Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Rotinat

Erilaisin nimityksin on kutsuttu vauvaperhettä huomioivia perinteitä. Erityisen vahva asema rotinaperinteellä on ollut ja on edelleen Itä-Suomessa. Rotinoista huolehtivat etenkin naiset.
Rotinat tarkoittavat vastasyntyneen vauvan perheeseen vietäviä ruokalahjoja. Kun synnyttäneelle äidille viedään ruokaa, voi äiti levätä ja keskittyä hoitamaan vauvaa. Moni vauvaa katsomaan lähtevä vie syömisiä mennessään, vaikka rotinaperinne olisikin vieras. Eipähän tarvitse vauvaperheen keskittyä kestitsemiseen.

Herkkuhistoriaa

Rotinat-sanan pohjana on venäjänkielen sana rodiny. Se tarkoittaa synnytystä, lapsivuodetta. Kun käytössä ovat kaakkoismurteet, tarkoittavat rotinat vastasynnyttäneelle naiselle vietäviä tuomisia tai lahjoja. Useimmiten nämä ovat leivonnaisia tai ruokatavaraa. Rotinat eivät tarkoita kestitystä, vain tuomisia, joilla se onnistuu. Uunilla oli suuri merkitys rotinaviemisten valmistuksessa Itä-Suomessa. Länsi-Suomessa ruokia valmistettiin enemmän liedellä.
Hyvin varustetulla ruokakorilla haluttiin helpottaa äidin toipumista ja voimistumista. Karjalassa rotinat vietiin rotinakorissa. Se oli kannellinen, pitkulainen, matala ja laatikon muotoinen kori. Korista paljastui iso pullarinkeli, ohrakakkaroita, piirakoita, voita ja jopa kypsää lihaa. Äiti saattoi siis löytää korista esimerkiksi palvattua lampaanpaistia. Keski-Kannaksella valmistettiin 1900-luvun alussa erityisiä rotinapiirakoita tai -kukkoja. Paikallisen väestön perilliset ovat jatkaneet perinnettä. Leivonnaisten päällinen on vehnäleipätaikinasta. Sisältä paljastuu sokeroitu seos keitetystä riisistä ja rusinoista.
1930-luvulla pikkuleivät ja kahvikakut, kuten mauste- ja sienikakku yleistyivät rotinaviemisinä. Sotien jälkeen rotinoihin kuului edelleen pullarinkeli, pipareita ja kakku, joskus myös piirakoita. Karjalaisten rotinoissa odotti vehnärinkeli keskuksessaan pikkuleipiä tai kananmunia. Sotien jälkeen rotinoista tuli makeampia. Sokerilla irtauduttiin sota-ajan ankeudesta. Liha ja voi saivat väistyä ja täytekakkujen suosio viemisinä kasvoi.
Rotinoiden suhteen kuului pitää kiirettä. Jos talossa oli odotettavissa pienokainen ja sauna lämpesi keskellä päivää, suuntasi kulku keittiöön. Hyvien rotinoiden vieminen mahdollisimman pian oli kunnia-asia. Siitä voitiin kilpailla. Toiminnan kuului olla nopeaa ja oma-aloitteista ja viemisten tuoreita ja mahdollisimman edustavia.
Rotinoista vastasivat etenkin lähiomaiset ja sukulaiset. Maaseudulla velvollisuuden ottivat myös naapurit ja kyläläiset. Miehet osallistuivat rotinoiden viemiseen. Heidän vastuullaan oli hammasraha. Sen piti olla kovaa kolikkorahaa, että lapsen hampaat kasvaisivat vahvoiksi. Raha löysi tiensä lapsen tyynyn alle sujauttamalla. Hammasrahojen myötä lapset saivat tarpeellisia tavaroita, esimerkiksi tytöt leninkikangasta.

Monta nimeä

Varpaiset tai varpajaiset on muualla maassa tarkoittanut alkujaan ruokaa, sittemmin lapsen syntymän jälkeen vietettäviä kestejä.
Savossa on sauna-akka saanut niin sanottuja saunoja. Saunat kertoo synnytyspaikasta. Savossa äiti sai usein leivonnaisia, kuten rieskoja ja kakkaroita sekä voita, kananmunia tai muuta ruokatavaraa.
Pohjanmaalla tuomisina oli pirttipussi. Pohjanmaan murteissa lapsensynnyttäjää kutsuttiin pirttivaimoksi. Pirtillä tarkoitettiin saunaa. Pussista löytyi maitoa, juustoa, puuroa ja muita pohjalaisia herkkuja.
Raja-Karjalassa puhuttiin juuville menosta. Juuvi on lautanen. Satakunta, Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Häme saivat rotinat siirtokarjalaisten mukana.
Perinnettä jatketaan edelleen, vaikkei se kaikille nimenä olekaan tuttu. Nykyaikaiseen rotinakoriin sopii mukaan vaikka kulhollinen salaattia tai suolainen piirakka.
JK

Kuva: SA-kuva, Sot.virk. Aavikko. Vako Oy:n leipätehdas Äänislinnassa: Leipien pakkaus. Äänislinna 1942.04.22. (T.h. Leipä on perinteinen osa rotinakoria ja muutenkin suomalaisten ruokavaliota. Jatkosodan suomalaismiehityksen aikana kaupungin nimi oli Äänislinna, nykyään se on Petroskoi, Petrozavodsk.)

Artikkelikuvassa on perinteinen rotinakori nykyaikaisena. Kuva: Leipätiedotus ry

Jaa artikkeli: