Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Puussa käytäviä

Niivermäen reitin kohteisiin kuuluu kirjanpainajatuho. Kuvioissa riittää ihmeteltävää.

Kirjanpainaja on kaarnakuoriainen. Se on Suomessa yleinen. Mittaa tummilla kuoriaisilla on suunnilleen viisi millimetriä.

Kyseessä on kuusen talousvahingoittaja numero yksi. Yleensä kirjanpainaja viettää aikaansa heikentyneen kuusipuun kuoren alla. Helteillä on ikävä sivuvaikutus. Lämmön ja kuivuuden myötä tuholaisten määrä kasvaa. Kirjanpainajat voivat levittäytyä lämmön myötä terveisiin puihin ja aiheuttaa laajat puutuhot.

Syystä tarkkailtava

Kirjanpainajat valkoisine toukkineen tuhoavat puuta ja heikentävät sen ravinnonsaantia. Kun Syömäkuviot yltävät puunrungon ympäri, puu kuolee pystyyn. Kaarna irtoaa kuolevasta puusta levynä. Puun kuoltua kirjanpainaja muuttaa toiseen heikentyneeseen puuhun. Kirjanpainajan tuhoamissa puissa lisääntyvät kirjanpainajan luontaiset viholliset, kuten muurahaiskuoriaiset. Näin metsän luontainen elinkierto tasapainottuu.

Kuusikon tyvikaarnasta löytyviä ensioireita ovat pienet pyöreät rei’ät ja ruskea puru. Tarkkuutta on metsänomistajan suotava noudattaa. Tuhoutuneen puun arvo romahtaa, mutta paniikissa ei kannata myydä hyviä puita alihintaan.

Tuhottu puu ei kelpaa sahatavaraksi. Tuhottu puu voi kelvata energiapuuksi pienellä korvauksella. Toisaalta, jos iskemäpuu on menetetty, ei sille enää elokuussa ainakaan kannata tehdä mitään. Se johtaa vain siihen, että seuraavana kesänä kirjanpainaja etsii uutta puuta.

Kirjanpainaja kiinnostuu kaikkein arvokkaimmasta puusta, joka on kasvanut metsässä vuosikymmeniä. Kirjanpainaja nakertaa puuhun käytäviä ja munii niihin. Se myös syö kuusen nilaa.

Kannattaa toimia

Jos kaatuneita puita on kymmeniä, niin silloin on viimeistään syytä toimia. UPM Metsältä neuvotaan myöhästyjiä korjaamaan myrskyjen kaatamat puut metsästä mahdollisimman aikaisin seuraavana vuonna ja pitämään puut elinvoimaisina. Hakkuita ei kannata venyttää liian pitkälle.

Toukokuussa tuhojen leviämistä voidaan estää kaatamalla vioittuneet puut ja kuljettamalla ne pois metsästä mahdollisimman nopeasti. UPM Metsällä neuvotaan käyttämään feromonipyydyksiä. Niillä voi selvittää parveilevien hyönteisten määrän ja muun torjunnan tarpeen. Ne voivat myös jonkin verran vähentää terveeseen puustoon iskevien hyönteisten lukumäärää.

Kolme lajia

Luonnonvarakeskukseen kuuluva Metsäntutkimuslaitos mainitsee kirjanpainajia olevan kolmea lajia; kirjanpainaja, pikkukirjanpainaja ja kiiltokirjanpainaja. Pikkukirjanpainaja ja kiiltokirjanpainaja elävät ohuen kaarnan alla. Yleensä ne viihtyvät pienempien kuusten latvuksissa. Varsinainen kirjanpainaja on suvun lajeista haitallisin. Ongelmia on esiintynyt myös ainakin Keski-Euroopassa, Norjassa ja Ruotsissa.

Kirjanpainaja kuljettaa mukanaan sinistäjäsieniä. Ne aiheuttavat värivikaa ja tappavat osaltaan puuta. Koiraat kulkeutuvat paksun kaarnan alle. Sinne ne kemiallisia houkutinaineita, feromoneja, erittämällä houkuttelevat naaraita. Ne menevät pariutumiskammioon.

Jokainen naaras kaivertaa oman emokäytävänsä. Se on puun pituussuuntainen. Toukat saattavat syödä toisiaan, jos niiden ravintosyönnille ei jää riittävästi tilaa. Syömäkuvioiden myötä puun nilakerroksen nestevirtaukset katkeavat.

JK

Kirjanpainajan tuhot ovat kaunista, mutta epätoivottua katseltavaa. Niivermäessä ne saavat kuitenkin olla osa luonnon kiertokulkua.

Jaa artikkeli: