Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pomppijoita areenalla

Syksyllä PomppuMaailman väki kierteli ympäri Suomen maan. Kuusankoskella vuoro oli koululaisten loma-aikaan.
Porvoosta elokuun lopulla lähtenyt kiertue jatkoi Kotkaan. Kunkin paikkakunnan välillä oli vähintäänkin useita päiviä välissä, jotta saatiin kaikki hyvissä ajoin hoidettua.


Rauman, Seinäjoen ja Hämeenlinnan jälkeen saatiin lapset liikkumaan Sami Hyypiä-areenalla. Pop-up sisähuvipuisto rakentui erilaisten ilmatäytteisten viihdelaitteiden ympärille. Erilaisia laitteita ja pelejä oli kaikenikäisille. Perheiden pienimmät, alle 4- vuotiaat oli huomioitu omalla alueellaan.


PomppuMaailman omat maskotit ovat Mikko-Majava ja Liikunta-Leijona. Aikuisten ja sylivauvojen ei tarvinnut kaivella lompakkojaan omaa viihtymistään kattamaan. Lapset puolestaan pääsivät suhteessa edullisemmin vauhdittamaan arkeaan pomppulipulla. Sillä sai oikeutuksen nauttia pompuista ja pelaamisesta vaikka jokaisena päivänä kiertuepaikkakunnalla.

Pomppulinnoissa on värikkyyttä.

Kerran aiemmin

Janne Moilanen ja Mikko Tirronen esittelivät Suomen suurinta liikkuvaa sisäleikkipuistoa. KJP:n eli Kouvolan Jalkapallon B-juniorit saatiin talkooporukaksi. PomppuMaailma työllistää paikallisia urheiluseuroja eri seuduilla. Talkoovoimien avulla oli suurin osa valmista jo hyvissä ajoin tiistaina 20. lokakuuta. Aino Tirronen, sekä Aada ja Eemil Moilanen hyppäsivät ja nuoremmat ajelivatkin areenalla.


Kiertueet aloitettiin viime vuosikymmenen puolessa välissä. Työtä on tehty eri kokoonpanoilla. Paikkakunnissa on vuosien varrella ollut vaihtelua. Aiemmin on käyty esimerkiksi Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Syyslomaviikoilla Hämeenlinnassa ja Kouvolassa Pomppumaailma pysähtyi päivän verran aiempia paikkoja pidemmäksi ajaksi.
Kiinteä iso jalkapallohalli on pääsääntöisesti sellainen, mitä kiertueella käytetään. Seinäjoella käytössä oli vielä kuplahalli. Tämän syksyn kiertue oli isoin mitä on tehty. Hyvä lämpötila leikkimiseen hallissa on 16-18 astetta. Jos itse seisoo paikallaan, saattaa tuntua viileältä. Lapsilla kuitenkin tulee lämmin. T-paita ja shortsit ovat leikkijöillä yleinen varustus. Sami Hyypiä-areenalla alusta on paras mahdollinen. Alusta on turvallinen.


Aikuisillekin on paljon puuhaa. Hyvää palautetta on saatu siitä, että repertuaaria on yritetty laajentaa siihen suuntaan, että jos samasta perheestä on vaikka 16-vuotias teini, 10-vuotias ja 1-2-vuotias, kaikki viihtyisivät. PomppuMaailmassa onkin ollut paljon perheitä, joista kaikki ovat lähteneet hiki päässä liikkumaan. Aikuiset pelaavat vuoden uutuuksia, interaktiivisia pelejä.

Pallomeriä on ollut jo useiden vuosikymmenien ajan.

Yrittäjät Mikko Tirronen ja Janne Moilanen vuokraavat paljon laitteita. Yksityiset voivat vuokrata laitteita esimerkiksi lasten syntymäpäiville ja kauppakeskukset tapahtumiin. Kahdessa pakettiautossa ja rekassa kulkevat kaikki mitä tarvitaan. Sitä voikin ihmetellä, miten kaikki saadaan mahtumaan mukaan. Tyhjennettynä pomppulinna menee puolitoistametriä kertaa metrin olevaksi rullaksi.


Kouvolassa kiertue oli toista kertaa. Ensimmäinen kerta oli kannattava, joten uudestaan Kouvolaan saapuminen oli selvää. Ensimmäisellä kerralla aina vaikuttaa se, että miten ihmiset oppivat tuntemaan tapahtuman. Aikuiset tykkäävät, kun saavat olla kengät jalassa. Rattaiden kanssa pääsee helposti kulkemaan hallissa, mikä on myös lapsiperheille etu. Lapset herkästi jättävät pian sisään päästyään kengät, ettei tarvitse joka pisteellä erikseen olla ottamassa niitä pois ja laittamassa takaisin.
Syksyllä 2020 Hämeenlinnassa näkyi kävijämäärässä selvästi, että ihmiset lähtivät varovasti liikkeelle. Halleissa on kuitenkin reilusti tilaa liikkua, joten ahtautta ei ole tarvinnut pelätä. Kotkassa tilanne oli selvästi parempi ja ihmiset lähtivät rohkeammin liikkeelle. Kävijöitä on pitkin päivää, joten tungosta ei ole päässyt minään vuonna syntymään.


50 metriä leveä ja 100 metriä pitkä halli on tapahtumaan melkoisen hyvä. On hyvä, kun on tilaa juosta, eikä lasten tarvitse jonottaa. Jos jossakin on jo hyppijöitä, niin sitten vain seuraavalle pisteelle. Sami Hyypiä- areenalla toimintapisteitä oli noin kuusikymmentä. Vaikka sisällä olisi satakin kerrallaan, niin he häviävät suurelle alueelle. Yrittäjät uskovat, että PomppuMaailmassa viihdytään vuodesta toiseen aina uudelleen. Lähimpään paikkaan kiertueen pysähtymistä saadaan kuitenkin odotella vuodenpäivät.

Mikko Tirronen, Aino Tirronen, Aada Moilanen, Eemil Moilanen ja Janne Moilanen viihtyivät Kuusankoskella.

Yölläkin saa hyppiä

PomppuMaailma -kiertue esitteli syksyllä 2020 uutuutensa. Yö -PomppuMaailmassa järjestettiin Kouvolassa perjantaina 23. lokakuuta. Tiistaina kaikki oli hyvissä ajoin jo valmista ja sunnuntaina oli areenan hypyt hypitty.
Yö -PomppuMaailmassa on tarkoitettu 7-14 -vuotiaille, jotka voivat yöpyä ilman vanhempia. Valvojilla on kokemusta lasten ja nuorten kanssa toimimisesta.


Keveyttä ennen nukkumaanmenoa tuovat iltapalahedelmät, tasapainottaen tuhdimpia pizzanpaloja, hattaraa ja poppareita. Aamulla tietysti hiljaisuuden päättyessä nautitaan aamupala.


Yöpymiseen kuuluvat omat säännöt. Ulko-ovet lukitaan yöksi. Avaaminen ja ulos poistuminen ovat ehdottomasti kiellettyjä. Kaikilla halutaan olevan hyvä mieli. Mahdolliseen häiriökäyttäytymiseen puututaan ja tarvittaessa soitetaan vanhemmille. Jotta kaikki saavat riittävästi lepoa, on hiljaisuuden aikana ainoa luvallinen liikuntamuoto vessassa asiointi.

  • Janne Kousa
Eemil Moilanen, Aino Tirronen ja Aada Moilanen valmistautuvat hyppäämään.

Artikkelikuva: Eemil Moilanen, Aada Moilanen ja Aino Tirronen kokeilivat eri aktiviteetteja.

Jaa artikkeli: