Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Puhaltajamestarin töitä

Pato Klubin vitriinistä silmiini osui lasitöitä. Kari Alakosken töissä näkyy vahva kokemus.
Krakeloitu maljakko kertoo osaltaan erilaisten tekniikoiden hallinnan. Pitäisi perehtyä todella lasitaiteen luontiin, keksiäkseen teosten syntytapahtuman salat.
Lasinpuhaltajan ammatti on Suomessa korkeasti arvostettu. On kuitenkin harvinaista, että kyseistä taidetta saa tehdä työkseen ja vieläpä menestyä. 1956 syntynyt Kari Alakoski on saanut lukuisia palkintoja, muun muassa vuonna 2006 Pohjoismaiden mestaruuden, Iittala Cupin. Kari Alakosken vanhemmat olivat töissä Iittalan lasitehtaassa. Siellä Karikin työskenteli.
Kari Alakoski on yksi niitä harvoja, jotka ovat suorittaneet lasinpuhaltajamestarin erikoisammattitutkinnon. Kari Alakoski on opettanutkin ja huolehtinut näin, että harvinainen lasinpuhalluksen ja lasitaiteen taito säilyy. Teollistuminen on hävittänyt lasinpuhaltajien työpaikkoja. Ennen ammatti oli melko tavallinen.
Kari Alakoski aloitti vuonna 2003 opettamisen Nuutajärven koulutuskeskus Tavastiassa. Monet muotoilualan ammattilaiset ja opiskelijat kysyvät häneltä opastusta.
Massatuotantona voidaan tehdä nättejä ja käytännöllisiä lasiesineitä. Varsinaisia taideteoksia massatuotannon kone ei kuitenkaan pysty luomaan. Siksi kone ei korvaa ihmisen työtä täysin. Vaikka muotoilualaa arvostetaan, heikon työllistyvyyden takia tekijöitä on harvassa.
Janne Kousa

Artikkelikuva: Tarja-kulho on suupuhallettua lasia.

Krakeloitu maljakko ja Crackle-tuikkulasi kertovat ammattitaidosta.
Iltaruskon takana oleva valkoinen pinta tuo mieleeni Lapin tunturien lumipeitteen.
Jaa artikkeli: