääsääntöisesti käytössä päiväajovalot (DRL). Päiväajovalot tarjoavat vain hieman valoa menosuuntaan, eivätkä auton takavalot pala välttämättä ollenkaan. Päivävaloilla et luultavasti havaitse jalankulkijoita etkä heijastimia. Lisäksi perässäsi tulevat autoilijat eivät välttämättä havaitse sinua lainkaan pimeässä tai huonolla kelillä takavalojen puuttumisen vuoksi. Tästä syystä sinun tulee muistaa kytkeä ajovalot sekä takavalot päälle näkyvyyden ollessa heikko, eli pimeällä tai hämärässä sekä sumu-, vesi-, ja lumisateella.

Varmistathan lisäksi, että osaat tarvittaessa kytkeä valot päälle ja pois päältä. Tarkista myös ajovalojen kunto sekä se, miten ne näkyvät muille autoilijoille ja tielläliikkujille erilaisissa olosuhteissa.

Romaniaktiivit, romanijärjestöjen edustajat ja poliisi keskustelivat vakavan väkivallan torjumisesta

03.09.2020 klo 15.44 Poliisihallitus

Poliisi ja romanit tapaavat toisiaan säännöllisesti ajankohtaisten aiheiden parissa ja yhteistyöllä on jo pitkät perinteet muun muassa yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Romanifoorumi kutsui poliisin, romaniaktiiveja, romanijärjestöjen, oikeus- ja sisäministeriön edustajat keskustelemaan 3.9.2020 viime aikoina romaniyhteisössä erityistä huolta herättäneestä ilmiöstä, sillä kuluneen kevään ja kesän aikana romanien välillä on tapahtunut poikkeuksellisen suuri määrä henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia.

‒Romaniyhteisössä huoli ihmisistä on suuri ja tällaisten tapahtumien jatkumo halutaan katkaista kaikilla käytössä olevilla keinoilla. Olemme tehneet ja teemme edelleen sekä ennaltaehkäisevää että korjaavaa työtä yhteistyössä erilaisten toimijoiden ja palveluiden kanssa romaniväestön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kohentamiseksi, sanovat romaniedustajat yhteisesti.

Poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta sanoo, että myös poliisi on kiinnittänyt ilmiöön kesän aikana huomiota ja tehostanut ennalta estäviä toimia yhdessä romanien kanssa eri puolilla maata. Huoli tilanteesta on romaneiden kanssa yhtäläinen.

‒Erimielisyyksien ratkaisemiseksi täytyy löytyä muita keinoja. Erityisesti ampuma-aseiden käyttöön liittyy aina vakava hengen ja terveyden vaara joka koskettaa osallisten lisäksi myös asiaan sivullisia, Enqvist sanoo.

Enqvist ja romaniaktiivit painottavat, että vain erittäin pienen osan romaniväestöstä epäillään liittyvän kevään ja kesän tapahtumiin.

‒Asia on kuitenkin turvallisuuden kannalta siinä määrin merkittävä, että halusimme yhdessä tuoda sen näkyväksi, jotta ilmiön vaarallisuus ja vahingollisuus tulee ymmärretyksi. Toivomme kiihkotonta ja ratkaisuhenkistä keskustelua ilman syyllistämistä, Enqvist toteaa.

Yhteistä selittävää tekijää välienselvittelyille ei ole todettavissa, vaan eri konfliktien taustat ovat monisyisiä.

Enqvistin mukaan poliisin keskusteluyhteys romaniyhteisöjen kanssa on olemassa eri puolilla maata ja yhteistyötä halutaan edelleen parantaa jatkuvasti eri puolilla Suomea. Uusia väkivaltarikoksia ennalta estetään ennen kaikkea kiinteällä yhteistyöllä sekä tehostetulla tiedonkeruulla ja -analysoinnilla. Poliisilla on yleiset toimintamallit huolta aiheuttavien henkilöiden suhteen. Tapausten tutkintaa on keskitetty poliisiyksiköissä ja muun muassa pakkokeinojen käyttöä on tehostettu. Luvattomat aseet poliisi ottaa haltuunsa.

‒Rikoksiin liittyvät ilmiöt ovat usein moniulotteisia ja niihin puuttuminen vaatii monesti useiden eri tahojen motivoitunutta yhteistyötä. Keskeistä on, että tunnistamme haasteet ja ratkaisemme ne yhdessä. Poliisin tehtävänä on olla kaikkien turvaaja kaikkina aikoina, Enqvist sanoo.

Poliisin ennalta estävän toiminnan strategian mukaisesti poliisi tekee ennalta estävää työtä verkostoitumalla eri väestöryhmien kanssa ja huolehtimalla siitä, että näillä on mahdollisuus tuoda esille kokemiaan epäkohtia liittyen turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteen kehitykseen.

Torniosta anastettu kuorma-auto löytyi Kemistä

03.09.2020 klo 10.23 Lappi

Aikaisemmin Teollisuuskatu 5 osoiteesta anastetuksi ilmoitettu Mercedes Benz merkkinen kuorma-auto XMT-592 löytyi 2.9.2020 iltapäivällä Kemistä Hepolan kaupunginosasta.

Poliisi suoritti autoon teknistä tutkintaa ja rikoksen selvittäminen jatkuu. Auto on oikealla omistajalla taas ja enää auton liikkeistä ei ole tarvetta saada vihjeitä.

Meri-Lapin poliisi kiittää asiasta ilmoittaneita siitä, että anastettu kuorma-auto löytyi pikaisesti.

Kuorma-auto varastettu Torniossa

02.09.2020 klo 15.20 Lappi

Tornion Torpissa Teollisuuskatu 5 pihasta anastettu 2.9.2020 yöllä valkoinen Mercedes Benz kuorma-auto, rekisteri XMT-592.

Teko tapahtunut klo 2.55 aikaan.

Auto on etsintäkuulutettu.

Poliisi tutkii epäiltyä hirven salakaatoa Inarissa

02.09.2020 klo 15.09 Lappi

Poliisi sai 1.9.2020 ilmoituksen kuolleesta hirvestä Ivalon Matin Fattijängän alueella Inarissa. Tapahtumapaikkatutkinnan perusteella on syytä epäillä, että hirvi on ammuttu ilmoitusta edeltävinä päivinä. Hirvenmetsästyskausi alkoi 1.9.2020.

Pienlentokoneen pakkolasku Oriveden Västilässä 1.9.2020

02.09.2020 klo 13.47 Sisä-Suomi

Poliisi on tänään 2.9. jatkanut tapahtumien kulun selvittämistä. On selvinnyt, että koneessa ei ollut teknistä vikaa, vaan onnettomuus on aiheutunut lentäjän inhimillisestä virheestä lennon aikana. Lentäjä oli eksynyt reitiltään ja illan hämärtyessä hän oli arvioinut, että hän ei pääse palaamaan lentokentälle. Tämän vuoksi hän oli tehnyt ratkaisun laskeutumisesta pellolle.

Laskeutuminen pellolle ei kuitenkaan onnistunut suunnitellusti, vaan kone oli osunut puiden latvoihin ja putosi sen jälkeen maahan. Kone vaurioitui tuntuvasti.

Koneessa oli lentäjän lisäksi yksi matkustaja. Molemmat koneessa olleet loukkaantuivat, mutta vain lievästi. Kyseessä ei ollut opetuslento. Lentäjällä on vaaditut luvat ja koulutukset asianmukaisesti suoritettuna.

Asiassa ei ole enempää tiedotettavaa.

Torviprotesti haittaa liikennettä tänään iltapäivällä Helsingin keskustassa – poliisi ohjaa liikennettä

02.09.2020 klo 09.44 Helsinki

Torviprotesti-niminen mielenosoitus aiheuttaa liikenteen ruuhkautumista tänään kello 12.30–14.30 Helsingin keskustassa. Mielenosoitus jakautuu henkilöautojen ja raskaan liikenteen ohiajoon Eduskuntatalon edestä.

Henkilöautot kokoontuvat jonoon Hakamäentielle, josta ne jatkavat Mannerheimin tietä kohti Eduskuntataloa kello 12.30. Mielenosoitukseen tulee osallistumaan yli 100 henkilöautoa.

Raskaan liikenteen kalusto tekee yhden ohiajon Eduskuntatalon edestä. Rekat tulevat paikalle itsenäisesti ja pyrkivät ajoittamaan tulonsa eduskuntatalolle klo 14.00. Rekat tulevat Mannerheimintietä pitkin ja kääntyvät Pohjoiselle Rautatiekadulle. Rekat poistuvat suoraan Länsiväylän suuntaan ohiajon jälkeen.

– Raskaalla liikenteellä on erikoislupa ajaa keskustassa, jossa ne eivät normaalisti aja. Mielenosoitukseen osallistuvilta kuljettajilta sekä kevyen liikenteen kävelijöiltä ja pyöräilijöiltä vaaditaan erityisen hyvää ennakointia ja muiden huomioimista, kertoo komisario Ismo Juvonen Helsingin poliisilaitokselta.

Pienlentokone on tehnyt pakkolaskun Västilässä Orivedellä

01.09.2020 klo 22.25 Sisä-Suomi

Lentokoneessa oli kaksi henkilöä, jotka loukkaantuivat alustavien tietojen mukaan lievästi. Lentokone oli noussut ilmaan Hallin lentoasemalta Jämsästä. Poliisi ja pelastus ovat paikalla.

Poliisi epäilee: Mies rikkoi lukuisten ajoneuvon laseja Alppikylässä Helsingissä – törkeä vahingonteko

01.09.2020 klo 11.48 Helsinki

Poliisi sai maanantaina 31.8.2020 hieman ennen iltayhtätoista ilmoituksen, että joku rikkoo autojen ikkunoita Alppikylässä. Poliisi löysi tuntomerkkeihin sopivan henkilön, joka oli piiloutunut puskaan.

Miehen epäillään rikkoneen laseja vähintään kahdestakymmenestä ajoneuvosta, joista suurin osa on henkilöautoja, mutta joukossa on myös muutama pakettiauto ja moottoripyörä. Lisäksi miehen epäillään rikkoneen valaisimien laseja ja pyörävaraston oven lasin taloyhtiön pihassa.

Ajoneuvojen laseja oli rikottu ainakin Reppukadulla, Alppikylänkadulla, Alppikylänkujalla ja Kyytimiehenkujalla.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä vahingontekona. Mikäli omaisuutesi on joutunut vahingonteon kohteeksi, tee siitä rikosilmoitus joko lähimmällä poliisiasemalla tai sähköisesti netissä.

Etelä-Kymenlaaksossa liikenne- ja omaisuusrikoksia

31.08.2020 klo 09.26 Kaakkois-Suomi

Liikennerikokset Kotkassa ja Haminassa 28.-30.8.2020

Perjantai-iltana 28.8.2020 Haminan Pitäjänsaaressa poliisi tavoitti henkilön, jonka epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Epäilty oli ajanut autonsa valaisinpylvääseen, joka vaurioitui hieman törmäyksessä.

Poliisi pysäytti Korelan kaupunginosassa lauantaina henkilöautonkuljettajan, jonka epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen, kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta ja huumausaineen käyttörikokseen. Kyydissä olleen henkilön epäillään syyllistyneen varkauteen.

Poliisi pysäytti Suulisniemessä illalla kuljettajan, joka ajoi huumaantuneena henkilöautoa. Kuljettajan epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen ja huumausaineen käyttörikokseen sekä kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Murtoja, varkauksia ja ryöstöjä 28.-30.8.2020

Poliisi sai perjantaiaamulla ilmoituksen keskustassa olevasta kauppaliikkeestä ja siellä häiriköivästä henkilöstä. Näpistys muuttui ryöstöksi, kun kassoilla pysäytetty henkilö ei luovuttanut repussaan olleita tuotteita, vaan sen sijaan ryhtyi väkivaltaa käyttäen pyrkimään pakoon ja syyllistyi myös uhkailuun. Poliisi jatkaa asian tutkintaa.

Lauantaina 29.8.2020 Karhuvuoressa joutui henkilö ryöstetyksi kolmen henkilön johdosta. Ryöstetty menetti ajokorttinsa, avaimensa ja matkapuhelimensa.

Lisäksi viikonlopun aikana on paljastunut useita varkauksia eri puolilla Etelä-Kymenlaaksoa. Haminassa siltatyömaalla on työmaakonttiin murtauduttu ja anastettu sekalaista omaisuutta. Asunto- ja häkkivarastomurtoja on useassa eri kohteessa; keskustan alueella Kotkassa, Sunilassa ja Hovilassa. Sunnuntai-aamulla paljastui kotkalaisessa puutarhamyymälässä, että piha-alueelta oli varastettu runsaasti kasveja aamun aikana.

Henkilöauto törmäsi urheilupuiston aitaan Mikkelissä

31.08.2020 klo 08.46 Itä-Suomi

Henkilöauto törmäsi Mikkelin Raatihuoneenkadulla urheilupuiston aitaan hiukan ennen puoltayötä. Auton turvatyynyt olivat lauenneet ja autossa olleet kaksi henkilöä loukkaantuivat lievästi. Tapausta tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja rattijuopumuksena.

Iittalasta kadonnut 26-vuotias on löytynyt

30.08.2020 klo 12.55 Häme

Mies löytyi Iittalasta hyvissä voimissa. Poliisi kiittää yleisöä vihjeistä.

Virtuaalinen Poliisin päivä kiinnosti

29.08.2020 klo 13.34 Poliisihallitus

Tänään 29.8. vietettiin perinteikästä Poliisin päivää 12. kerran. Tällä kertaa tapahtuma toteutettiin uudella tavalla eli virtuaalisesti.

Perinteinen Helsingin Poliisisoittokunnan Poliisin päivän konsertti nähtiin tänä vuonna virtuaalisena toteutuksena. Lauantaina 29.8. julkaistussa konsertissa esiintyivät Paula Koivuniemi, Suvi Teräsniska ja Mikael Saari. (Toim. huom Mikael Saarta kuullaan Kouvolan Teatterin Kirka-musikaalin nimiroolissa.)

Karhu jäi junan alle Joensuussa

29.08.2020 klo 09.25 Itä-Suomi

Tavarajuna oli törmännyt karhuun Joensuu – Kontiomäki rataosuudella Joensuun Ukkolassa perjantai-iltana. Paikalle hälytetyt SRVA:n henkilöt olivat löytäneet menehtyneen karhun radan varresta.

Autoilija oli törmännyt tielle tulleeseen hirveen Joensuun Reijolassa vt 6:lla perjantaina hieman ennen puoltayötä.. Onnettomuudessa ei henkilövahinkoja. Auto vaurioitui törmäyskohdastaan. Paikalle tullut poliisipartio oli lopettanut kituvan hirven.

Lauantaina aamyöllä oli hirvi jäänyt puutavara rekan alle Lieksassa Viensuuntiellä. Onnettomuudessa ei henkilövahinkoja. Rekan etuosaan lieviä vaurioita. Hirvi oli menehtynyt onnettomuuspaikalle.

Jaa artikkeli: