Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Pyy pienenee, kun lopun aika tulee Viikon 20 luontoääni Yleisradiossa

Suomen toiseksi pienimmän kanalinnun pyyn mieleisin elinympäristö on kuusivoittoinen, varttunut sekametsä, jossa rehottaa runsas aluskasvillisuus saniaisineen ja puronvarsikasveineen.
Pyylle sopivia metsiä Valkealasta vielä löytyy, sillä vuoteen 2010 ulottuneen lintuatlastutkimuksen mukaan laji pesi jokaisessa 10×10 kilometrin tutkimusruudussa. Mutta avohakkuut ovat myrkkyä varsinkin monille kanalinnuille.
Jos metsänkäsittelyssä säilytetään puiden monilajisuus ja pienkosteikot, pyyn elämisen ehdot pysyvät kohtuullisena. Leppä ja koivu ovat pyylle erityisen tärkeitä talvisena ravinnon lähteenä.
Kanalinnut olivat talonpoikaisen Suomen metsäkansalle tärkeitä. Siitä kertovat sanonnat “selvä pyy” ja “pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä”. Ehkä selvä pyy oli kuitenkin joku muu tähtäimessä ollut lintu.
Veikko Huovisen luoma korpifilosofi Konsta Pylkkänen teki tieteellisen löydön ampuessaan pyymetson, joka oli suurempi kuin pyy. Pyy ei kuitenkaan ole Suomen pienin kanalintu, vaan sen sijan on ottanut viiriäinen. Mutta keskenkasvuiset pyyt, jotka ovat viiriäisen kokoisia, osaavat lentää.
• Markku Paakkinen
Pyyn höyhenpuvun kirjailu sisältää lukemattomia kauniita yksityiskohtia. Kukolla on musta leukalappu.

Jaa artikkeli: