Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Rohkeutta heittäytyä

Valkealan Yrittäjät palkitsi vuoden yrittäjänä maaseudulle palveluja tarjoavat kyläkauppiaat.

Eija Lehtinen ja Sari Kalso aloittivat Vuohijärven kyläkaupan pitämisen tammikuussa 2017. Tämän vuoden huhtikuussa he ottivat vastuulleen myös Vuolenkosken kyläkaupan Iitin puolella.

Valkealan Yrittäjät jakoi heille Vuoden yrittäjäpalkinnon Kouvolan Yrittäjien kanssa yhteisessä juhlassa marraskuun ensimmäisenä lauantaina. Perusteluina olivat rohkea hyppy tuntemattomaan ja maaseudun kehittäminen. Molemmat yrittäjät heittäytyivät kyläkauppiaiksi pitkän palkkatyöuran jälkeen.

Hieman lomaakin

Tavoitellessani yrittäjiä Eija Lehtinen teki juuri aamuvalmisteluja Vuohijärvellä. Hän oli liikkeessä yksin, sillä Sari Kalso oli syyslomalla. Sovimme vain nopeasti haastattelun Sarin kanssa tämän palattua lomalta, jotta Eija ehätti pullatkin paistaa ennen kaupan avaamista.

Eijan vuoro on sitten keväällä ottaa etäisyyttä kauppoihin. Sari kertoi, että he molemmat pitivät viikon verran lomaa kesällä. Muuten kummallakin on silloin tällöin jokunen vapaapäivä. Pyrkimys on, että joka toinen viikonloppu on vapaa. Se onnistuu, koska Vuolenkosken kauppa on sunnuntaisin kiinni.

Työntekijöitä on yhä vain kaksi, joista toinen puolikkaalla työajalla. Tiina Kemppi jäi Siwan jälkeen jatkamaan. Hän on siis asiakkaille yhä tutumpi kuin kaupasta vastaava Sari. Emmi Siltala kertoi saaneensa lottovoiton päästyään kodin lähelle Vuohijärven kauppaan harjoittelemaan oppisopimuksella ja sitä kautta töihin. Puolipäiväisyyteenkin hän on oikein tyytyväinen ja hymyilee iloisesti kassalla rahastaessaan.

Kesällä yrittäjät ottavat muutaman työntekijän lisää. Se on tarpeen sekä laajemman asiakasmäärän että aukioloajan vuoksi. Kun kyläkauppa on talvella auki arkisin yhdeksästä kuuteen, kesällä jatketaan illasta vielä kolme tuntia.

Tarvittaessa yrittäjät palkkaavat talvellakin osa-aikaisia.

Toinen kauppa mukaan

Vuohijärven liike oli saatu pyörimään ensimmäisen haastavan vuoden jälkeen. Leipomo Ruisranne osti Vuolenkoskelta kiinteistön, johon sen yrittäjä Janne Arponen kutsui Vuohijärven M-kauppiaita pitämään toista kyläkauppaa.

– Innostuimme yrittämään, Sari kertoo.

Myös Vuolenkoski on selvästi kesäkylä. Siellä on kuitenkin yli kaksinkertaisesti vakituisia asukkaita Vuohijärveen nähden. Vuohijärven asukasluku on noin 200. Tosin moni viettää nykyisin pitkiäkin aikoja talviasuttavilla vapaa-ajan asunnoillaan.

Vuohijärven kyläkauppaa käyttää moni hieman kauempaakin. Sari kertoo, että heillä käy paljon asiakkaita esimerkiksi Selänpäästä, Anttilasta, Hevosojalta, Vekaranjärveltä ja Hillosensalmelta.

Moni ostaa melkein kaiken

Sari kertoo, että heillä on molemmissa kylissä selvästi asiakkaita, jotka tekevät suuren osan ostoksistaan kyläkaupasta. He ovat pieniin tiloihin saaneet mahtumaan yllättävän laajan valikoiman. Käytäväthän siinä jäävät kapeiksi, mutta toisaalta ostokset on tiiviissä kaupassa nopeasti tehty.

Paljon on asiakkaissa niitäkin, joilla on syytä olla kiitollisia kyläkauppaa enemmän käyttäville. He voivat hakea perustarpeet marketeista ja täydentää kyläkaupasta varastoja tarvittaessa.

Vuoden 2017 kesä oli haastava. Säät olivat niin pitkään koleat ja sateiset, että kesäasukkaat eivät mökeillä paljon viihtyneet. Lisäksi koneita hajosi ja myrskykin pyyhki alueen yli. Usko yrittämiseen oli lujilla.

Talvet pyörivät jotenkin, mutta kesällä pitäisi tehdä tulosta, jotta pystyy edes työntekijöitä palkkaamaan.

Kesät 2018 ja 2019 ovat olleet selvästi lämpimämpiä. Kun keli on kaunis, ei mökiltä hennota kauas edes lähteä, ja moni tekee kaikki ostokset kyläkaupasta. Nyt kyläkaupan tulevaisuus näyttääkin selvästi valoisammalta.

Hyvä työnjako

Sari teki aiemman työuransa talouspuolella. Hän on laskentatoimen merkonomi. Taustalla on noin 20 vuotta Woikosken pääkirjanpitäjänä ja 10 vuotta K-Raudan talous-päällikkönä.

Eija puolestaan on tehnyt työuransa sisäänostajana. Yhteys yrittäjien välillä löytyy K-Raudasta. Yrittämään he lähtivät tasaosuuksilla.

Oli siis luontevaa jakaa yrityksen töitä kummankin osaamisalueen mukaan. Sari tekee kirjanpidot ja tarkkailee muutenkin enemmän taloutta. Eija puolestaan tekee enemmän ostoja ja määrittelee valikoimia eli hoitaa tuotepelin, kuten Sari työtä kuvaa.

Sari kertoo, että kesällä tavara kiertää hyvin. Talvella on haastavampaa. Hyvin nopeasti vaihdetaan tuotteita, jos jokin ei myy. Tuotteiden ostoerät vaihtelevat paljon, yhdestä jopa kolmeenkymmeneen yksikköön. Päätukku on Wihuri.

Työntekijöiden palkkaaminen on kiinni myynnistä. Yrittäjän arkea on tehdä tarpeen mukaan itse. Sekä Eija että Sari tekevät työvuoroja kaupassa. Pääosin vuorot on jaettu niin, että Eija pyörittää Vuolenkosken ja Sari Vuohijärven arkea. Tarvittaessa he tuuraavat toisiaan. Lomilla heidän on viisainta lähteä johonkin kauas. Normaalisti työt seuraavat myös kotiin.

– Vapaakin on välillä työntekoa. Kun työ on erilaista kuin arki kaupassa, se ei kuitenkaan työltä tunnu, Sari hymyilee.

– Katua ei meidän kummankaan ole tarvinnut. Kultakaivokseen emme päätyneet, mutta hyvät asiakkaat tekevät työstä ja yrittämisestä mielekästä, Sari vakuuttaa.

• AK

Sari Kalson voi kohdata useammin Vuohijärven kyläkaupassa. Eija Lehtinen huolehtii useimmiten Vuolenkosken kaupasta, jonka he ottivat myös vastuulleen.

Jaa artikkeli: