Toukokuussa 2022 uudessa sairaalassa ja sote-keskuksessa on toiminta aloitettu porrastetusti.
Ratamokeskus sijaitsee Kouvolan Kotiharjussa osoitteessa Ruskeasuonkatu 3. Asiakkaita pyydetään huomioimaan, että Pohjois-Kymen sairaalan toiminta on siirtynyt kokonaisuudessaan Ratamokeskukseen.
Mikäli aikaisemmin annetussa lähetteessä tai kutsukirjeessä lukee edelleen Pohjois-Kymen sairaala, tulee henkilön silti mennä Ratamokeskukseen osoitteeseen Ruskeasuonkatu 3.
Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoi tunnelmiaan toukokuun alussa muuton ollessa käsillä.
– Tuntuu aika hyvältä päästä aloittamaan pitkään ja hartaasti suunnitellun ratamokeskuksen toimintaa. Ensimmäinen periaatepäätös Ratamoprojektin aloittamisesta on tehty jo vuonna 2011.
Viimeiset pari vuotta ovat olleet aktiivista rakennustyötä ja tämän vuoden tammikuussa tilat otettiin Kymsoten haltuun. Mäntymaan mielestä Ratamokeskus on konkreettinen esimerkki siitä, että KymSote toimii ja tulee jatkossakin toimimaan kymenlaaksolaisten terveyden hyväksi.
Ratamokeskus on konkreettisin esimerkki siitä, että kymsote toimii ja tulee toimimaan jatkossakin Kymenlaaksolaisten terveyden hyväksi.
– Tämä on iso asia, merkityksellinen. Käyttöönotto ja viime vaiheet ovat tehty olosuhteissa, joihon on liittynyt kaikenlaisia mullistuksia. Tämä kevään jälkeen korona ei tunnu edes kovin suurelta. Muuttoaikatauluihin tuli muutoksia työtaisteluiden vuoksi, ja kyllä maailman tilannekin on melkoinen, Mäntymaa toteaa.
1. kerros
Ratamokeskuksen ensimmäisessä kerroksessa heti ovesta sisään tultaessa sijaitsee asiakaspalvelu sekä ilmoittautumispiste. Asiakas ilmoittautuu automaatilla Kela-korttia käyttäen ja saa tiedon vastaanoton sijainnista. Automaatit sijaitsevat heti sisäänkäynnin tuntumassa aulatilassa.

Ensimmäisessä kerroksessa ovat myös päivystys, röntgen ja laboratoriopalvelut. Jos on tarve päästä hetkeksi rauhoittumaan omien ajatustensa äärelle, löytyy sieltä myös Hiljainen huone ja kappeli. Ykköskerroksessa on aloittanut toimintansa ravintola-kahvila.
Ratamossa toimii ympärivuorokautinen päivystys. Sinne tullaan sisään omasta ovestaan. Tarkkailutiloissa jokainen potilas saa oman huoneen.
2. kerros
Terveysasemalle kuljetaan Ratamokeskuksen pääsisäänkäynnistä. Terveysasema on Ratamokeskuksen toisessa kerroksessa, jonne on kulku sekä kävellen että hissillä. Tiloissa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen.
Terveysasemapalveluja on mahdollista täydentää tarvittavilla lisätutkimuksilla samassa osoitteessa. Asiakkaat kutsutaan sisään ilmoittautumisen yhteydessä saadun lapun numeron perusteella. Numeroiden etenemistä voi seurata odotustilassa olevilta näyttötauluilta.

Toisessa kerroksessa sijaitseva hoitokeskus on henkilökunnan mieleen. Uudet avarat tilat ja lääkäreiden huoneiden läheisyys parantaa potilasturvallisuutta.
Hoitokeskuksessa tehdään lääkärin lähetteen mukaisia toimenpiteitä, esimerkiksi suonensisäisiä lääkehoitoja, erilaisia tähystystystutkimuksia ja polikliinsiä toimenpiteitä
Päivi Palanne kertoo, että hoitokeskuksessa tehdään myös paljon sähköhoitoja.
– Teemme nukutuksessa sähköhoitoja ja potilaita valvotaan hoitokeskuksessa hoitojen jälkeen. Osa potilaista käy kotoa käsin sähköhoidossa. Tämä hoitomuoto on tullut uudestaan laajemmin käyttöön.
Sähköhoitojaksot tehdään keskimäärin noin kymmenen kerran jaksoissa, ja ne määritetään potilaskohtaisesti. Dialyysit tehdään edelleen Kotkassa.
Hoitokeskuksen paikassa 18 on erityisesti raskaana oleville suunniteltu paikka. Asiakasta ja sikiötä voidaan seurata suoraan kätilöiden huoneesta. Tiputuspuolen paikkoja on 10 ja toisella puolella huonetta vielä kahdeksan sänkypaikkaa skopioitten jälkeisiin monitorointeihin.
Potilaat usein jännittävät esimerkiksi mahalaukun ja paksusuolen tähystyksiä. Suomessa niitä on tehty ilman lääkkeitä pitkään, mutta nykyisin Ratamolla kysytään, toivooko potilas rauhoittavaa ja kipulääkitystä. Siitä on saatu hyvää palautetta.
Henkilökunta toteaa tilojen poikkeavan suuresti vanhoista tiloista. Täällä kirurgian poliklinikka ja hoitokeskus koska ovat lähekkäin. Ennen ne olivat eri kerroksissa.
Toisessa kerroksessa sijaitsee myös suun terveydenhuolto, josta löytyvät kaikki suun terveydenhuollon palvelut hammastarkastuksista oikomisiin ja suun sairauksien hoitoon. Tiloissa toimii myös Pohjois-Kymenlaakson hammashoidon päivystys.
Modernit kuntoutustilat
Kuntoutustiloissa toteutetaan avokuntoutusta ja erikoissairaanhoidon potilaiden kuntoutusta. Tiloista löytyvät päivitetyt älykuntosalilaitteet, juoksumatot, kuntopyörät ja nojapuuta. Fysioterapeutti Kati Vaitiniemi esitteli Senso-tasapainoalustaa, jolla voi tehdä erilaisia harjoituksia.
Ratamokeskuksesta löytyy usean eri erikoisalan vastaanottopalveluita ja poliklinikoita: yleissisätaudit, kardiologia, sisätautien gastroenterologia, yleiskirurgia, ortopedia, gastroenterologinen kirurgia, urologia, geriatria, naistentaudit ja äitiyspoliklinikka, lastentaudit, keuhkosairaudet, neurologia, korva- nenä- ja kurkkutaudit sekä palliatiivinen hoito.

Lisäksi tiloista löytyy yleissairaalapsykiatrian poliklinikka.
Ratamossa on aloittanut toimintansa myös terveyssosiaalityö, sosiaali- ja kriisipäivystys sekä matalan kynnyksen palvelupiste. Näiden lisäksi saman katon alta löytyy mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastaanottotoiminta.
Kerroksesta löytyy naistentautien tutkimushuone, poliklinikka, lääkärin huone ja ultrahuone. Seuraava huone on naistentautien hoitajien huone ja äitiyspoliklinikka joka toimii muutamana päivänä viikossa. Toimenpiteet tehdään hoitokeskuksessa.
Ratamossa pitää vastaanottoa monet eri kirurgian alat. Toimenpiteet tehdään hoitokeskuksessa. Laskimoleikkauksiakin tehdään muutama sata paikallispuudutuksessa ja potilaat pääsevät samana päivänä kotiin.
3. ja 4. kerros
Osastohoidossa paikkoja on Ratamossa 90, akuuttiosastolla 15 ja saattohoito-osasto Villa Apilassa 10. Huoneiden tunnelma on rauhallinen.
Ratamokeskuksessa on 1–2 hengen huoneita, mikä turvaa rauhaa ja yksityisyyttä vuodeosaston potilaille. Villa Apila on palliatiivisen hoidon osasto. Akuuttiosasto on rakennuksen neljännessä kerroksessa.
Valkealan terveysasema toimii edelleen
Kaikkia Kouvolan sosiaali- ja terveyspalveluita ei kuitenkaan ole tästä lähin keskitetty Ratamokeskukseen, vaan osa palveluista jatkaa vanhoissa tutuissa toimipisteissään.
Valkealan terveysasemalla voi asioida hoitajan tai lääkärin vastaanotolla ajanvarauksella. Ajanvarauksen voi tehdä soittamalla puhelinpalveluun. Hoitajan vastaanottoaikoja voi varata myös sähköisesti.
Kaikille Kymsoten terveysasemille saavutaan ainoastaan ajanvarauksella.
Terveysasemien ajanvaraus tapahtuu sähköisen asioinnin kautta tai puhelimitse p. 05 220 2000 (arkisin kello 7-18).
Valkealan terveysasema, Keskitie 19, 45370 Valkeala
Palveluajat: maanantai-perjantai 8–16
Tarkemmat tiedot toimipisteiden yhteystiedoista osoitteessa www.kymsote.fi. Ratamokeskuksesta voi lukea lisää osoitteessa www.kymensairaalat.fi/ratamokeskus
- Laura Parkko