Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Puolustusharjoituksia myös rakennetulla alueella

Puolustusharjoituksia myös rakennetulla alueella

Utissa ajoneuvoja

janne
Ma, 11.03.2019 – 19:11

Kymi 119 -paikallispuolustusharjoitus Kouvolan alueella järjestettiin yhteistoiminnassa eri viranomaisten kanssa Kouvolan keskusta – Utti – Vekaranjärvi alueilla 4.-8.3. Harjoituksen johti Karjalan prikaatin apulaiskomentaja, eversti Arto Ikonen.

 

Päämääränä Kymi 119 -harjoituksella oli kehittää paikallispuolustuksen suorituskykyä sekä viranomaisten välistä yhteistoimintakykyä erittäin nopeassa tilannekehityksessä. Kun harjoitus on tiettynä viikkona, pystytään kutsumaan mukaan muita viranomaisia. Kukin viranomainen voi suunnitella osallistumisensa ja resurssinsa. Harjoituksilla viranomaiset voivat harjoittaa yhteistyötä ja toinen toisensa tukemista. 

Karjalan prikaatin valmius- ja varusmiesyksiköitä harjoitettiin nopeaan tehtävien aloittamiseen ja paikallispataljoonan reserviläisiä joukkojen perustamiseen ja tehtävien toteuttamiseen.

Poliisin johdolla harjoiteltiin henkilöiden etsintää ja kiinniottoa laajalla alueella.  Pelastuslaitoksen johdolla harjoiteltiin pelastustoiminnan johtamista ja pelastamista suuronnettomuustilanteessa.

Maavoimissa on tarvetta paikallisjoukkojen harjoittamiseen. Eversti Arto Ikonen vahvisti, että rakennetuilla alueilla pitää harjoitella. Rakennetuilla alueilla pitää osata toimia väestön ja kaiken muun keskellä. Yhdessä kannattaa ja pitää toimia. 

 

Yhteistyötä

– Kaikkien osallistujien yksi keskeinen tavoite on harjoitella muiden viranomaisten tukemista tilanteissa, joissa tarvitaan eri viranomaisten suorituskykyjä tai joissa omat resurssit eivät riitä tilanteen ratkaisemiseen, sanoi harjoituksen johtaja eversti Arto Ikonen. 

– Viranomaisten välinen hyvä yhteistyö syntyy suunnittelemalla, osaamalla toisten toimintatavat sekä harjoittelemalla yhdessä, hän jatkoi.

Harjoitukseen osallistui joukkoja Karjalan prikaatista, Utin jääkärirykmentistä, Maasotakoulusta, 1. Logistiikkarykmentistä, Karjalan lennostosta,  ja Kaakkois-Suomen rajavartiosta. Kouvolan alueen viranomaisia harjoitukseen osallistui muun muassa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä, Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta, Kymenlaakson pelastuslaitokselta, Kouvolan kaupungilta, VR:ltä, Väylävirastosta ja Finnavialta. Sotilaita ja viranomaisia osallistui harjoitukseen yhteensä noin 1400.

Harjoitus näkyi ja kuului viikon aikana eri puolilla Kouvolaa. Tiistaiaamuna Utin ABC:n pihalla olisi voinut luulla tapahtuneen jotakin hyvin vakavaa, pihalla olevista ajoneuvoista päätellen. 

Sotilas- ja viranomaisajoneuvoja osallistui yhteensä noin 125. Panssariajoneuvoja oli käytössä viisitoista ja helikoptereita kuusi.

Harjoituksissa käytettiin merkkisavuja, paukkupatruunoita sekä pieniä räjähteitä. Niistä sekä liikenteestä aiheutui melua. Viranomaiset eristivät alueita harjoituksen aikana tarpeen mukaan, jotta sivulliset eivät olisi joutuneet vaaratilanteisiin.

 

Pelastustyötä

Kouvolan pelastuspäällikkö Juha Tiitinen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoi velvollisuudesta varautua suuronnettomuuteen. Tämä koskee pelastuslaitoksen lisäksi ratapihalla toimivia yrityksiä. Kouvolan kaupungin rooli on tärkeä. Juha Tiitinen pitää erittäin hyvänä, että kaupunki on mukana. Harjoituksessa on mallinnettu alue, jolle ammoniakkisäiliön vuoto leviäisi. 

Viestin levittämiseen alueen ihmisille haetaan aiempaa parempia järjestelmiä. Hälyttimet testataan säännöllisesti toiminnan varmistamiseksi. 112 Suomi -sovelluksen myötä levitettiin keskustan puhelimiin harjoituksissa tiedotetta. Sovelluksen lataamista toivotaan kansalaisilta. Jos puhelimessa on vanha sovellusversio, se pitäisi päivittää.  

 

Harjoituksia

Tiistaina 5.3. Utin lentokentän lähialueella harjoiteltiin ilmaliikenneonnettomuuden jälkeistä pelastustoimintaa Pelastuslaitoksen johdolla. Mukana harjoitustoiminnassa oli Utin jääkärirykmentti, Poliisi, Finavia, Kymsote ja Karjalan prikaati.

Keskiviikkona 6.3. Kouvolan ratapihalla harjoiteltiin suuronnettomuutta. Kouvolan kaupunki harjoitteli sisälle suojautumista ja ilmanvaihdon sulkemista omissa toimipisteissään.

Keskiviikkona oli myös Poliisin johtama tilanne, jossa harjoiteltiin epäiltyjen henkilöiden etsintää ja kiinniottoa. Harjoitustilanteessa oli mukana Kaakkois-Suomen rajavartiosto, Karjalan prikaati ja Kymsote. 

Karjalan prikaati harjoitteli kohteiden haltuunottoa Keltissä ja Korialla. Harjoitusjoukot siirtyivät Kouvolan Tykkimäestä Kouvolan keskustan kautta Korialle ja Kelttiin. Harjoitusjoukko palasi takaisin samaa reittiä Tykkimäkeen. Aikataululla pyrittiin välttämään pahimmat ruuhka-ajat, mutta väistämättä liikenteeseen oli vaikutusta. 

Torstaina 7.3. Karjalan prikaati harjoitteli lentotukikohdan haltuunottoa Utissa. Harjoitukseen liittyi harjoitusjoukon siirtyminen Kouvolan Tykkimäestä Aitomäen kautta Uttiin.

• JK
 

Jaa artikkeli: