Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Riemua remontista

Kino 123:ssa pääsin ylhäisessä yksinäisyydessä katsomaan ennakkoon Kiti Kokkosen ja Sami Hedbergin tähdittämän komedian Se mieletön remppa.
Taneli Mustonen ja Aleksi Hyvärinen käsikirjoittivat elokuvan, joka perustuu Atle Antonsenin ja Arild Fröhlichin menestyskomediaan Norske Byggeklosser.
Helmikuun yhdeksäntenätoista ensi-iltansa saanut Se mieletön remppa ylitti trailerin antamat odotukset roimasti. Alkuvaikutelma oli, että kyseessä on päivitysversio Shelley Longin ja Tom Hanksin roolittamasta Rahareiästä vuodelta 1986. Kotimainen onkin mielikuvituksen käytöltään vuolaampi ja katsomiskokemuksena parempi. Poistuin elokuvateatterista hymyissä suin.

Hannu-Pekka Björkman on rakennustarkastaja. Kuva: Solar Films / Don Films

Pohdintaa

Perinnön saaminen siksi, että toinen on jäänyt meteoriitin alle, on pöyristyttävän epäuskottavaa. Tilanteessa ei lipsuta shokeeraamaan katsojaa. Elämässä on varmasti ollut hyvät hetkensä, jos huonoin tuuri osuu kohdalle vasta elämän loppuessa.
Elokuvan ikäraja 12 tulee lähinnä siitä, että välillä vietetään vauvatehtaan avajaisia. Elokuvan ohjasi Luokkakokous 1 ja 2 -komedioiden ohjaaja Taneli Mustonen. Niissäkin Sami Hedberg oli mukana. Komediallisuus ohjautuu tässä kuitenkin aivan uusille urille.
Elokuva ottaa kantaa useisiin ajankohtaisiin asioihin. Käsittelytapa ei kuitenkaan ole saarnaava. Tietenkin kierrätys pitää hoitaa kunnolla. Sittenkin kun se hoidetaan ilmojen halki. Vaikka toteutustapaa ei tietenkään kannata kokeilla kotona sen vaarallisuuden takia.
Maahanmuuttoa lähestytään vastavuoroisuuden näkökulmasta. Voikin sanoa elokuvan viestittävän auttajien auttamisen auttavan auttajia auttamaan. Näin viestin antaja ei nosta itseään muiden yläpuolelle vaan haluaa kannustaa luomaan yhteistä hyvää.

Kiti Kokkonen ja Sami Hedberg pääsevät roolihahmoissaan kantamisen makuun. Kuva: Tiia Öhman, Solar Films / Don Films

Kitiltä tunnelmia

Valitettavasti elokuvan tekijät eivät tulleet Kouvolaan. Puhelimitse haastattelin sitten Kiti Kokkosta. Hän on kiitollinen ja mukava haastateltava. Kitillä oli aiemmin pienimuotoista remonttikokemusta, tapetointia ja muuta pintaremonttityyppistä.
Kiti uskoo elokuvan antavan vertaistukea, jos on ollut remppahaasteita. Hyvän mielen elokuva on sydämellinen ja mukava.
Sami Hedbergin kanssa Kitillä synkkasi aika hyvin. He eivät aikaisemmin tunteneet, eivätkä olleet tehneet töitä yhdessä. Näyttelemisen rytmi ja kemia oli omituisen toimivaa, superluontevaa. Se oli Ilahduttavaa.
Roolin omaksumisessa ei ollut hirveästi haasteita. Rooli oli selkeästi ja hyvin kirjoitettu. Kiti sai heti kiinni siitä, millainen hahmo on. Ja millainen kaari hänellä on. Isä kasvatti tyttärensä omavaraiseksi ja itsenäiseksi. Hetken Kitin mielessä kävikin, että miten roolihahmo muutti keski-ikäisenä miehen äidin kotiin.
Elokuvan tekemisessä oli mukavinta se, että isossa roolissa sai olla pitkään. Kiti sai uppoutua elokuvan tekemisen maailmaan. Työyhteisö koostui ammattitaitoisista ja mukavista ihmisistä. Elokuvan tekeminen oli monella tapaa kauhean mukava ja erityinen kokemus.
Kiti Kokkonen tunnetaan esimerkiksi Tanhupallon roolihahmosta Putouksessa. Kysyessäni, millaisia neuvoja hän antaisi remontointiin, Kiti vastasi: -Älä luovuta, koita uudestaan. Hyvä tulee kun vaan rupee puuhaamaan. Ukilta voi aina kysyä neuvoa, kun tulee tiukka paikka, eikä jotakin tiedä.
Janne Kousa

Remontissa ovat tauot tarpeen. Kuvassa Kiti Kokkonen ja Sami Hedberg. Kuva: Tiia Öhman, Solar Films / Don Films


Artikkelikuva: Kiti Kokkosen ja Sami Hedbergin esittämä pariskunta pyrkii käyttämään luonnonmateriaaleja. Kuva: Tiia Öhman, Solar Films / Don Films

Jaa artikkeli: