Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Rakennukset saa pysymään kuivina

Esa Tommolan keksinnöllä rakennukset pysyvät kuivina. Keksintö säästää haluttaessa huomattavasti korjauskuluja ja jouduttaa rakentamista.

Valkealasta lähtöisin olevan Esa Tommolan kiinnostus ja tietotaito johtivat siihen, että hän keksi menetelmän rakennusten kuivattamiseen ja kuivana pitämiseen. Järjestelmä soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen, ja siihen voi tutustua käynnissä olevilla Asuntomessuilla.

Esa Tommolan kehittämän järjestelmän nimi on SafeDrying (turvallinen kuivaaminen). Sitä on asennettu niin omakotitaloihin, rivitaloihin kuin kerrostaloihinkin vuodesta 2016 lähtien. Myös muutamat koulut, päiväkodit, terveyskeskukset ja uimahallit ovat saaneet kosteusongelmiinsa avun SafeDrying- järjestelmän avulla. Se sopii kaikkien betoni- ja kivirakenteiden kuivaamiseen.

Esa Tommolan apuna messuosastolla on Enni Könönen. Taustalla on järjestelmällä korjattuja kohteita.

Miten järjestelmä toimii?

Rakenteiden kuivaaminen ja niiden kuivana pitäminen perustuu kuivatuskanavistoon, jonka sisällä suljetusti kiertävä ilma kuivataan, lämmitetään ja uudelleen kierrätetään kuivatusyksikön kautta. Uudiskohteissa kuivatuskanavat valetaan betonilaatan sisään, kun taas korjauskohteissa kanavisto voidaan urata rakenteisiin, tai asentaa pinta-asennuksena seinän ja lattian liitoskohtaan.

Ilmankierto takaisin kuivatusyksikköön kestää vain muutamia sekunteja. Kun rakenteiden suhteellinen kosteus (RH) on saatu laskettua tyydyttävälle tasolle, etäseurannalla varmistetaan myös niiden pysyminen riittävän kuivina.

Isä jo totesi

Esa Tommolan isä, vanhan polven rakennusmestari, tiesi jo, että ”vesi on tärkeä asia ihmisille, mutta sitä ei saa päästää rakenteisiin, varsinkaan betonin sisään”. Tätä ajatusta vähitellen jalostaen Esa sai yhteistyöllä Tekesin (nykyinen Business Finland) kanssa kehitettyä SD-järjestelmän. Hän toimii tällä hetkellä SafeDryingissa hallituksen puheenjohtajana.

Nykyisin Tampereen seudulla asuva Esa Tommola muistelee mielellään aikojaan Kuivalassa:

– Monissa häissä on nuorisoseuran talolla tullut oltua mukana.

• JS

Artikkelikuva: Esa Tommola osoittaa riittävää turvamarginaalia rakenteiden kuivaamisessa.

Värikkäät hapsut näyttävät, miten lämmin ilma putkistoissa liikkuu.

Ratamoon ainakin!

Passiivitalojen toimitusjohtajana aiemmin toiminut Esa Tommola vakuuttaa uudella keksinnöllään.

Rakennuskustannuksiin uusiin kohteisiin tulee noin puoli prosenttia lisää. Se voi tulla takaisin jo säästönä, kun rakentaminen nopeutuu, kun betonin ei ole pakko olla aivan kuivaa pinnoitettaessa.

Korjauskustannuksissa järjestelmän käyttö tuo Esa Tommolan mukaan aivan toisen luokan säästöjä. Jos oleellisia mikrobikantoja ei ole vielä ehtinyt kehittyä ja kiinnittyä rakenteisiin, alapohjan kuivaus voi pelastaa rakennuksen murto-osalla siitä mitä perusteellisempi remontti maksaisi.

Suurin hyöty saadaan, kun kuivatusjärjestelmä laitetaan uusiin rakennuksiin. Kymenlaaksossa suurin tarve on varmasti soiseen maastoon rakennettavalla Ratamo-keskuksella. Mikään rakenne ei pysty siellä estämään veden nousua, eikä pumppaus riitä.

Safe Dryer voi pelastaa niin sairaat ihmiset kuin rakennuksen jopa seuraavalle sukupolvelle.

Mielenkiinnolla odotamme, käyttävätkö päättäjät järkeä vai rakennuttavatko hometalon.

• AK

Jaa artikkeli: