Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Puukauppa käy vilkkaasti

Vaikka tilanne maailmalla ja Suomessa on tällä hetkellä erikoinen, on puulle hyvä kysyntä ja metsänhoitotöiden suunnittelu ajankohtaista.

Metsä Groupin metsäasiantuntijoiden, Valkealan alueesta vastaavan Matti Vesasen ja Utista etelään päin eli Sippolan seudulla työtä tekevän Seppo Katteluksen, työhön ei ole koronan aiheuttamat rajoitukset juurikaan vaikuttaneet muuten kuin tapaamisten ja sopimisten järjestelyissä.
– Kauppaa tehdäänkin nyt vilkkaasti etenkin kesäkorjuukelpoisista kohteista, Matti Vesanen kertoo.
– Puulla on hyvä kysyntä ja ostamme puuta sekä myymme metsäpalveluja aktiivisesti. Metsä Group on Suomen suurin puun ostaja ja sahatavaran tuottaja, joten puuta tarvitaan tasaisesti läpi vuoden, hän jatkaa.
Kelit metsässä liikkumiseen ovat nyt parhaimmillaan. Vielä ei ole hyönteisetkään suuremmin kiusana. Nyt on siis metsänomistajalla hyvä aika miettiä yhdessä metsäasiantuntijan kanssa, mitkä metsänhoitotyöt ja hakkuut tulevat tehtäväksi tänä vuonna.
Jos esimerkiksi taimikonhoitotöihin on tarvetta, eikä metsänomistajalla ei ole mahdollisuutta tehdä niitä itse, hoituvat työt kätevästi esimerkiksi Metsä Groupin kautta. Ajallaan tehty työ palkitsee metsänomistajan taimikon hyvällä kasvulla ja samalla hiilinielutkin pysyvät hyvässä kunnossa.
Talvi oli poikkeuksellinen monessakin mielessä. Seppo Kattelus vinkkaa metsänomistajia kiertämään ainakin viime vuonna istutetut alueet lävitse. Routa on paikka paikoin nostanut taimia kokonaan maan pinnalle, ja nyt sellaisten alueiden täydennysistutus on ajankohtaista. Myöhemmin kesällä roudan nostamat taimet ovat kuolleet. Täydennysistutus on silloin hankalampaa, koska muu kasvillisuus on noussut.
– Vallitseva Korona-tilanne otetaan huomioon puunhankinnassa. Tärkeintä on varmistaa henkilökuntamme ja asiakkaidemme terveys, toteaa piiripäällikkö Jari Makkonen.
Metsä Group on ohjeistanut henkilökuntaa olemaan mahdollisuuksien mukaan etätöissä. Myös metsänomistaja voi tehdä puukaupat ja hoitaa muut asiat sähköisesti vaikka kotisohvalta.
Jos tavataan maastossa, pidetään turvallinen etäisyys.
Jari Makkonen kannustaa Metsä Groupin jäsenyyteen, sillä omistajajäsenille kertyy sekä puukaupasta että metsäpalveluista bonuksia, joita voi joko tulouttaa seuraavan puukaupan yhteydessä tai käyttää palveluiden ostoon.
Omistajajäsenet voivat sijoittaa puukauppatuloja myös A-lisäosuuksiin, joille esimerkiksi vuoden 2019 tuloksen perusteella maksettiin korkoa 6,0 prosenttia.
• A&SK
Matti Vesanen, Seppo Kattelus ja Jari Makkonen tekevät työtä tiiviisti yhdessä, joten turvaväliä ei metsässäkään pidetty. Metsänomistajien kanssa sovitaan pidettäväksi parin metrin etäisyys.

Jaa artikkeli: