Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Purettavia pientaloja

Hannele Kaipainen asetteli vitriiniin lasten Lego-rakennelmia pääkirjastolla. Lokakuun ensimmäisenä vitriineihin löysivät tiensä legorakennukset ja niihin liittyvät pienet tarinat.

Hannele Kaipainen kertoi pääkirjastolla kokoontuvan legoklubin toiminnan olevan mahdollista Kiinteistömaailman Harri Valkosen lego-lahjoituksen myötä. Kirjaston määrärahat ovat tiukentuneet, joten itse ei legoja olisi voitu hankkia. Legorakentelu vaatii paljon tilaa. Sopivin tila löytyi Mediamajasta. Lego-klubi kokoontuu siellä kerran kuukaudessa tunniksi.

Työt on jatkossakin tarkoitus asettaa esille. Poikkeuksellisesti näyttelytila oli tyhjänä, joten sinne saattoi töitä tuoda piristämään. Jokainen lapsi avasi työtään tekstein. Lapsilla on todella paljon erilaisia ideoita.

Lohikäärmetalossa ei varmastikaan tule kylmä.
Viisivuotiaan Onnin lapussa lukee: Iskä tulee kotiin ja äiti tekee makaronisoppaa.
Roopen Lego-talo on esimerkiksi uima-altaalla varustettu kesämökki.

Pienten mökkien laittajia

Ohjaajana Hannele Kaipainen alustaa tunnit. Tällä kertaa innoittajana toimi Pekka Juhani Hannikaisen sanoittama Mökin laittaja, joka alkaa sanoilla: ”Nytpä tahdon olla ma, pienen mökin laittaja.” Lapset saivat pohtia, millaisessa talossa haluaisivat tulevaisuudessa asua. Jatkossa on tarkoitus, että Lego-klubin ohjaajina voisivat toimia myös muut kirjaston työntekijät. Siten saadaan illan aiheisiin erilaisia näkökulmia.

Lego-klubiin osallistuu 5-90-vuotiaita, tyttöjä, poikia ja huoltajia. Vanhemmat keskustelevat lasten töistä. Hannele mainitsikin Lego-klubin olevan hyvä tapa osallistua lasten kanssa yhteiseen toimintaan.

Vapaaehtoistyöntekijänä Lego-klubeissa toimii Hannele Seppälä, joka on toiminut koko klubin kätilönä. Lego-klubin vetämiseen kuuluu myös suunnittelu ja purkaminen. Työt on pakko purkaa, vaikka osa onkin sitä harmitellut.

Legojen etuihin kuuluu se, että ne kestävät aika pitkään. Lego-klubin palikat ovat upouusia. Vanhat palikat sopisivat niiden kanssa rakennettaviksi. Tämä harrastus yhdistää monta sukupolvea. Legot voi pestä, mikä tekee niistä osaltaan iättömiä.

Albert Einstein on sanonut, että mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto. Mielikuvitusta on tarvinnut esimerkiksi siinä tilanteessa, että haluttua palikkaa ei ole ollut käytettävissä. Sitten on täytynyt ajatella, voisiko saman asian tehdä toisin.

JK

Aikuinen on saanut kirjoittaa ylös Eemilin tarinointia.
Tällainen on kuussa oleva talo
Vitriini piti huolta siitä, etteivät legot keränneet pölyä.
Jaa artikkeli: