Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ratamo rakentuu

Kotiharjun alueelle rakennettava Ratamokeskus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2022. Hankkeen pääurakoitsijana toimii Lujatalo Oy.
Jos kertoo Ratamosta ulkopaikkakuntalaiselle, voi selvennys olla tarpeen. Jyväskylässä sijaitsee nimittäin Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamo. Siellä on esimerkiksi Galleria Ratamo.
Ratamo-kirjastoihin kuuluvat Hyvinkää, Loppi, Hausjärvi, Riihimäki ja Nurmijärvi.
Ratamolla on luonnollisesti näkyvyyttä kasvikunnassa. Ratamojen suvussa on yli 200 lajia. Ratamoille on keksitty monenlaisia nimityksiä, kuten ihmisenaskel, kasakanruoho, laastarilehti, rautapiiska, nukenlehti ja sammakonruoho.


Keskeinen sijainti
Kouvolaan on rakentunut viime vuoden keväästä lähtien pinta-alaltaan 20 000 m² Ratamo. Kokonaisuus rakentuu neljään kerrokseen, valmistumisen tähdätessä tämän vuoden lopulle.
Ratamokeskukseen siirtyvät sosiaali- ja kriisipäivystys, erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon vastaanotot, akuutti yleislääketieteen päivystys, suun terveydenhuollon vastaanotto ja perusterveydenhuollon vuodeosastoja.
Lisäksi rakennukseen on tulossa edellä mainittuja yksikköjä tukevia kuntoutuksen palveluita, sekä laboratoriotoiminta ja kuvantaminen.
Lujatalo voitti Carea-Sairaalat Oy:n Kouvolan Ratamokeskus-sairaalahankkeen rakennusurakan. Hankkeella on arvoa yli 60 miljoonaa euroa.
Ensimmäisessä kerroksessa tulee olemaan päivystys, kuvantaminen ja laboratorio, sekä keittiö- ja ruokailutilat. Toimenpide- ja hoitotilat löytyvät toisesta kerroksesta.
Vuodeosastoja sijoittuu kolmanteen ja neljänteen kerrokseen. Jokaisessa potilashuoneessa tulee olemaan oma wc ja kylpyhuone. Potilashuoneista puolet on yhdelle ja loput kahdelle hengelle.
Ratamokeskuksen suunnitteli AW2 Arkkitehdit Oy. Rakentamisesta vastaa Carea-Sairaalat, jonka Kymsote omistaa täysin.
Teräselementti toimittaa Ratamokeskukseen noin 7 000 m² rankaelementtiseiniä, sekä noin 550 m² alumiinilasiseiniä kokonaistoimituksena.
Rankaelementtiseinärakenteet mahdollistavat monipuolisten julkisivumateriaalien käytön, kuten Ratamokeskukseen valitun keraamisen laatan.
Rankaelementtiseinäjärjestelmän etuihin katsotaan kuuluviksi esimerkiksi tiiviit energiatehokkaat rakenteet, sekä erinomaiset ääni- ja paloeristysominaisuudet.
Ratamokeskuksen alumiinilasiseinillä rakennukselle taataan näyttävyyttä ja valoa, mutta myös pitkäaikaista kestävyyttä.

Janne Kousa

Artikkelikuva rakentajista otettu 11.9.2020

10.6.2020
22.8.-20
11.9.-20
11.9.-20
Jaa artikkeli: