Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Poliisitiedotteista

Kouvolan poliisi kaipaa havaintoja epäiltyyn vahingontekoon ja liikennevahinkoon

08.05.2020 klo 10.13 Kaakkois-Suomi

Kouvola 26.04.-27.04.2020

Poliisi kaipaa havaintoja epäiltyyn vahingontekoon. Osoitteessa Salpausselänkatu 55 on naarmutettu mustaa BMW-merkkistä henkilöautoa 26.04.2020-27.04.2020 välisen yön aikana.

Kouvola 06.05.2020 klo 14.30

Poliisi kaipaa havaintoja epäiltyyn peräänajoon Kaupinkadun ja Kaitilankadun risteyksessä. Ilmoittajan mukaan hänen odottaessaan Kaupinkadulla pysähdyksissä kääntymistä oikealle, hänen peräänsä ajoi musta Audi-merkkinen henkilöauto. Ilmoittajalla itsellään harmaa Skoda Fabia.

Havainnot voi ilmoittaa:

[email protected]

0504479574

Poliisi keskeytti laittoman kokoontumisen Eduskuntatalon portailla

08.05.2020 klo 14.15 Helsinki

Eduskuntatalon portailla oli yli kymmenen henkilön mielenosoitus, josta ei ollut ilmoitettu ennakkoon poliisille. Poliisi kehotti järjestäjää pienentämään osanottajamäärää. Sen jälkeen poliisi keskeyttää mielenosoituksen olennaisesti lain vastaisena, koska:

  • siitä ei ole ilmoitettu poliisille etukäteen
  • järjestäjä ei suostu saattamaan kokoontumista lainmukaiseksi
  • Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä.

‒ Mielenosoitus on päättynyt ja sen järjestäjää on sakotettu kokoontumisrikkomuksesta. Virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta on kirjattu rikosilmoitus. Näiden johdosta poliisi on ottanut kaksi henkilöä kiinni, kertoo ylikomisario Seppo Kujala, joka on Helsingin poliisilaitoksen Hälytys- ja valvontayksikön johtaja.

Siemenpakkaamon toiminnassa rikosepäily

08.05.2020 klo 14.04 Pohjanmaa

Pohjanmaan poliisin talousrikosyksikkö on saanut valmiiksi esitutkinnan Pohjanmaan alueella toimineen siemenpakkaamon luomutuotantoon ja -myyntiin liittyvässä rikosasiassa.

Esitutkinta on suoritettu Ruokaviraston tutkintapyynnön perusteella, koskien siemenpakkaamon toimintaa vuosina 2016 – 2018. Rikosnimikkeinä ovat olleet törkeä väärennys, törkeä petos, markkinointirikos, siemenkaupparikkomus, luonnonmukaista tuotantoa koskevien säännösten rikkominen ja teollisoikeusrikos.

Esitutkinnan perusteella siemenpakkaamon omistajan epäillään toimineen vastoin siemenkauppalakia, maa- ja metsätalousministeriön asetusta kylvösiemenseoksista, sekä maa- ja metsätalousministeriön asetusta nurmi- ja rehukasvien siemenkaupasta pakkaamalla kylvösiementä ilman pakkauslupaa, markkinoimalla sertifioimatonta kylvösiementä ja käyttämällä siemensäkeissä väärennettyjä vakuustodistuksia.

Pakkaamolla ei ole ollut vuoden 2014 jälkeen lisenssioikeuksia tuottaa kantasiemenestä sertifioitua kylvösiementä, eikä myöskään pakata toisten tuottamia luomulajikkeita.

Esitutkinnan aikana omistajalta on haettu omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 60.000 euron arvosta. Esitutkintapöytäkirja on valmistumisen jälkeen lähetetty syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäviraston.

Poliisi käännytti rajalta saastuttavaa raskasta liikennettä

07.05.2020 klo 09.19 Länsi-Uusimaa

Länsi-Uudenmaan poliisi suoritti Hangossa 6.5.2020 yhdessä Tullin kanssa Paldiskista saapuvan raskaan liikenteen valvontaa. Tarkastuksissa käytettiin apuna katsastusmiestä.

Tarkastuksen kohteena oli 40 ajoneuvoa tai -yhdistelmää. Tarkemman teknisen tarkastuksen kohteeksi niistä päätyi 28 kpl.

Pakokaasupäästöjen manipulointilaitteita tavattiin kolmesta raskaasta ajoneuvosta ja niiden lisäksi kahdessa muussa päästöjä rajoittava AdBlue-järjestelmä ei toiminut.

Kaikki 5 liikenteessä sallitut päästöt ylittävää raskasta ajoneuvoa määrättiin ajokieltoon Suomessa ja käännytettiin takaisin. Kuljettajat saivat lisäksi sakkorangaistuksen. Käännytetyt ajoneuvot olivat Viron, Latvian ja Liettuan rekisterissä.

– AdBlue järjestelmän poistaminen käytöstä manipulointilaitteen avulla nostaa pakokaasujen haitalliset päästöt jopa yli 40-kertaisiksi, joten niitä ei saa päästää yleistymään liikenteessä, korostaa komisario Ilkka Kantola.

Tarkastuksissa ilmeni myös jotain pienempää huomautettavaa, joista kuljettajalle jouduttiin antamaan pikku sakko.

Artikkelikuva Poliisilta. 3 eri manipulointilaitetta.

Lahtelaista yritystä epäillään työsyrjinnästä

07.05.2020 klo 09.00 Häme

Hämeen poliisilaitoksen talousrikostutkintayksikössä on valmistunut esitutkinta kolmessa työsyrjintätapauksessa. Rikosasioita yhdistää sama työnantajataho.

Lahdessa toimivan osakeyhtiön epäillään käyttäneen työntekijöinä kolmea ulkomaalaistaustaista henkilöä, joille ei ole maksettu tekemästään työstä solmitun työsopimuksen ja työnantajaa velvoittavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työntekijät ovat tehneet työnantajan palveluksessa rakennus- ja purkutöitä. Esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella työnantaja on käyttänyt hyväkseen työntekijöiden taustasta johtuvaa tietämättömyyttä suomalaisista työoloista ja palkanmaksusta.

Yksi työntekijöistä on työskennellyt työnantajan palveluksessa yhdeksän kuukauden ajan. Hänelle maksettu palkka on ollut noin puolet siitä, mitä työehtosopimuksen mukaan olisi kuulunut maksaa. Kaksi muuta työntekijää ovat molemmat työskennelleet noin 1,5 kuukauden ajan. Heistä toiselle työnantaja ei ole maksanut palkkaa lainkaan ja toiselle vain murto-osa siitä, mitä olisi pitänyt.

Työntekijät eivät ole puutteellisen kielitaidon ja suomalaisista työoloista tietämättömyyden vuoksi osanneet vaatia työnantajaa noudattamaan lakia ja työehtosopimuksia. Lisäksi työntekijät ovat alistuneet huonoihin työoloihin sen vuoksi, että he ovat olleet innokkaita tekemään mitä tahansa työtä kotoutuakseen Suomeen.

Seuraavaksi rikosasiat siirtyvät syyteharkintaan.

Jaa artikkeli: