Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Putkimiehen elämää

Se on Niemiin moro! on Joojan kesäteatterinäytelmä, jonka ensi-ilta oli 12. heinäkuuta. Esityksiä Kouvolatalon ulkonäyttämöllä on heinäkuisten lisäksi vielä kolme kalenterin käännyttyä jo elokuulle.

Näytelmän alussa huumori antoi vähän odottaa itseään putkimiehen veneillessä itsensä paikalle. Väliajan tullessa jäi juonikuviosta pettymyksen tunne. Tunne katosi tapahtumien vyöryttyä lavalla ylitselyövän naurettavasti eteenpäin. Huumorin takaa löytyy syviä sävyjä. Tarina opettaa, ettei arjen kannata antaa liiaksi rutinoitua ja omia tapojaan on hyvä miettiä. Mielestäni nämä säännöt pätevät, oli sitten parisuhteessa tai yksin.

Selvää on, ettei kaikki mene aina putkeen. Ei vaikka ammattina olisi putkimies. Erityisen mainioita roolihahmoja oli mielestäni ensimmäisellä väliajalla. Ilmastonmuutos on päivänpolttava puheenaihe. Näytelmän henkilön näökanta asiaan on yllättävän pirteä.

Mjullqvist herättää huomiota, missä tahansa liikkuukin, oli aurinkolippa käytössä tai ei. Matti Olenius haastaa makkaroita hamuavana naapurina Riku Myllerin esittämän putkimiehen anteliaisuuteen.

Kuukausien työn tulos

Näytelmä on vahvasti paikallinen. Käsikirjoitus on työryhmän, joten muualla ei näytelmää ole nähty. Juonen edetessä kuulee tuttuja paikannimiä.

Eveliina Lätti ohjasi näytelmän ja vastaa suurimmasta osasta rooleja, kuten Lainasta. Eveliina varastaa show’n kerta toisensa jälkeen. Nimiroolissa putkimiehen työn rattoisuutta ja huonoja puolia valottaa Riku Myller. Työtä riittää putkimiehellä jo siinäkin, ettei jää omassa tarinassaan toisten varjoon. Naapurin Mjullqvist saapuu lavalle Matti Oleniuksen lavakarismaa sädehtien. Erästä hykerryttävää asiakasta vain kuullaan. Se, ettei hän ole paikan päällä, ei kuitenkaan estä häntä olemasta hankala.

Juho Lätti sävelsi, sanoitti ja sovitti musiikin sekä ohjasi musiikkiosuudet. Hän myös soittaa paikan päällä, osan äänistä tullessa koneelta.

Juho lätti kertoi, että näytelmän käsikirjoitus tehtiin alkuvuodesta. Ulkonäyttämöä vuokrattiin viimeisiä harjoituksia varten. Hirveällä kaatosateella täytyi lähteä evakkoon. Se on Niemiin moro! on Joojan toinen kesäteatteriesitys. Viime vuonna esiinnyttiin Kymin huvilalla näytelmällä Kouvolalain normipäivä. Esitysten väkimäärä nousi vaiheittain.

Elina Winne, avustajanaan Matti Niemelä, vastasi lavastuksesta. Lavasteista haluttiin käännettävät. Lisäksi mietittiin, mitä lavasteiden halutaan sisältävän.

Eveliina Lätistä on vaikka minkä ikäiseksi. Asut ja hahmot vaihtuvat monet kerrat.

JK

Jaa artikkeli: