Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Routa Design NY Uskalla yrittää -finaalissa-Korttitaiteella edustamaan

Valkealan lukiossa ensimmäistä vuotta opiskelevien Venla Salon ja Ida Sundbergin yritys Routa Design NY valmistaa käsityönä tehtyjä kortteja eri juhliin ja sesonkipohjaisia käsityötuotteita.

Heidän yrityksensä oli esillä Uskalla yrittää -finaalissa noin 80 muun yrityksen joukossa. 

Venla Salo ja Ida Sundberg osallistuivat Nuori yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -kurssille. 
Kurssin aikana perustetaan oma yritys, joka on usein pystyssä sen ajan, kun kurssi kestää, eli vuoden. 

Halutessaan yritystä saa kyllä pitää yllä pidemmänkin aikaa. Ida ja Venla halusivat ottaa yrityksessä huomioon luonnonmukaisuuden. Suosittujen korttien lisäksi he päättivät tuottaa käsitöitä. 

– Kortit piirretään itse ja ideoita niihin löytyy esimerkiksi netistä. Kun piirretty kortti on valmis, siitä painatetaan lisää kortteja Ida kertoo. Hän vastaa korttien piirtämisestä.

– Yhden kortin piirtämiseen menee aikaa puolesta tunnista yhteen tuntiin, joten tähän täytyy kuluttaa jonkin verran vapaa-aikaa, Ida sanoo. 

Koulussa Venla ja Ida pystyvät kuitenkin suunnittelemaan korttien kuvia ja ideoimaan uusia tuotteita, vaikka kurssin suoritus tapahtuu suurilta osin itsenäisesti. 

Mainostukseen netissä he ovat kuluttaneet aikaa. Lisäksi he ovat esimerkiksi kouluilta käyneet kysymässä kiinnostusta yrityksen tuotteiden ostoon.

Routa Design NY osallistui Kotkassa järjestettyyn aluefinaaliin, josta se nappasi paikan kansalliseen Uskalla yrittää -finaaliin. 

– Kotkan aluefinaalissa oli puolisen sataa yritystä. Yrityksiä olivat perustaneet perusasteen ja toisen asteen opiskelijat sekä ammattikorkeakolulujen opiskelijat, Venla kertoo. 

Yläkouluista finaaliin valittiin 27 ja keskiasteelta 40 yritystä. Kaikkiaan yrityksiä oli 74. Kymenlaakson muut edustajat olivat Vehkalahden yläkoulusta, Karhulan lukiosta ja ammattiopistosta Kotkasta. 

Uskalla yrittää -finaali järjestettiin 8. ja 9.5. Helsingissä. Kampissa järjestettiin messut, joilla yritykset olivat esillä, hotelli Presidentissä järjestettiin majoitus ja ruokailut, ja palkintojenjako tapahtui Tennispalatsissa. 

Messupäivän aikana yritykset saivat myös myydä omia tuotteitaan. 

– Messuilla kävi hyvin ihmisiä. Myimme yli sata korttia, Venla kertoo. Tuomarit kiersivät yritysten esittelypisteitä ja lähinnä kyselivät kysymyksiä yrityksistä. 

– Tuomarit eivät niinkään antaneet palautetta. Messukävijöiltä sen sijaan tuli paljon positiivista palautetta sekä vinkkejä tulevaisuutta varten, Venla ja Ida kertaavat.
 Yläkoulujen sarjan  voitti Avot Hämeenlinnan Nummen koulusta. Pojat keksivät tarjoutua pakkaamaan asiakkaiden ostoksia. 

Keskiasteen voitto meni puolestaan ammattiopiston tyttöjoukolle Ouluun. Belle Maison tekee sisustustuotteita jopa rakennusten ylijäämäbetonista ja -puusta.

Routa Design NY ei finaalissa sijoittunut.  Venlan Ja Idan mielestä kannatti kuitenkin olla mukana. Kurssilta kokonaisuudessaan sai hyviä vinkkejä tulevaan ja finaaliin pääsy oli hieno kokemus. 

Yrityksen perustaminen tulevaisuudessa vaikuttaa kiinnostavalta, vaikka vielä tällä hetkellä Idalla ja Venlalla on muita haaveita. 

– Kurssi oli silti hyvä kokemus myös tulevaisuuden kannalta. Lisäksi esimerkiksi rohkeus esiintyä kasvoi, Venla sanoo.

Paljon itsenäisesti

Nuori yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä kurssi on järjestetty Valkealan lukiossa vuodesta 2012 lähtien. Kurssin opettajana toimii Päivi Parkkonen. 

– Ohjaan alkuvaiheessa ryhmien järjestäytymistä, yritysidean ideointia ja valikointia. Tästä jatkamme idean tuotekehittelyä. Erityisesti pohdimme asiakasnäkökulman löytymistä eli sitä, mikä on asiakkaan ongelma tai tarve, jonka kyseinen yritysidea ratkaisee. Alkuvaiheessa ohjaan ja autan yrityksen toiminnan suunnittelussa. Hoidamme myös yhdessä yrityksen rekisteröinnin ja ”paperisodan” verkossa, Päivi kertoo.

Alkuvaiheen jälkeen yritykset suuntaavat itsenäisesti kukin omiin tavoitteisiinsa. Tammi-helmikuun aikana osallistutaan aluemessuille, jossa yritykset viimeistään esitellään julkisesti. 

Kevään aikana Päivi tapaa yrityksiä tarvittaessa. Toukokuussa kokoonnutaan tekemään yrityksen päättämistoimenpiteet ja pohtimaan opittua. 

– Vuosi yrittäjänä kurssi antaa tärkeää elämänhallinnan oppia ja työelämän taitoja. Kurssilla opitaan ideointia, tiimityötä, ongelmanratkaisua, viestintää, vuorovaikutusta, sovitusta kiinni pitämistä sekä projektin suunnittelua ja hallintaa. Kurssilla pohditaan taloudellista kannattavuutta, lasketaan kustannuksia ja tuottoja. Erityisesti opitaan arvostamaan suunnitteluprosessia ja työtä. 

Opiskelijat yllättyvät aina, kuinka paljon työtä viimeistelty ja hyvin suunniteltu tuoteidea tai palvelu vaatii, Päivi toteaa. 

• HS

Otsikkokuva: Ida Sundberg on piirtänyt hurmaavia kortteja.

Jaa artikkeli: