Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

30 vuotta sitten 21.12.1989 sekä 4.1. ja 11.1.1990

21.12.1989

Lappakosken koulun keittäjä Sinikka Metso jäi eläkkeelle. Työhön yhdistyi alusta asti siivous. Sinikka oli koululla 26 vuotta töissä ja sitä ennen 15 vuotta liike-elämässä. Aluksi Sinikka myös lämmitti koululla. Vuoteen 1975 asti käytettiin lämmityksessä halkoja ja hiiliä. Traktori ei aurannut pihoja ja teitä kuten nykyään. Alkuvuodet syötiin emalikupeista. Astianpesukone tuli viime vuonna. Sinikan aloittaessa oppilaita oli yli 60. Nykyisin oppilaita on 29 ja opettajia kaksi. Alimmillaan koulussa oli vain 12 oppilasta.

Valkealan nuorkauppakamari palkitsi Valkealan ja Pohjois-Kymenlaakson tunnettavuuden lisäämisestä. Vuoden Walkkis on moottoripyöräilijä Jari Suhonen. Ensimmäisen kerran tittelin sai Osmo Seppälä kotiseututyöstä ja toisena Kajon naisten lentopallojoukkue.

Skeetampuja Jorma Korhonen valittiin Valkealan vuoden parhaaksi urheilijaksi. Korian Paukkua edustava Jorma saavutti esimerkiksi joukkue SM-kultaa

Pihlajasaaren kylätoimikunta piti kyläkokouksen. Keskustelunaiheina olivat esimerkiksi pääsy Kangasranta-projektiin, linjataksivuoron perustaminen ja haja-asutusalueiden osoitejärjestelmä. Pihlajasaaren kummi, kunnankamreeri Kari Martikainen selvitti Vekaranjärven varuskunnan kehittämiseen tähtäävää Kangasranta-projektia. Linjataksivuoroa anotaan lukiolaisten liian kauan kestävän koulumatkan takia. Tiemestari Eero Sorsa kertoi vuonna 1991 käyttöön otettavasta haja-asutusalueiden osoitejärjestelmästä. Kaikki Valkealan tiet saavat omat nimensä, jos niiden varrella on useampi kuin kaksi kiinteistöä.

Tirvalainen Aimo Ahola kertoo talvisodan joulusta ja joulusaunasta Vuoksen rannalla Pasurinlahdessa. – Kylpemisen teki erityisen nautittavaksi se, että oli kulunut noin kuukausi siitä kun viimeksi Variksen kylässä saunottiin. Saunan ympäristöön satoi kranaatteja. Kaksi saunojaa otti ampumavalmiit parabellumit käsiinsä. Kotiväen lähdettyä evakkoon jäi kissa asuttamaan taloa. Nyt se oli heitä vastassa. Miehet silittelivät kissaa ja päästivät sen ulos.

– Se ol se joulupukki sellain, kun se ol, siih aikah. Lapsille toi käppöset ja par’ kolme karamellii, suun saivatten makiaks.

Ympäristönsuojelusihteeri Vesa Toivolan henkilökohtainen mielipide on se, että mahdollisimman laaja osa Repoveden alueesta pitäisi suojella niin pian kuin mahdollista.

– Vaikka alueella on jo hakkuuaukkoja ja metsäautoteitä, ei se merkitse alueen arvon lopullista luonnonsuojelullista menetystä. Repovedestä voisi tehdä luonnon uusiutumisen tutkimusalueen ja ekologisen pankin luonnontilaista metsää vaativalle eliöstölle. Geneettisen monimuotoisuuden säilyttäminenhän on elämän perusta.

Tiernapojat-perinne elää ainakin Lappakoskella ja Kirkonkylällä. Laulamalla on kerätty leirikouluvaroja.

Vekaranjärven päiväkodin lapsia kävi parikymmentä hoitajineen kirkonkylällä. Vanhainkodilla esitettiin pientä ohjelmaa. Kirjastonjohtaja Ismo Karvinen esitteli kirjastoa.

Sano valkialain: – Tulis joulu, että sais yöllä syölä.

4.1.1990

* Inkerilän Metsäpirtillä lähes sata metsästäjää oli kuulemassa joulurauhan julistamista eläimille. Eläimille vietiin lahjaksi esimerkiksi käytetty saunavasta. Saunavasta on jänisten suurta herkkua. Inkerilän Häkkäsissä oltiin jänismetsällä tapanina. Koko päivänä ei kuitenkaan nähty häivääkään jäniksistä.

* Matematiikkakisan taitavin oli Juha Uski, sitten Tanja Kunnasluoto. Kolmannen sijan jakoivat Riitta Torikka ja Mika Mattila. Kilpailuun osallistui 42 oppilasta. Työharjoittelu rajasi osan yhdeksäsluokkalaisista pois kilpailusta. Oppilailta kysyttiin esimerkiksi veronpidätystä ja todellista veroprosenttia kun 10 500 markan kuukausiansioista veroprosentti olisi 38,5 prosenttia ja yli menevältä osalta 57 %. Henkilö ansaitsi 12 200 markkaa.

* ValKi on kasvanut kakkosdivisioonaan. Kauden mittaan on otetta petrattu.

* Valkealan Kajon lentopallon c-tytöt saivat 4000 markan stipendin LC Valkeala/Vekaralta ja Ladyilta. Pelaajat Reeta Saarenpää ja Sanna Niinisalo ottivat stipendin vastaan. Lasse Hämäläinen luovutti myös nimipannat, joihin on kuhunkin kirjattu pelaajansa nimi. Vastapalvelukseksi pyydettiin Lionsien osastolla työskentelyä Elovalkeat-markkinoilla.

* Vekaranjärvellä on seitsemän sotakoiraa. Suomen armeijalla on sotakoirina vain schäfereitä. Koirien tehtävänä on ilmaista edessä olevat esteet ja ihmiset. Koiran vanhetessa se pyritään antamaan ohjaajalle kotiin.

* Jorma Hevonkoski kuvaa esimerkiksi Kymijokea postikortteihin. -Joki on arvo sinänsä, ei vain saastaviemäri ja se on palautettava oikeaan arvoonsa. Pyrin kuvillani näyttämään miten kaunis Kymijoki voi olla. Sen rantojen vanhat kulttuurimaisemat olisi ehdottomasti säilytettävä. Jos ja kun ne ovat mennyttä, joutavat kuvatkin roskiin. Nyt on viimeistään tuotava luonnon arvot ja kauneus esille. Paljon enemmän vielä pitäisi kuvata, sanoo Hevonkoski.

* Seurakunnan luottamushenkilöille, työntekijöille ja muille vastuunkantajille järjestettiin kaksi juhlaa. Seurakuntakeskuksessa esitettiin Corrie ten Boomin isä Martinin joulu. Pääosassa oli Sakari Vihma ja sivuroolissa esimerkiksi Kerttu Saunavaara.

* Sano valkialain: – Syöty on, koska lie maksettu.

* Selänpään VPK:lla oli viimeksi näin menestyksekäs kausi vuonna 63. Kausalan letkuriehassa olivat voittoisia niin naiset, miehet kuin nuoretkin. Muutenkin päästiin hyville sijoille.

11.1.1990

* Vuohijärven K-Valinnassa on uudet kauppiaat. Riitta ja Esko Asikainen tulivat Sukevalta, Sonkajärven kunnasta. Kesällä heidän avukseen tulevat 18-vuotiaat kaksoset. Riitan ja Eskon kaksoset ovat nyt Iisalmessa kauppakoulussa.

* K-halli Elovalkeasta sai esimerkiksi Hokkisen ohrarieskaa 7,5 markalla ja riisi- ja perunapiirakoita 1,5 markalla kappaleelta.

* Valkealan lukiolla kuultiin vinkkejä viideltä Helsingin yliopistoon päässeeltä kymenlaaksolaisopiskelijalta. Valkealasta olivat Arto Ahola ja Nina Palmros. Tietoa oli esimerkiksi osakunnasta.

* Annikki Rantalasta tuli viime vuoden Ahkeraliisa. Nimitys julkistettiin Kymenlaakson kotiteollisuusyhdistyksen Valkealan neuvonta-asematoimikunnan kokouksessa. Annikki Rantala on esimerkiksi neuvonut kudonnassa Valkealan Marttayhdistyksessä.

* Arja Ropo väitteli tohtoriksi Tampereen yliopistosta. Arja, omaa sukua Rämä, on lähtöisin Anttilasta. Mies Eero Ropo väitteli aiemmin tohtoriksi. Hän on kotoisin Kuivalasta.

* Tulipalot lisääntyivät edellisestä vuodesta. Viime vuonna oli 70 tulipaloa, edellisenä 39. Autopaloja esimerkiksi oli 11 ja maastopaloja 18 Valkealassa.

* Valkealan urheilukentän maastossa hiihdettiin Kymenlaakson 41. Maakuntaviesti. Katsojien määräksi arvioidaan 1000-2000.

* Aimo Ahola muistelee vihollisten vartiointia pikkusaaressa. Pahimmillaan satoi niin paljon lunta, ettei nähnyt kättä pidemmälle ja taivas oli pilvessä. Sodassa satoi märkää mutaa miesten selkään. Rajussa pakkasessa se alkoi heti jäätyä. 42 astetta oli mittari näyttänyt pakkasta.

* Kukkuramäessä asuva Jorma Korhonen on harrastanut ammuntaa 18 vuotta. 31-vuotias Jorma tähtää Barcelonan olympialaisiin 1992. Skeetissä suurin osa on kiinni henkisestä kantista.

* Lasten piirtämä värityskirja otetaan käyttöön syöpäkeräykseen. Mallia ottavat muut keräyskunnat. Kirjaan ovat lapset piirtäneet valkealalaisten yritysten kuvia.

* Sano valkialain: -Talvel on talven kujehet (talvi tapansa näyttää)

Jaa artikkeli: