Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista 9.6.-15.6.

Mökkimurtokokonaisuus Mäntyharjulla

15.06.2020 klo 14.02 Itä-Suomi

Itä-Suomen poliisilaitoksella Mikkelin poliisiasemalla tutkitaan toukokuun alkupuolella tapahtunutta mökkimurtokokonaisuutta. Esitutkinnan perusteella alaikäisten nuorten epäillään murtautuneen tai muutoin tunkeutuneen Mäntyharjulla lukuisiin vapaa-ajan asuntoihin ja yhteen vakituisesti asuttuun asuntoon.

Tähän kokonaisuuteen liittyen poliisin tutkinnassa on ollut yhteensä 14 varkautta, varkauden yritystä tai törkeää varkautta ja tämän lisäksi muun muassa kotirauhan rikkomisia. Kesämökeiltä ja omakotitalosta anastettu omaisuus on pääosin saatu tutkinnan aikana takaisin.

Rikoksesta epäillyt ovat pääsääntöisesti myöntäneet epäillyt rikokset esitutkinnan aikana. Asiaan liittyen useampi alaikäinen henkilö on ollut kuulusteluissa ja kiinniotettuna, joista yksi vangittuna. Asia siirtyy Itä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaan kesäkuun aikana.

Vakavaa raideliikenteen häirintää Rovaniemellä

15.06.2020 klo 16.00 Lappi

Lapin poliisilaitos muistuttaa, että kivien ja muiden esineiden asettaminen junaraiteille on vaarallista ja rangaistavaa ilkivaltaa ja aiheuttaa välittömän vaaratilanteen tekijöille, ohikulkijoille sekä junan matkustajille.

Poliisi on saanut useita ilmoituksia junaraiteille asetetuista kivistä ja muista esteistä Rovaniemen Vaaralan ja Saarenkylän alueilla. Poliisi kehottaa vanhempia kertomaan lapsille ja nuorille raiteilla liikkumisen ja leikkimisen vaaroista.

Ilkivallan teko aiheuttaa vaaratilanteita ja suuria taloudellisia vahinkoja

Kivien ja muiden esineiden pinoaminen raiteille aiheuttaa vaaratilanteen ilkivallan tekijälle, ohikulkijoille ja junan matkustajille. Pahimmillaan juna voi suistua raiteiltaan tai singota esineet kauas ympäristöön. Esineen laittaja asettaa itsensä myös suureen vaaraan raidealueella liikkuessa, sillä nopeita ja äänettömästi liikkuvia junia ei välttämättä huomaa ajoissa.

Esteiden asettaminen junaraiteille on raideliikenteen häirintää ja ilkivaltaa. Liikennetuhotyön yrityskin on rangaistava. Vaikka lapsi tai nuori ei olisikaan rikosoikeudellisessa vastuussa, hän on kuitenkin korvausvelvollinen aiheutuneista vahingoista. Aiemmissa vastaavissa ilkivaltatilanteissa korvaussummat ovat nousseet kymmeniin tuhansiin euroihin.

Nainen liikkui vaarallisesti autojen seassa Hämeenlinnanväylällä Helsingissä ja kuoli myöhemmin sairaalassa ‒ poliisi tavoittelee kahden auton kuljettajaa

15.06.2020 klo 15.21 Helsinki

Helsingissä Hämeenlinnanväylällä sattui perjantaina 12.6.2020 noin kello 15 aikaan jalankulkijan ja kahden henkilöauton välinen onnettomuus. Tapahtumasta tuli lukuisia soittoja hätäkeskukseen.

Puhelujen perusteella naishenkilö oli jäänyt pois Volvo-merkkisen henkilöauton kyydistä Hämeenlinnanväylällä pohjoisen suuntaan menevällä vasemmanpuoleisella ajokaistalla Haagan liittymän ja Kehä I:n välisellä tieosuudella. Tämän jälkeen nainen oli kävellyt vaarallisesti ajoradalla autojen seassa ja lopulta ylittänyt etelän ja pohjoisen ajosuuntien väliset keskikaiteet ja viheriön ja kävellyt etelän suuntaan meneville ajokaistoille. Tällöin kaksi autoilijaa oli osunut autoillaan häneen. Nainen oli jatkanut paikalta kävellen. Ambulanssi tavoitti naisen vasta myöhemmin ja toimitti hänet sairaalahoitoon. Nainen menehtyi myöhemmin samana päivänä sairaalassa.

Poliisi tutkii onnettomuutta ja kaipaa tietoa autosta, jonka kyydistä nainen jäi (tummanharmaa porrasperäinen Volvo V70) sekä pienestä valkoisesta autosta ja sen kuljettajasta, joka jäi pitkäksi aikaa tapahtumapaikalle etelän suuntaan menevälle kaistalle. Myös onnettomuuden silminnäkijät voivat ilmoittaa havainnoistaan poliisille.

Kauhajoella kateissa ollut poika on löytynyt

13.06.2020 klo 11.55 Pohjanmaa

Kauhajoella kateisiin joutunut 3- vuotias poika on löytynyt noin 3 km: n päästä katoamispaikastaan metsätien varrelta hyväkuntoisena. Poliisi kiittää etsintään osallistuneita.

Poliisi selvittää onko asekuvaan liittyen syytä epäillä rikosta

11.06.2020 klo 15.52 Oulu

Sosiaalisessa mediassa 30.5.2020 julkaistu kuva aseistautuneesta henkilöstä on herättänyt yleistä mielenkiintoa. Asiasta on tehty Oulun poliisille tutkintapyyntö, jossa pyydetään selvittämään, onko ase aito ja onko kuvassa näkyvällä henkilöllä lupa aseen hallussapitoon. Oulun poliisilla on käynnissä esiselvitys, jossa selvitetään, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Muuta tiedotettavaa asiasta ei tässä vaiheessa ole.

Kesähäät tiedossa – ilmoitanko poliisille?

11.06.2020 klo 12.05 Sisä-Suomi

Meiltä on kysytty, tuleeko häistä ilmoittaa paikalliselle poliisille. Kokoontumislain mukaan poliisille tulee ilmoittaa yleisölle avoimista tilaisuuksista. Häät, kuten muutkin perhejuhlat, ovat tyypillisiä yksityistilaisuuksia, joita kokoontumislaki ei koske.

Siten perhejuhlista ei tarvitse ilmoittaa virkavallalle. Nykyisissä olosuhteissa juhlatilojen kokoontumisrajoitukset kannattaa kuitenkin varmistaa tilojen omistajilta ja kirkkohäissä seurakunnilta.

Poikkeuksia pääsäännöstä tunnetaan, mutta ne ovat harvinaisia. Suomessa on järjestetty hautajaisia, jotka on saattoväen suuren määrän vuoksi tulkittu yleisötilaisuuksiksi. Muutamiin poikkeuksellisen suuriin hautajaisiin on asetettu järjestysmiehiä, mikä edellyttää tapahtuman käsittelemistä yleisötilaisuutena. Mikäli yleisöllä on tilaisuuteen avoin pääsy tai järjestelyihin liittyy esimerkiksi teiden sulkemisia, tapahtumassa alkaa olla yleisötilaisuuden piirteitä.

Suomessa ei sitä vastoin tunneta ainoitakaan häitä, jotka olisi tulkittu yleisötilaisuudeksi. Lähin vertailukohta löytyy Tukholmasta kesältä 2010. Silloin sulhanen oli Rautalammilta Ruotsiin muuttaneiden Seppäisten suvun metsäsuomalaisten jälkeläinen, morsiamenaan Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa, Ruotsin kruununprinsessa Victoria.

Tästä vertailukohdasta päätellen suomalaisten kannattaa ilmoittaa poliisille häistä vasta, mikäli niihin liittyviä matkamuistoja myydään turisteille, niiden vuoksi suljetaan pääkaupungin tieverkkoa tai ne televisioidaan useampaan valtioon. Kaikki muut häät ovat järjestettävissä ilman poliisin päätöksiä.

Poliisi ei aloita esitutkintaa kansanedustajan viikko sitten tekemästä Twitter-julkaisusta – asiassa ei ole syytä epäillä rikosta

10.06.2020 klo 16.08 Helsinki

Useat sivulliset henkilöt ovat tehneet poliisille rikosilmoituksen kansanedustajan viikko sitten 3.6.2020 tekemästä Twitter-julkaisusta, jonka sisältö oli seuraava:

”Oletteko huomanneet, mitä lähempänä hyvinvoinnin alueilla ollaan ”tasa-arvoa”, sitä enemmän on rähinöitä.” Tekstin perässä oli hymiö, jolla kuvaillaan miettimistä tai pohdiskelua. Twiitissä oli julkaistu Yhdysvalloissa poliisin voimankäyttötilanteessa menehtyneen George Floydin kuva, jossa Floydin kasvot oli kuvanmuokkausohjelmalla muutettu vaaleanpunaiseksi. Kuvatekstinä luki ”PINK FLOYD”.

Twiitti poistettiin pian sen julkaisun jälkeen.

Poliisi aloitti asiasta rikosilmoitusten johdosta esitutkintalain mukaisen esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja onko esitutkinta aloitettava. Esiselvityksessä poliisi arvioi asiaa rikosnimikkeiden kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkaus tunnusmerkistöjen kannalta.

Esiselvityksen lopputulos on, että asiassa ei ole syytä epäillä kumpaakaan rikosta.

Poliisin arvion mukaan julkaisusta ei välity sellaista riittävän yksiselitteistä, juuri tummaihoisiin kansanryhmänä kohdistettua panettelua tai solvausta, että asiassa olisi kyse kiihottamisrikoksesta.

Poliisin arvion mukaan julkaisu on henkilöitynyt menehtyneeseen George Floydiin, ja julkaisulla on sinällään halvennettu Floydia. Kunnianloukkauksen tunnusmerkistön mukaan kuolleen henkilön halventaminen ei kuitenkaan ole rangaistavaa, vaan rangaistavaa on ainoastaan valheellisten tietojen ja vihjauksen esittäminen siten, että niistä aiheutuu kärsimystä niille, joille vainaja oli erityisen läheinen. Poliisin arvion mukaan kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei siten täyty, sillä julkaisusta ei ilmene mitään sellaista valheellista tosiasiaväitettä, jonka todenperäisyys olisi jälkikäteen tarkistettavissa. Koska menehtyneen henkilön muuta halventamista ei ole sisällytetty kunnianloukkauksen tunnusmerkistöön, se on sallittua sananvapauden käyttämistä.

Tällaisen julkaisun esittäminen jää siten sananvapauskriminalisointien ulkopuolelle, ja viestin mahdollisen epäasiallisuuden arviointi jää julkisen keskustelun ja arvioinnin piiriin.

Ratkaisu on tehty Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön esikäsittelyssä.

Poikkeuksellisen laaja harmaan talouden rikoskokonaisuus syyteharkintaan – yritysten epäillään jättäneen maksamatta veroja ja työeläkemaksuja yli 3 miljoonaa euroa

10.06.2020 klo 09.00 Keskusrikospoliisi

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen laajan talousrikostutkintakokonaisuuden, jossa epäillään laajamittaisia veropetoksia rakennustoimialalla pääkaupunkiseudulla. KRP tiedotti tutkinnasta ensimmäisen kerran kesällä 2017, jolloin poliisi teki asiassa kiinniottoja ja useita kotietsintöjä.

Rikosten epäillään tapahtuneen yhdeksän eri yrityksen kautta vuosina 2014–2017. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli epäiltynä tekoajankohtana noin 10 miljoonaa euroa.

– Epäilemme, että yritykset jättivät rakennustoiminnassa kaikki verot ja eläkevakuutusmaksut maksamatta. Rikoksissa käytettyjen yhtiöiden toiminnassa epäillään myös mittavaa pimeän palkan maksua työntekijöille ja kuittikauppaa eli perusteettomien laskujen kirjoittamista toiselle yhtiölle palkkiota vastaan, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kai Käkelä Keskusrikospoliisista.

Esitutkinnassa on vahvistunut myös epäily siitä, että rikoksissa käytetyt yhtiöt ovat päässeet aliurakoitsijoiksi useisiin rakennuskohteisiin niistä vastaavan työnjohtajan hyväksynnällä ja avustuksella.

Verovahingot yhteiskunnalle ovat kaikkiaan noin 2 miljoonaa euroa, minkä lisäksi työeläkevakuutusmaksuja jätettiin maksamatta noin 1,1 miljoonan euron edestä.

– Verovahinkojen lisäksi on muistettava, että harmaa talous vääristää tervettä kilpailua ja aiheuttaa siten merkittävää taloudellista vahinkoa ja tulojen menetystä laillisesti toimiville yrittäjille, Käkelä sanoo.

Keskeisiä epäiltyjä viisi – rikosnimikkeinä useita törkeitä talousrikoksia

Verotarkastuksessa ja esitutkinnassa saatiin selville kaikkiaan 120 työntekijän henkilöllisyys, ja heidän lisäkseen korjausrakentamista teki mahdollisesti yli 200 tunnistamatonta työntekijää. Työntekijät olivat pääosin suomalaisia, mutta esitutkinnassa paljastui myös pimeää työtä tehneitä virolaisia ja romanialaisia työntekijöitä.

– Esitutkinnassa on kuulusteltu noin sataa henkilöä, ja asia on lähetty syyteharkintaan kaikkiaan 26 epäillyn osalta. Keskeisiä rikoksesta epäiltyjä on viisi, ja epäilemme heidän toimineen järjestäytyneen rikollisryhmän tavoin, kertoo Käkelä.

Tutkittavina rikosnimikkeinä on muun muassa törkeitä veropetoksia, törkeitä työeläkevakuutusmaksupetoksia ja törkeitä kirjanpitorikoksia. Lisäksi kokonaisuuden tutkinnassa on paljastunut myös muita epäiltyjä talousrikoksia, kuten epäiltyjä törkeitä rahanpesurikoksia ja lahjusrikoksia.

Koko tutkinnan ajan KRP on tehnyt tiivistä yhteistyötä Etelä-Suomen yritysverokeskuksen kanssa. Helsingin poliisilaitos on tutkinut samaan kokonaisuuteen liittyviä törkeitä kiristys- ja huumausainerikoksia vuosina 2017–2018.

Asia on kokonaisuudessaan siirtymässä syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Polkupyöriä anastetaan nyt 50 % enemmän kuin viime vuonna – yhdeltä kotietsinnältä löytyi kuusi anastettua pyörää

09.06.2020 klo 16.07 Länsi-Uusimaa

Poliisi sai vihjeen espoolaisista henkilöistä, joilla on mahdollisesti anastettuja polkupyöriä kotonaan Viherlaaksossa. Poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan ryhmä teki kotietsinnän asuntoon ja talon kellaritiloihin.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Katja Rekolan mukaan etsinnässä löytyi yhteensä kuusi anastettua polkupyörää, joista kaksi oli erittäin arvokkaita sähköavusteisia polkupyöriä. Asunnosta otettiin kiinni kaksi henkilöä.

– Anastetusta polkupyörästä kannattaa aina tehdä rikosilmoitus. Näin saamme palautettua omaisuutta takaisin omistajilleen, Rekola kertoo.

Poliisin tilastojen mukaan polkupyörien anastukset ovat voimakkaassa kasvussa Länsi-Uudellamaalla. Tammikuun ja kesäkuun alun välisenä aikana on Länsi-Uudellamaalla anastettu noin 670 polkupyörää. Viime vuonna vastaavaan aikaan oli anastettu noin 440 polkupyörää eli kasvua on noin 52 %. Espoossa anastusten määrä on noussut noin 65 % ja tänä vuonna on anastettu noin 550 polkupyörää. Kirkkonummella ja Lohjalla kasvua on ollut yli 30 %.

Poliisi kehottaa polkupyörän omistajia kiinnittämään pyöränsä kunnollisella lukolla johonkin kiinteään. Nyt useista ilmoituksista on havaittavissa, että polkupyörät ovat olleet lukittuja, mutta vain pyörän omalla lukolla, jolloin pyörä on helposti kannettavissa pois. Lisäksi polkupyörän tunnisteet olisi hyvä ottaa ylös.

Katalysaattoreita anastettu Sastamalassa

09.06.2020 klo 14.11 Sisä-Suomi

Sastamalassa oli viikonlopun aikana 5.-8.6.2020 murtauduttu autopurkaamon halliin VT 12 vieressä ja anastettu hallista 50-70 käytettyä katalysaattoria, joiden hinta yhteensä useita tuhansia euroja.

Kylpytynnyri ja kevytperävaunu varastettiin Torniossa

09.06.2020 klo 13.21 Lappi

Tornio 6-7.6.2020 varkaus

Teollisuuskadulta anastettiin kevytperävaunu DLG-810, Paku PT 3000/0, ja sen päällä kiinteästi oleva lämmitettävä kylpytynnyri 6.6. – 7.6.2020. Tynnyri on puuverhoiltu ja mukana hormit ja tulipesä. Tynnyrin kyljessä merkki: www.paljuparoni.fi.

Poliisilla ei ole asiasta muuta tiedotettavaa, koska tutkinta on kesken.

Karhuhavaintoja Lieksan Saavalla

09.06.2020 klo 12.04 Itä-Suomi

Hätäkeskukseen tehtiin maanantai-iltana ilmoitus karhuemästä ja pennuista Lieksan Saavan ulkoilualueella. Ilmoituksen mukaan emä oli ohjannut pentunsa puuhun ja tehnyt valehyökkäyksiä koiran ulkoiluttajaa kohti.

Tapahtumasta ei aiheutunut henkilö- tai aineellisia vahinkoja, eikä alkuperäinen ilmoittajakaan ollut kokenut tilannetta niin uhkaavaksi, että olisi ilmoittanut tapahtuneesta hätäkeskukseen välittömästi. Koiranulkoiluttajan ja karhupesueen kohtaaminen oli nimittäin tapahtunut jo aamulla ja päätyi viranomaisten tietoon vasta ns. toisen käden tietona. Riistahallinnon ylläpitämään Tassu-järjestelmään on kirjattu useampia karhuemä ja kolme pentua-havaintoja Lieksan Yrjöläntien varresta toukokuun lopulta. Yrjölästä matkaa Saavalle on noin kilometri ja Saavalta Lieksan keskustaan saman verran. Jälkimmäisessä on toki myös Lieksanjoki välissä.

Poliisi toivoo, että alueella liikkujat huomioivat mahdollisen karhupesueen ja karhuhavainnoista Saavan ulkoilualueella ilmoitetaan hätäkeskukseen. Tällöin myös poliisi pystyy käynnistämään mahdolliset karkotustoimenpiteet mahdolisimman nopeasti. Viivettä syntyy joka tapauksessa, koska Lieksassa ei ole voimassaolevaa SRVA-sopimusta.

Poliisi on useamman vuoden ohjeistanut kansalaisia suurpetoasioista ilmoittamisesta. Painopiste on ollut syystä tai toisesta susissa, vaikka karhut ovat huomattavasti runsaslukuisimpia ja kohtaamistilanteissa ihmisille, liikenteelle ja omaisuudelle potentiaalisesti vaarallisempia eläimiä. Kertauksena suurpedoista (karhu, susi, ilves ja ahma) ilmoittamisesta:

Soita hätäkeskukseen 112, jos suurpeto

– on aiheuttanut henkilövahingon.

– on piha-alueella, eikä poistu sieltä tai jää kiertelemään lähiympäristöön.

– yrittää lähestyä ihmistä, ei väistä ihmistä tai käyttäytyy muutoin ihmistä kohtaan pelottomasti.

– on loukkaantunut tai sairas.

– on ollut osallisena liikenneonnettomuudessa.

– liikkuu päiväsaikaan tiiviisti rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueilla.

– on aiheuttanut omaisuusarvoltaan huomattavan koti- tai tuotantoeläinvahingon

Muista näkö- tai jälkihavainnoista Ilmoitetaan paikallisen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilöille. Petoyhdyshenkilöt huolehtivat mm. jälkien maastotarkastuksesta ja niiden kirjaamisesta suurpetojen havaintojärjestelmään (TASSU). Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät riista.fi -sivustolta.

Suurpetojen aiheuttamista koti- tai tuotantoeläinvahingoista ilmoitetaan alueelliselle maaseutuelinkeinoviranomaiselle ja riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle. Poliisille (hätänumeroon 112) ilmoitus tulee tehdä vain, jos maaseutuelinkeinoviranomaiseen ei saada yhteyttä tai jos omaisuusvahinko on huomattava.

Jaa artikkeli: