Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 9.-12.11.

Poliisikoira menehtyi tehtävällä Sipoossa

12.11.2020 klo 14.54 Itä-Uusimaa

Itä-Uudenmaan poliisin partiot olivat tänään torstaina 12.11. tehtävällä Sipoossa. Tehtävä liittyi kahden etsintäkuulutetun henkilön kiinniottoon.

Kun poliisi oli tekemässä poliisikoiran kanssa kohdeasunnon tarkastusta, ahtaista tiloista johtuen koira laitettiin kohdehuoneeseen vapaana etsinnän suorittamiseksi.

Yhdessä huoneista oli huonosti peitetty ikkuna tai luukku, josta koira oli päässyt pujahtamaan ulos. Koira havaitsi ulkopuolella henkilön tunnistamatta sitä tehtävällä olleeksi poliisiksi, jolloin koira toimi saamansa koulutuksen mukaisesti ja hyökkäsi virkamiehen kimppuun.

Poliisi joutui käyttämään tapauksessa virka-asettaan koiran taltuttamiseksi.

– Poliisi selvisi tilanteesta ilman vammoja, mutta poliisikoira loukkaantui ja sitä lähdettiin viemään välittömästi eläinsairaalaan. Poliisikoira menehtyi saamiinsa vammoihin sairaalassa, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

– Erittäin valitettava tapaus, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että poliisikoira on viime kädessä voimankäyttöväline – ja myös eläin, Huhtela sanoo.

Koska kyse oli poliisikoirasta ja näin ollen poliisin voimankäyttövälineestä, tapauksen tarkemmasta selvittämisestä vastaa käytännössä toinen poliisilaitos – eli tässä tapauksessa Helsingin poliisilaitos.

Helsingin rikollisuus kansainvälistyy ja huolta aiheuttavien nuorten määrä kasvaa

10.11.2020 klo 10.28 Helsinki

Valtaosalla helsinkiläisnuorista menee hyvin, mutta pieni osa nuorista oirehtii ja tekee rikoksia. Joidenkin kohdalla ongelmat ovat kasautuneet aiempaa enemmän. Oirehtivista nuorista osa on ulkomaalaistaustaisia.

– Helsingin poliisilla on nuorisotyötä tekevien kanssa yhtenevä käsitys huolta aiheuttavista nuorista ja tietoa jaetaan jatkuvasti. Poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen, kun alaikäinen nuori oirehtii rikoksilla tai kun poliisilla herää muutoin huoli nuoresta, kertoo komisario Katja Nissinen.

Helsingin poliisin ja sen yhteistyökumppaneiden yhteinen tavoite on katkaista mahdollisimman monen nuoren rikoskierre.

Nuorten väkivaltarikosten taustalla huumausaineet ja teräaseilla varautuminen

Helsingin poliisin tietoon tulleet alaikäisten väkivaltarikokset ovat tammi-syyskuussa kokonaisuudessaan vähentyneet verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Perusmuotoiset pahoinpitelyt ovat olleet jopa pienimuotoisessa laskussa.

Helsingin poliisin alaikäisten rikoksia tutkiva nuorisoryhmä on kuitenkin työssään huomannut, että väkivaltatilanteet liittyvät yhä useammin huumausaineisiin ja niiden myyntitilanteissa tapahtuneisiin ryöstöihin. Lisäksi nuorilla on mukanaan yhä useammin teräaseita, joita pidetään nuorten kertomaan mukaan hallussa yleensä ”omaksi turvaksi”. Tämän vuoden puolella onkin ollut havaittavissa selvä piikki erilaisten toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden hallussapidossa alle 18-vuotiaiden kohdalla.

Suuressa osassa vakavista väkivaltarikoksista yhteisenä nimittäjänä on huono-osaisuus ja syrjäytyneisyys. Aikuisten ja nuorten rikollisuuden taustalla on myös usein päihde- ja mielenterveysongelmia.

Eri asteisiin huumausainerikoksiin liittyen nuorisoryhmälle on kirjattu tänä vuonna yli 150 rikosilmoitusta, joissa on ollut yli 200 epäiltyä. Rikosilmoituksista noin kolmessakymmenessä on kyse alaikäisen suorittamasta huumausaineiden myynnistä. Eriasteisia ryöstöjä on kirjattu tänä vuonna suunnilleen samaan tahtiin kuin viime vuonna ja tällä hetkellä kirjattuna on noin 70 rikosilmoitusta. Epäiltyjä näissä on yleensä useita, koska alaikäisten epäillyksi tekemät rikokset ja erityisesti ryöstöt tehdään yleensä ryhmässä.

– Ryhmissä tehdyt ryöstörikokset loppuvat usein täysi-ikäisyyden jälkeen. Huumausainerikoksiin syyllistyneiden osalta ennuste on huonompi, sillä osa siirtyy osaksi huumausaineorganisaatioita. Erityisesti huumausaineiden myyntiepäilyissä ja ryöstörikoksissa maahanmuuttajataustaiset alaikäiset ovat yliedustettuna, kertoo rikoskomisario Marko Forss.

Helsiingin poliisin nuorisoryhmän toimesta alaikäisen uusia rikoksia pyritään ennalta ehkäisemään tehokkaasti myös erilaisilla pakkokeinoilla, joista esimerkkinä voidaan mainita erityisesti alaikäisten kohdalla matkustuskielto ja sen sähköisesti valvottava muoto tehostettu matkustuskielto. Näillä on pyritty sitomaan alaikäisiä esimerkiksi lastenkoteihin, koska lastensuojelun omat mahdollisuudet puuttua tilanteeseen ovat olleet riittämättömiä. Esimerkiksi hatkaamista eli nuorten luvattomia poissaoloja ole pystytty riittävästi estämään.

Helsingin poliisissa on ollut maaliskuusta 2018 lähtien nuorisoryhmä, jonka tavoitteina on katkaista nuoren rikoskierre ja puuttua rikosilmiöihin yhdessä Ennalta estävän toiminnon kanssa. Rikoskierteessä olevalle nuorelle määritetään ”oma poliisi”, joka tutkii kaikki häntä koskevat rikosepäilyt. Lisäksi lapsi pyritään ohjaamaan Aseman lasten Pasila-hankkeeseen, jossa hänet yritetään kiinnittää viranomaisten palveluihin. Tavoitteena on, että omalla poliisilla on kattava kokonaiskuva nuoren tilanteesta, joka kartoitetaan eri viranomaislähteistä sekä yhteistyössä esimerkiksi Ennalta estävän toiminnon Ankkuri-ryhmän, sosiaaliviranomaisten, sidosryhmien, koulun ja vanhempien kanssa.

Ammattimainen huumausainerikollisuus kasvaa ja kansainvälistyy

Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa tehtyjen havaintojen perusteella huumekauppa on Helsingissä erittäin kansainvälistä ja ulkomaalaista alkuperää olevien rikollisryhmien merkitys korostuu koko ajan enemmän. Tällaiset rikollisryhmät koostuvat usein samaa etnistä alkuperää olevista ammattirikollisista, joilla on taustansa vuoksi kovat kansainväliset yhteydet ympäri Euroopan.

Osa ryhmien jäsenistä asuu pääkaupunkiseudulla ja osa taas käy Suomessa ainoastaan hoitamassa huumeiden maahantuontiin ja levittämiseen liittyviä toimia. Ryhmät ovat hyvin järjestäytyneitä ja poliisin kiinniottaman jäsenen tilalle tulee usein nopealla aikataululla uusi henkilö.

– Suomessa toimivilla ulkomaisilla rikollisryhmillä ja heidän kansainvälisillä kontakteillaan on hallussaan koko huumekauppaan liittyvä ketju aina huumeiden hankkimisesta ja salakuljettamisesta niiden vastaanottamiseen ja levittämiseen asti, kertoo rikostarkastaja Markku Heinikari.

Kantasuomalaisia tulee rikostutkinnassa vastaan usein ensimmäisen kerran vasta käyttäjäportaassa. Perinteisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen yhdistettävät liivijengit ovat kokonaan näiden ryhmien ulkopuolella. Huumeiden myynnistä saatu rikoshyöty kuljetetaan Suomesta ulkomaille.

Järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa tehtyjen havaintojen perusteella ulkomailta on tultu hoitamaan myös huumekauppaan liittyviä väkivaltarikoksia Suomeen. Huumekauppa ja väkivalta nivoutuvat tiiviisti yhteen ja törkeitä huumausainerikoksia tutkittaessa paljastuu usein myös vakavia väkivaltarikoksia, kiristyksiä ja ampuma-aserikoksia. Huumekauppa on monesti motiivina muihin vakaviin rikoksiin.

Tulipalo Kouvolan keskustassa 09.11.2020

10.11.2020 klo 09.40 Kaakkois-Suomi

Kouvolan keskustassa Kauppalankatu 36:ssa syttyi 09.11.2020 tulipalo kolmikerroksisen kerrostalon ullakolla. Poliisi pyytää tulipaloon liittyviä yleisöhavaintoja tai siitä kuvattua kuvamateriaalia.

Turussa kadonnut Iines Kastemaa on löytynyt

11.11.2020 klo 12.38 Lounais-Suomi

Turussa viime viikonloppuna kadonnut Iines Kastemaa on löytynyt. Hän voi olosuhteisiin nähden hyvin. Poliisi ei kuitenkaan tutkinnallisista syistä voi kommentoida tarkemmin tapauksen taustoja.

Poliisilla on syytä epäillä, että Kastemaa on joutunut rikoksen kohteeksi, minkä takia asiassa on käynnistetty esitutkinta. Poliisi jatkaa hänen katoamiseensa liittyvien olosuhteiden selvittämistä, eikä tässä vaiheessa vielä kommentoi rikosnimikettä.

Poliisi kiittää kansalaisia tähän mennessä saamistaan vihjeistä. Poliisia yhä kiinnostaa havainnot erityisesti autoista ja ihmisistä Vanhan Hämeentien, Jaanintien ja Kohmontien risteyksien läheisyydessä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä noin kello 01–02 aikaan. Poliisi pyytää havaintoja erityisesti kahdelta taksiautoilijalta, joilla saattaa olla tietoja Jaanintiellä noin klo 01.30 aikaan liikkuneista autoista ja ihmisistä.

Poliisi pyytää edelleen vihjeitä ja havaintoja Iines Kastemaan katoamisesta

09.11.2020 klo 17.17 Lounais-Suomi

Poliisi jatkaa Turussa sunnuntaina 8. marraskuuta kadonneen 18-vuotiaan Iines Kastemaan etsintöjä. Tapaukseen liittyen poliisilla on ollut etsintäoperaatio Pöytyän Yläneellä. Lisäksi poliisi on tarkistanut saamiaan vihjeitä.

Katoamistaan ennen Kastemaan tiedetään lähteneen kävelemään sunnuntaiyöllä kello 00.30 Turun ylioppilaskylästä kohti Kohmon kaupunginosaa.

Kastemaa on 163 cm pitkä ja normaalivartaloinen. Hänellä on vaaleat puolipitkät hiukset ja silmälasit. Katoamishetkellään Kastemaalla oli yllään tummansiniset farkut, maihinnousukengät, vaaleanpunainen takki, valkoinen villaneule sekä tumma huivi. Mukanaan hänellä oli tumma reppu sekä sininen olkalaukku.

Tutkinnan ollessa alkuvaiheessa poliisi ei voi tiedottaa asiasta enempää. Poliisi tiedottaa asiasta lisää tutkinnan edettyä.

Jaa artikkeli: