Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Puotimuseo valmistautuu kesään

Puotimuseon alakertaan avautuu kesäkuussa Taitavat kädet – paikallistaidetta Kymenlaaksosta -näyttely. Avajaisia vietetään 6.6.2021, mutta näyttelyt ovat avoinna jo 2.6. alkaen.

 Yhteen Pokintalon ala­kerran huoneeseen näy­tille saadaan Maikki Taimisen kokoamat Esiliinat kautta aikojen.

Toisessa huoneessa päästään ihailemaan Kouvolan kansa­laisopiston ryhmissä valmistet­tuja käsitöitä.

Hauskana yksityiskohtana ke­sän muissa museon näyttelyissä tulevat olemaan barbinuket ja niille käsityönä tehdyt vaatteet.

Pysyvinä näyttelyinä Puoti­museon alakerrassa ovat kol­men eri aikakauden puodit, joi­hin on vuosien varrella kerätty upean paljon nähtävää. Erityi­sen hieno on 1900-luvun kaup­pa.

Yläkerrassa heti portaiden vierellä pääsee tutkimaan van­haa koululuokkaa pulpettei­neen. Pöydällä lepää nostalgi­nen Aapinen.

Kultainen Aapinen Valkealan Puotimuseon koululuokassa. Kuva: Laura Parkko

Pysyvänä näyttelynä Pokinta­lon yläkerrassa on Kahvikutsut, apulaisen kamari sekä kauppi­aan toimisto. Huoneiden tape­tit on painettu ja teetetty alku­peräisten mallien mukaan. Ne ovat upean koristeellisia taidon­näytteitä.

– Se oli Valkealan kunnal­ta aikamoinen satsaus, kun ko­kosivat tämän miljöön, Keijo ”Cece” Anttonen kiittelee.

Osa museon tavaroista on pe­lastettu roskalavoilta ja osa on saatu lahjoituksina. Jos samoja tuotteita on tullut useampi saa yhdistys niistä hieman tuottoja museon ylläpitoa varten, kun ne myydään vanhan tavaran kau­passa.

– Pelkillä pääsylipputuloilla ei museo pyöri, joten kaupasta saadut tulot ovat erittäin terve­tulleita. Niillä saa taas makset­tua osan museon korjausta kai­paavaa seinää. Myös avustukset ja tuet ovat todella tärkeitä, Cece kertoo.

Tapahtumia

Kesällä alueelle on tulossa ainakin neljä tapahtumapäivää, joista yhdistys lupaa tiedottaa paikallisissa lehdissä, tiedot­teilla, yhdistyksen kotisivuilla, sekä tienvarsimainoksilla.

Tapahtumapäivinä pidetään museo avoinna vierailijoille. Samalla pääsee tutustumaan vanhan tavaran kauppaan, las­ten leikkipuotiin, kahvila-ait­taan sekä Sotilaskodin auto­näyttelyyn.

Yhdistys

Yhdistyksen aktiivit ovat käyneet kevään kynnyksellä jo ahkerasti talkoilemassa Puoti­museon pihalla. Oma homman­sa on myös availla museo taas talven jälkeen museovieraille.

Yhdistyksen aktiiveja. Vasemmalta Erkki Sillanpää, Margetta Ala-Krekola, Heli Taipalus, Cece Anttonen, Keijo Kouvonen ja Marja Tiihonen. Kuva: Laura Parkko

Puotimuseon tontit ovat mu­seoyhdistyksen. Rakennukset ovat kaupungin omistuksessa, ja yhdistyksellä on niihin käyt­töoikeus. Heillä on myös kun­nossapitovelvollisuus.

Valkealan Museoyhdistyksen laittoi alulle Erkki Sillanpää ja se rekisteröitiin vuonna 2016.

– Museota ei varmaan olisi syntynyt ilman häntä. Häntä voi kutsua hankkeen isäksi, Antto­nen toteaa.

Puotimuseolla on jokaiselle jotakin. Lapsille on oma las­tenaitta, jossa saa leikkiä kaup­paa.

– Haaveissa olisi vielä saada korsumuseo takaisin, Anttonen sanoo

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: