Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Puutarhapolulta antimia syksyyn

Huhdasjärven kylätalolla järjestetään syyskuussa sadonkorjuujuhla. Siihen pyritään satoa saamaan hankkeen tuella rakennellulta puutarhapolulta.
Huhdasjärvellä sijaitsevan kylätalon omistaa Huhdasjärven Kyläosuuskunta. Yleensä talossa pidetään kirpputoria ja kahvilaa. Toiminnasta saatava raha menee talon ylläpitoon ja yleishyödylliseen toimintaan. Tärkein tavoite on pitää kylää elävänä.
Kylätalolla on järjestetty kylälounaita ja tupapäiviä. Teemoja on ollut runsaasti erilaisia, muiden muassa merirosvo-bileet, salakapakka ja 70-luvun bileet. Ruokiin on haettu reseptejä esimerkiksi ranskalaisen ja meksikolaisen keittiön aarteista.
Kylätalo sai uutuuteensa eli puutarhapolkuun tukea 3 500 euroa Elinvoimaa kyliin -teemahankkeen myötä. EU-rahoitteista hanketta koordinoi Pohjois-Kymen kasvu ry. Rahalla ostettiin runsaasti taimia.

Levähdyspaikkoja on useita.
Kasvihuone ei ole sieltä tavallisimmasta päästä.
Variksenpelätti vartioi.

Polulla

Suvi Autio kertoi, että sadonkorjuujuhlaan tulee tarjolle puutarhapolun antimia. Jännityksellä odotetaan, mikä siihen mennessä kypsyy. Persikkapuu varsinkin on niin varhaisessa kasvuvaiheessa, ettei sitä puutarhasta vielä tänä vuonna saa.
Puutarhajuhlassa alue valaistaan lyhdyillä, ja sään salliessa laitetaan telttoja. Moni osuuskuntalainen on mukana Raakussa, jonka levy julkaistaan. Tarkoitus on saada muitakin muusikoita mukaan.
Koko alueen kiertävällä, satojen metrien mittaisella puutarhapolulla huomiota kiinnittävät monet asiat. Jussi Koverola on tehnyt dome-kasvihuoneen. Muoto on taatusti sellainen, ettei vastaava joka puutarhassa tule vastaan.
Polulla saa kävellä luonnonrauhasta nautiskellen. Halutessaan voi onkia Suvi Aution yhteystiedot ja pyytää hänet oppaaksi.
Suvi Autio kertoi kasvien kasvavan eri kerroksissa. Pensaan alla on yrttejä, ja vieressä voi olla puu. Puutarhasta haluttiin mahdollisimman monipuolinen. Puutarhassa kasvaa päärynää, persikkaa, luumua, kirsikkaa ja monenlaisia omenoita. Pensaiksi valittiin valko-, puna- ja mustaherukkaa. Peikonpähkinän kasvuakin odotellaan.
Vaihtelua kasvien vehreyteen tuovat linnunpelätti, halihaapa sekä sen vierellä sijaitseva pusupenkki. Lähistön joella menee melontareitti. Kyläosuuskunnalla on yksi kanootti vuokrattavana.

Huomenna jälleen lisää Jaalan kierrokselta…
JK

Portteja on polulla useita.
Halihaapa ja pusupenkki vartovat kävijöitä.
Kotkottajia ja kaakattajiakin löytyy.

Artikkelikuva: Kukat ovat osa puutarhaa.

Jaa artikkeli: