Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 6.10.-10.10.

Henkilö ampui koiran kimppuun hyökänneen suden Kuhmossa

10.10.2020 klo 18.33 Oulu

Poliisille tuli lauantaina 10.10.2020 noin kello 11:30 ilmoitus, jossa kerrottiin, että metsästysseurueen jäsen oli ampunut hänen koiransa kimppuun hyökänneen suden Kuhmossa.

Omistaja oli saapunut koiransa luokse ja nähnyt 6-8 suden raatelevan tätä, jolloin hän oli ampunut tilanteessa yhden varoituslaukauksen tuloksetta. Tämän jälkeen hän oli ampunut susia kohti, jolloin yksi susista oli saanut luodista osuman ja kuollut. Muut sudet olivat lähteneet eri suuntiin. Henkilön koira oli kuollut raateluvammoihin.

Poliisi on käynnistänyt asiassa esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos. Jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan, poliisilla ei lainsäädännön mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta. Poliisin tulee esitutkinnassa muun muassa selvittää, onko vaara ollut välitön ja pakottava sekä onko tehty teko (esim. ampuminen) ollut vaaran torjumiseksi tarpeellinen. Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjän harkintaan. Poliisi esitutkintaviranomaisena ei voi määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila.

Pakkotilaan liittyvän lainsäädännön (Rikoslaki 4:5§) lähtökohtana on se, että omaisuuttaan saa tällaisessa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan pakkotilalainsäädännön edellytykset täyttyvät. Kyseisessä tilanteessa oikeudellisesti suojattu etu on koira ja vaaraa aiheuttaa rauhoitettu eläin, jota ei ilman perusteltua syytä ole lupaa tappaa.

Kuollut susi on poliisi hallussa ja se toimitetaan Luonnonvarakeskuksen tutkittavaksi.

Villisikakolari Joensuussa

10.10.2020 klo 08.56 Itä-Suomi

Paikkakuntalainen nainen törmäsi henkilöautolla villisikaan Joensuussa Ilomantsintiellä, Heinävaaran ja Keskijärven välillä, perjantaina noin kello 21.45.

Kuljettaja oli ajanut Ilomantsin suuntaan, kun yllättäen vasemmalta oli tielle tullut villisika, kuljettaja ei ennättänyt väistää vaan törmäsi villisikaan auton oikealla etukulmalla. Kuljettaja ei loukkaantunut, autoon tuli vaurioita törmäyskohtaan. Villisika löytyi tapahtumapaikan läheltä ojasta kuolleena.

Poliisi muistuttaa, että loukkaantunut on villisika vaarallinen. Jos ajat kolarin villisian kanssa, älä nouse ulos autosta kolaripaikalla. Loukkaantunut villisika on ihmiselle hengenvaarallinen. Jos autolla voi edelleen ajaa, etene parisataa metriä eteenpäin tietä pitkin ja merkitse paikka. Katso tarkka matka auton välimatkamittarista. Ilmoitusta tehdessäsi kerro poliisille, kuinka kaukana kolaripaikasta olet. Jos autolla ei voi ajaa, kytke hätävilkut ja soita poliisille numeroon 112. Ainoastaan, jos auto syttyy palamaan tai joudut veden varaan, on syytä lähteä autosta. (Lähde www.riista.fi)

Kuopion seudulta kotoisin oleva mies törmäsi hirven vasaan Valtimolla Kajaanintiellä perjantaina noin kello 18.30. Kuljettaja oli ajanut pohjoisen suuntaan, kun vasemmalta oli tullut tiellä hirviemä yhden vasan kanssa. Kuljettaja oli ennättänyt hieman jarruttaa, mutta ei ollut onnistunut väistämään emän perässä tullutta vasaa. Vasa oli poistunut emänsä perään ja suurriistavirka-apu selvittää vasan kuntoa.

Noin 20 -vuotias, Pohjois-Karjalassa asuva, henkilöautolla ajanut nainen puhalsi 0,78 o/oo Joensuussa Marjalassa lauantaina hieman puolen yön jälkeen. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon ja hänelle annettiin sakkovaatimus rattijuopumuksesta.

Paikkakuntalaisen noin 40 -vuotiaan miehen epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen Joensuun Kiihtelysvaarassa perjantain ja lauantain välisenä yönä puoliltaöin.

Hätäkeskukseen oli ilmoitettu noin kello 20.30 mahdollisesta henkilöautolla liikkuvasta rattijuoposta Joensuun Heinävaarassa, poliisi ei tuolloin tavannut kyseistä autoa. Myöhemmin, lähellä keskiyötä hätäkeskukseen ilmoitettiin samasta autosta joka oli pysähtyneenä keskellä Mäkräntietä Kiihtelysvaarassa. Poliisin saapuessa paikalle auto oli käynnissä ja kuljettajan ovi oli avoinna, kuljettajan paikalla nukkui mies. Poliisin herätettyä miehen hän puhalsi 2,15 o/oo.

Poliisikoira Xy huumekoirien Suomen mestariksi

09.10.2020 klo 15.06 Sisä-Suomi

Suomen poliisikoirayhdistys järjesti poliisin huumekoirien SM-kilpailut Kouvolassa 6. – 8.10.2020. Kilpailutehtävissä huumekoirien piti mm. löytää huumekätköjä huoneistoista, maastosta ja ajoneuvoista. Tehtäviin kuului myös matkalaukkujen tarkastusta, jäljestystä ja tottelevaisuuskoe. Maastoetsintä osoittautui koko kisan vaikeimmaksi rastiksi, kun vain kolme koiraa 11:stä löysi kätkön. Xy oli yksi niistä.

Suomen mestariksi suoriutui Sisä-Suomen poliisilaitoksessa työskentelevä 8-vuotias belgianpaimenkoira malinois Harmaahurstin Irwin eli XY (Äksy). XY:n ohjaajana on vanhempi konstaapeli Matti Tikkanen. Nämä olivat parivaljakon kolmannet kisat. He työskentelevät Tampereelta käsin.

Eikä tässä vielä kaikki: Sisä-Suomen poliisilaitoksen koirat voittivat joukkuemestaruuden. Joukkue muodostuu yhden laitoksen koirista. Xy:n kanssa kisasi erikoiskoira Rami ohjaajansa kanssa. Viimevuotinen joukkuepronssi kirkastui kullaksi.

-Xy sai palkinnoksi lihapateeta ja kanatikun, minä söin makeaa kakkua, Matti naurahtaa.-Olen ylpeä koirastani, se oli kisojen vanhin koira. Kokemus puhui.

Normaalisti Xy.n työtehtäviiin partiokoirana kuuluvat kadonneiden ihmisten, erilaisten esineiden ja huumeiden etsintä ohjaajansa kanssa.

Kuvia osoitteessa: https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedotteet/1/1/poliisikoira_xy_huumekoirien_suomen_mestariksi_93904

Kouvolassa murto maatalouskauppaan

08.10.2020 klo 13.27 Kaakkois-Suomi

Kouvolan Korjalan kaupunginosassa Kaitilankadulla sijaitsevan maatalouskaupan pihalle murtauduttiin 7. – 8.10.2020 välisenä yönä. Jäljistä päätellen alueelle on tunkeuduttu ajamalla läpi myymälän takapihalla sijaitsevasta portista. Anastetusta omaisuudesta ei ole tässä vaiheessa tarkempaa tietoa.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja, tai muuten asiasta tietäviä ilmoittamaan havaintonsa: [email protected] tai p. 0504479574.

Leikkirahaa lapsilla käytössä Torniossa

08.10.2020 klo 11.10 Lappi

Viime aikoina on Torniossa tullut ilmi muutamia tapauksia eri kauppaliikkeissä, että 10-12 vuotias lapsi on tarjonnut maksuvälineeksi oikean näköistä seteliä, joka on osoittautunut ”leikkirahaksi”. Setelin kääntöpuolella lukee punertavalla tekstillä ”This is not legal. It is to be used for motion props ” .

Usein seteli on saatu muutamaa vuotta vanhemmalta kaverilta ja pienempi lapsi ei välttämättä ole edes tajunnut setelin olevan kelvoton.

Lasten vanhempien olisi syytä ottaa keskusteluun lasten kanssa, että tällaisia ”leikkirahoja” on nyt liikkeellä ja jos joku kaveri sellaisia jakelee, niin ne on syytä toimittaa vanhemmille.

Nyt ilmi tulleet muutamat tapaukset ovat olleet 20 euron setelin mallinnoksia, mutta aikaisemmin kesällä oli liikkeellä myös vastaavalla tekstillä varustettuja 50 euron seteleitä.

Lähes kaikissa liikkeissähän on nykyisin setelintunnistuslaitteet, mutta silti kehotetaan tarkkaavaisuuteen myös kauppiaita ja myyjiä tämän asian suhteen.

Karkuun ajanut henkilöauto syttyi tuleen

08.10.2020 klo 09.00 Pohjanmaa

Viime yönä puolenyön jälkeen Rantatiellä Mustasaaressa poliisipartiota vastaan ajoi henkilöauto, jonka epävarma eteneminen liikenteessä herätti partion huomion. Partio kääntyi auton perään ja kytki pysäytysvalot päälle. Henkilöauto kääntyi Rantatieltä moottoritien liittymälle ja pysähtyi. Poliisipartio nousi partioautosta tarkastaakseen kuka autolla oli liikenteessä. Siinä yhteydessä auto kiihdytti kovalla vauhdilla ja jatkoi moottoritietä kohti Vaasan keskustaa. Partio lähti seuraamaan autoa ja näki sen kääntyvän liittymässä Tarhaanjantielle. Siinä kohtaa partio menetti hetkellisesti näköyhteyden autoon. Partio kääntyi auton perään Tarhaajantielle ja huomasi tasoliittymässä auton ojan toisella puolella tulessa. Kaikki autossa olleet henkilöt makasivat auton ulkopuolella. Pelastuslaitos kutsuttiin paikalle sammuttamaan tulipalon ja kaikki autossa olleet kuljetettiin sairaalaan.

Kaikki autossa olleet ovat alle 15 vuotiaita. Poliisi tutkii tapausta mm. törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä vammantuottamuksena. Tapauksesta on ilmoitettu lastensuojeluviranomaisille ja lasten vanhemmille.

Poliisi tutkii: Pakettiauto osui lapseen Munkkiniemessä Helsingissä

06.10.2020 klo 12.40 Helsinki

Poliisi tutkii Helsingin Munkkiniemessä maanantaina 5.10.2020 noin kello 18 tapahtunutta liikenneonnettomuutta. Poliisi epäilee, että 1990-luvulla syntyneen miehen kuljettama pakettiauto osui Huopalahdentiellä 8-vuotiaaseen lapseen. Lapsi oli noussut kadun varteen pysäköidystä autosta, kun ohi ajanut pakettiauto osui häneen.

Pakettiauto poistui paikalta pysähtymättä, mutta poliisi tavoitti pakettiauton ja sen kuljettajan Paciuksenkaarelta sivullisen henkilön avustuksella.

Ambulanssi vei lapsen sairaalaan vammojen tarkistamiseksi ja hoitamiseksi.

Poliisi tutkii tapausta liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja vammantuottamuksena.

Varkaat iskivät metsänhakkuutyömaalle Outokummussa 2.-5.10.2020

06.10.2020 klo 09.19 Itä-Suomi

Viikonlopun 2.-5.10. aikana varkaat iskivät Outokummussa sijaitsevan metsänhakkuutyömaan kalustoon. Perävaunuista anastettiin työkaluja. Varkaille kelpasi mm. suuret lenkki- ja räikkäavaimet, teräketjut, rautakangi ja iso leka. Mukaan lähti myös hydrauliikkaöljyä 60L ja 30L teräöljyä.
Näiden lisäksi työkoneesta oli irroitettu ja varastettu 8 kpl tehokkaita työkoneen lisävaloja.

Jaa artikkeli: