Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 5.8.-10.8.

Kouvolan poliisin havaintopyyntö

10.08.2020 klo 15.24 Kaakkois-Suomi

Perjantaina 7.8.2020 kello 12.13, Kymentie (VT12), Kausala, Iitti

Kymentiellä Myllytöyryn kohdalla tiellä ollut metallinen esine on vaurioittanut Kausalan suuntaan kulkenutta henkilöautoa. Esine on noin 40 cm korkea, 3.5kg painava, L-muotoinen metalliesine, jossa on yksi iso siipimutteri. Tapahtumapaikalla on samanaikaisesti henkilöautoa vastaan ajanut erikoiskuljetus, jolla kyydissä vihreäsävyinen puimuri.

Kouvolan poliisi pyytää kyseisen esineen omistajaa, erikoiskuljetuksen kuljettajaa, tapahtuman silminnäkijöitä sekä asiasta tietäviä ottamaan yhteyttä joko sähköpostitse: [email protected] tai puhelimitse: 0504479574.

Poliisin kuva artikkelikuvana

Lasten koulutien turvaaminen on kaikkien tehtävä – poliisi näkyvästi läsnä ensimmäisellä kouluviikolla

10.08.2020 klo 13.45 Helsinki

Helsingin poliisi valvoo tehostetusti suojatiesääntöjen noudattamista ja ajonopeuksia koulujen lähellä 10.–14.8.2020 sekä ruotsinkielisten koulujen aloituspäivänä 18.8.2020.

Poliisi on näkyvästi läsnä koulureittien varrella jo ennalta, jotta tielläliikkujat havahtuvat koululaisten palaavan pian liikenteeseen sankoin joukoin.

Vaaratilanteita luovat liian suuri tilannenopeus sekä ylimääräinen tekeminen ajon aikana kuten älypuhelimen käyttö. Lisäksi pienet koululaiset eivät näy autoilijoille yhtä kaukaa kuin aikuiset. Lapset saattavat myös tehdä äkkinäisiä ratkaisuja, kuten sännätä yllättäen tielle kavereiden perässä. Valvontaa kohdistetaan myös kevyen liikenteen käyttäytymiseen.

– Lapsille ja muille jalankulkijoille tulee antaa esteetön kulku suojatiellä. Lisäksi pitää pysähtyä, kun viereisellä kaistalla oleva ajoneuvo pysähtyy suojatien eteen. Ajoneuvon kuljettajilta vaaditaan erityistä tarkkuutta ja ennakointia siten, että ehtii reagoimaan yllättäviinkin tilanteisiin, neuvoo vanhempi konstaapeli Sami Silventoinen, Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingin poliisi teki koulujen alkuun liittyvän liikennevalvontakyselyn. Kyselyyn vastasi 23 rehtoria, jotka nostivat esiin huolen saattoliikenteen aiheuttamasta vaarasta ja haitasta.

– Saattoliikenteen ei pidä pysähtyä jalkakäytävälle, pyörätielle, suojatielle, suojatien lähelle tai muuhun vaaralliseen paikkaan niin, että vaarannetaan tai haitataan muita tienkäyttäjiä.

Poliisi kehottaa vanhempia tai muita läheisiä harjoittelemaan turvallista koulumatkaa yhdessä lasten kanssa. Reittiä suunnitellessa on hyvä huomioida, että suojatie, varsinkin valo-ohjattu, on turvallisin paikka ylittää tie. Jos vaihtoehtona on alikulkutunneli, kannattaa käyttää sitä.

Ajoterveys – jos läheinen ei ole ajokunnossa, kun ei esim. pää enää käänny eikä älli leikkaa, mutta hänellä on ajokortti, miten toimin?

10.08.2020 klo 13.08 Sisä-Suomi

Tieliikennelain 17 §:n mukaan ajoneuvoa ei saa ajaa se, jolta sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä puuttuu siihen tarvittavat edellytykset. Ajokorttilain 64 §:n mukaan poliisin on määrättävä ajo-oikeudenhaltija, joka ei täytä laissa säädetty ajokorttiluvan edellytyksiä, ajokieltoon toistaiseksi. Lääkärillä on velvollisuus ja terveydenhoitajilla oikeus ilmoittaa poliisille sellaisista potilaistaan, jotka eivät täytä ajokorttiluvan terveysvaatimuksia. Suomessa ajoterveysvaatimusten arvioiminen kuuluu lääkärille, jonka lausunnon perusteella poliisi määrää asiassa ajoterveysperusteisen ajokiellon.

Kun epäilet, että lähimmäisesi ei enää täytä ajokortille vaadittuja terveysvaatimuksia, ota asia puheeksi hänen kanssaan. Se kieltämättä ei useinkaan ole kovin helppoa, mutta johtaa sovussa tehtynä yleensä parhaaseen ja kestävimpään lopputulokseen, jos läheisesi vapaaehtoisesti luopuu ajo-oikeudestaan.

Jos puheeksi ottaminen ei onnistu tai tuota toivottua tulosta, ole yhteydessä läheistäsi hoitavaan lääkäriin ja kerro hänelle havaintosi läheisesi terveydentilasta ja ajamisesta, varsinkin, jos ajamisen on havaittu olevan vaarallista läheiselle itselleen tai muille. Poliisinkin käynnistämissä ajoterveysvaatimusten täyttymisen selvittämisissä lääkäri arvioi terveysvaatimusten täyttymisen tai täyttymättä jäämisen. Jos ilmoitus ajoterveysvaatimusten täyttymättömyydestä tulee suoraan lääkäriltä, se nopeuttaa ajokieltoprosessia huomattavasti.

Poliisilla on edellytysten täyttyessä mahdollisuus vaatia ajo-oikeuden haltijan toimittamaan poliisille lääkärinlausunto ajoterveysvaatimusten täyttymisestä tai todistus hyväksytysti suoritetusta uudesta ajokokeesta. Oikeusturvanäkökohdat edellyttävät, että poliisin on perusteltava mihin ja mistä saatuihin tietoihin vaatimus perustuu. Jos läheisellesi annettu vaatimus perustuu sinulta saatuihin tietoihin, on asia kerrottava myös läheisellesi.

Ajoterveysvaatimusten täyttymättömyys ei anna poliisille perustetta takavarikoida autoa eikä myöskään ottaa auton avaimia haltuun.

Hangon veneonnettomuudessa menehtyi alakouluikäinen lapsi

09.08.2020 klo 14.57 Länsi-Uusimaa

Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti eilen lauantaina 8.8.2020 tutkivansa veneonnettomuutta, joka sattui niin ikään 8.8.2020 Hangon Itäsataman edustalla veneilytapahtuman yhteydessä. Onnettomuus tapahtui, kun veneilytapahtumaan osallistunut vene ja merialueella ollut huvivene törmäsivät toisiinsa.

Onnettomuudessa loukkaantui yksi ja menehtyi yksi henkilö. Menehtynyt henkilö oli alakouluikäinen lapsi. Loukkaantunut ja menehtynyt henkilö olivat onnettomuuden sattuessa huviveneessä.

– Tapauksesta on laadittu rikosilmoitus rikosnimikkeillä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, kuolemantuottamus ja vammantuottamus. Rikosnimikkeet tarkentuvat esitutkinnan edetessä, kertoo tutkinnanjohtaja, komisario Markus Ramstedt Länsi-Uudenmaan poliisista.

Poliisi pyytää tiedotusvälineitä sekä muita ulkopuolisia antamaan onnettomuuden asianosaisten omaisille rauhaa.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa ja tiedottaa asiasta lisää, kun se on esitutkintaa vaarantamatta mahdollista.

Vanhukselta huijattin arvokas kaulakoru bussipysäkillä Lahdessa

07.08.2020 klo 09.21 Häme

LAHTI

Kello 15.00 aikaan poliisi sai hätäkeskukselta ilmoituksen, jonka mukaan Launeenkatu 57.n kohdalla olevalla bussipysäkillä oli noin 80-vuotias nainen joutunut varkauden kohteeksi. Poliisin alustavan selvityksen mukaan, bussipysäkille oli pysähtynyt henkilöauto mistä oli noussut henkilöitä kaupittelemaan ja sovittelemaan koruja naiselle. Tässä yhteydessä oli naisen kaulassa ollut arvokas kaulaketju lähtenyt tekijöiden matkaan. Tapausta tutkitaan varkautena.

Poliisi muistuttaa, että on syytä suhtautua varauksella lähituntumaan pyrkiviin koruja sovitteleviin kaupustelijoihin.

Torstaina iltapäivällä kello 13.14 aikaan poliisi sai ilmoituksen näpistelijästä, joka oli otettu kiinni vartijan toimesta Muurarintellä Nastolassa sijaitsevasta kaupasta. Noin 20-vuotias mies oli laittanut elintarvikkeita hupparin alle ja poistunut kaupasta maksamatta. Mies toimitettiin poliisiasemalle Lahteen asioiden selvittämiseksi. Miehen kontolla on useita kymmeniä näpistyksiä vuoden sisällä.

Automurrot Mikkelissä jatkuvat

06.08.2020 klo 08.51 Itä-Suomi

Torstaina 06.08.2020 aamuyöllä murtauduttiin Mikkelissä Vesitorninkadulla ainakin kahteen henkilöautoon. Lisäksi Kiiskimäenkadulta anastettiin avaimilla omakotitalon pihasta valkoinen BMW 320D Xdrive, rekisterinumero OVN-280.

Autoja sotkettiin uretaanilla Pöykkölässä

05.08.2020 klo 09.27 Lappi

Kaksi poikaa sotki tiistai-iltana Pöykkölän Kangastiellä pysäköityjä autoja uretaanivaahdolla. Toinen, tummiin vaatteisiin pukeutunut poika oli poistunut punaisella maastopyörällä Pöykkölän Pisteen suuntaan ja toiselta jäi ilmeisesti polkupyörä tapahtumapaikalle.

Jaa artikkeli: