Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Repovedellä seikkaillen

MLL Valkeala järjesti seikkailusunnuntain Repovedellä 18. elokuuta. Sää oli mukavan kesäinen. Erityisen vilkasta oli Määkijänkodalla. Yhteistyökumppanit tarjosivat syötävää ja juotavaa.
MLL:n tapahtumaan järjestettiin ilmainen bussikuljetus Valkealan ABC:ltä ensimmäiselle sadalle henkilölle. Se osaltaan helpotti parkkipaikan löytämistä.
Helppo oli pari tuntia kierrokseen käyttää. Kävelymatkaa oli useampi kilometri. Kulkusuunnan sai itse päättää. Seikkailuviikarien kuljetuksille ja Ketunlossille oli taajaan tarvetta.
Seurakunnan lastenohjaajat Päivi Pöyry ja Päivi Pulkkinen auttoivat rintamerkkien tekemisessä. Monenlaisia tarroja oli mukana rintamerkkejä koristamaan. Päivi Pulkkinen kertoi koneen olevan lainassa Kouvolan seurakunnalta. Rintamerkkien lisäksi Lapinsalmen nuotiopaikan luona oli värityskuvia väritettäväksi. Katoksen alla olevan pöydän äärellä viihtyi lautapelin pelaajia, mikä osaltaan osoitti, että Repovesi tarjoaa monipuoliset harrastusmahdollisuudet.
Lapinsalmen nuotiopaikalla pääsi tutustumaan Karjalan prikaatin retkivarusteisiin. Varhaisimmat saapujat näkivät telttojen pystyttämistä.

Päivi Pulkkinen painoi rintamerkit valmiiksi.
Jylhän näköistä on ympäri Repoveden kansallispuistoa.

VPK

Selänpään VPK:n toiminta-alue on Selänpäästä kuntarajalle. Vapaapalokuntien arvo korostuu Selänpäässä erityisellä tavalla. Matkaero Kouvolan keskustasta on huomattava, jos kohteena on esimerkiksi Repovesi. Selänpään VPK:n nuoriso-osaston varajohtaja Riitta Torikka kertoi kesän olleen hankala palokunnalle. Kiirettä on ollut.
Veden läheisyys teki Selänpään VPK:n osaston toiminnasta hyvin ekologista. Veden loputtua otettiin vain ämpärillä lisää. Lapset pääsivät ohjaamaan ruiskua puupalikoiden kaatamiseksi. Samalla nuoret Laura Pessa, Milja Muikku ja Anita Pessa sekä Riitta Torikka vuorollaan pumppasivat vettä.
Nuorien kouluttaminen on tärkeää. Osa heistä lähtee tapahtumiin innokkaasti mukaan. Riitta Torikka kehui mahtavaksi sitä tietotaitoa, mikä 6-vuotiaasta lähtien toiminnassa mukana olleilla nuorilla on.

Nähdäänköhän tässä tulevia vapaapalokuntalaisia?

Ylittämistä

Reittien haastetta pystyi polkuvaihtoehdoilla valikoimaan. Mukana oltiin lastenrattaidenkin kanssa, jolloin syytä olikin katsoa reitti sopivaksi.
Sillan valmistumista saadaan odotella syys-lokakuulle, joten Lapinsalmen pääsi ylittämään Seikkailuviikareiden venekuljetuksella. Se, kuten tapahtuma muutenkin, oli maksuton.
Määkijänsalmi ylitettiin Ketunlossilla. Kumpaankin suuntaan oli liikennettä. Kummallakin puolella salmea oli varusmies. He huolehtivat tarvittaessa siitä, etteivät kävijät joutuneet odottamaan lossia, jos vastakkaisella puolella ei ollut ylittäjiä.

Reittivalinta vaikutti osaltaan seikkailukokemukseen.
Seikkailuviikareilla oli kaksi venettä käytössä kuljettamiseen.
Välillä väkeä jäi odottamaan vuoroaan, että käsikäyttöinen lossi kulkisi edestakaisin.

Määkijän kodan luona

Valkealan ladun Metsämörri-polun päässä oli Metsämörri itse vastassa. Luonnonystävä näytti myös terveellisen ruokavalion mallia syömällä ruisleipää. Kirja oli laulutaitoisella Metsämörrillä mukana. Joten periaatteessa oli mahdollista kuulla satuja tai laulua. Todisteet jäivät metsän kätköihin. Pitäisi varmaan kysyä asiasta Metsämörriltä itseltään. Hän liikuskeli Määkijän kodan läheisyydessä. Määkijän kodalla paisteltiin tikkupullia. Alhaalla Valkealan Kalakerho opasti kalastuksen saloihin. Kolmisoihdun pisteellä jonotettiin makkaroita.
Kääk! Näin saattoi hihkaista, kun liikunnallinen dinosaurus oli reitin varrella vastassa. Kääkin liikkumisvälinettä arvuuteltiin tietovisassa. Pyörähän se tietenkin oikea vastaus oli. Tosin en kyllä muista nähneeni pyöräilevää dinosaurusta. Ylityspaikkojen välimaastossa oli myös keppihevosrata, jolla lapset pääsivät ratsastamaan.

Väkimäärän arviointia haastoi kävijöiden asettautuminen eri pisteille useiden tuntien aikana.
Metsämörri oli valmis satujen lukemiseen.
Keppihevosissa riitti valinnanvaraa.

Tietovisa

Reitin varrella oli luontoaiheisia kysymyksiä. Palautettuaan vastaukset saattoi päästä elokuviin.
Tietovisassa oli paikoitellen haastetta niin lapsille kuin aikuisillekin. Suomen kansalliseläin on karhu ja kansallispuu puolestaan rauduskoivu. Vulpes vulpes on ketun latinankielinen nimi. Paikallinen joki ja kansallispuistokin kysyttiin. Pääilmansuuntiin kuuluu pohjoisen, idän ja etelän lisäksi länsi. Suomen suurin järvi on Saimaa. Elaska on hoikka ja pitkulainen kala. Se on varmasti monelle vieras.
Kyykäärmettä moni pelkää. Se piti tietää, eikä vaihtoehtoja ollut. Kyykäärmekin sopi hyvin Repovedellä olleeseen. Sekä niitä, että rantakäärmeitä liikkuu alueella. Jälkimmäisen lajin edustajan näin sunnuntaina kiemurtelemassa. Se vilahti pian pois näkyvistä.
JK


Artikkelikuva: Kalastus oli suosittua.

Jaa artikkeli: