Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Psalmitulkintoja

Elimäen ja Valkealan kirkossa sekä Kouvolan keskuskirkossa kuultiin helmikuun alkupuolella psalmitekstejä ja musiikkia kauniisti tulkittuina. Kolehti meni lasten ja nuorten hyväksi paikallisesti.
Helena Berg, Teemu Kääriäinen, Mari Lehtinen, Ville Perkkiö, Terhi Solanterä ja Suvi Suokas lukivat tekstejä vuorollaan ja lauloivat. Pekka Ainali säesti pianolla ja uruilla. Ohjelman kokosi ja harjoitutti Taru Sippola.
Ohjelma oli runsas. Yli parinkymmenen laulun ohella kuultiin puhetta, ja konsertti kestikin puolisentoista tuntia. Erilaisia sävelkulkuja ja tunteita käsiteltiin monipuolisesti.
Mari, Suvi, Ville ja Teemu aloittivat anglikaanisella psalmikaavalla, psalmilla 19. Kaikki laulajat yhdistivät voimansa Kai-Erik Gustafssonin Psalmiin 103. Teemulta kuultiin siitä myös Yrjö Kilpisen versio. Pääasiassa kuultiin sooloja, kahteen otteeseen myös duettoja ja lisäksi useita kvartetteja.
Yhdessä saatiin laulaa psalmin 150 pohjalta virsi 332. Parhaiten psalmeista oli edustettuna 23, joka kuultiin peräti viitenä versiona. Niiden säveltäjät ovat: Leevi Madetoja, Ahti Sonninen, Samuel Liddle, Faith Helen Rogers ja Franz Schubert.

Suvi Suokas on psalmitunnelmissa Pekka Ainalin säestyksellä.
Ville Perkkiön ääni on kantava.
Taputukset tulivat vasta lopuksi. Kuvassa laulajista Terhi Solanterä ja Teemu Kääriäinen, ohjelman koonnut ja harjoituttanut Taru Sippola sekä säestänyt Pekka Ainali.

Psalmit

Psalmien erityishuomiosta kertoo varmasti jo se, että niitä on julkaistu yhdessä Uuden testamentin kanssa ja lisäksi erikseen. Laskentatavasta riippuen psalmeja on 150 tai yksi lisää. Psalmi 151 kuuluu ortodokseilla Psalmien kirjaan. Kaanoniin sitä eivät lue juutalaiset, katolinen kirkko eivätkä protestanttiset kirkkokunnat. Raamatun ulkopuolelle jätetyistä kirjoista puhutaan apokryfikirjoina.
Psalmeja on jo kauan laulettu ja luettu kristikunnassa niin yhdessä kuin yksinkin. Daavidin psalmisto on yksi tunnetuimpia. Yksittäisistä psalmeista tunnetuin lienee Herra on minun paimeneni, psalmi 23, joka mainitaan Daavidin kirjoittamaksi.
JK

Teemu Kääriäinen oli varmasti kotiyleisölle tuttu kanttori.
Terhi Solanterä ja…
…Helena Berg tunnetaan klassisen musiikin tulkitsijoina.
Teemu Kääriäinen käänsi tarvittaessa sivuja Pekka Ainalille.

Artikkelikuva: Mari Lehtinen toimi aiemmin Valkealassa kanttorina.

Jaa artikkeli: