Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Rakeita

Ukkospilvissä muodostuu nopeasti kohoavia nousuliikkeitä eli nousuvirtauksia. Rakeiden syntymiseen vaaditaan voimakkaita nousevia ilmavirtauksia. Ilmakehän olosuhteiden täytyy olla otolliset rakeille. Täytyy olla riittävästi kosteutta, ilmakehä epävakaassa tilassa ja tuuliväännettä.
Niin kutsuttuun raealkioon kerääntyy ympärille vesihöyryä, joka alkaa tiivistyä ja jäätyä. Enimmäkseen rakeiden kasvu tapahtuu pilven keskiosassa, noin 5–8 km korkeudessa. Kun nousuvirtaus heikkenee tai rakeista tulee liian painavia sen kannateltavaksi, rakeet putoavat. Ennen putomistaan maahan pienet rakeet ehtivät sulaa jonkin verran. Suurille rakeille ei tapahdu juuri mitään.

Huhtikuussa saatiin rakeita useaan otteeseen.

Haitta

Rakeen halkaisijan noustessa sen putoamisnopeus kasvaa. Läpimitta vaikuttaa rakeen haitallisuuteen. Kuuropilven laskuvirtaus saa rakeet tulemaan viistosti alas. Silloin ne voivat rikkoa ikkunoita.
Maailman suurin rae havaittiin Yhdysvalloissa, Etelä-Dakotan osavaltiossa 23.7.2010. Halkaisijaltaan 20 senttinen rae putosi taivaalta Vivianin pikkukaupungissa. Suomessa suurimmat havaitut rakeet ovat olleet läpimitaltaan 9-senttisiä. Suurissa rakeissa muoto voi olla hyvinkin epämääräinen.
Kun rae on yli 2-senttinen, alkaa syntyä vahinkoja, kuten pieniä lommoja metallipintaan. Jättirakeet rikkovat ikkunoita, talojen valokatteita ja jopa kattorakenteita. Niistä aiheutuu suuria lommoja autojen metallipintaan ja tuulilasi voi rikkoutua täysin. Linnut ovat jättirakeita vastaan puolustuskyvyttömiä. Montanassa arvioitiin yli kymmenen tuhannen linnun kuolleen rakeiden takia kesällä 2019.
Suurien rakeiden takia on kuollut karjaa ja jopa ihmisiä. Pitkäkestoisena raesateena pienistäkin rakeista voi olla haittaa. Peltoviljelykset lakoontuvat, viemäriverkosto tukkeutuu ja liikenne vaikeutuu.

Pitkänäperjantaina tuuli pöllytti rakeita ympäriinsä.

Suojautumista

Rakeiden halkaisija lasketaan ääripäästä toiseen. Epämääräiset nystyrät rakeen reunoilla huomioidaan. Yleensä raekuurossa on kooltaan erilaisia rakeita. Koostumus ja muotokin voivat vaihdella saman kuuropilven alla. Raetta tulee mitata joko viivoittimella tai mittanauhalla. Sitä voi verrata myös tunnettuun kappaleeseen, jonka koko on vakio. Tällaisia ovat esimerkiksi euron kolikko ja pingispallo.
Kesäisiin kuuropilviin liittyy jäärakeita ja kevääseen, syksyyn tai alkukesään kuuluvat kylmän purkaukseen liittyvät lumirakeet. Lumirakeet pomppivat jonkin verran ja ovat jäärakeita hauraampia. Matalista kerrospilvistä voi sataa kylminä vuodenaikoina lumijyväsiä. Ne ovat ikään kuin pieniä lumipalloja ja tuovat mieleen mannaryynit. Erityisesti suurista rakeista kaivataan tietoja Ilmatieteen laitoksella.
Suomessa rakeista on koosta riippuen aiheutunut esimerkiksi pintahaavoja terävistä rakeen reunoista, huopakattoihin vaurioita, maalien irtoamista rakennusten ulkoseinistä ja autojen vaurioitumista lunastuskuntoon. 31.7.2014 Kainuussa, Suomussalmella mitattiin rakeen halkaisijaksi tuo ennätyksellinen 9 senttimetriä.
Ilmatieteen laitos ja pelastuslaitosten edustajat ovat yhdessä laatineet toimintaohjeet suurien rakeiden varalta. Tilanteessa on kuitenkin itse otettava vastuu ja harkinta käyttöön.
Ennen tilannetta ei tule lähteä vesille. Kattoikkunat on suojattava, ikkunat ja ovet suljettava. Pihan irtain täytyy suojata. Eläimet on pidettävä sisällä. Auto kuuluu katokseen. Täytyy kuitenkin varmistaa, ettei sinne pääse rakeita.
Sisätiloissa tulee pysytellä pois ikkunoiden läheisyydestä. Ainakin lasi- ja muovikatteisista tiloista, telttakatoksista, kevyistä rakennelmista ja valokatteisista tiloista tulee pysyä poissa raekuuron aikana.
Jos on ulkona, eikä ehdi sisälle on tärkeää suojata etenkin pää. Autoillessa näkyvyys voi heiketä, tienpinta liukastua ja tuulilasi vaurioitua. Autoa pysäköitäessä ei saa vaarantaa liikenneturvallisuutta. Hätävilkkuja tulee käyttää.
Kun tilanne on ohi, kannattaa välttää turhaa matkustamista. Tiellä saattaa olla puiden oksia ja tie voi olla vielä liukas. Jos itsellä tai läheisillä ei ole hätää, saattaa naapuri tarvita apua. Vaurioiden varalta tulee tarkistaa rakennuksen kattorakenteet ja ikkunat. Sadevesijärjestelmien tukkeuduttua, täytyy ne puhdistaa.
JK

Rakeita sai kerättyä keoksi.


Jaa artikkeli: