Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Repovesi on loistava paikka kuvata

Jos olet matkustanut viime aikoina Finnairilla, olet saattanut nähdä Aapo Rainion tähän mennessä huikeimman teoksen. Aika paljon lyhyempiä pätkiä hän uusien kumppaniensa kanssa kuvasi helmikuussa Repovedellä.

Aapo Rainio kiinnostui lukioikäisenä elävästä kuvasta. Taustalla on partiotaitoja ja kuvaamista muun muassa Finnjamboreella. Hän keskittyy ulkokuvauksiin.

Aapo Rainio kuvaa, miten Tapio Rinne onnistuu jääkiipeilyssä. Kuvausreissun ajoitus oli täydellinen. Lunta oli maastossa juuri sopivasti.

Jäinen taival

Aapo Rainio osallistui erikoisrajajääkärikillan Halki Grönlannin -projektiin tuottamalla siitä dokumenttielokuvan.

Itse Grönlannin halki hän ei ollut mukana hiihtämässä, mutta kuvasi retkikunnan valmistautumista Grönlannissa ja vuotta aiemmin Ruotsin Sarekissa.

Kuvaamastaan materiaalista hän leikkasi puolitoistatuntisen dokumentin Jäinen taival. Sen voi kevään aikana nähdä mm. Finnairin lennoilla. Syksyllä julkaistua dokumenttia on näytetty myös elokuvateattereissa ja Aapo arvioi, että noin 4 000 ihmistä on elokuvan tähän mennessä käynyt katsomassa.

Grönlannin Aapo on valloittanut elokuvaksi päätyneen reissun jälkeen vielä toistamiseen.

Mainoksen loppukohtauksen kuvauksia Olhavalla valaisivat päivän viimeiset lämpimät säteet.

Monialayrittäjä

Aapo Rainio on nelisen vuotta tehnyt kuvauksia omalla toiminimellä. Aloitettuaan syksyllä opiskelun Metropolian AMK:n elokuva- ja televisiolinjalla hän kohtasi muita alan osaajia. Aapo perusti joulukuussa osakeyhtiön, ja mukaan tekemään tulivat Alli Eräkorpi, Aino Karasjoki ja Veikka Sundberg.

Explore Visualsin tekijöiden oma esittely on mainio. Siinä Aapo on Albus Dumbledore eli velhomaailman viisain. Hän syntyi kaksi päivää ennen Suomen ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta. Kestävyyskunto Aapolla on nyt varmasti ainakin samaa tasoa kuin pelaajilla tuolloin.

Videoita hän on tehnyt tuon pitkän ja jäisen lisäksi paljon. Suurin osa on partiosta, retkiltä tai muuten luonnosta. Grönlannin Aapo on valloittanut elokuvaksi päätyneen reissun lisäksi jo aiemmin.

Kuvaukset Repovedellä tehtiin sekä uuden yrityksen osaamisen esittelyksi että mainokseksi Aapon toisen alan yritykseen. Hänen verkkokauppansa myy forssalaisen CPE:n ulkoiluvaatteita. Suunnittelu on suomalaista ja valmistus eurooppalaista, mikä on tällä hetkellä hyvä hinnan, laadunvalvonnan ja toimitusvarmuuden yhdistelmä.

Uusi yritys pääsi nopeasti liikkeelle ja Aapon toinen yritys saa kaipaamansa mainoksen. Samalla saadaan näyttöä, jota voi muille yrityksille myydä.

Sami Pirinen otti kaiken irti kirkkaasta helmikuun aamusta kansallispuistossa.

Muita mukaan

Explore Visuals’in voisi suomentaa: Seikkailevat näkijät. Muilla ei ole ihan saman tason erätaitoja kuin Aapolla, varsinkaan talviolosuhteissa. Yrityksen on tarkoitus kuitenkin keskittyä nimenomaan ulkokuvauksiin, joten vähintään tahtoa erätaitoihin täytyy mukaan lähteneillä olla.

Alli Eräkorpi otti tuottajan pestin. Hänellä on myös partiotaustaa. Esittelyn mukaan lumi ja pakkanen ovat hänelle kuin pasta italialaiselle. Alli järjestää kuvaukset ja ratkaisee pulmat. Hänellä on vuoden työkokemus Ylen Uudesta päivästä.

Aino Karasjoki on joukon nuorin. Hän haki ja pääsi alan opintoihin suoraan vantaalaisen lukion medialinjalta. Pirteän neidon vahvuudet ovat valaisu, valosuunnittelu ja editointi. Hän hoitaa myös meikkauksen.

Veikka Sundberg juttelee Oulun murteella. Hän kuvaa ja leikkaa. Lisäksi hän taitaa musiikin, säveltämistä myöten, sekä graafiset elementit.

Aapo toteaa, että koskaan ei voi tietää, mihin yritys heitä vie. Tarkoitus on kuitenkin nyt pitää koulu pääosassa. He ovat saaneet opettajiltakin hyvää palautetta yrityksestä. Yrittäminen ja sen myötä käytännön työ vain tukevat opiskelua, kunhan eivät ala vielä viedä liikaa aikaa.

Lähikuvat ulkoiluvaatteista otettiin majapaikan eli Kuutinkämpän pihalla.

Repovedellä

– Aloittaminen kansallispuistossa tuntui hyvältä ajatukselta, Aapo sanoo. Kokemusta Repovedestä hänellä oli aiemmin vain käännähtämisestä Lapinsalmen tuntumissa.

Kuvausryhmä näyttelijöineen ajoi 5.2. Repoveden Saarijärven portille. Lunta oli sekä liikkumiseen että kuvaamiseen sopivasti. Kalusto on laadun ja keveyden yhdistelmä. Kädet eivät kuitenkaan olisi kantamiseen kerralla riittäneet, joten pulkkakeli oli eduksi.

Suuntana oli Tervarummun vuokraama Kuutin kämppä. He olivat aikaisemmin käyneet päiväseltään katsomassa paikkoja sen verran, että tiesivät haluavansa kuvata ainakin Olhavan kallioilla. Siitä Aapo oli nähnyt paljon materiaalia aiemminkin.

Illalla ei enää kuvattu, vaan asetuttiin aloilleen. Kaksi seuraavaa päivää kuluikin sitten kuvauksissa. Toisena päivänä ehdittiin kotimatkalle ennen pimeän tuloa.

– Keli oli täydellinen, Aapo ylistää. Lunta oli riittävästi. Kaksi noin puolitoistaminuuttista videota koostettiin monista kuvauksista. Ne tulevat esille ainakin yrityksen Vimeo-tilille.

Esimerkiksi pätkä fatbikella eli läskipyörällä otettiin useaan kertaan. Kaikki pärjäsivät maastossa hyvin ja kuvaukset onnistuivat.

Tutkiessaan maastoja nuoret totesivat, että Repovedellä on loistavia kuvauspaikkoja muutaman sadan metrin välein. Komeiden kallioiden lisäksi on kivoja rantoja, houkuttelevia polkuja ja hienoa metsää. Niinpä Explore Visuals palaa varmasti vielä Repovedelle kuvaamaan.

• AK, kuvat Explore Visuals

Aapo Rainio ja Veikka Sundberg tekevät pääosin videokuvaukset. Alli Eräkorpi ja Aino Karasjoki tekevät enemmän ennakko- ja jälkityötä.
Tapio Rinne sai myös laskeutua köydellä alas Olhavan kalliota.

Seikkailulla

Näen sieluni silmin
ja talteen saan,
mitä tässä on kaunista, hyvää.
Haastan itseni aina uudelleen.
Rinteen kiipeän,
rotkoihin laskeudun.
Etsin rajan, yltä jo ylittämäni.
Joka hetkestä teen seikkailun.

Auli Sinikka

Artikkelikuva: : Location scout eli -matkalla eli kuvakulmametsästyksessä Repovedellä 10.1. Explore Visualsin porukka hämmästyi kerran toisensa jälkeen kansallispuiston näkymiä. He kuvaavat todennäköisesti myöhemminkin Repovedellä.

Jaa artikkeli: