Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Räppääjä viihdyttää

Räppääjä viihdyttää

Rauha, Risto, Nelli

janne
Su, 24.02.2019 – 21:26

Seitsemännestä Risto Räppääjä -elokuvasta järjestettiin lehdistönäytös 8. helmikuuta Kino 123:ssa. Risto Räppääjä ja pullistelija on Ricky Rapper Oy:n ja Solar Filmsin yhteistuotantoa. 

Ensimmäinen Risto Räppääjä -elokuvista ei juurikaan kiinnostanut ja jätti jopa tunteen siitä, ettei myöhempiäkään viitsi katsoa. Nyt elokuvasarjan seitsemännen katsottuani viihdyin niin hyvin, että voisin jopa katsoa aiemmin tehtyjä Risto Räppääjiä. Elokuva nauratti useassa kohdassa ja sisältää vakavaakin asiaa perhesuhteista. Tunnelmaltaan letkeän kesäinen elokuva on värikäs, mutta ei räikeä.

Roolitus on mainio. Lennart Lindbergiä esittävä Ylermi Rajamaa hyppäsi suuriin saappaisiin, kun roolin tulkitsivat aiemmin pitkän kokemuksen omaavat Martti Suosalo ja Vesa Vierikko. Pamela Tola on Rauha Räppääjänä iloinen ja esiintymistavaltaan raikas. Putouksesta tuttuja ovat Pakastaja Elvinä hupailuttava Jenni Kokander sekä Bill Pöntisen urheiluhulluuden ytimeen roolittautunut Timo Lavikainen.

 
Lapsinäyttelijät ovat hyvin luonnollisia rooleissaan. Missään vaiheessa ei hahmon esittäminen tuntunut väkinäiseltä. Silmu Ståhlberg on Risto Räppääjä ja Nelli Nuudelipäänä esiintyy Lumi Kallio. Uutena hahmona nähdään Sylvester Pöntinen, jonka rooliin valittiin Eelis Kesäläinen. Pienessä sivuroolissa on näyttelijä, joka on nähty eräässä muussa Nopoloiden kirjojen filmatisoinnissa. 

Seuraavan viikon lauantaina Kino 123:n salissa oli runsaasti katsojia ja suuri osuus oli lapsia. Elokuvan silloin lapsenlapsensa kanssa katsomassa käynyt isoisä viihtyi hänkin. Lapsi ei missään vaiheessa pitkästynyt ja naurahti useat kerrat. 

 

Lennart ja Rauha
Lennart Lindberg eli Ylermi Rajamaa ja Rauha Räppääjä eli Pamela Tola veneilemässä.

 

Tekijöitä paikalla
 

Elokuvan jälkeen tarjoutui mahdollisuus haastatella elokuvan tekijöitä. Paikalla olivat ohjaaja Markus Lehmusruusu, tuottaja Rimbo Salomaa sekä lapsitähdet. 

Nopolan sisarukset ottivat yhteyttä Rimbo Salomaahan kysyen, onko hänellä kiinnostusta jatkaa yhteistyötä. Ohjaaja Markus Lehmusruusua Rimbo oli tavannut eri yhteyksissä. Rimbo mainitsi, että onneksi Markus vastasi myöntävästi. Yhdessä he alkoivat kehittää elokuvaa eteenpäin.  

Tanssia on elokuvassa aiempaa enemmän. Elokuva haluttiin kohottaa visuaalisesti uudelle tasolle. 
Haku oli rajoitettu. Lapsia etsittiin musiikkipainotteisista kouluista. He saivat kertoa itsestään videohakemuksilla. Tanssin, laulun ja näyttelyharjoituksen ohella oli tärkeää, miten lapsinäyttelijoiden suhteet toisiinsa toimivat.

Rimbo Salomaa kertoi tuottaneensa kolme ensimmäistä Risto Räppääjä-elokuvaa. Värikkyys ja Nopoloiden oiva käsikirjoittaminen ovat syitä suosiolle. Kuvauspaikkojen löytämisessä oli oma vaikeutensa. Sisältä ja ulkoa on kuvattu eri paikoissa. Vaikka kuvauspaikat ovat sieltä täältä, ne mieltää samaksi tilaksi. 

Tietty ryhmä teki aina jotakin. Odottelua varten lapsille oli pelejä. Kuvauspaikasta haluttiin savuton, kirosanaton ja karkiton. Lapset tarkkailivat hyvin ahkerasti, etteivät aikuiset kiroilisi. Hyvittää piti, jos niin tapahtui. Erityisruokavaliot näkyivät joka päivä ateriahetkillä. Limonadit ja karkit haluttiin pitää poissa. Elokuvassa toki herkutellaan, mutta kirjaa vähemmän.

Elokuvaa kuvattiin 32 päivää. Ettei tulisi klaffivirheitä katsottiin, että sääolot sopivat. Se oli haaste, etteivät lapset saa työskennellä kuin 7 tuntia päivässä. Välillä oli lyhyempiä päiviä. 

Risto Räppääjä eli Silmu Ståhlberg, Nelli Nuudelipää eli Lumi Kallio ja Sylvester Pöntinen eli Eelis Kesäläinen antoivat haastattelun kolmestaan. He eivät runoile itse. Risto Räppääjä -kirjat ovat tulleet enemmän tai vähemmän tutuiksi kaikille kolmelle. Silmu on Kuopiosta, toiset Espoosta. Näyttelemään pääsemistä kaikki pitävät hauskana. Silmulla on aiempaa kokemusta elokuvanäyttelemisestä Juice-elokuvasta.

Silmu Ståhlberg oli kesken kuvauksia kipeänä. Kuume aiheutti haastetta. 

Elokuvassa nähdyssä uimahypyssä on stuntti. Eelis Kesäläinen itse on hypännyt viidestä metristä. 

Lumi Kallio on neljännellä luokalla, Silmu ja Eelis kuudennella. Omaa suoritustaan muut vertasivat pikkuisen aiempiin. Pullistelijan hahmoa ei aiemmin ole Risto Räppääjä-elokuvissa ollut, joten Eelis ei voinut verrata roolisuoritustaan kenenkään toisen esiintymiseen. 

Kolmikko on ystävystynyt elokuvan ulkopuolella. Kaikilla on tavoite olla jatkossakin elokuvissa. Kansainvälinen urakin kelpaisi, mutta he tiedostavat vain harvan siinä onnistuvan.

Esimerkiksi Twisteriä pelattiin odotteluaikoina. Joitakin ruokia pidettiin erikoisina, mutta suurinta osaa mieluisina. 

JK

 

Pöntiset
Pöntiset eli Timo Lavikainen ja Eelis Kesäläinen saivat kakkulautasia toinen toisensa perään. 

Elokuvakuvat: Solar Films/ Jouko Piipponen

 

Jaa artikkeli: